Президентът Румен Радев подписа указа за освобождаване на главния секретар на МВР Живко Коцев.

Това беше първото действие на служебния кабинет на Димитър Главчев, който поиска от президента да прекрати правомощията на Коцев заради скандала в митниците и разпространените негови снимки с обвиняемите за контрабанда, пране на пари и подкупи Марин и Стефан Димитрови.

В момента Коцев е в болничен, след като миналата седмица първо подаде оставка от поста, а ден по-късно я оттегли, след като споделил пред бившия вече премиер Николай Денков, че е бил притискан от вътрешният министър Калин Стоянов и от и. ф. главния прокурор Борислав Сарафов да се оттегли.

В хода на разследването и ареста на шефката на митниците Петя Банкова се разбра, че кабинетът и домът на Коцев също са били претърсвани, а според непотвърдена информация той е станал свидетел по делото за корупция в митниците.

В края на миналата седмица стана ясно, че президентът Радев също е говорил с Коцев и е бил информиран за ситуацията, че е подал оставка под натиск, като Николай Денков обясни тогава, че са се разбрали процедурата да не бъде придвижвана.

Още тогава Денков подаде сезира и ad hoc прокурора Даниела Талева за евентуално извършено престъпление от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов с оказан натиск над главния секретар.

Бившият вече правосъден министър Атанас Славов пък поиска от Инспектората към Висшия съдебен съвет и от Прокурорската колегия проверка на всички тези факти за евентуално търсене и на дисциплинарна отговорност от замесените ръководители в прокуратурата. Той настоя, ако фактите за оказан натиск се потвърдят, да се образува дисциплинарно производство за извършено тежко нарушение на служебните задължения, както и на действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Прокурорската колегия препрати сигнала на Атанас Славов на ИВСС

Прокурорската колегия обсъди днес писмото на Атанас Славов като всеобщото мнение беше, че тя няма правомощие да извършва проверка, нито да инициира образуването на дисциплинарно производство.

Писмото на бившия правосъден министър беше внесено като допълнителна точка. Огнян Дамянов докладва подробно какво гласи то. На 8 април Живко Коцев уведомил акад. Николай Денков, към онзи момент все още премиер, че на 3 април му е бил оказан психологически натиск от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов на среща, в която участвали още градският прокурор на София Илияна Кирилова, заместникът ѝ Христо Кръстев и шефът на КПК Антон Славчев.

Акад. Денков препратил сигнала на Коцев на правосъдния министър Атанас Славов, който на свой ред сезира Прокурорската колегия с искане на проверка на изнесеното от бившия главен секретар на МВР, като се отговори на следните въпроси – имало ли е такава среща с изброените участници, ако да, каква е била целта и защо представителите на посочените институции провеждат съвместна среща с главния секретар на МВР, в изпълнение на кое тяхно законово правомощие и въз основа на кое правно основание, в какво качество Сарафов лично е присъствал на срещата и какви разпореждания са дадени, при положение че с измененията в Конституцията главният прокурор единствено пряк административен ръководител само на Върховната прокуратура, а спрямо цялата прокуратура има само представителни функции и няма право да се намесва или разпорежда по отношение на висящи досъдебни производства. Оказан ли е натиск или принуда върху Коцев и ако да, с каква цел, замесени ли са трети лица, включително политици, пита още Славов.

Той иска, ако фактите се потвърдят, да се пристъпи към производство по реализиране на дисциплинарна отговорност за извършено тежко нарушение на служебните задължения, както и на действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Калина Чапкънова заяви, че в писмото не вижда Атанас Славов да е посочил правното основание, което да кореспондира с правомощията на Прокурорската колегия. Според нея не става дума за пропуск, а за липса на такова.

Допълни и че към сигнала не са приложени писмени документи и доказателства, а има само искания за събиране на такива. Според нея искането за проверка надвишава правомощията на кадровия орган, защото реализирането на дисциплинарна отговорност е извън компетентността на колегията.

Затова тя предложи писмото да се приеме за сведение. „Длъжни сме обаче да обсъдим истината във връзка с така изнесения случай, а тя може да се установи от други органи, до които е адресиран – от ИВСС или от ad hoc прокурора г-жа Даниела Талева. Това са компетентните органи, които трябва да съберат данните по този сигнал. Ние може да изискаме резултатите от работата на компетентните органи“, каза Чапкънова.

Йордан Стоев предложи да се изпрати писмо до главния инспектор Теодора Точкова, в което да я уведомят, че във връзка с исканията на Атанас Славов, ИВСС да извърши проверка и да уведоми Прокурорската колегия за резултатите от нея. А ако се установят дисциплинарни нарушения, колегията така или иначе ще бъде сезирана, стана ясно от думите му. Стоев предложи и да се уведоми министъра на правосъдието, който и да е, за решението на ПК.

Изморих се от фриволното и разширително тълкуване на законите и на Конституцията. Важно е какъв ще е юридическият ефект от това, което ще се извърши. Ние нямаме никакво правомощие да инициираме образуването на дисциплинарно производство“, заяви на свой ред Евгени Иванов.

Огнян Дамянов и Калина Чапкънова посочиха, че не може да се прави аналогия с казуса „Мартин Божанов“, заради който колегията кани на изслушване различни магистрати.

И двамата заявиха, че ако в случая с Живко Коцев бъдат поканени прокурори, това би минирало едно евентуално бъдещо дисциплинарно производство.

Обсъждането на този казус би било основание за отвод на всички членове на колегията при бъдещи евентуални дисциплинарни производства, обсъждането би ги минирало. Заради това не поканихме на изслушване Невена Зартова, нито сме засягали теми, свързани с висящото дисциплинарно производство срещу нея“, заяви Дамянов.

Той припомни, че по закон министърът на правосъдието е компетентен да инициира образуването на дисциплинарки срещу магистрати, като извърши проверка на твърденията. Но в случая не е сторил това като Дамянов си го обясни с бързане поради смяната на правителството. Допълни обаче, че процедирайки по този начин, явно се търсят и виновници за бездействие по случая.

Така на финала колегията реши да изпрати писмото на Атанас Славов, писмото на акад. Денков до него и сигнала на Живко Коцев до бившия премиер на ИВСС, който да уведоми кадровиците за резултатите от проверката.

Каква беше реакцията на политици за оттеглената оставка на Живко Коцев

Въпросът за оставката на Коцев вървеше паралелно с искането на „Продължаваме промяната-Демократична България“ за оставка на вътрешния министър Калин Стоянов и настояване той да не остава в служебния кабинет на Димитър Главчев. Служебният премиер сам призна, че това е било най-трудното му решение, но решил да запази Стоянов, след като Коцев подал оставка. Оттеглянето ѝ обаче не промени решението му и МВР-шефът запази поста си, което пък предизвика едновременно протести срещу него и събирания в негова подкрепа.

Непосредствено преди клетвата на служебното правителство вчера, държавният глава каза, че той никога не би назначил Стоянов за министър, но силно разкритикува и главния секретар за снимките му със сочените за контрабандисти баща и син Димитрови и за получения от тях като подарък скъп телефон.

„Какъв главен секретар на МВР си, ако не знаеш с кого ходиш по луксозни курорти, с кого влизаш гол в сауната и от кого получаваш скъпи подаръци“, каза Радев.

43
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кисел
Кисел
11 април 2024 10:25
Гост

По въпроса за часовниците, и не само:
https://dnes.dir.bg/svyat/prokuraturata-izze-bizhuta-i-3-luksozni-chasovnika-ot-razsledvanata-prezidentka-na-peru
Е на това му викам истинска прокуратура, па макар и в южноамериканска страна!

Анонимен
Анонимен
10 април 2024 18:36
Гост

Вижте страницата на протестариата във фейсбук. Продължават с поантата ,че Коцев е уволнен несправедливо.
И ни дума, ни йота за пудела и пачките. Напротив-упорито питат защо са се появили снимките, а не коментират съдържанието на снимките.

Анонимен
Анонимен
10 април 2024 18:57
Гост

ПП ДБ имат много добра мрежа във всички интернет платформи. Няколко човека задават предварително опорната точка или посоката на мислене по дадена тема или събитие и това се разширява от по-голяма група и т.н. Действително са добри в манипулиране на идеи, мнения и нагласи в социалните мрежи и създаване на паралелна действителност, изопачаваща и игнорираща обективната истина и реалният проблем. Разбира се и други пол.партии го правят, но тия са виртуози в маркетинговата пропаганда.

ТЕЖКО СТАТУКВО
ТЕЖКО СТАТУКВО
10 април 2024 17:46
Гост

Хубавото е,че заради такива като Борислав Сарафов и Емилия Русинова – видни представители на семейството на Осемте джуджета, до година -две прокуратурата ще бъде извадена от съдебната система.

Мястото на прокуратурата е към мевере
Мястото на прокуратурата е към мевере
10 април 2024 18:08
Гост

Мястото на прокуратурата е към мевере, на подчинение на милицията, като шефовете на репеу-тата да могат да дават задължителни указания на прокурорите. Тоест да се даде нормативна сила на фактическото както казва Учителят на юристите. Да не би днес ако шеф на РПУ даде указания прокурор няма да го изпълни? Заплатите на прокурорите следва да са колкото на оперативен работник от милицията. Периодично всеки прокурор следва да преминава на изпит-от изпитващи извън прокуратурата с цел атестация на знанията. След случаите -самоскъсания пагон, бититe в метрото и тн-когато на съд бяха пратени не престъпниците, а потърпевшите от престъпление провеждането на изпити… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 април 2024 18:36
Гост

И Живко Коцев – нежния ще им бъде ръководител, а Насти заместник? И съдебната реформа ще е завършила, нали?

Лена на Киро
Лена на Киро
10 април 2024 16:50
Гост

„И най-големият престъпник да беше Живко Коцев, какъвто той не е, то му е изписано на лицето…“ Това казва Лена Бориславова, притежател на юридическа диплома. Едно време за такива приказки – да определяме кой е престъпник и кой не по антропологични белези – можеха да те скъсат на всеки изпит, от конституционно право, до наказателно право и процес. Но проблемът не е юридическата некомпетентност. В днешно време кой ли не взе юридическа диплома, приемаме, че ще живеем в некомпетентно време и това е. Проблемът е, че зад това изречение можем да открием цяла стройна идеологическа рамка. Това е онова течение… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 април 2024 16:36
Гост

Развратът в тази държава е толкова голям и проникнал навсякъде, че чак и животните се корумпират.

#ПуделМафиот

Кучи влачи кеш
Кучи влачи кеш
10 април 2024 13:42
Гост

Пеевски се възмути от пачките и пудела на снимките https://news.bg/video/peevski-se-vazmuti-ot-pachkite-i-pudela-na-snimkite.html

цитат „Запитан за акцията в Агенция „Митници“ и случващото се в МВР, Пеевски посочи, че такова нещо никога в държавата не е случвало – планини от кеш, партия на Пудела , това красиво същество носи пачки към господарите си, които ги видяхме на снимките кои са.“

Анонимен
Анонимен
10 април 2024 13:40
Гост

Най-изумително е ,че в протестърска фейсбук страница намекват,че е върло несправедливо,че президентът е подписал уволнението.

Интересно дали протетариата ще протестира?
Или алтернативно-ще помолят президентът на колене да отмени решението си.

Анонимен
Анонимен
10 април 2024 13:45
Гост

При тях всичко е толкова облачно, те просто чакат какво ще излезе да каже някой партиен функционер или „гуру“, каквото и да е това, пак ще реват тук не е Москва и така. И пак ще повтарят онез са мафия, ние не сме, но 9 месеца бяхме комбина, Путин е виновен и така.

---
---
10 април 2024 15:09
Гост

Няма нужда да се коментира президента. Той вече се демонстрира като необективен и пристрастен. С липсата на реакция към прокуратурата и министъра. Не е проблем , че е махнал КОЦЕВ, а че мълчи за другите .

Бати селската селЕния е куче да брои парите ти
Бати селската селЕния е куче да брои парите ти
10 април 2024 13:32
Гост

Предлагам това да е новия химн на мевере:
https://www.youtube.com/watch?v=ojULkWEUsPs

Who Let The Dogs Out

Кой пусна кучетата. Търси Шаро пачките!

Защо котките отказват да броят пачки?
Защо котките отказват да броят пачки?
10 април 2024 13:44
Гост

Сложих 2 банкноти по 5 лева на масата.
Пуснах котаракът да ги преброи.
Не ще. Гледа умно и преценяващо.

Анонимен
Анонимен
10 април 2024 14:29
Гост

Пробвай с две банкноти от по 500 еврака…котаците по-принцип са по- алчни от пуделите
Ако пак не се получи- хапни и пийни за здраве и те така…

Kalina Androlova
Kalina Androlova
10 април 2024 13:05
Гост

Как е възможно държавен служител да се снима с пачки?! Що за селяндурщина е това?! … ПП са алчни и глупави едновременно! Но най-лошият им недостатък е, че непрекъснато подценяват противника, харесва им да му се подиграват, да го заплашват, да го рекетират. Много груба грешка. С противника трябва да се отнасяш с уважение. Ако искаш и той да оценява и уважава победата ти. Затова ПП загубиха всичките си позиции на предимства, една по една. Най-драматично загубиха измисленото си предимство от фалшивия си маркетинг, че НЕ са корумпирани. ТЕ СА КОРУМПИРАНИ. И то… те са прекалено арогантно за скорошната си… Покажи целия коментар »

Paragraph 22
Paragraph 22
10 април 2024 14:31
Гост

Прощавайте, кой е противника на ППДБ ? За Борисов разбрахме, че е ‘маркетингов враг’, за ДеБелян ПеПеевски, че ги е черпил мазни кафенца, кой остана ?

Анонимен
Анонимен
10 април 2024 13:00
Гост

ОТВРАТЕНИ СМЕ ОТ ПП И ДБ

Анонимен
Анонимен
10 април 2024 13:33
Гост

Подозирам, че никога не сте били очаровани.

---
---
11 април 2024 14:36
Гост

А ти в множествено число говориш за себе си. Или си мислиш , че можеш да говориш и от името на други….. или е диагноза , или и сбъркано претенциозно.

о, времена, о, нрави...
о, времена, о, нрави...
10 април 2024 12:58
Гост

Е сега пудела на промяната ще трябва да дояде пачките а после на кокалчета ли ще кара,милото? Бива ли така? Ген.Атанасов бързо да установи какво е това „активно мероприятие“ срещу животинките.

---
---
11 април 2024 14:38
Гост

A вие разбрахте ли , „пудела“чий е ? Защото или не сте разбрали или пробагандирате.

Анонимен
Анонимен
10 април 2024 12:38
Гост

Ех, Живко, Живко…
Просто момче беше, просто си остана.
Минаха те с 200, без да разбереш…

Анонимен
Анонимен
10 април 2024 12:45
Гост

Ще го минат я, докато си присажда само коса, без да си присади мозък – така ще е тя……

въпрос
въпрос
10 април 2024 11:58
Гост

Колко милиционера излязоха на протест -след изтеклите снимки в афера-куче брои пачки с пари.

Анонимен
Анонимен
10 април 2024 11:58
Гост

Е как може бе?? Ми ние от ПП и ДБ много разчитахме на живко за изборите. СЕга какво – пак лъжи и манипулации ли…. Президента е путинис и не е евроатлантик….

Тонков
Тонков
10 април 2024 11:57
Гост

Снимки на Цецо Цветанов с кой мафиозо се е срещал ще има ли? Като има, тогав ами говорете за Живко Коцев!!!!

Анонимен
Анонимен
10 април 2024 12:02
Гост

И защо в САЩ бият негрите?

Мики
Мики
10 април 2024 14:01
Гост

Абсирд! Дясната ръка на Боко.

Paragraph 22
Paragraph 22
10 април 2024 14:53
Гост

В момента има снимки на Кирчо Мумурандума със синчето на известен контрабандист. Слабички опити да изместите темата, другарю трол.

---
---
11 април 2024 14:43
Гост

по ползването на прякори с цел унижение на лицето , за което се пише , веднага познавам милиционери трол.

Мишев
Мишев
10 април 2024 11:56
Гост

ПП/ДБ си вкарват жестоки автоголове с тия кадри, които не се различават от онези на кликата ГЕРБ, ДПС, БСП. В крайна сметка това води до отказ от нормалните хора изобщо да гласуват, защото става така, че няма за кого. А води и до приключване на проекта на ПП и ДБ. Въпреки, че ги харесвам и гласувам за тях. И вероятно на предстоящите избори онтово ще го сторя.

Анонимен
Анонимен
10 април 2024 11:59
Гост

Никой не спира глупаците да гласуват за други глупаци, от което последните да се облагодетелстват. ДАВАЙ!!

Анонимен
Анонимен
10 април 2024 14:38
Гост

Не си прав- много свестни и читави хора гласуват за ПП и ДБ, но странното е, че като че ли никой от тях няма положително мнение за К.Петков, Хр.Иванов…за Ат.Атанасов и Настимир пък да не говорим.

Paragraph 22
Paragraph 22
10 април 2024 14:56
Гост

Ако харесвате ПП и ДБ, въпреки всички доказателства за тоталната им корумпираност, некомпетентност и откровена лъжливост, то Вие или имате сериозен умствен дефицит или сте в някоя от схемите на организираната престъпна група от помощното училище към Харвард. За кого да се гласува винаги има, участниците в надпреварата далеч не се изчерпват с Бойко, ДеБелян и харвардското ОПГ.

Анонимен
Анонимен
10 април 2024 11:55
Гост

Пошлостаааа.. това еее първи път към…

Анонимен
Анонимен
10 април 2024 11:55
Гост

Нека се докаже. Нека се докаже!

Анонимен
Анонимен
10 април 2024 11:54
Гост

Разправяте се за постове, а народа страда. Страда!

Попев
Попев
10 април 2024 11:54
Гост

Калин Стоянов направи такива безобразия в МВР за последните 9 месеца, че думи нямам. Биха се невинни хора на протести. Той е по-за махане

Paragraph 22
Paragraph 22
10 април 2024 14:58
Гост

„По-за махане“ е поредният връх на ПеПейската грамотност :))) абе не ви ли организират някакви курсове по грамотно писане поне ?

Тошков
Тошков
10 април 2024 11:54
Гост

А Калин Стоянов кога?

Мавродиев
Мавродиев
10 април 2024 11:53
Гост

Тоя казус нещо не го схващам и предпочитам да не коментирам

Анонимен
Анонимен
10 април 2024 11:44
Гост

Ще си разхожда кученцето на воля какво го бърка. Може да му уредят място в листа и готово, даже по-добре за него, ако стане депутат ще стои и ще взема една торба пари за нищо.