Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев вече е обвинен за участие в престъпната група за контрабанда, пране на пари и подкупи, за която в ареста е бившата шефка на митниците Петя Банкова. Днес Коцев беше призован за разпит за втори път в анткорупционната комисия, където е бил привлечен като обвиняем и след 4 часа беше освободен срещу гаранция от 20 000 лева, като не е пожелал да дава обяснения.

По разследването, започнало по информация на ДАНС и с участието на антикорупционната комисия обвиняеми са също и сочените за контрабандисти баща и син Марин и Стефан Димитрови, а според разследващите водеща роля в групата е имал и Николай Николов-Паскал, който обаче така и не е открит.

В хода на разследването и след ареста на Петя Банкова се разбра, че са били претърсвани кабинетът и домът на Живко Коцев, а той е станал свидетел по делото за корупция в митниците. Коцев подаде и оставка, а само ден по-късно я оттегли с мотив, че е бил принуден да го направи, като му бил оказан натиск за това от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов и вътрешния министър Калин Стоянов. Впоследствие стана ясно, че Коцев е бил на среща в Съдебната палата със Сарафов, на която са присъствали и градският прокурор на София Илияна Кирилова, заместникът ѝ Христо Кръстев и шефът на антикорупционната комисия Антон Славчев. В крайна сметка Коцев беше отстранен от поста, след като в медиите се появиха и негови снимки с обвиняемите Марин и Стефан Димитрови. От прокуратурата обясниха след това, че Коцев настоятелно е искал срещата и е поискал да съдейства на разследването. В медиите пък беше разпространен и протокол от разпит на анонимен свидетел, за който не останаха съмнения, че е именно бившият главен секретар.

Междувременно пък шефът на ДАНС Пламен Тончев беше изслушан вчера във временната парламентарна комисия по случая. Пред депутатите Тончев каза, че контрабандният канал е бил разработван две години, но не са били предприето по-рано действия за спирането му. Шефът на ДАНС каза, че е била установена и среща за предаване на подкуп на паркинга до сградата на Народното събрание. Той не каза кой на кого е дал подкуп, но припомни, че при арестите са били открити големи суми в левове и евро в Стефан Димитров.

По време на изслушването Тончев каза също, че 10 следователи, прокурори и съдии „протичат“ в разработката на ДАНС.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Didier
Didier
18 април 2024 11:40
Гост

Добро утро, Идвам през този канал, за да ви разкажа за нашите предложения и услуги. Представител съм на финансова институция „МЕРЛИН ФИНАНС“ в партньорство с pibank, която оперира на европейския континент и предлага финансови услуги на физически лица и фирми. По този начин, за вашата кола, вашата къща, вашия брак, консолидирането на вашите дългове, реализацията на вашите проекти, накратко за всички ваши финансови нужди по каквато и да е причина… Ние сме тук, за да ви помогнем чрез надежден, бърз и много достъпен . Обикновено начисляваме лихвен процент от 2%. Ако проявявате интерес, моля свържете се с нас: didierdf93@ gmail.com… Покажи целия коментар »

Киро Кокорев
Киро Кокорев
18 април 2024 19:04
Гост

Аз си изплащам кредитите с дупе в посолството, разкарай се, спамър евроатлантически 🙂

Анонимен
Анонимен
17 април 2024 20:02
Гост

Да не протича Сарафов и за това да е била срещата 😂

Модераторно толериран
Модераторно толериран
17 април 2024 19:55
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
17 април 2024 19:51
Гост

Коса се присажда, акъл – не.

Анонимен
Анонимен
17 април 2024 19:56
Гост

Обяснявай на ония, дето скочиха на амбразурата да го защитават.

Филип
Филип
18 април 2024 10:54
Гост

Пак нямз да те разберат.

OMG
OMG
17 април 2024 19:50
Гост

Охоо, ще се чуят ли имената на магистратите или ще се чака да гледат делото, пък после да ги обявят, че да падне присъдата.

Анонимен
Анонимен
17 април 2024 19:50
Гост

Простокиро и ококорения плачат. Особено последния, може да се сдобие с обвинение. Плъшолай Денков ще се изпере със сапуна, там ясно.

Анонимен
Анонимен
17 април 2024 19:49
Гост

Айде, прокуратурата за пореден път се включва в предизборната кампания. Познайте на чия страна

Анонимен
Анонимен
17 април 2024 20:36
Гост

Ще се опитам да позная- голяма трагедия е, че не се включва на страната на „Проамерикански продажници“ и „Демократична Украйна“, нали? Отиде в канала планът да сменяме директори с хора, съгласувани с посолството и ала-бала с президента.

Анонимен
Анонимен
17 април 2024 19:48
Гост

Това дело ще претърпи крах в съда, ако го внесат

Анонимен
Анонимен
17 април 2024 19:47
Гост

Щото Коцев е много умен, стигна дотук

Анонимен
Анонимен
17 април 2024 19:46
Гост

Интересно, дали в КПК и ПРБ са използвали показанията му като анонимен. Ако е така, са малоумници

Анонимен
Анонимен
17 април 2024 20:38
Гост

Такива показания не могат да се ползват при постановяване на присъда, но за съставяне на мнение, и оттам вътрешно убеждение- да.

Анонимен
Анонимен
17 април 2024 19:44
Гост

ДАНС е или некомпетентна, или зависима, не изключвам и двете, и се използва за разчистване на сметки, каквато обичайно е практиката. Сега пък магистрати протичали

123
123
17 април 2024 19:52
Гост

За съжаление, само покрай разчистване на сметки, излизат някои грозни и престъпни тайни.

Paragraph 22
Paragraph 22
18 април 2024 14:20
Гост

Жалният квич откъм колибката на пуделите е наистина забавен. Мошеникът Живко Коцев – първа ПеПейка!