Съдия Люба Петрова от Раднево стана причина за отлагане на две дела в Софийския апелативен съд (САС). По едно от тях тя е подсъдима за документно престъпление, а по друго е свидетел срещу бившия шеф на съда в Раднево Евелин Драганов.

За 14,30 ч. днес беше насрочено делото срещу Петрова. Заседанието приключи за минути, тъй като тя е представила болничен лист. В 15 ч. пък била призована като свидетел по делото срещу Драганов, по което обаче изпратила молба, че не може да се яви, защото по същото време трябва да е в друга зала на съда като подсъдима.

Така процесът срещу Драганов отново не успя да приключи на втора инстанция, макар че по него показания дадоха вече и бившите членове на Висшия съдебен съвет Димитър Узунов (сега съдия в РС-Сандански) и Галя Георгиева (сега съдия в Апелативния специализиран наказателен съд). Днес двамата отново дойдоха в Софийския апелативен съд, защото между тях и Петрова трябваше да бъде проведена очна ставка, но само чуха, че делото се отлага за 7 ноември.

Бившият председател на съда в Раднево е подсъдим за закана с убийство към служителката Йовка Митева преди 5 години. Според обвинението Драганов се обадил по вътрешния телефон на Митева и я попитал докога ще гледа кой влиза в кабинета му, след което казал: Мръсна к****, сега ще сляза долу и ще ти счупя ръцете и краката, ще смачкам теб и майка ти, ще затрия целия ти род до последното семе, ще избия цялото ти семейство, ще отрежа главата ти, ще напълня устата ти с червеи”.

На първа инстанция Софийският градски съд (СГС) оправда Драганов, като прие, че не е имал намерение да убива Митева, а думите били израз на първичния му манталитет, който той демонстрирал и пред други свои колеги и служители на съда в Раднево.

Той е подсъдим и по друго дело, защото уговарял свидетели да променят показанията си в процес именно срещу Люба Петрова. Мотивът му бил тя да се откаже от показанията, които е дала срещу него, в които твърдеше, че е станала свидетел на отправената закана с убийство.

След като Драганов опитал да убеди свидетелите срещу Петрова, тя на свой ред се отметна от думите си и каза пред съда, че е била убедена да даде показания срещу колегата си от представляващия към онзи момент Висшия съдебен съвет Димитър Узунов, който ѝ обещал помощ за образуваните срещу нея дела. В показанията си по делото срещу Драганов, Димитър Узунов каза, че никога не е обещавал помощ на Петрова, но тя многократно е искала такава и винаги е демонстрирала готовност да разказва подробности за действията на Евелин Драганов.

Люба Петрова е подсъдима в САС за документно престъпление, защото е подправила протокол от съдебно заседание, което е провела без участие на прокурор и адвокат. По това дело тя беше осъдена условно на една година затвор. Другото дело срещу нея още е в СГС, като по него тя е подсъдима с още четирима души, като им бяха повдигнати обвинения за документни и длъжностни престъпления, подбуждане към лъжесвидетелстване и лихварство.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
26 септември 2018 20:40
Регистриран

Аз отдавна тихо мълвя – въведете медиацията преди всеки съдебен процес,дори и за корупция, и дайте право на тези , САМИ ПО СЕБЕ СИ, прекрасни хора, да не се клеветят публично.Зная че можете.Направете го.После ще ми благодарите.

Aнонимен
Aнонимен
26 септември 2018 20:13
Гост

В какъв свят живеем само-бивш председател на съд да отправя закани с убийство към служителката си.

Anka
Anka
26 септември 2018 20:03
Гост

Както вървят нещата, делото срещу Драганов ще се проточи.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2018 19:59
Гост

Болничният лист е пълна постановка.