Директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова е задържана за постоянно. Това определи днес състав на Софийския градски съд, който разгледа искането на прокуратурата за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

В ареста ще остане и другият обвиняем – Стефан Димитров.

Преди дни Софийската градска прокуратура обвини Банкова, Стефан Димитров, баща му Марин и Никола Николов-Паскал в участие в организирана престъпна група за контабанда, пране на пари и подкупи. Според СГП групата е действала от юни 2022 г.

На заседанието днес стана ясно, че са събрани множество доказателства, предимно със специални разузнавателни средства, за срещи на Петя Банкова с бащата и сина, за които тя твърди, че не познава.

Сред доказателствата имало снимки на шефката на митниците със Стефан Димитров в петзвезвен хотел в Правец. Прокуратурата твърди, че на нея са били обсъждани дейности на агенцията. Тогава е била предадена е чанта, в която имало пари, твърди СГП. И допълни, че е имало и други срещи, на които са били обсъждани и кадрови промени като по предложение на Стефан Димитров е направена и смяна на митницата в Лесово.

Наред с това след експертиза на камерите на Аерогара „София“ е документирана среща на Стефан Димитров с главния секретар на МВР Живко Коцев, на когото е била предадена кутия с часовник. От държавното обвинениет твърдят, че е скъп, а от ДАНС пък казали, че са го видели впоследствие на ръката на Коцев.

Съдия Тони Гетов каза, че на този етап няма опасност обвиняемите да се укрият, но може да повлияят на разследването. И им наложи постоянна мяра за неотклонение „задържане под стража“.

Петя Банкова, Марин и Стефан Димитрови бяха задържани в сряда при акция на Комисията за противодействие на корупцията и ДАНС. Четвъртият от групата – бившият митничар Николай Николов-Паскал, сочен за контрабандист не беше открит, той се издирва, а обвинението срещу него е задочно.

Точно преди заседанието Марин Димитров беше откаран в „Пирогов“, затова искането за неговото задържане ще бъде разгледано в друг ден.

Във връзка с този случай в сряда е бил направен и обиск в дома и кабинета на главния секретар на МВР Живко Коцев. За това се разбра от думи на адвокатката на Банкова – Аделина Натина преди дни.

В четвъртък Коцев подаде оставка като обяви, че ще работи в друга сфера. Ден по-късно я оттегли като на съвместен брифинг с премиера в оставка акад. Николай Денков, разказа, че е бил притиснат да напусне от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и от високопоставени лица в прокуратурата. Коцев не каза в какво се е изразявал натискът върху него, дали е бил заплашен със задържане, ако не подаде оставка и кой от прокуратурата го е оказал. Главният секретар на МВР сподели, че в сряда бил поканен да съдейства на разследването, явил се в антикорупционната комисия и в прокуратурата, след което били извършени процесуални действия в кабинета и дома му, но отрече да са откривани „колосални суми“ (виж още тук).

45
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
главен прокурор - главен бандит
главен прокурор - главен бандит
08 април 2024 11:40
Гост

Няма държава

Притъмня
Притъмня
07 април 2024 21:04
Гост

Алу, електротехника, узгуря бушонът от Добрич, сменете го с нов!

Conservator legis
Conservator legis
07 април 2024 14:30
Гост

Ще видим Апелативен съд какво мисли.

Иван Иванов
Иван Иванов
07 април 2024 10:03
Гост

Имаме проблем със характерите си – но как да постъпим – ние, като се разпадна социализмът, станахме всъщност още по-диви. Да се краде не е грях, не знам вече, но ако това води до държавни проблеми, всъщност как да не е грях, като получават по 3-4000 (хиляди) лева заплати – това са 100 лева на ден, при положение – че една гарсониера върви по 400 лева на месец – ти за 4 дни – си бог. Сега се надявам да се коригира, не е един вид – „изгубена“ като душа. Прави ми впечатление, че хората станаха като „зомбита“, един почва… Покажи целия коментар »

незапознат
незапознат
07 април 2024 4:55
Гост

А какво става с нотариуса и замесените прокурори?
Колко прокурори и съдии са арестувани?

Или ни пускате друг случай за отклоняване на вниманието.

А да-а тая не се е познавала с Нотариуса и Еврото, нали?

А случая нотариуса заметохте ли го?
А случая нотариуса заметохте ли го?
07 април 2024 5:12
Гост

Защо няма арестувани прокурори по случая нотариуса? Защо по телевизията не ни показват мерките на арестувани прокурори-мафиоти, както и по новия случай от митниците ни показват мерките-директно по телевизора? В митниците може да има схеми, но те са дреболии, в сравнение с престъпната дейност в прокуратурата по случая нотариуса-че какво става с прокурорите на заплата при нотариуса, например. А в замяна ни се пуска друг скандал. Хубаво де-митници и лица милиция правили далавера с мита, според медиите, а какво става с тежката клубна дейност на прокурори и имотни измамници-рамо до рамо-по случая нотариуса?. Има начин да се отклони вниманието от… Покажи целия коментар »

Пеналист
Пеналист
06 април 2024 23:07
Гост

Бухалките пак удрят, а СГС им помага. Жалко е когато ССемейството без клуб продължава любимата си практика – да си измисля обвинения и да си фабрикува доказателства. ПРБ е една кочина!

Иван Иванов
Иван Иванов
06 април 2024 22:24
Гост

Ужас – това е диктатура и мен ще ме обвинят утре в нещо.

Както и да е – но ние ще се борим, няма да им се дадем на прокурорите.

Леле – каква наглост, навремето така беше и с Маргините – страшна агресия.

Пускам си сериалът – „Ало, ало“, впрочем нямам деца и отдавна не съм български гражданин.

Колко хубава природа и – такива злоби.

Съдии – по Международно частно право не можехме да ги съберем на лекции, аз не съм никакъв – отбелязвам.

Анонимен
Анонимен
07 април 2024 8:07
Гост

Да не си забравиш хапчетата.

Предложение до бежанците от ту-ту-тулбухин
Предложение до бежанците от ту-ту-тулбухин
06 април 2024 21:23
Гост

Предлагам бежанците от Ту-ту-тулбухин в София, тези ,които са напуснали родното село -някъде в далечния изток, през девет окръзи в десетия, там където се говори на тежък източен диалект, да излязат на протест в защита на съселянката си.

Що я изоставяте сега? Вие от ту-ту-тулбухин, освен селски хитреци в София се държите и като мерзавци да изоставите човек от родното ви село?

Анонимен
Анонимен
07 април 2024 18:23
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Що не си стоите на село в Ту-ту-тулбухин!
Що не си стоите на село в Ту-ту-тулбухин!
06 април 2024 21:16
Гост

Дошла от Ту-ту-тулбухин. Направили я началник, и веднага на далаверата.

Ту-ту-тУлбухин, не знам някой, който идва от далекоизточните погранични области да не е хитрец и половина, от калта са изпълзели за да стигнат до жълтите павета, и докато са на дадения пост ще впрегнат докрай тарикатлъка и селско – комбинативните си характерни за Ту-ту-тулбухин умения.

Едно време като имаше жителство бяха по-ниски от от тревата, а днес идващите от пограничните области на далечния изток-идват през девет окръга от десетия, със зъби, нокти и лакти си прокарват пътя чрез типичния истеричен селско-арогантен стил на поведение.

Susan Benson
Susan Benson
06 април 2024 21:07
Гост

Здравейте дами и господа, имате ли нужда от финансова помощ? Аз съм Сюзън Бенсън. Аз съм кредитор, а също и финансов консултант. Имате ли нужда от бизнес заем, личен заем, ипотечен заем или заем, за да завършите проекта си? Ако отговорът ви е да, ще ви препоръчам да се свържете с моята фирма. Ние предоставяме всички видове кредитни услуги, включително дългосрочни и краткосрочни заеми, обезпечени и необезпечени заеми и много други. За повече информация, пишете ни по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или ми изпратете съобщение директно в WhatsApp чрез: +447915601531 и получете отговор веднага. Заем от надеждна и компетентна компания е това,… Покажи целия коментар »

Журналист
Журналист
06 април 2024 19:20
Гост

Познавам съдия от СГС, на когото часовника е по- скъп.Сам си го е купил, както и хотела му до Съдебната палата

Прокурор
Прокурор
06 април 2024 21:04
Гост

Винаги е по- добре сам да си купуваш нужните вещи и имоти.Тази корупция изглежда по- достойна и по- трудна за хващане, в случай, че някой реши да я разследва

---
---
07 април 2024 17:56
Гост

Развеселихте ме с тази консултация . Юридически и процесуално е вярно .

Анонимен
Анонимен
07 април 2024 8:29
Гост

Покрай съдията от СГС, да попитам по случая с Нотариуса ще има ли задържани!?

---
---
08 април 2024 13:07
Гост

Аз се занимавам с право ежедневно. Не знам кого от СГС визирате. Но имам убеденост , че не пишете горното с лошо отношение. Синът на Сарафов се оказа милионер , но със сигурност не намирате нещо лошо за това . Така ви разбирам заради акцента СЪДИЯ.

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
06 април 2024 19:17
Гост

Относно часовника- почина на една известна политичка да й се подарят маркови чанти за минимум 2.5к евро като “подарък“, вместо кеш “бели парички за черни дни“, е трансформиран в подаряване на скъп марков часовник за г-дата…

Анонимен
Анонимен
06 април 2024 19:11
Гост

Сега делото идва в Съда на свободата, който ще въздаде справедливост.

Адвокат
Адвокат
06 април 2024 19:18
Гост

Аз по голям съд на свободата от СГС не знам, в случая явно друга е играта! Само Пепи Еврото може да каже !

---
---
07 април 2024 18:02
Гост

Истина е , че СГС и САС принципно имат по-стриктни изисквания по щенията на ПРБ по чл. 64 НПК , а и чл. 65 НПК , поради което и не толкова често , колкото в други съдилища , угаждат на обвинението и „тактиките“ за натиск по дела чрез МНО. Но както видяхме , този път нещата са решени в полза на СГП , ДАНС и ППКОНПИ. С любезнотно съдействие на Натина , която в сценична треска наговори неща , които се използваха срещу клиенката ѝ . За деня на заседанието тя бе отново подготвена . Беше с нови кокилести обувки… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
06 април 2024 19:08
Гост

Тони Гетов си е мишок.Така и не разбрахме какви доказателства има за престъпление, освен че се познават.

Анонимен
Анонимен
06 април 2024 19:17
Гост

Доколкото разбирам, към момента делото е основно фрашкано с СРС-та, какво очакваш да ти каже Гетов по същество? Казал е, че има обосновано предположение въз основа на доказателствата, няма да седне да анализира СРС-та в 64-ка, я.

---
---
08 април 2024 10:05
Гост

Измисляйте си доводи. Юристите знаят, че заради ОБОСНОВАНО ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ ЗА СЪПРИЧАСТНОСТ е длъжен да обсъди СРС тата и процедурно и като относно съдържание. Просто Гетов е обвинителен . За него страхът до оправдае виновен е по-голям от този да осъди невинен. И се успокоява , че има горна инстанция. Това е.

Корупцията завладя ППДБ
Корупцията завладя ППДБ
06 април 2024 18:25
Гост

Шефът не почтените митници на Асен и Кирил остава за постоянно в ареста.

Службите препоръчват да бъде арестуван и секретаря на МВР, партиен кадър на ДСБ, зарари участие в крупна корупционна практика.

Съвсем скоро очаквам самите Кирил и Асен да бъдат арестувани и съдени за ОПГ-то, което разграбва страната от години.

Който гроб копае другиму, сам пада в него.

---
---
06 април 2024 18:39
Гост

Значи с логиката на горната поговорка да очакваме скоро арест за гробокопачите сарафов , б.б. и пеевски. И нека за тези с къса памет да напомня , че същия съдия преди годени осъди на първа инстанция Цветан Цветанов, но се оказа , че е сбъркал. Просто човекът си е с обвинителен уклон. И за горния коментатор: мярката не е делото. Не сте юрист, нали ? ДАНС ? КПКОНПИ ?ПРБ ?

Колега
Колега
06 април 2024 19:24
Гост

Е,да,де.Човека често бърка, това му е атестата.

Журналист
Журналист
06 април 2024 17:39
Гост

,Така и не разбрахме за контрабанда откъде и за каква стока става въпрос. Срещали се били!? Че той и Христо Иванов се срешаше с Бобоков пък не е задържан, а цял съд се бяха разбрали да закрият.Дали е било безплатно!?

Анонимен
Анонимен
06 април 2024 17:39
Гост

Омръзна ми от тия ченгеджийски номера, кога ще се отървем от тях

Анонимен
Анонимен
06 април 2024 17:55
Гост

Когато спрат да ни управляват ченгета.

---
---
06 април 2024 17:36
Гост

Натина не е за адвокат. За съжаление Рангелов също отдавна е показал , че не става. Не маже срещу артилерия да се зящитаваш с прашка.WS8RP

Анонимен
Анонимен
06 април 2024 17:39
Гост

Като Хаджигенов, който закопава клиентите си

Анонимен
Анонимен
06 април 2024 19:26
Гост

Така е…и двамата като видят камери почват да говорят врели-некипели и в опиянението, че ги дават по телевизора правят лоши услуги на клиентите си

Псевдоадвокати
Псевдоадвокати
06 април 2024 22:08
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
06 април 2024 17:36
Гост

ДАНС какво е спала година и кусур и не е разкрила по-рано далаверата

Анонимен
Анонимен
06 април 2024 17:38
Гост

И на мен ми звучи скалъпено

ПП разпъва политически чадър над престъпник
ПП разпъва политически чадър над престъпник
06 април 2024 17:33
Гост

Денков и Кирил Петков накараха Живко Коцев да оттегли оставката си и да започне да лъже, че я е подал под натиск. Всъщност, натиск има от тяхна страна. Всъщност Коцев много добре знае в какво престъпление е участник и се опита да се измъкне като свидетел.

А обещанието на Кирил Петков и Денков за политически чадър, което са му дали, е склоняване на свидетел към лъжесвидетелстване. Така те искат той да се откаже от вече дадените показания за собствените им престъпления. Престъпление срещу правосъдието.

В момента и тримата са за ареста.

Анонимен
Анонимен
06 април 2024 17:32
Гост

Май май предстоят „кървави“ избори

Анонимен
Анонимен
06 април 2024 17:31
Гост

А някои хора си заложиха главата за Банкова и Коцев. Какво ли ще кажат сега

---
---
06 април 2024 17:41
Гост

СЕГА е рано и вие да питате. За това се говори като приключи делото по същество. Това със задържанията сме го гледали , а и по закон не значи виновност.

Анонимен
Анонимен
06 април 2024 17:31
Гост

Предизно СРС ли? Не трябват ли и други доказателства

ПП се срастна с корупцията и далаверите
ПП се срастна с корупцията и далаверите
06 април 2024 17:25
Гост

Пoзорът за ПП става вече огромен и труден за прикриване. Петя Банкова е лично назначение на Асен Василев, нищо, че биографията й е като за разследващ полицай в Горно Нанадолнище, а не за директор на Агенция Митници. Същото е и с ДДС измамникът Спецов, който всеки път Василев назначава за шеф на НАП. И това при цялаата претенция за борба с корупцията и уж млади супер интелигентни и подготвени нови хора.

Анонимен
Анонимен
06 април 2024 17:29
Гост

И Василев е намазал май

Гейски истории
Гейски истории
06 април 2024 22:11
Гост

Намазал е от на Спецов салама ли?