Репликата на съдия Галя Георгиева пред депутати преди два дни, че МВР и прокуратурата са над всичко, доведе до искане на нейния отвод по делото за мярката на бившата шефка на „Митниците“ Петя Банкова.

По време на изслушването ѝ пред парламентарната комисия по казуса с Мартин Божанов – Нотариуса на Георгиева бяха зададени въпроси за мнението ѝ за дейността на Антикорупционния фонд, чиито разследвания разкриха групата на Нотариуса. В един от коментарите си тя заяви: „Моето принципно становище като съдия е, че никой не може в тази държава да стои над прокуратурата и органите на МВР. Никой!“

Днес Софийският апелативен съд трябваше да гледа жалбите срещу наложения от първата инстанция постоянен арест за Банкова и Стефан Димитров. Те, както и бащата на Стефан – Мартин Димитров, са обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи. Задочно обвинение е повдигнато и на сочения за контрабандист бивш митничар Николай Николов-Паскал.

На 6 април Софийският градски съд определи постоянен арест за Петя Банкова и Стефан Димитров. По отношение на Мартин Димитров произнасянето беше отложено поради внезапното му заболяване (виж още тук).

Днес САС трябваше да се произнесе по мерките на Банкова и Димитров-младши, но поради заболяване на адвокатката на бившата шефка на „Митниците“ – Аделина Натина, заседанието беше отложено за 16 април, тъй като представеният болничен е до 15 април.

Независимо от това защитникът на Стефан Димитров – адвокат Иво Найденов, поиска отвод на председателя на състава – съдия Галя Георгиева заради нейната реплика пред депутатите.

С оглед на изказване на председателя на съдебния състав, че МВР и прокуратурата са над всичко, а това не е вярно, защото законът е над всичко, правя искане за отвод на председателя на съдебния състав. Ходили сте там да си изчистите името“, каза Найденов и изрази учудването си, че как точно съдия Георгиева „се е паднала“ на това дело.

Галя Георгиева заяви, че е имала предвид друго и отказа да се отведе. Освен това стана ясно, че на заседанието на 16 април, за когато беше отложена мярката, председателят на състава ще бъде друг.

Съдия Георгиева наложи и глоба от 500 лв. на адвокат Натина за това, че не е уведомила навреме съда.

След заседанието адвокат Иво Найденов обясни: „Нямам нищо лично срещу съдия Георгиева. Но това политизиране на делото не е добро за решаването му по същество“.

В хода на разследването и ареста на Банкова се разбра, че са били претърсвани кабинетът и домът на вече бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, а според непотвърдена информация той е станал свидетел по делото за корупция в митниците.

Междувременно Коцев подаде оставка, а ден по-късно я оттегли. Бившият премиер акад. Николай Денков заяви пред медиите, че на Коцев е бил оказан натиск да напусне от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов. Впоследствие стана ясно, че главният секретар на МВР е бил на среща в Съдебната палата със Сарафов, на която са присъствали и градският прокурор на София Илияна Кирилова, заместникът ѝ Христо Кръстев и шефът на антикорупционната комисия Антон Славчев.

В тази връзка вече бившият правосъден министър Атанас Славов подаде сигнал до Прокурорската колегия и Общото събрание на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет за институционална реакция.

Първо ПК (виж тук), а днес и ОС на ВСС и ВПС приеха само за сведение сигнала на Славов като кадровиците единодушно решиха, че нямат правомощие да извършват проверки, каквото искане има в писмото на Славов.

Председателстващият заседанието Галина Захарова заяви днес, че за случая са сезирани компетентните органи – ИВСС и ad hoc прокурора Даниела Талева, които единствени могат да извършат проверка по сигнала за натиска. Тя посочи, че ОС на ВСС и ВПС няма правомощия да прави проверка или да инициира дисциплинарни производства по отношение на посочените в писмото магистрати.

Цветинка Пашкунова се присъедини към това становище и допълни, че ИВСС е този, който по закон може да прави проверки за интегритета на магистратите и да предлага магистрати за дисциплинарни наказания, а ако има данни за престъпление, това трябва да установи специалният прокурор за разследване на главния прокурор, който вече е сезиран и който трябва да извърши проверка за установяване на фактите.

С 15 гласа „за“ ОС на ВСС и ВПС прие за сведение писмото на Славов.

 

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
МАРИН МАРИНОВ
МАРИН МАРИНОВ
17 април 2024 23:57
Регистриран

Галя Георгиева е изпълнителен директор на мерките за неотклонение в Софийския Апелативен съд , тъй като в моята кантора за един и същи подсъдим два пъти Галя Георгиева се падна да гледа мерките за неотклонение. Галя Георгиева се държи просташки и агресивно към страните в Съдебната зала. В комисията божанов в народното събрание Галя Георгиева се обжали че в Пловдив щели да я стрелят заради това ,че била добра съдийка и осъдила престъпник за тежко престъпление.

single1992
single1992
14 април 2024 16:07
Гост

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:– https://do.my/aman

Някой
Някой
13 април 2024 20:20
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Някой
Някой
15 април 2024 20:06
Гост

Дами и господа модератори, изтрихте коментара за доброто милфче, а оставяте такива със силен щранг и много сперма? Евалла, като предявят обвинение на Асан Кокорьов, ще напиша подобен коментар на хомосексуална ориентация, да преценя дали не е налице такава в екипа..
😉

Ad nauseam
Ad nauseam
13 април 2024 11:03
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

слава
слава
12 април 2024 16:06
Гост

Поредните адвокатски номера !За да отстранят съдия от участие в дело адвокатите са готови на всякакви мръсотий.Това не е казано от съдията!Това обаче е сглобено в главата на Найденов.Вероятно му е платено повече от добре!
Няма морал!Това е!Целта оправдава средствата както знаем!

Пеналист
Пеналист
12 април 2024 9:56
Гост

Ами не, няма как съдията, който изпитва страхопочитание към ССемейството и прокуратурата да решава по мярка за неотклонение. Нелепо е един компроментиран и корумпиран човек да правораздава, това не мога да го приема!

Открийте разликите:
Открийте разликите:
12 април 2024 9:43
Гост

“ МВР и прокуратурата са над всичко“ – аргументът за отвод
и
„…никой не може в тази държава да стои над прокуратурата и органите на МВР. Никой!“

Аман от голи куки за шарани!

Как точно?!
Как точно?!
11 април 2024 17:16
Гост

„… каза Найденов и изрази учудването си, че как точно съдия Георгиева „се е паднала“ на това дело.“
Сигурно не е случайно. Както и не е случайно и как точно Найденов и някои като него, чиито физиономии са постоянно в съда и медиите, се падат по всички подобни дела още от времето на спецсъда.

хахаха
хахаха
11 април 2024 16:36
Гост

Пудел търси състав в САС

Кръстев
Кръстев
11 април 2024 16:02
Гост

Банкова ви развали далаверите по митниците и решихте да я съсипете, както направихте по калъп и с кметицата на Младост.

Сотир
Сотир
11 април 2024 16:04
Гост

O, Иванчева я съсипаха направо.

Рики
Рики
11 април 2024 21:02
Гост

Даже малко й бяха обвиненията. Имаше още състави,по които можеше да бъде подведена към наказателна отговорност.

Анонимен
Анонимен
11 април 2024 16:37
Гост

Пълни глупости – двете са абсолютни корумпета и лъжкини.

Николай
Николай
11 април 2024 16:02
Гост

Aбсурдно е да се допуска политизиране на делото.

Ставрев
Ставрев
11 април 2024 16:02
Гост

Наглост до края. Нали? С марка ДПС и ГЕРБ

Бобчев
Бобчев
11 април 2024 16:01
Гост

Е? Тая ли ще е съдийка на Банкова? Какво правосъдие очаквате за Бога?

Игнатов
Игнатов
11 април 2024 16:01
Гост

Вадете, вадете още нелепи изказвания на парашутистките на ГЕРБ. Идат избори, хубаво е да знаем коя партия си слага съдии, прокуророи, шефове на МВР, ДАНС, министри, митничари… То е ясно коя де. Тая дето управлява последните 17 години!

Лозан
Лозан
11 април 2024 16:08
Гост

Няма отърване от тези. Като напаст са.

Каменов
Каменов
11 април 2024 16:00
Гост

Е хубава работа. Мисля, че принципно държавата и народа са над МВР и прокуратурата пълна с калинки на ГЕРБ!

Арнаудов
Арнаудов
11 април 2024 15:59
Гост

Тия в съдебната система са се самозабравили. Вижда се.

Мишев
Мишев
11 април 2024 15:59
Гост

Аа не не, госпожа, бъркате се. Народа е над всичко. С такова мислене, че короната и кралския двор са над всичко клъцнаха главите на куп кралски особи във Франция преди векове. Понеже се самозабравяте, а имате наглото усещане, че вие сте над всички. Еми не сте и да не стане да го разберете скоро след изборите, като ви изритаме от съдилища и система. Да ходиш да си садиш доматите от където си там провинция.

Асен
Асен
11 април 2024 16:13
Гост

Само на думи! Иначе мафията е над всичко.

Михаил
Михаил
11 април 2024 15:58
Гост

Tази как реши, че МВР и прокуратурата са над всичко?

Анонимен
Анонимен
12 април 2024 9:49
Гост

Не е тази, която реши, че МВР и прокуратурата са над всичко. Искащите отвод са го решили това – поредната им мантра.

ЛЕКС им е рупора.

Николов
Николов
11 април 2024 15:58
Гост

Е това е скандално изказване на тая съдийка. Извинете!

Джинка
Джинка
11 април 2024 15:58
Гост

Ясно. Съдийката е пробита. Мафиотска държава…