Шефката на агенция „Митници“ Петя Банкова ще остане в ареста поне до 72 часа, след като е била обвинена за участие в престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

По-рано днес стана ясно, че Комисията за противодействие на корупцията (КПК) е образувала досъдебно производство за организирана група, по което с Петя Банкова са задържани и обвинени още трима души.

От градската прокуратурата съобщиха, че са поели ръководството и надзора над разследването, а по него до момента са били извършени 30 претърсвания и изземвания в частни домове, служебни помещения и моторни превозни средства.

„Приобщени са множество веществени доказателства – мобилни телефони, документи, бележки, тефтери със записки, компютри, голяма сума пари в различна валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и др. Разпитани са свидетели“, заявиха от прокуратурата. Според обвинението престъпната група е съществувала от юни 2022 г. От държавното обвинение поясниха, че ще искат постоянно задържане на четиримата обвиняеми.

Акцията на ПКП и ДАНС започна вчера в София и в Хасково, като неофициални информации сочат, че разследването е свързано и със сочения за контрабандист бивш митничар Николай Николов – Паскал и неговите евентуални връзки, чрез които е осъществявана контрабанда.

Според адвокат Аделина Натина, която защитава Банкова, клиентката ѝ не познавала останалите обвиняеми. Натина обаче разказа, че служители на антикорупционната комисия са ѝ казали в неформален разговор, че е правен обиск и в дома на главния секретар на МВР Живко Коцев, който пък по-рано днес подаде оставка. По този повод премиерът в оставка акад. Николай Денков коментира, че Коцев бил под сериозен натиск от вътрешния министър Калин Стоянов и се оплаквал, че не може да работи с него. МВР-шефът отхвърли обвиненията за натиск, а Коцев обяви по-късно, че напуска системата, без да посочва причина, а само, че ще работи в друга сфера.

„През последните седмици мислих сериозно дали да прекратя професионалния си път в системата на МВР. Направих равносметка на постигнатото, успехите и несгодите. Прецених, че съм вложил достатъчно сили и енергия в работата в услуга на обществото. За мен върховенството на Закона, спазването на реда и правилата са кауза, която трябва да припознае всеки служител в правоохранителната система. Професионалната ми биография до момента е свързана изцяло с МВР. В този смисъл решението ми е трудно. В същото време е лесно, защото изцяло почива на вътрешното ми убеждение. Ще продължа реализацията си в друга сфера на обществения живот“, заяви Живко Коцев.

След акцията на ДАНС и КПК в митниците вчера, Петя Банкова се обяви за „първата жертва на новото КОНПИ“ и подчерта, че не познава Паскал и е работила за разбиване на контрабандните канали. Тя обясни случващото се и с личен конфликт с председателя на ДАНС Пламен Тончев. Банкова оглави митниците през март, а преди това е работила именно в ДАНС. Тя твърди, че преди няколко години е била командирована в Благоевград за наказание, защото отказвала да изпълнява поръчки и решила да напусне. Днес пък адвокатката ѝ Аделина Натина каза, че ставало дума за дейности в нарушение на морала и закона.

„Казвала е, че в поръчки за мачкане на хора няма да участва“, посочи адвокатката.

„Според НПК когато се извършва обиск, се обявява какво се търси. В офиса търсеха пари, а в дома ѝ служебни документи. Не откриха нищо. Иззеха се лични бележки, които не са свързани с работата ѝ, а са от следването ѝ по психология. Беше иззет договорът за потребителски кредит на съпруга ѝ. От офиса взеха служебни документи, в които Петя Банкова е описала в лични бележки как да разбие действащи канали. Тя има хванати рекорден брой канали за наркотици и корупционни дейности“, допълни адвокат Натина. Според нея Банкова не е привлечена като обвиняема и не е задържана.

„В момента г-жа Банкова не е задържана официално. Има процесуални начини едно лице да се намира в едно помещение, без да е задържано. Тя се намира в КПКОНПИ на пл. „Света Неделя“ №1. Там няма арест и тя не е задържана. Когато искате да бъде задържано лице, но няма заповед за задържане, на всеки няколко часа му давате призовка“, заяви Натина пред бТВ.

По-късно адвокатката заяви пред медиите, че Банкова имала информация, според която парите от задържаните миналия месец близо 200 килограма кокаин в хладилен контейнер с банани, били предназначени за купуване на гласове на предстоящите избори.

„Данните, които има г-жа Банкова, са, че парите от наркотиците, хванати на бургаско пристанище, са щели да се използват за купуване на избори – от кого, нямаме информация. Предвид вчерашната акция едва ли г-жа Банкова ще може да продължи да работи, така че да се разкрие схемата“, посочи защитата Натина.

Финансовият министър в оставка Асен Василев, който назначи Банкова на поста, вчера коментира, че акцията е за сплашване на Банкова и похвали ефективната ѝ работа. Междувременно пък парламентът създаде временна комисия, която да изследва корупционни практики в митниците и евентуална роля на Василев в тях.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam ЮЗУ
Ad nauseam ЮЗУ
06 април 2024 12:56
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
04 април 2024 18:45
Гост

1500 мастербокса цигари е впечатляващо количество. Ако и сумата конфискувани пари е впечатляваща, тя действително е голяма. А това са веществени доказателства, а не показания на свидетел, които днес ги има, а утре – не. Интересни са и записките в разните тефтерчета и компютри, щото са свово рода самопризнания.

Лекс, вече досадихте с твърденията на адвокатката на Банкова. И поне за втори път бъркате КПК с ПКП – вижте 5-ти абзац горе.

Barsuk
Barsuk
04 април 2024 17:10
Гост

Съпpyгaтa кyпи кaпcyли кoитo пpомeниxа нaшия ceкc, сeга е cъщият като пpеди свaтбaта: дълъг, cтpаcтен, с кaмeнна epeкция и се чyвcтвaм кaто жpeбец и cъпрyгата иcка oще и още. Cъвeтвaм вcички да опитат тeзи капсyли, жeна ми кyпи тyк:–- https://do.my/bmaca

Анонимен
Анонимен
04 април 2024 16:03
Гост

Като знам постиженията на антикорупционерите или по скоро липсата на такива не очаквам осъдителни присъди. ОПГ се доказва със СРС и предател, който да не се отметне в съда. Ще видим.

Приятел на гражданите
Приятел на гражданите
04 април 2024 14:02
Гост

Ще разследва много ясно, нали трябва да се изчисти пътя за свободен трафик на наркотици осъществяван от един партиен лидер на едни развиващи се европейски граждани, само че не в някаква невидима посока.

Анонимен
Анонимен
04 април 2024 13:55
Гост

„Висш полицай е станал анонимен свидетел по делото за Агенция „Митници“, в което бе обвинена шефката на ведомството Петя Банкова… Топ полицаят е дал показания във връзка с трафик на цигари. Той бил запознат със схемата във връзка с работата си и имал много оперативна информация. Затова е дал показания по процеса. Разпитът е станал на секретно място, а не в сградата на водещата разследването КПКОНПИ. Комисията е ситуирана в центъра, точно до метростанция „Сердика“. Вчера в централата на антикорупционния орган са били забелязани да влизат няколко началника в МВР. Сред тях бил и подалият оставка днес Живко Коцев.“ /по… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 април 2024 13:11
Гост

Поредната създадена бухалка за лични цели -КПК. Защо има толкова много разследващи органи? Разследващите полицаи разследват 98 процента от всички дела. Могат и 100 процента, но нямат място в МВР. Прекалено са интелигентни за там!

Анонимен
Анонимен
04 април 2024 13:15
Гост

Питай Хр. Иванов и ПП-ДБ за разделянето на КОНПИ

Смехурко
Смехурко
04 април 2024 13:03
Гост

Шефа на ДАНС е назначение на Бойко Рашков от ПП.
Шефката на митниците е назначение на Асен Василев от ПП.

Боят ли се клановете на мафията в митниците, или на мен така ми се струва?

Любопитен
Любопитен
04 април 2024 13:12
Гост

„Акцията на ПКП /вероятно КПК/ и ДАНС започна вчера в София и в Хасково, като неофициални информации сочат, че разследването е свързано и със сочения за контрабандист бивш митничар Николай Николов – Паскал и неговите евентуални връзки, чрез които е осъществявана контрабанда.“

Автомобилът, който е претърсен, на Паскал ли е? Четох някъде, че бил гост на хотел Маринела.

Ха ха
Ха ха
04 април 2024 15:49
Гост

Ха-ха

Бай Хой
Бай Хой
04 април 2024 17:19
Гост

Шефа на ДАНС го назначи преZидента

Анонимен
Анонимен
04 април 2024 11:13
Гост

Поредната идиотщина на ДАНС-четата и КОМП-ичките…..винаги са били идиоти и такива ще си останат.Пак тъпи справки от сорта добихме информация, ама нямаме нищо обективирано, щото нали, много сме тайни……….

Анонимен
Анонимен
04 април 2024 11:14
Гост

Е, време беше за глупости, мина месец от 01.03 и още нямаше нищо гръмко……

Рики
Рики
04 април 2024 11:28
Гост

Сто процента оперативната информация е придобита от извадки в интернет. При това положение няма как да не е „достоверна“…… 😄

Анонимен
Анонимен
04 април 2024 11:09
Гост

Ако има нискочели и слабо образовани граждани които се връзват на тия глупости, значи те няма да спрат да бълват подобна пропаганда

Тенчев
Тенчев
04 април 2024 11:08
Гост

Нещастна работа. Вероятно пречат на приближените мафиотски кръгове около ГЕРБ!

Дунев
Дунев
04 април 2024 11:08
Гост

Глупости. След изборите ще видите как ще спре да се шуми. Всичко е предизборна подготовка да ни натякват колко зле са се справили ПП и ДБ. Сякаш ГЕРБ и ДПС не носят отговпрност

Nikolov
Nikolov
04 април 2024 11:07
Гост

Някой връзва ли се още на тия глупости. Разследват те. Нищо не разследват.

Пинчев
Пинчев
04 април 2024 11:07
Гост

Разработиха се антикорупционните. Ясно е. На ГЕРБ плана да дескридитират ПП и ДБ вероятно е замислен още преди месеци. Те така управляват

Трансферен
Трансферен
04 април 2024 11:06
Гост

Кой казва кой е назначил жената? Медии близки до Боко. Е, значи ще гласувам за ПП/ДБ в такъв случай. Предизборно злепоставяне от мафиотите

Анонимен
Анонимен
04 април 2024 11:05
Гост

От личен опит ги знам тия мурафети на кликата ГЕРБ, БСП, ДПС. Да те сплашат, да се пусне фишек кой те е назначил и какъв гаден престъпник си. Глупости.

Анонимен
Анонимен
04 април 2024 11:04
Гост

Много се натърти, че Василев лично я е назначил. Ченгесарските и мръсни номера на гнусното герб… Нищо ново.

Анонимен
Анонимен
04 април 2024 11:04
Гост

Нагласена от ГЕРБ схема за дескридитиране.

Анонимен
Анонимен
05 април 2024 15:57
Гост

Дискредитиране бе!!! Малоумници – научете го първо тоя български!!!!!!