Продължилото две години дело срещу съдийката от Раднево Люба Петрова ще започне отначало. Състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Даниела Борисова се е отвел от процеса по искане на адвокат Менко Менков, който защитава Петрова. Това се е случило на последното заседание по делото в понеделник, научи „Лекс“.

До искането на отвод се е стигнало след разпита на две от свидетелките. Докато едната отговаряла на въпроси, адвокат Менков я прекъсвал, което довело до реплика на съдия Борисова:

„Ако Вие, адвокат Менков, сте си говорили със свидетеля и знаете нещо повече, а аз не знам, но искам да чуя свидетелят на мен какво ще каже.“

Тези думи на съдията оставили у адвокат Менков впечатление, че според съда той е повлиял на свидетелка по делото и че се е срещал с нея преди разпита ѝ. Това накарало Менков да смята, че съдия Борисова е предубедена от изхода на процеса.

Люба Петрова също е подкрепила защитника си в искането за отвод, като заявила, че и у нея е останало убеждението, че едва ли не, съдът обвинява адвоката ѝ, че предварително знае отговорите на свидетелката. Трима от адвокатите на останалите подсъдими също са подкрепили искането за отвод, докато прокуратурата е била против.

В определението за отвод съдия Борисова е заявила, че у страните не следва да има каквото и да е съмнение в безпристрастността на съдебния състав, а в случая такова е възникнало. Съдът обаче е подчертал, че е дал възможност на адвокатите да зададат всичките си въпроси към свидетелите, без да ограничава правото на защита на подсъдимите.

В крайна сметка, процесът сега ще започне отначало, а делото влезе в съда през 2016 г. след двегодишно разследване. Началото му в съдебна фаза се забави обаче с повече от година.

Преди две години прокуратурата обвини Петрова в извършване на общо 9 престъпления, между които лъжесвидетелстване, лихварство, подправяне на документи и престъпление по служба. В хода на разследването тя беше отстранена от поста си, но след това се върна на работа.

Обвиненията срещу нея са свързани с продажбата на апартамент на страдаща от шизофрения жена. Жилището трябвало да бъде продадено заради дълг от близо 5000 лева. Жената се свързала с приятелката си Евгения Христова, която да ѝ намери адвокат за изпълнителното дело. Христова се свързала с Люба Петрова, която пък ѝ дала телефона на адвокат Румен Русев от Стара Загора. След известно време Петрова занесла на Христова два празни листа, които трябвало да бъдат подписани от собственичката на апартамента заради проблеми с пълномощното на адвоката.

Русев ги използвал, за да подаде молба по изпълнителното дело и да получи останалите от продажбата на имота близо 23 000 лева. Пострадалата жена подала молба в съда в Стара Загора, където адвокат Русев обаче представил втория получен от него празен лист с подписа на жената и казал пред съда, че е предал всички пари на жената, за което показал и нейния подпис под разписка.

В хода на това производство Люба Петрова заплашила Евгения Христова да свидетелства в нейна и на адвокат Русев полза.

Според обвинението Петрова и още един адвокат – Николай Господинов, лъжесвидетелствали по това дело, като казали, че видели как пострадалата прибира в кабинета на Русев всички пари от продажбата на апартамента си на пачки и ги слага в чанта.

Преди това пък Петрова дала 6 заема на Христова, заради което е обвинена в лихварство, тъй като поискала огромни лихви. Обвинението в измама е затова, че поискала и получила от нейна позната 5000 лева, за да излезе синът ѝ от ареста. Младежът бил задържан само за 24 часа и след това казал на майка си, че случаят бил незначителен и никой не е искал 5000 лева, за да го освободят.

В хода на делото пред градския съд отпадна обвинението на Петрова за подбуждане към лъжесвидетелстване, тъй като изтече абсолютната давност.

Люба Петрова е подсъдима по още едно дело, което вече е в Софийския апелативен съд. По него тя е обвинена в документно престъпление, защото е подправила протокол от съдебно заседание, което е провела без участие на прокурор и адвокат. По това дело тя беше осъдена условно на една година затвор. Тя е основен свидетел и по делото срещу бившия шеф на съда в Раднево Евелин Драганов, който е подсъдим за закана с убийство към служителката Йовка Митева. Първоначално Петрова свидетелства срещу Драганов, но после се отрече от думите си и каза, че е била убедена да даде показания срещу колегата си от представляващия към онзи момент Висшия съдебен съвет Димитър Узунов, който ѝ обещал помощ за образуваните срещу нея дела.

Срещу Драганов пък има второ дело, по което той е обвинен, че е уговарял свидетели да променят показанията си в процеса срещу Люба Петрова.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
опротивен
опротивен
08 октомври 2018 22:17
Гост

Браво на този плевел докладчик по делото….Не го наричам съдия, защото такива са недостойни за тази длъжност и звание…
Много обичам отводи от рода на „Я съм непредубеден, ама щом вие мислите, на ви, отвеждам се“….
Такива трябва съвета да ги гони с дисциплинарки или най-малкото да им намалява атестациите…Ама нейсе

Пурко
Пурко
08 октомври 2018 19:03
Гост

Каквато ни е държавата, такива са и магистратите и.
чл. 126., ал. 4. от ЗСВ – да притежава необходимите нравствени и професионални качества.
Прокурор, съдия – мамят, лъжат, заплашват с убийство, карат пияни, но… правораздават!? Ако обикновен човек стори това, майка му ще разкатаят, ще го лишат и от права да упражнява професията си, но магистратите – не. Явно това са необходимите нравствени качества.

Мунчо
Мунчо
08 октомври 2018 11:18
Гост

Нищо ново под слънцето. Но защо са й дали такава лека присъда. Дано сега се поразмърдат, за да не изтекат и другите обвинения по абсолютната давност.

Мъка
Мъка
08 октомври 2018 11:15
Гост

Съдия Борисова въобще не трябваше да се отвежда и да даде още години свобода на Петрова да си разиграва коня и да работи като съдия при тези обвинения към нея.

Възмутен
Възмутен
08 октомври 2018 10:36
Гост

Обвиненията срещу Люба Петрова са много сериозни. Ако наистина ги е извършила, което по всяка вероятност е така, не биваше да допускат да се връща отново на работа.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2018 11:05
Гост

Не зная как въобще й е позволила съвестта, ако има въобще такава да се възползва от недоброто здравословно състояние на жената, за да й продаде апартамента.

Цирк
Цирк
08 октомври 2018 10:26
Гост

Нарочно протакат, но това въобще не е начин да се избегне правосъдието.