Делото срещу съдийката от Раднево Люба Петрова за лихварство, измама, длъжностни и документни престъпления ще продължи в Софийския градски съд (СГС). В края на април съдия Даниела Талева го прекрати, след като прецени, че обвиненията в лихварство са неясни, но Софийският апелативен съд (САС) е отменил вчера определението ѝ, като казва, че всичко в обвинителния акт е описано подробно и не са допуснати никакви процесуални нарушения.

Според прокуратурата Петрова е отпуснала 6 заема на Евгения Христова срещу огромни лихви. Става дума за кредити до 30 000 лева, за които според градския съд не става ясно дали действително Петрова е теглила парите от банки и след това ги е давала срещу лихви на Христова. Затова съдия Талева прие, че Петрова няма как да разбере в какво точно е обвинена и как да се защитава.

Прокуратурата протестира определението и състав на апелативния съд с председател и докладчик Снежана Душкова реши окончателно, че обвиненията са достатъчно ясни и подробни.

„В настоящия случай обвинението е за извършване на „банкова“ дейност, изпълнявана по занятие и изясняването на въпроса за произхода на средствата и дали подсъдимата е разполагала с паричен ресурс, за да отпуска заеми срещу лихва, е въпрос по съществото на делото“, пише САС и допълва, че понятието „банково“ кредитиране изисква да се докаже, че това е вършено системно и без разрешение, както и да са причинени вреди и да са получени значителни доходи.

Апелативният съд е преценил, че в обвинителния акт подробно са били описани всички 6 сделки – кога и къде са били сключени, какви уговорки е имало за отпусканите заеми, както и за претендираните лихви.

„Поради което не може да се приеме, че обвинението е неясно и правата на Петрова са били нарушени“, категорични са апелативните съдии.

Останалите обвинения на съдийката са свързани с продажбата на апартамент на страдаща от шизофрения жена. Жилището трябвало да бъде продадено заради дълг от близо 5000 лева. Жената се свързала с приятелката си Евгения Христова, от която поискала да ѝ намери адвокат за изпълнителното дело. Христова се свързала с Люба Петрова, която пък ѝ дала телефона на адвокат Румен Русев от Стара Загора. След известно време Петрова занесла на Христова два празни листа, които трябвало да бъдат подписани от собственичката на апартамента заради проблеми с пълномощното на адвоката. Русев ги използвал, за да подаде молба по изпълнителното дело и да получи останалите от продажбата на имота близо 23 000 лева. Пострадалата жена подала молба в съда в Стара Загора, където адвокат Русев обаче представил втория получен от него празен лист с подписа на жената и казал пред съда, че е предал всички пари на жената, за което показал и нейния подпис под разписка.

Обвинението в измама е затова, че Петрова е поискала и получила от нейна позната 5000 лева, за да излезе синът ѝ от ареста.

Това е първото от делата срещу нея, което беше вкарано в съда преди 3 години, но още не е приключило на първа инстанция. Забавянето се дължи и на това, че процесът започна отначало, след като миналата година съдебният състав се отведе след 2 години заседания.

Преди два месеца обаче приключи окончателно второто дело срещу Петрова за документно престъпление. Тя беше осъдена на пробация, тъй като си беше измислила цяло съдебно заседание. След края на това дело Съдийската колегия на ВСС възобнови дисциплинарното производство срещу Петрова, а междувременно тя подаде молба за напускане на съдебната система, която още не е разгледана.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:53
Гост

­­­Г­о­­­р­­­е­щ­и­­­ ­­м­­­о­м­­­и­­ч­­­е­­­т­­а­­ ­в­­­и­­­ ­о­­­ч­а­­­к­­­в­­а­­­т ­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?27314

Изумен
Изумен
26 юни 2019 10:18
Гост

Толкова ли няма пари от съдийската си заплата жената, че трябва да се занимава с лихварство? В провинцията няма никаква законност вече. Магистрати, кметове и полицаи се превръшат в престъпници. Прокурори бият жени, полицаи душат арестанти…

Смях
Смях
14 юни 2019 17:46
Гост

Eй, не оставихте таз красива жена на мира

Анонимен
Анонимен
14 юни 2019 16:05
Гост

И в ръцете на тази жена са били човешки съдби. Кой знае колко други хора е ощетила.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2019 16:03
Гост

Каква пробация. Тази е за ефективна присъда.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2019 14:46
Гост

За кой ли път на СГС обвиненията са неясни. Затова ще са на това дередже-заринати с дела.

Анонимен
Анонимен
14 юни 2019 14:46
Гост

А, не бе – шест сделки, които понамирисват от всякъде.