Главният секретар на МВР Живко Коцев оттегля оставката си от министерството, тъй като е била подадена под натиск от страна на вътрешния министър Калин Стоянов и „високопоставени лица в прокуратурата“.

Това обяви днес Коцев на брифинг с премиера в оставка акад. Николай Денков. От думите им стана ясно още, че действително главният секретар е бил сред проверяваните от антикорупционната комисия и ДАНС по време на разследването за контрабанда, пране на пари и подкупи в митниците, при което беше арестувана шефката на агенцията Петя Банкова. Коцев каза, че в сряда бил поканен да съдейства на разследването, явил се в антикорупционната комисия и в прокуратурата, след което били извършени процесуални действия в кабинета и дома му, но отрече да са откривани „колосални суми“.

Коцев не каза в какво се е изразявал натискът върху него и дали е бил заплашен със задържане, ако не подаде оставка. Не каза и дали му е оказан натиск от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов – според публикация на „Капитал“ двамата са се срещнали два пъти преди и след оставката му.

„Оказа се, че всъщност той е подал тази молба за напускане под натиск, както от страна на министъра на вътрешните работи, така и от страна на много високопоставени лица в прокуратура“, каза премиерът Денков. Коцев пък добави, че оттегля оставката си, защото е била подадена „под огромен психологически и морален натиск“.

„Първоначалната ми реакция беше на огромно разочарование, на обида, на болка от отношението спрямо мен. Забелязвам обаче, че срещу мен се развива изключително грозна кампания, срещу мен седи сериозна армия, която желае да ме дискредитира като личност, като професионалист – мен и моите близки. От сряда насам не се спират спекулациите и внушенията спрямо мен. Очаквам в следващите дни тя да добие невиждани мащаби, да се разгърне в още по-голям спектър. Очаквам всичко от всеки“, каза Коцев и припомни, че днес номинираният за служебен премиер Димитър Главчев мотивира решението си да остави Калин Стоянов като вътрешен министър с това, че главният секретар в напуснал поста и не може да се лиши и от двамата преди избори.

„Това обстоятелство ме ангажира и задължава, мой морален и професионален дълг е да се върна и да работя, да си изпълнявам служебните задължения“, добави главният секретар.

Премиерът Денков пък каза, че президентът Румен Радев също е разговарял с Коцев и е бил информиран за ситуацията.

„Разбрахме се, че няма да придвижа процедурата“, добави Денков и каза, че тя на практика е била за уволнение на Коцев, тъй като той не е имал желание да напуска.

На въпрос къде е бил вчера, когато от „Продължаваме промяната-Демократична България“ обявиха, че не могат да го открият, Коцев не отговори, но Денков обясни, че се е наложило да пише писмо на шефа на ДАНС Пламен Тончев, защото Коцев наистина е бил неоткриваем.

„Бяха му взели и телефона и нямаше как да се свържа. Имаше период, в който никой нямаше връзка с него“, каза премиерът и добави, че очаква да се надигне вълна от безпочвени обвинения и в тази ситуация бягството на Коцев с оставка било грешен ход и той го разбрал.

49
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Натиснат бил
Натиснат бил
07 април 2024 21:25
Гост

Едно време като трябваше да защипват висш милиционер първо го пращаха в командировка в някое село с един изход близо до военно поделение (военната прокуратура се занимаваш с падналите ангели милиционери). И си дивееше там докато не се изясни случая. И случайно там нямаше мобилни пък дори и много много постоянни телефони.

А сега имало оставка под натиск. Абе да не се окаже че това е пресконференция на оставките под натиск?

пророк
пророк
06 април 2024 22:01
Гост

Очаквам в понеделник обвинение по отношение на Живко Коцев, задържане за 72 часа и искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража ‘

Анонимен
Анонимен
06 април 2024 12:17
Гост

Милиционер до милиционер. Еднакви. Между ППДБ и ГЕРБ в милиционерите разлика няма.

Анонимен
Анонимен
06 април 2024 12:20
Гост

Надпреварват се кой кого първи да арестува. Еди дол дренки. И този Коцев е толкова загубен и смотан колкото министъра.

---
---
07 април 2024 18:17
Гост

Горният анонимен кост , освен , че е трол , е и некомпетентен . дори не знае за кого пише и кого вижда . Лекс , нападнати сте отдавна от дървояди . Ще ви приключат както приключиха „Правен свят“ . А вие със статийките си давате повод за собственото си финализиране като информационен фактор и достоверност .

Законопослушно ли е милицията да заплашва?
Законопослушно ли е милицията да заплашва?
06 април 2024 7:45
Гост

Кога ще бъде арестуван милиционерът от Стара Загора, който си позволи да заплаши журналист от БНР,че ще го вкара в багажника на патрулка през 2018г .? https://trafficnews.bg/absurdi/politsai-zaplashi-da-vkara-zhurnalist-bagazhnika-patrulka-119985/

Митко
Митко
06 април 2024 0:21
Гост

Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки:–- https://e.vg/Alkotox

незапознат
незапознат
06 април 2024 2:33
Гост

Що жена ти купува капките, ти пари нямаш ли сам да си ги купиш?

Беше интересно в предаването Панорама
Беше интересно в предаването Панорама
05 април 2024 22:54
Гост

В предаването Панорама, което беше излъчено тази вечер…..един уважаван журналист, а не като някои платени мисирки, посочи много….ама много интересни неща за един секретар….
И, не само той….и в други сайтове в медийното пространство са изнесени подобни факти !
Така, че внушенията ….в платени сайтове, платени телевизии и др. подобни….този път, едва ли ще имат ефекта, който се цели !
Освен, може би само върху зомбираните фенове на „умните и красивите “ , повечето от които пристигнали в столицата от далечните източни провинции…

Анонимен
Анонимен
06 април 2024 2:32
Гост

Що, няма ли от въпросните, дошли от близкоизточни окръзи? Или всички идват от далекоизточните погранични окръзи?
Има ли значение в кой окръг си се намирал по времето на Седморката на Блейк*, и дали си гледал джедаите в кино Изток от първи ред на балкона, и дали си ходил на митичния концерта на Си си Кеч в зала Фестивална през 1987г? https://www.youtube.com/watch?v=UpYCF0hOvaE
А няма ли съвсем никакви, които са примерно от ул. Голаш, без да идват от … автономните области-все едно дали близко или далекоизточни?

:))))))))
:))))))))
06 април 2024 8:20
Гост

Сега остава да разкажеш, и как миналия век си влизал в бункерите в Южния парк, това е задължително за софиянец със синя кръв.

А ако знаеш и къде е бункерът над ул. Голаш, и си влизал там през 80-те години-те признавам.

А ако си се женил в Ропотамо-съвсем те признавам. Пълно признание получаваш, ако си пил кафе в Орфея, и знаеш също коя улица бяха Паун Грозданов и Коларовска :).

Анонимен
Анонимен
08 април 2024 8:35
Гост

Ха-ха, Паун Грозданов – Черковна; Коларовска – Солунска. Обаче кажете как се казва сега бул. Христо Кабакчиев и коя е ул. Симеон Славов – капитан Рак.

Пеналист
Пеналист
05 април 2024 19:34
Гост

Поредното доказателство, че и.ф. главната фуржка, даже и честта на пагона не може да защити, каквито заявки даваше. САРАФОВ ПОЗОР! ОСТАВКА И ЗАТВОР!!

Дичо
Дичо
05 април 2024 19:45
Гост

А аз така се зарадвах, когато Гешев си замина. Ама от трън, та на глог.

Явор Дачков
Явор Дачков
05 април 2024 19:00
Гост

Безумна пресконференция на премиера в оставка Николай Денков и подалият оставка главен секретар на МВР Живко Коцев. От нея стана ясно, че Коцев оттегля оставката си, защото бил натискан да я подаде, но не каза от кого. По-същественото е, че Коцев призна, че вчера е бил рапитван, извършен е обиск и е обект на процесуално-следствени действия. Това означава, че Живко Коцев е или обвиняем или защитен свидетел, но при всички случаи е намесен в предмет на разследването за контрабанда срещу ръководството на Агенция „Митници“. Какво прави такъв човек в ръководството на МВР и с какви очи иска да се връща… Покажи целия коментар »

Guy Fawkes
Guy Fawkes
06 април 2024 14:39
Гост

Съгласен съм напълно с казаното и добавям, че ако някой е толкова неустойчив на натиск, че когато го натисне началника му от половин година си подава оставката, а на следващия ден, след като го натисне началника на началника, си оттегля оставката, тази „мека Мария“ не става за главен секретар на МВР. Що за водач си, ако все се озърташ страхливо назад?

---
---
07 април 2024 18:32
Гост

Кралица Елизабет III : пишещия по-горе – Явор Дачков ( гост) и този който го е коментирал – Guy Fawkes (гост) , могат да се представят за всеки . Но съм потресена , че обсъждат последицата , а не НАТИСКЪТ . Ето на това му викам шушумиги – смелчаци . Изпълнители на поръчка : да компрометират изнудвания , а не изнудващите . На умряло куче нож вадят , за да ги види палачът . Официалните Нагли . Така беше и в СПЕЦ-а : за да не станеш обвиняем и задържан поне за 8 месеца , трябва да се откажеш от… Покажи целия коментар »

Съдия
Съдия
05 април 2024 17:38
Гост

Защо ли усещам пръста на Пепи Еврото. Следя с интерес…

Борката Велчев
Борката Велчев
05 април 2024 17:31
Гост

Осъществил ли е Борислав Боби Сарафов от обективна и субективна страна състав на престъпление – ПРИНУДА ???
Просто питаме? Ще има ли разследване?

Приятел на гражданите
Приятел на гражданите
05 април 2024 19:35
Гост

Осъществява и то в режим на продължаващо престъпление. Факт – Боби Сарафов е престъпник!

Защо в момента джипката не е по адреси?
Защо в момента джипката не е по адреси?
05 април 2024 17:26
Гост

Защо джипката не е на адреса ,на неизвестният прокурор(за нас е неизвестен, но репресивнияj апарат е достатъчно да пита за името принуденото лице) ,оказал принудата? Защо сега не се случва арестът му, и това да се показва директно но БНТ?! Както в Румъния по времето на Кьовеши го правиха-като джипката отиваше на адреса на прокурор за арестуване- поради извършено престъпление медиите излъчваха директно. Пускам БНТ-дават глупости, а очаквах да дават как отвеждат прокурорът, оказал незаконен натиск с белезници. Ние правова държава ли сме,че при публично изнесени твърдения за принуда, извършена от неизвестен прокурор няма арести? Този път арестите са неизбежни.… Покажи целия коментар »

Колко прокурори са арестувани за принудата?
Колко прокурори са арестувани за принудата?
05 април 2024 17:16
Гост

След като се оказа,че оставката е под натиск защо няма МАСОВИ АРЕСТИ НА ЗАМЕСЕНИ ПРОКУРОРИ- и то излйючвани показно и демонстративно по националната телевизия, с възпитателен ефект за самозабравили се прокурори. Принудата е престъпление, а може да се мисли и за друти текстове. Случаят е изнесен в медиите, няма как да блъде заметен и потулен , и въпросът е защо не са почнали арестите на прокурори, извършили престъпление? Показни, демонстартивни, с поправителен ефект-след престоят при Бай Ставри прокурорът ще се поправи и превъзпита. В Грузия се случи, след подобен случай, значи можело. Също и в Румъния- стотици прокурори бяха арестувани,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 април 2024 17:21
Гост

я трай там, влизай обратно в дупката от която си изпълзял.

Анонимен
Анонимен
05 април 2024 17:28
Гост

Няма да стане. Линк към статията беше пратен към европейската комисия на публичният им мейл! Вече в ЕК знания за принудата над висш служител на МВР от неизвестен прокурор-бандит.

Анонимен
Анонимен
05 април 2024 17:29
Гост

знаят

Журналист
Журналист
05 април 2024 17:48
Гост

На неизвестния прокурор- бандит е звъннало едно умряло Евро и казало: Викай го тоя да подава оставка, кажи му, че има снимки и ще го привлечете като обвиняем“ Това са просто слухове от Съдебната палата…

Прокурор
Прокурор
05 април 2024 18:11
Гост

А Еврото звъннало ли е вече на“царя на корупцията“ от СГС , за да подготви мярката на шефката на митницата?

---
---
07 април 2024 18:38
Гост

Ами трябва да се приеме , че по-добре нещата да свършат веднъж завинаги , в каквато и филмотека да са не включили, отколкото да се бършат с теб до края на живота ти . Иначе свършват като Мартин Божанов – убиват те твоите , а жена ти първо им звъни на тях да каже , че ще си мълчи , за да не я достигне и нея същата участ .

Пинчев
Пинчев
05 април 2024 16:58
Гост

Можем да избираме от нормални политици и хора успели в кариерата си извън политиката и извън България, от преяли с власт мутри, от бивши комунисти и радикални ненормалници, които искат да ни засилят в лоното на Путин. Направете си избора имате ли изобщо избор

Aнонимен
Aнонимен
05 април 2024 17:15
Гост

Путин винаги идва да ви спасява, като е напечено. Молебен да е жив и здрав трябва да му направите, че ако не е той не знам! Акостираше на лъвов мост, борисов му беше васал, такива безумици винаги са ме удивлявали. Но всеки има право да вярва на каквото и когото поиска. Аз виждам само едни изменения в основния закон от т.нар „експерти“ с ЕДНО положително мнение от експерти – силно казано такива. Ако за вас успели хора в кариерата са юристи, нямащи един ден стаж реален, НПО–то не е стаж, сега сами си берат плодовете от „реформите“ си! Това е… Покажи целия коментар »

Rusteva
Rusteva
05 април 2024 16:57
Гост

В Австрия съм. Знам как се управлява държавата и честно казано управлението на кабинета Денков доста се приближаваше до това, което се случва в Австрия. Нямам идея защо пак ще ходим на избори и още по-странно е показаното от социологически агенции, че доверието в Денков спадало. На база на какво? Най-после нормален минситър-предсеател, който да не ходи с преводач в чужбина да му превежда и неофициалните разговори с президенти и други министри.

Анонимен
Анонимен
05 април 2024 17:17
Гост

Все едно да питате защо в Италия има по няколко избори в годината, при положение, и че и там премиерите знаят езици, имат образование.

---
---
07 април 2024 18:45
Гост

Ами Rusteva го отбелязва с основание , защото 10 години бб не знаеше дори и български , камо ли чужд език . Владеенето на чужд език винаги е важна част за итегритета и възможност за пълноценно представяне . Защо веднага с пълно отрицание ?! Вие България по времето на бб с Италия ли сравнявате ? Ви тогава в Италия ходил ли сте ? Въобще ходил ли сте в Италия , с която сам сравнявате България ?

Пеналист
Пеналист
05 април 2024 19:38
Гост

Защото българинът го мързи да мисли трезво. Все пак е по-лесно да повтаря гербаджийски опорки и да е тъп на гьон. Когато си прост е лесно, бе казал мафиота Бойко Методиев Борисов

5?)€&’р
5?)€&’р
06 април 2024 10:33
Гост

Поредната идиотка от ….Австрия, този път

Дончев
Дончев
05 април 2024 16:54
Гост

Калин Стоянов покровителстваше побоя над нормални хора на протестите ноември месец. И след това беше издадена заповед да се излъже най-нагло в национален ефир, че фенове на Левски и ЦСКА са се били помежду си. Което не бе потвърдено от нито един журналист. Журналистите на Дарик и ДСпорт бяха на протеста – такова нещо нямаше. А те няма да излъжат. След това Пеевски и Борисов защитиха Стоянов, нападнаха спортния министър, сякаш той има общо с протеста. Това говори за координирана атака какво ни очаква ако пак си изберем същото зло. На младите ни писна, вие ако искате си ги подкрепяйте.

Анонимен
Анонимен
05 април 2024 17:19
Гост

Плюс това и от инициатива правосъдие за всеки снимаха протеста, и на видеозаписа-наличен и днес на страницата им във фейсбук се вижда как милицята нападна заведение и преби хората там, които гледаха телевизия, и не оказваха съпротива.
Виждат се лицата на биячите, и номерата им, и не се случва нищо.

ИПС снимаха целият протест-тоест какво е станало има видеозапис.

Пеналист
Пеналист
05 април 2024 19:40
Гост

НИТО ГЛАС ЗА МАФИЯТА!

Анонимен
Анонимен
05 април 2024 20:08
Гост

Да, педалистче! Нито един глас А за мафията ПП и ДБ. Обещаваме!!!

---
---
07 април 2024 18:50
Гост

Горният Анонимен да не е бб , такъв речник , пуктоация и реплика в смисъм „апа ти си много убав“ …. веднага го познах . Ако не е самият той , ще да е негов фен със същите ценности и изразни средства .

Ирина
Ирина
05 април 2024 16:53
Гост

АБе едно е ясно, видя ли да се води масова плювня по един човек в политиката в България или по цяла партия и ми става ясно, че явно плаши някой далаверджия. Не виждам и не смятам, че управлението в последните 9 месеца на Промяната и ДъБъ беше най-лошото за страната ни, както се опитват да ни го изкарат всички. Самите ИТН почнаха политическата си кариера с плювки по ГЕРБ и Борисов, а днес не казват и копче срещу тях. В устата им е само и единствено ПП/ДБ. МНООООГО се плаща за пропаганда и плювки срещу тях. А защо?

Пеналист
Пеналист
05 април 2024 19:42
Гост

Според мен ПП/ДБ трябва да имат 121 депутата и само те да управляват цял мандат, за да може да се докаже нагледно, че те са най-доброто управление, което тая държавица е имала от над 90 години насам.

Тестемониум
Тестемониум
05 април 2024 16:51
Гост

Далаверата на ДПС и ГЕРБ е ясна. Те са в коалиция от много години без да я обявяват. Но от поне 8 години се знае, че по региони ГЕРБ играе с ДПС. Помагат си и какво ли още не. Това е една мнооооого дълга коалиция. Мислете, като гласувате. Обръщите от фирми ли ще управляват България, такива като Вълка в София ли ще се облажват или нормалните хора ще имат нормална държава.

Колчев
Колчев
05 април 2024 16:55
Гост

По-добре досегашните министри по 10, отколкото Спондж Боб, Цецка Цачева, Цвъ Цвъ и други карикатури от годините на ГЕРБ

Анонимен
Анонимен
05 април 2024 16:50
Гост

ГЕРБ и ДПС ще се опитат да манипулират вота. По тази причина аватара им Калин Стоянов си остава шеф на МВР. Нали помните след протестите срещу БФС Пеевски и Борисов кого обвиниха? По неведоми пътища решиха, че вреден тогава бил спортния министър. Но видиш ли Калин Стоянов се справил брилянтно. След две седмици записите на бити без причина хора по улиците изчезнаха. Мафията се пази много. Ето защо ще гласувам за ПП/ДБ. Явно много им пречи и има защо!

Анонимен
Анонимен
05 април 2024 16:48
Гост

Да не би да са го накарали да се върне за да може да следи как точно Калин Стоянов ще манипулира изборите? Защото точно това ще се случи и всичк иние нямаме никакви съмнения по този повод

Журналист
Журналист
05 април 2024 17:57
Гост

Калин Стоянов просто няма да пречи да се манипулират изборите.

Николов
Николов
05 април 2024 16:48
Гост

Едва ли ще разберем цялата истина. Факта, че вчера реши да се маха, а днес вече не е съмнителен

Фьодор
Фьодор
05 април 2024 16:47
Гост

Става смешно вече