Софийската градска прокуратура (СГП) е прекратила разследването за организирана престъпна група за пране на пари, известно като „Барселонагейт“, съобщиха от държавното обвинение.

Екип от прокурори е заключил, че не са налице доказателства, които да сочат по несъмнен и категоричен начин да е извършено престъплението, в което беше замесено името на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Разследването започна, след като преди 3 години изданието „Периодико“ публикува информация, че властите в Каталуня разследват дали тогавашният български премиер Бойко Борисов е свързан с международна схема за пране на пари, при която в Испания са влезли 5 млн.евро през регистрираните там фирми Numi Invest SL и Ema BGS SL, свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева. С тези пари били купени луксозен бутик и къща в Барселона. Още след осветяването на случая имотите бяха продадени от бившата манекенка и семейството ѝ.

Прекратяването се случва само 4 месеца след като предишният главен прокурор Иван Гешев поиска имунитета на Борисов, тъй като СГП обяви, че от събраните доказателства може да се стигне до извода, че бившият премиер е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление пари за купуване и наемане на недвижими имоти в чужбина.

От прокуратурата посочват, че в хода на разследването са били разпитани 20 свидетели, сред които са Борисов и бивши магистрати, изготвена е съдебно-счетоводна и икономическа експертиза, изпратени са Европейски заповеди за разследване (ЕЗР) до Испания и Кипър, като резултатите са приобщени към делото, събрани са документи от разкриване на банкова тайна, данъчна и осигурителна информация, декларации от КПКОНПИ и други.

След анализ на всички доказателства прокурорите са стигнали до извод, че няма такива, които несъмнено да сочат за организирана престъпна група за пране на пари чрез купуване на къщата в Барселона.

„В показанията на свидетелите не се съдържат твърдения Бойко Борисов да е възложил лично или чрез посредник извършването на сделка през март 2013 г. за закупуване на недвижим имот в Испания – къща с прилежаща площ и басейн, находящ се в гр. Барселона, както и да е предоставил имущество за закупуването ѝ в размер на близо 3 млн. евро. Не се съдържат твърдения да е възложено на друг да прикрие действителните права, както и свидетелят Борисов да е указал имотът да бъде апортиран или да е възложил лично или чрез посредник извършването на превод на валута с цел наем на друг недвижим имот – магазин в Барселона, Кралство Испания“, заявиха от държавното обвинение.

От съобщението на прокуратурата става ясно, че уличаващи Борисов показания са дали бившата съдийка Румяна Ченалова и бившата „Мис България“ Ивайла Бакалова, според които именно лидерът на ГЕРБ е купил къщата в Барселона. Наблюдаващите прокурори обаче са заключили, че техните показания не са достатъчни.

„При техния анализ се установява, че същите не осигуряват конкретна, категорична и непротиворечива доказателствена информация относно съществени елементи от състава на престъплението по чл. 321 от НК, а именно време /периодичност/ на неговото осъществяване, както и за индивидуални прояви на Борисов, чрез които същият да е демонстрирал своята принадлежност към организирано престъпно сдружение, за което е било образувано наказателното производство. В тези им части показанията на коментираните свидетели са неконкретизирани и непоследователни, поднесени в обобщаваща и декларативна форма, показанията им имат характер на предположение“, посочват от прокуратурата и допълват, че твърденията на Ченалова и Бакалова са резултат на техен собствен анализ, не могат да бъдат проверени и не се подкрепят от другите доказателства по делото.

Изготвената счетоводна експертиза пък е анализирала движенията по сметките на Борисов и не били установени транзакции, свързани с къщата в Барселона. Вещото лице е дало заключение, че имотът е купен от туристическа фирма.

„В хода на наказателното производство не са събрани каквито и да било доказателства, от които да бъде направен категоричен извод, че недвижим имот е закупен с парични средства, придобити от престъпление“, се посочва в постановлението на прокуратурата, а за престъпна група с участието на Борисов не се споменавало и в информациите от Испания и Кипър.

От доказателствата се установявало само, че къщата е купена за 2,9 млн. евро от Александър Чаушев, който е бивш шеф на „Лукойл“ при Валентин Златев, като това е станало с договор за мандат с фирмата „Тера Тур Сервиз“, която е разполагала с парите за сделката и така прокуратурата заключва, че не може да става дума за пране на пари.

От разследването обаче са отделени материали за изпиране на пари с купуване на имот в Турция и продажба на акции на фирма. Прокуратурата ще разследва и пране на пари при увеличаване на капитала на испанска фирма, както и при преводи на пари между Борислава Йовчева и лице с инициали Р. Р.

За категорично участие на Борисов в схемата с къщата в Барселона се говореше и в изпратените от прокуратурата материали в парламента, когато беше поискан имунитета на лидера на ГЕРБ. Сред тях беше и предложение за изготвяне на молба за правна помощ до Турция от наблюдаващия тогава прокурор Стефан Христов, в която се казва, че Борисов е действителен източник на парите, с които е купена къщата, тъй като тогава е бил в интимни отношения с Йовчева. Молбата беше за разкриване на банкови сметки и имоти на Борислава Йовчева и Бейзат Яхя, сочен за близък до Валентин Златев и Бойко Борисов.

В документа се казваше, че престъпната дейност е развивана в България чрез генериране на пари от корупционни престъпления, извършвани от лице, заемащо висша публична длъжност. За да бъдат изпрани парите, те били трансферирани в Испания, където бил купен имот за 2 900 000 евро, за да бъде ползван от Йовчева и семейството ѝ.

Тогава прокурор Христов пише, че Борисов е действителен източник на парите за къщата, но толкова пари не могат да имат легален произход, тъй като той не е имал имущество, което да позволи такъв разход.

В края на юли срещу прокурор Стефан Христов започна дисциплинарно производство за забавени дела, което още не е приключило. Тогава той беше отведен от всички наблюдавани от него досъдебни производства. Едно от забавените дела беше именно „Барселонагейт“, като и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов нареди проверка, която показа, че делото е било забавено в дълги периоди, а работата станала изключително интензивна след 15 май, когато бившият главен прокурор Иван Гешев даде пресконференция, на която заговори за „политически боклук“ и скъса оставката си.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 13:12
Гост

Май ще трябва пак САЩ да се намесят и да го вкарат в списъка Магнитски, че родната прикриватура е толкова проядена от корупция и слугинаж на свинята и тиквата…

Манджурски тигър
Манджурски тигър
18 октомври 2023 14:19
Гост

Ти гледай да не заминеш преди това за Сибир на екскурзия с еднопосочен билет. Щото Сорос фалира, ако не си разбрал.

Всички русоРОБИ - чемодан, вокзал, Сибир!
Всички русоРОБИ - чемодан, вокзал, Сибир!
18 октомври 2023 15:32
Гост

За Сибир са всички български русоРОБИ. Ама незнайно защо си натискат парцалите в гнилия ЕС, вместо да идат при ботоксовото джудже от бункера.

Срам
Срам
18 октомври 2023 13:07
Гост

Новия каскет на мафията от ГЕРБ и ДПС

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 12:48
Гост

Ако това се беше случило преди година, щеше да има жълтопаветна истериия, НПО-тата ДБ и ПП ще реват правова държава, разделение на властите няма правосъдие, а сега вече над 24 часа пълна тишина, ето ви правовата държава, правосъдни реформатори и всякакви викачи за справедливост!

Срам
Срам
18 октомври 2023 13:08
Гост

Истерия няма, просто целият народ се възмущава

444
444
18 октомври 2023 9:22
Гост

Нема такъв ЛУМПЕН кат милиционера Гешев.

А сега можеше да е посланик някъде далеч на Изток от залязващия Запад.

А той се мъчи да стане адвокат.

В Кюстендил, в най-далечния Запад на остатъчна България.

333
333
17 октомври 2023 19:35
Гост

Мълчанието на мисирките, в телеграфен стил съобщават за прекратеното досъдебно производство.
Това ако се беше случило преди 01.05.,какво тръшкане би паднало.
В България изпран, но в Испания, ако образуват сега дело?
Независими медии в България, няма спор. По бай Тошово време имаше по смели журналисти и интелектуалци.

Винету Пеевски
Винету Пеевски
17 октомври 2023 19:06
Гост

Не подлежи ли на обжалване пред съда?

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 9:25
Гост

Да, ама друг път като има кой да обжалва

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
18 октомври 2023 19:59
Гост

на обжалване – не! прането на пари не се разследва по тъжба на пострадал, а в случая никой не е посочил частен обвинител в НОХД.

протест? от кого, от прокуратурата, която прекратява разследването ли?

Стефан
Стефан
17 октомври 2023 18:22
Гост

Има ли изненадани?

За протокола
За протокола
17 октомври 2023 18:20
Гост

ОстатъчниТе гешевизми.

Тази работа винаги е била съшита с бели конци.

Мая Галева Костинбродска
Мая Галева Костинбродска
17 октомври 2023 18:14
Гост

Тази работа с 🏡 в Барселона винаги е била ялова.

Ташак работа.

Лазар
Лазар
17 октомври 2023 18:11
Гост

Ние не сме и очаквали друго развитие на нещата.

Симо
Симо
17 октомври 2023 18:12
Гост

Мила родна прикриватура.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2023 17:41
Гост

Егати излагацията- единият главен иска имунитет въз основа на едни доказателства, а новият главен въз основа на същите доказателства прекратява. Какво ли ще направи друг главен, ако утре има такъв?

ХХL
ХХL
17 октомври 2023 16:46
Гост

Сарафов направи една голяма крачка към избирането му за главен прокурор. Друга крачка, малко встрани, но пак в правилната посока е опитът за омаскаряване на потенциален конкурент – Теодора Георгиева с анонимката приписана на неговия корупционен съратник ЕВрото.

Клинтън
Клинтън
17 октомври 2023 15:48
Гост

Не бих обвинявал ПП и ДБ, защото ако не бяха накарали ГЕРБ да ги подкрепи за правителство, сега щяхме да сме на поредни избори за парламент, примерно трети по ред тая година. Но няма и как да се направят реални реформи с управление на ГЕРБ. Наказания няма как да има. Справедливост за измъчените животи и излъганите пряко от Борисов няма как да има. Последно излъга Георги Георгиев шеф на СОС, че ще го прави кмет, последния момент издигна Хекимян и сега ще загубят София. Но това е само малък пример.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2023 16:07
Гост

Те и не знаят как да направят реформи ПП/ДБ омазването на НК в предната статия е типичния пример, критиките за К проект също, егоцентризма и това, че си мислят, че разбират много, а всъщност много малко им идва в повече, а можеха да изберат много по-интелигентен и мек вариант с работни групи с всички проф общности и академични за 5-6 месеца да се съставят качествени проекти, а не да се упражнявт славов, йорданова и там не знам кой, които им е много далеч особено НК и НПК, а както виждаме и практиката на КС!

Тошков
Тошков
17 октомври 2023 15:46
Гост

Колко задълбочено е установявано, че няма непоклатими доказателства, а ?

Ташаков
Ташаков
17 октомври 2023 18:12
Гост

Много. Вервай ми – много задълбочено!

Два пъти е проверяван. И още един път между двата пъти.

Роки
Роки
17 октомври 2023 18:15
Гост

Колкото задълбочено провериха за апартаментите на Цвинокио.

Миленска
Миленска
17 октомври 2023 15:46
Гост

Нямам думи направо. Не е редно това.

Станой
Станой
17 октомври 2023 15:46
Гост

Излагация

Станой
Станой
17 октомври 2023 15:45
Гост

Това е изключително повърхностно и тъпо решение на прокуратурата.

Пашов
Пашов
17 октомври 2023 15:45
Гост

С мафията и ДС агентите трудно се бориш без воля от страна на държавата. А воля може да има ако воля има народът. Но само с младите и образовани хора в София и в няколко големи града и то предимно в центровете на големите градове – няма как да стане. Докато бай Ставри си гласува за Бойко, защото някак му напомня на бай Тошо, така ще е и няма по-добре да ставаме.

Чилингиров
Чилингиров
17 октомври 2023 15:44
Гост

Само и само за да не се клати зглобката. Истината е, че трябва народа да е малко по-умен и да не се връзва предизборно на решението на прокуратурата ни, че нямало видиш ли доказателства, а на следващи избори да спре да гласува за ГЕРБ. Те манипулират изборите, така че винаги те да са първи на вота, но ако хептен никой не гласува за тях, няма как да са първи. Няма как да излъжат чак толкова.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2023 15:43
Гост

И все пак хората знаят, че престъпление има. Познавайки натурата на Борисов съм сигурен, че е платил с държавни пари за къща в Барселона, която да, не е негова, той не притежава, но притежава любовницата му, на която е направил дете. Главата си режа ако това не е истина.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2023 15:42
Гост

ААААхахахахахахахахаахахаххахахахахахахахах

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2023 15:41
Гост

Те ако търсят доказателства през интернет…няма да стане

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 октомври 2023 15:41
Гост

Браво, Кире, поздрави Асенчо от мене, че успяхте да изперете, когото можахте и моля да изпратите честитка и на Държавното предприятие, затова че стана официално съпредседател на ДъПъСъ.
#важнотоедасмеживииздрави

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 октомври 2023 15:44
Гост

По-интересният въпрос е лицето и.ф. главен прокурор ББС как ще бъде овъзмезден за съвестното изпълнение на задачата и дали посланическият пост в Израел е достатъчна компенсация при положение, че там в момента се води война и някак си има опасност от случайни атентати.