Разследването за бруталното насилие над 18-годишната Дебора от Стара Загора приключи, предявяват се материалите и предстои да бъде внесен обвинителен акт в съда срещу Георги Георгиев. Това съобщи районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова.

Считаме, че сме събрали и проверили нужните доказателства, за да докажем виновността на лицето. Предявяване на материалите по делото на защитниците вече започна и се очаква то да приключи другата седмица“, каза районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова пред медиите.

18-годишната Дебора стана жертва на брутално насилие в края на юни, когато бившият ѝ приятел я пребил, остригал косата ѝ и с макетно ножче я нарязал 21 пъти по тялото, в резултат на което ѝ бяха направени 400 шева. Георгиев беше обвинен в нанасянето на средна телесна повреда, но първоначалното заключение на съдебния медик беше, че става дума за лека телесна повреда. Районният съд в Стара Загора определи постоянен арест за Георгиев, но окръжният съд в града го пусна срещу подписка (подробности виж тук). След като майката на момичето огласи случая, започнаха масови протести в различни градове в страната и Георгиев отново беше задържан по обвинение за отправени шест закани за убийство на Дебора.

По делото за нападението на Дебора са работили 19 вещи лица, разпитани са много свидетели, събран е и голям писмен доказателствен материал, обясни днес Таня Димитрова като посочи, че дори е извършен и следствен експеримент.

Районният прокурор на Стара Загора уточни, че нанасянето на телесните повреди на момичето е предумишлено, като е имало и предварителна подготовка за това. Георги Георгиев е взел маска, имал е латексови ръкавици, машинка за постригване и макетен нож, който бил негов, Дебора го е виждала неведнъж с този нож.

От прокуратурата са проследили и движението на автомобила на Георгиев по общинските камери. Станало ясно, че той обиколил много улици, за да прикрие движението си, докато на финала не стигнал до блока, в който живее Дебора. Двамата имали уговорка да я посети. Качил се при нея, позвънил на вратата и казал: „Аз съм“. Момичето отключило, но въпреки че бил с маска, тя го познала веднага по физически белези и дрехите. От прокуратурата поясниха, че Дебора е категорична кой е извършителят на нападението срещу нея и кой е влязъл в дома ѝ.

Районният прокурор на Стара Загора обясни, че действително не е имало биологични следи на местопроизшествието, както казаха адвокатите на Георгиев по време на едно от заседанията по мярката му за неотклонение (виж тук). Но били събрани достатъчно други доказателства срещу мъжа. Със следственият експеримент били установени маршрутът му, средната скорост, с която се е движил, включително има и трафични данни от мобилния оператор. Затова от прокуратурата са категорични, че Георги Георгиев е извършил престъплението.

Мотивът според държавното обвинение е ревност. Обвиняемият отказал да бъде извършена психолого-психиатрична експертиза, но данните по делото сочат, че е доминантна, конфликтна личност, която не цени мнението на другите. Той имал две предишни осъждания за нанесени телесни повреди на хора, едната е за лека по хулигански подбуди, докато работел като охранител.

Георгиев искал Дебора да спре всякакви контакти с други мъже и въобще да я контролира. От април до 26 юни отправил шест закани за убийство – имало както физическо посегателство, чрез душене, така и словесно. Напрежението растяло непрекъснато, докато не се стигнало до нападението.

Самата Дебора разказала, че постепенно е започнала да изпитва страх, но не е споделила с родителите си, нито е подала сигнал до институциите, че е подложена на насилие.

Заради издевателствата над момичето, Георгиев е обвинен за закана за убийство и принуда, както и причиняване на две средни телесни повреди.

Случаят „Барселонагейт“

Бившата манекенка Борислава Йовчева, чието име беше свързано със случая „Барселонагейт“, е била разпитана по делото, което беше образувано след прекратяване на основното досъдебно производство за организирана престъпна група за пране на пари, в което пък беше замесено името на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

За прекратяването на т.нар. дело „Барселонагейт“ беше съобщено през октомври. Тогава от Софийската градска прокуратура посочиха, че екип от прокурори е заключил, че не са налице доказателства, които да сочат по несъмнен и категоричен начин да е извършено престъплението, в което беше споменат и Борисов.

Всичко започна преди три години, когато изданието „Периодико“ публикува информация, че властите в Каталуня разследват дали тогавашният български премиер Бойко Борисов е свързан с международна схема за пране на пари, при която в Испания са влезли 5 млн.евро през регистрираните там фирми Numi Invest SL и Ema BGS SL, свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева. С тези пари били купени луксозен бутик и къща в Барселона. Още след осветяването на случая имотите бяха продадени от бившата манекенка и семейството ѝ.

През октомври т.г. СГП прекрати делото, но от него бяха отделени материали за неизгодна сделка във връзка с купуване на имот в Турция и продажба на акции на фирма. Прокуратурата обяви, че разследването за пране на пари е за увеличаване на капитала на испанска фирма, както за преводи на пари между Борислава Йовчева и лице с инициали Р. Р. (виж още тук).

Според източници от прокуратурата преводите към Борислава Йовчева не са за големи суми и по-скоро изглеждат като месечна издръжка. От сметки на Бойко Борисов обаче няма никакви транзакции.

Колкото до неизгодната сделка, то става дума за продажба на акции от фирмата Numin Invest SL на занижена стойност като сумите отивалит във въпросния апартамент в Истанбул, който бил е свързан с Йовчева.

Изпратена е молба за правна помощ до Турция заради апартамента като отговорът се чака всеки момент.

 

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
pzffdnyjn
pzffdnyjn
13 ноември 2023 18:55
Гост

Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa – тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт:–– http://gg.gg/ketox

wipe
wipe
13 ноември 2023 10:27
Гост

I learned a lot from your blog, and you can learn more about older video games to have more engaging experiences. I look forward to playing with you in the past! word wipe

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2023 20:34
Гост

1944. Бил лош и нямал мазоли по ръцете. Виновен.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2023 21:43
Гост

А по личностна характеристика ще го съдят. На нея що не ѝ направят, да чуем каква бясна ***** е била.

Коментарът е редактиран от модератор.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2023 15:17
Гост

А какво става с Божков. Окончателно ли се спаси

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2023 15:15
Гост

Два коренно различни подхода на ПРБ – в единия случай изглежда като да са свършили добра работа, а в другия добро прикритие

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2023 15:13
Гост

Кога ли ще се намери главен прокурор, който да подхване далаверите на ББ

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2023 15:19
Гост

Надежда всяка оставете. Борисов ще се пенсионира и ще си харчи милионите

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2023 13:54
Гост

Този е изрод и трябва да гние в затвора

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2023 13:53
Гост

А бе какво стана с ДНК теста

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2023 13:55
Гост

Нищо. Баце отказа

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2023 20:22
Гост

Не бе, за Дебора

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2023 13:52
Гост

Колкото и неприятно да звучи, от разгласяването на случая с Дебора имаше ефект – все повече жертви се осмеляват да подадат сигнал

нов
нов
13 ноември 2023 10:48
Гост

Да, за всеки семеен скандал вече има образувано дело. Държавата се намеси в регулиране на семейни отношения от всякакво естество, включително и за най-дребните лични и семейни спорове. Скоро очаквам да подхване и жалбите за недостатъчно сексуално задоволяване. В тази връзка името на институцията вече ще се изписква проКУРаТУРА.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2023 13:51
Гост

Много ми е мъчно за момичето. Каква травма

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2023 20:25
Гост

Аз пък вярвам само на материални доказателства. Всичко останало са файлове в компютър.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2023 13:49
Гост

Дрън-дрън. Нищо няма да излезе и от новото дело по барселоната. Само прах в очите

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2023 20:26
Гост

По занижени ковидовски цени купила апартамент, който сега струва тройно….