Премиерът в оставка акад. Николай Денков сезира ad hoc прокурора Даниела Талева за евентуално извършено престъпление от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов с оказан натиск над главния секретар на МВР Живко Коцев.

От Министерския съвет съобщиха, че Денков е получил писмен и устен доклад от Коцев, в който той е обяснил, че на 3 април се е срещнал със Сарафов, като на срещата са били още градският прокурор на София Илиана Кирилова, заместникът ѝ Христо Кръстев, както и председателят на антикорупционната комисия Антон Славчев.

На тази среща Коцев твърди, че му е бил оказан натиск да си подаде оставката, като е бил заплашен, че в противен случай ще бъде обвинен в тежко престъпление и задържан под стража. Миналата седмица Коцев действително подаде оставка в деня на акцията в митниците за контрабанда и след ареста на шефката на агенцията Петя Банкова, като още тогава имаше информации, че са претърсвани кабинетът и домът на Коцев. В петък обаче главният секретар изненадващо оттегли оставката си и обяви, че я е подал след силен натиск от високопоставени лица в прокуратурата и от вътрешния министър Калин Стоянов. През уикенда пък бяха разпространени снимки, на които Коцев е в компанията на задържаните и обвиняеми с Банкова Марин и Стефан Димитрови, като главният секретар е сниман и със скъп часовник, който е получил от тях.

Днес премиерът Денков пише до Даниела Талева, че факти и обстоятелства, които са му станали служебно известни, „пораждат основателни съмнения за евентуалното извършване на престъпление от страна на и.ф. главен прокурор г-н Борислав Сарафов“.

В сигнала до ad hoc прокурора Талева се казва, че вечерта след срещата със Сарафов, главният секретар на МВР се е видял и с министър Калин Стоянов, който също му оказал натиск, като му предоставил предварително изготвено заявление за напускане и настоял незабавно да го подпише. Премиерът призовава Талева да установи всички факти и обстоятелства, като отправя и шест въпроса:

  1. Проведена ли е среща между и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, административния ръководител на СГП прокурор Илияна Кирилова и в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев и главния секретар на МВР Живко Коцев на 3 април 2024?
  2. В случай че такава среща действително се е състояла, каква е била целта ѝ и защо представителите на всички тези институции съвместно провеждат срещи с главния секретар на МВР? В изпълнение на кое тяхно законово правомощие и въз основа на кое правно основание? Съгласно последните изменения на Конституцията на Република България, и.ф. главен прокурор г-н Борислав Сарафов е единствено административен ръководител на Върховната прокуратура, което поставя и въпроса защо и в какво качество той лично е присъствал на тази среща?
  3. Защо в деня на срещата е извършено претърсване на дома на г-н Живко Коцев и има ли връзка между гореописаната среща и действията по претърсване на дома на г-н Коцев?
  4. Кой е организирал и координирал представителите на всички тези институции за участие в тази среща и замесени ли са трети лица, в това число и политици, които са установили контакт с тези лица, за да организират срещата?
  5. Имало ли е среща между Калин Стоянов и Живко Коцев вечерта на 03.04.2024? Откъде Калин Стоянов е знаел, че Живко Коцев ще подаде оставка и кой е изготвил попълнено с личните данни на г-н Коцев заявление за оставка преди тази среща?
  6. Оказвани ли са натиск и/или принуда върху г-н Коцев от горепосочените длъжностни лица и ако да – с каква цел? Има ли трети лица, включително политици, които са изисквали от тези лица тези действия?

В същото време пък правосъдният министър в оставка Атанас Славов е поискал от Инспектората към Висшия съдебен съвет и от Прокурорската колегия проверка на всички тези факти за евентуално търсене и на дисциплинарна отговорност от замесените ръководители в прокуратурата. Ако фактите за оказан натиск се потвърдят, да се пристъпи към производство по реализиране на дисциплинарна отговорност за извършено тежко нарушение на служебните задължения, както и на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, настоява министърът на правосъдието в писма до ПК и ИВСС.

Считам, че провеждането на такава среща на прокурори, заемащи висши длъжности в ПРБ с главния секретар на МВР и с председателя на КПК, за оказване на натиск за подаване на оставка и освобождаване на заеманата длъжност, като условие да не бъде привлечен към наказателна отговорност, е недопустимо и извън установения правов и институционален ред за взаимодействие на властите и упражняване на техните функции“, се казва с искането на министъра.

Славов е сезирал и председателстващия Общо събрание на ВСС и ВПС Галина Захарова с искане за свикване на заседание и „обсъждане на създалата се кризисна ситуация и на възможни общи институционални решения за нейното преодоляване“.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
카지노사이트
카지노사이트
09 май 2024 14:57
Гост

바로 ‘소셜 카지노(Social Casino)’입니다. 소셜 카지노란 인터넷에서 카지노 게임의 형식을 띈 무료 게임을 말합니다. 연구 자료1에 따르면, 일반 카지노와 소셜 카지노를 구분 짓는 특징은 3가지 정도로 정리할 수 있습니다.카지노사이트

Анонимен
Анонимен
09 април 2024 10:22
Гост

Отказ без проверка.Няма какво да се проверява.А т.н. пострадал от принудата, мълчи, като бит гъз.

Анонимен
Анонимен
09 април 2024 12:51
Гост

Абе то май и буквално това за „бития г.з“ ще се окаже истнина..

Анонимен
Анонимен
09 април 2024 8:58
Гост

Лаически съвет: не се пише така сигнал до прокуратурата, че и прошение до съд, не се пише така, даже и ИМ не .Това не е парламентарен контрол, нито анкета“попитахме 100 човека“. Прокуратура се сезира с факти.Какво, къде и как. Разказва се стегнато фактологията, посочва се какви данни, източници(потенциалнин доказателства и ДС) биха я установили, за да може прокурорът да прецени има/няма престъпление, има/няма данни и ако има, дали са достатъчно.Какви са тия въпроси, прокуратурата не отговаря на питания, еле пък този извънреден орган със специални функции, място и правомощия.“Дай ми фактите“, после точка.

Стефан Димитров
Стефан Димитров
08 април 2024 21:30
Гост

„Липсваш ми …..“

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 април 2024 21:07
Гост

Е сега освен Конституционната реформа е напът да се види колко струва и механизмът за разследване на главния прокурор.
Нека геният на Славчов, Христо и ко „блесне“ сега!

Анонимен
Анонимен
08 април 2024 19:42
Гост

Е що Денков подава сигнал, Коцев защо не подаде, той се води уж като пострадал, Денков защитник ли му е?!?

Анонимен
Анонимен
08 април 2024 19:59
Гост

На Плъшока са му ударили един шамар зад врата, да излиза на амбразурата и да брани креатурката на „Продължаваме продажбите“-„Да, Украйна“.

Анонимен
Анонимен
08 април 2024 20:04
Гост

Щото Коцев не знае къде да го снесе, така че по-малко да го отнесе.

Loll
Loll
08 април 2024 19:33
Гост

В последните години често се говореше за върховенство на правото. Явно вече сме го постигнали щом академици извън правото дават правни квалификации на деянията под формата на въпроси, под които само се подписват.

Анонимен
Анонимен
08 април 2024 20:05
Гост

Той не само е академик…той е европейски академик

Чавдар
Чавдар
08 април 2024 19:24
Гост

Добре ще е Галина Захарова да свика заседание.

Хари
Хари
08 април 2024 19:25
Гост

Не съм голям оптимист за резултата.

Чикулов
Чикулов
08 април 2024 18:50
Гост

Наистина нелепо е Сарафов да е главен прокурор. Поредния инсталиран от ГЕРБ да им угажда на глупостите

Филип
Филип
08 април 2024 19:15
Гост

Е, кеф цена няма.:)

Бориславов
Бориславов
08 април 2024 18:50
Гост

Опичайте си акъла граждани. Знаете за мафиотите и децата на ДС агентите от 90те. Слави Ангелов го каза, че специално за митниците нещата не са мръднали от 1989 година. От тогава 15 години само управляваха ГЕРБ. Другите не ги броя, защото изчезнаха, като партии. Нито БСП ще управлява пак, нито НДСВ, нито АТАКА и подобни нелепици. Само ГЕРБ и ДПС още са в играта. Те са покровителствали Паскала да внася цигари незаконно с години и да ощетява държавата с по над 100 милиона на месец!

Чочо
Чочо
08 април 2024 19:18
Гост

Дреме им за държавата. Нали.те са на хранилката.

Анонимен
Анонимен
08 април 2024 22:55
Гост

A тези противните марионетки от ППДБ с колко милиарда ощетиха държавата, като направиха външния дълг двоен за има-няма 2 години?

Анонимен
Анонимен
08 април 2024 18:48
Гост

Сега всички органи пак ще се овладеят от партиите, които са близки и са били чадър на Нотариуса, Паскала, Вълка.

Анонимен
Анонимен
08 април 2024 18:48
Гост

Много добър министър-прдеседател беше Денков. Народа не знае каква му е ползата. Всички са маскари и той е най-умен от всички в тая държава. А Денков ти е човек с ум, с език, умерен. Такъв министър-председател ни трябваше още 3 години.

Анонимен
Анонимен
08 април 2024 19:57
Гост

Айде не, мерси, наведена марионетка.

Paragraph 22
Paragraph 22
09 април 2024 12:35
Гост

Тролче ПеПейско, колко е надницата да лъскаш имиджа на Сапунджи НевДенков ? Най нелепата карикатура, която някога сме имали за министър-председател!

Анонимен
Анонимен
08 април 2024 18:46
Гост

Ема прав е

ВЪРНЕТЕ ПАРИТЕ ЗА ДРЕХИ, дайте на пенсионерите!
ВЪРНЕТЕ ПАРИТЕ ЗА ДРЕХИ, дайте на пенсионерите!
08 април 2024 17:37
Гост

4500 е сумата за пари за дрехи за инсталираните в съдебната система-администрация и магистрати. 15 000 по 4500 е към 67 000 000 лв. Сума достатъчна за великденски плащания по около 35 лева за ВСИЧКИ пенсионери.

Анонимен
Анонимен
08 април 2024 17:54
Гост

Само дето са на разделен бюджет. Едното няма нищо общо с другото, но какво значение има за волната ти душа? Пиши на воля, колкото ти се иска. Само така и напред до пълната победа!

Анонимен
Анонимен
08 април 2024 18:01
Гост

Този разделен бюджет е фикция, измишльотина. Всъщност се „захранва“ от държавна субсидия. Съдебната система няма свои фабрики , заводи, хотели*, които да облага с данъци, и после да си ги раздаде. А данъкоплатецът плаща данък, и сумата се използва за замеряне с пачки с пари на инсталираните в съдебната система.
Огромни заплати, несметни бонуси-НИКАКВО НОСЕНЕ НА ОТГОВОРНОСТ.
* всъщност темата за хотелиерството в съдебната система по-добре да не отваряме в момента.

Анонимен
Анонимен
08 април 2024 19:45
Гост

А откъде ли се „захранва“ бюджетът на НОИ? Всяка година бюджетът за пенсии на НОИ се увеличава по популистки причини до достигане на рекордните 21,6 милиарда лева през 2024г., които не се покриват и до половината от приходите от пенсионни осигуровки. Бюджетът за пенсии е достигнал 12% от брутния вътрешен продукт на България за миналата година, но понеже тия „подаяния“ на властта помпат инфлацията, в крайна сметка пенсионерите си остават еднакво бедни, само че с номинално по-големи пенсии. Но вие си се вторачвайте в бюджета на съдебната власт от 1,3 милиарда с капиталовите разходи, защото магистратите са виновни за всичко.

Рики
Рики
08 април 2024 22:09
Гост

Върни си и ти новогодишния бонус. И тогава коментирай.

Анонимен
Анонимен
08 април 2024 17:32
Гост

Тъжно. Да защитаваш човек, който си склонен веднага да се отречеш от него. Интересното е, че хипотезата важи и на обратно. Коцев е готов на всичко, за да се спаси. Топи Бойко Рашков, но кой дава гаранции, че няма да стори същото с Денков, Кирчо и Кокорчо? Май идва време разделно. Колко ли още падения ни чакат? Свински мерва. Денков вече съжалява, че е сезирал Талева, защото от всичко писано дотук се вижда, че е бил кукла на конци по време на премиерстването си. Жалка картина.

Анонимен
Анонимен
08 април 2024 17:58
Гост

А малкият генерал се чуди от къде да я зашие дупката. Горкият, не знае от коя посока да се пази.

Paragraph 22
Paragraph 22
08 април 2024 17:22
Гост

НевДенков е изключително жалка карикатура. Какъв натиск като Коцев си казва в прав текст, че е поддържал връзка с контрабандистите Димитрови от ‘лоялност’ към БКП милиционера РазБойко Чашков ? Много силно се разсмърдяха престъпните схеми на перачите на мафията, тук вече няма да е лесно замитането под килима както стана с Нексо. Дано това да е краят на харвардската организирана престъпна група!

Фен на реформите!
Фен на реформите!
08 април 2024 17:19
Гост

Поредения кризисен ПР ала ППДБ, естествено по аматьорски начин, искам да видя г-жа специален прокурор как доказва принуда, но това бъдещето ще покаже!