Бившият собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев вече не е пречка пред разглеждането на делото в Специализирания наказателен съд. Василев е подсъдим за присвояване на над 2,5 млрд. лева от фалиралата банка и отделно за изнесени от касата още близо 206 млн. лева.

Делото трябваше да започне в края на миналата година, но бившият шеф на КТБ е в Сърбия и екстрадицията му се проточва няколко години. Нередовното му призоваване пък отложи на два пъти началото на процеса, но днес съдия Виржиния Петрова докладва, че Василев вече е редовно призован. В края на януари той най-после е получил чрез съдебна поръчка призовката си в Белград. Спецсъдът е бил уведомен за това с грама, но самата призовка, на която той лично декларира, че е получил обвинителния акт, още не е пристигнала. Адвокатите на Василев коментираха, че ще искат отлагане на разпоредителното заседание на съда, докато не стана категорично ясно, че клиентът им се е запознал с обвиненията. Освен това, защитата на банкера обмисля да иска и спиране на делото, докато не приключи процедурата по екстрадиция.

Причина за отлагането на заседанието днес обаче стана отсъствието на друг от общо 18-те подсъдими – бившият изпълнителен директор на КТБ Георги Христов. Той не се явява на второ поредно заседание, като адвокатът му обясни, че има проблеми с бъбреците. Христов обаче не е представил медицински документ и съдът му наложи глоба от 1000 лева за отсъствието, като беше назначена и експертиза за актуалното му здравословно състояние.

Делото беше внесено в спецсъда през лятото на миналата година. Според обвинението Цветан Василев е ръководил организирана престъпна група с 14 участници, която е извършвала присвояванията от КТБ. В групата са бившите изпълнителни директори Александър Панталеев, Георги Христов, Илиан Зафиров, както и бившият ръководител управление „Кредитиране“ Георги Зяпков, външните одитори от „KPMG България“ Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, шефката на специализираната служба за вътрешен одит Снежанка Велева-Стефанова, бившата главна счетоводителка на банката Мария Димова, заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова, главният касиер Маргарита Петрова, Елка Стойкова – главен експерт в Дирекция „Анализ и обработка на кредитни сделки“, както и служителите Елена Инджева, Светлана Георгиева и Рангел Стойчев.

Отделни обвинения за престъпления по служба са повдигнати на бившите подуправители на БНБ и ръководители на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев и Румен Симеонов, както и на шефката на екип в дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции“ в Управление „Банков надзор“ на БНБ Славияна Данаилова.

Първият пункт обвинения е за длъжностни присвоявания за над 2,559 млрд. лева, извършени от Васиелв, Зяпков, Пантелеев, Зафиров, Христов, Голева, Хаджидинев, Велева-Стефанова, Стойкова, Георгиева, Стойчев и Инджева. За изнесените от главната каса на КТБ близо 206 млн. лева ще отговаря отново Цветан Василев с Маргарита Петрова, Мария  Димова и Борислава Тренева.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
14 февруари 2018 17:38
Гост

Предполагам, че на снимката до края на залата са само обвиняеми 🙂

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2018 16:19
Гост

E, те, ако не му видят очите, и на бой с тояги да го осъдят, все тая.

Из Београда
Из Београда
14 февруари 2018 13:00
Гост

Ne damo ga Cvetan Vasilev!

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2018 14:52
Гост

Той не им трябва