Частният съдебен изпълнител (ЧСИ) Тотко Колев вече е оправдан по делото за престъпление по служба, по което е подсъдим близо 5 години и дори беше осъден условно.

Това става ясно от присъдата на състав на Бургаския окръжен съд с председател и докладчик Ангел Гагашев, който гледа делото за втори път. Както „Лекс“ писа миналата година, апелативният съд в Бургас отмени първата осъдителна присъда на Колев на друг състав на окръжния съд и върна делото отново на първа инстанция.

Новият състав на окръжния съд реши, че деянията, за които прокуратурата е пратила Колев на съд, са несъставомерни, а за допуснатите от него нарушения на служебните задължения, не е бил обвинен.

Как се заграбва общински имот

Казусът, за който Колев беше пратен на съд, е свързан с опит за измама с имот от 65 дка в Емона през 2007 г. В него е замесен осъденият на доживотен затвор по делото „Килърите“ бизнесмен Георги Вълев. Тогава той имал двама служители в своя фирма – шофьорът Бисер и елтехникът Илия. Първо Бисер подписва фиктивен запис на заповед, че дължи 61 000 лева на Илия, а година по-късно подписва и нов запис на заповед за 200 000 лева.

ЧСИ Тотко Колев образувал изпълнително дело, а в молбата на кредитора бил посочен способ на изпълнение – опис и оценка на нива в землището на несебърското с. Емона, без други подробности за имота. Гората обаче никога не е била собственост на длъжника Бисер.

ЧСИ изпратил стандартните запитвания до Службите по вписванията в Бургас и Несебър, но не получил отговори. След това съставил протокол за опис, като вписал скица, която не е издадена от кадастъра в Бургас, а е направена няколко дни преди това с програма MKAD. Вписал и цена от 262 800 лева, въпреки че вещото лице току-що било назначено и още не било определило оценката. На 11 април 2008 г. по изпълнителното дело било поискано присъединяване на още един изпълнителен лист срещу длъжника Бисер, този път за 200 000 лв., като основанието отново е запис на заповед, издаден от шофьора в полза на елтехника. И още на същия ден е внесена втора молба от името на Илия, в която той иска „да бъде обявен за купувач на имот в изплащане на вземането, при цена равна на оценката за сумата от 262 800 лв.“. Така с протокол от 24 април 2008 г. Тотко Колев обявил Илия за купувач на 65 дка в Емона и му ги възложил на 14 май 2008 г.

Постановлението за възлагане било с грешни граници на имота, не било подписано, не било изпратено и на страните, а въз основа на него не бил извършен въвод във владение на Илия. След това изпълнителното дело е прехвърлено във Варна заради споразумение, че Бисер дължи на Илия вече над 1 млн. лева и евентуално дългът може да бъде удовлетворен с имоти в Провадия. Длъжникът бил установен и за собственик на гората в Емона, удостоверението било представено в кадастъра в Бургас, който издал скица, като приложил и постановлението за възлагане на Тотко Колев, вече подписано и подпечатано.

Така имотът бил вписан и на 13 август 2008 г. Илия и съпругата му са признати за собственици на имота в Емона. След 4 години започнало прехвърляне на гората на фирма, която пък я препродала на трети лица, а схемата била разкрита след служебна проверка на община Несебър, която установява през какви трансформации е минала собствеността на имота ѝ. Тя завела дело, с което да си върне имота и то приключило успешно през декември 2017 г.

Има ли виновен?

Единствен подсъдим за схемата остава Тотко Колев. В мотивите (виж тук) към новата присъда на окръжния съд съдия Гагашев пише, че не вярва на част от показанията на Бисер и Илия, тъй като те не разкриват всички детайли от случилото се, за да не се уличат в престъпление. До същия извод съдът стига и при анализа на показанията на Георги Вълев, като посочва също, че той е знаел за фиктивните отношения между двамата и формалното им уреждане със запис на заповед, а освен това съдът заявява, че именно Вълев е бил в основата на измамата.

„И тук, както и по отношение на останалите свидетели, свидетелят не разкрива всички детайли от случилото се с оглед опасността да обвини сам себе си в извършване на противозаконно действие – от веригата косвени доказателства по делото може да се направи един единствен възможен извод, а именно че Вълев е бил основният инициатор на идеята за „присвояване“ на процесния общински имот, чрез посредничеството на трети лица“, пише в мотивите на съда, но Вълев няма обвинение.

В обясненията си пък подсъдимият Колев е заявил, че не отрича описаните в обвинението негови действия, но заявява, че те не са в нарушение на задълженията му. В тази връзка съдът приема, че той действително е изпратил призовка за доброволно изпълнение до Бисер, без да посочи имота, към който насочва принудителното изпълнение и без да уведоми Службата по вписвания в Несебър с искане за възбрана на имота. Обвинението на Колев обаче е изменено в хода на делото и прокуратурата твърди, че той е извършил престъпление по служба като е нарушил служебните си задължения със свои действия, а не чрез бездействие.

Това според съда води до несъставомерност на деянията, тъй като нарушението на служебни задължения изисква конкретни действия и активно поведение. В мотивите се казва, че изпращането на призовка, което е активното поведение на ЧСИ, не е нарушение, а негово задължение.

„Ако според прокуратурата инкриминираното поведение се изразява в непосочване на имота в призовката, както и в неизпращане на писмо до Служба по вписвания в Несебър с искане за налагане на възбрана върху имота, то тогава следва да се приеме, доколкото се касае за бездействие, че подсъдимият всъщност не е изпълнил свои служебни задължения, които са му били вменени с разпоредбата на чл. 343, ал.2 от отменения ГПК. Срещу Колев обаче не е повдигнато обвинение, че е извършил престъплението чрез това изпълнително деяние на чл. 282, ал.1 от НК“, мотивира се съдът.

Освен това той посочва, че е спорно дали изобщо Колев е бездействал като не е изпълнил свои задължения, тъй като чл. 325, ал.1 от ГПК не изисква в призовката за доброволно изпълнение да се вписва имотът, нито да се изпращат съобщения за наложени възбрани. В мотивите се казва, че тази норма е обща спрямо чл. 343, ал.2 от ГПК, която пък се отнася само за случаите на изпълнение на парично задължение.

„Ето защо не може да се приеме, че в този случай са настъпили някакви вредни последици за когото и да било. Не следва да се забравя също и фактът, че посочената от прокуратурата призовка не е стигнала до адресата си и не е породила правни последици“, пише съдът и добавя, че Колев след това е съставил нова призовка, в която вече е вписал както предстоящото извършване на опис, така и данните за имота, а тя е била получена лично от мнимия длъжник Бисер.

„Неизпращането на съобщение за възбрана е бездействие, което Колев е допуснал и в двата случая на изпращане на призовка за доброволно изпълнение, но това бездействие, както бе посочено вече, следва да се квалифицира като неизпълнение на служебни задължения. То обаче пряко не е свързано по причинно-следствен път с посочения от прокуратурата общественоопасен резултат – настъпване на имуществени вреди за Община Несебър“, пише още в мотивите, като е отбелязано, че невписването на възбраната по-скоро уврежда правата на мнимия взискател Илия, а не го облагодетелства.

Недоказано според съдия Гагашев остава и твърдението, че Колев не е проверил собствеността на имота, тъй като са били предоставени скица на Агенцията по кадастъра в Бургас и решение на съда в Несебър, според които имотът е на шофьора Бисер.

Според съда единствените нарушения, които ЧСИ е допуснал и са в пряка връзка с опита да се придобие имота от елтехника Илия, не са свързани с изготвянето на описа, а с изготвянето на обявлението за публична продан и писмата до Бисер и Илия, както и съставения протокол от нестаналата публична продан на имота.

„Тези действия представляват нарушение на служебни задължения от ЧСИ, защото са извършени въпреки липсата на вписана възбрана върху имота, а същите имат принципно пряко отражение върху промяната на собствеността на имота, срещу който се насочва принудителното изпълнение. За тези действия на подсъдимия Колев обаче няма предявено обвинение, поради което настоящият съдебен състав не може да ги използва като аргументи за ангажиране наказателната отговорност на подсъдимия“, се казва в мотивите, в които съдът посочва също, че от тези действия на Тотко Колев не е настъпила и твърдяната от прокуратурата вреда за община Несебър.

Съдия Гагашев цитира и Тълкувателно решение № 4 от 2019 г. на ВКС, според което възлагането на имот при публична продан на привиден кредитор не поражда вещнопрехвърлителен ефект като недействителността на публичната продан може да се релевира както чрез самостоятелен установителен иск, така и чрез позоваване от ищеца и възражение на ответника в други производства.

„Следователно купувачът по постановление за възлагане на недвижим имот не може да придобие нещо, което длъжникът не е притежавал към момента на влизане в сила на възлагателното постановление, т.е., ако длъжникът не е бил собственик на имота, то постановлението за възлагане, макар и годно правно основание съгласно чл. 77 ЗС, няма вещно-транслативен ефект“, пише съдът и добавя, че действията на ЧСИ не са съставомерни и защото сами по себе си не биха довели до имуществена вреда.

Съдия Гагашев отбелязва, че Тотко Колев не е имал и мотив да облагодетелства елтехника Илия, както твърди обвинението, тъй като двамата дори не са се познавали до посещението му в кантората на ЧСИ.

„При тези обстоятелства и доколкото зад всяко човешко решение стои емоцията и желанието за задоволяване на осъзната лична потребност, не може да се направи закономерен извод за формирана в съзнанието на подсъдимия специална цел – твърдяното от прокуратурата имуществено облагодетелстване на мнимия кредитор Илия, доколкото липсва основателен и логичен мотив или причина тази цел да бъде основополагаща за решението на Колев да извърши инкриминираните деяния“, се казва в заключение в мотивите на съда.

Присъдата обаче не е окончателна и прокуратурата може да я протестира пред апелативния съд в Бургас.

Името на ЧСИ Тотко Колев се свързва най-вече със скандала покрай либийския танкер BADR, който доведе и до международен конфликт. По този казус срещу Колев също започна разследване за престъпление по служба, а междувременно той беше лишен от права за 7 години.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
epiphanie coupons
epiphanie coupons
29 октомври 2023 13:31
Гост

Epiphanie Coupon Code: Unlocking Your Photographic PotentialPhotography has the incredible power to capture moments that words simply cannot express. From breathtaking landscapes to intimate and candid portraits, it is an art form that allows us to freeze time and preserve memories for generations to come. However, indulging in this passion can sometimes leave a dent in our wallets.That’s where Epiphanie comes into play, offering photographers of all levels a chance to elevate their craft without breaking the bank.
epiphanie coupons

Петър
Петър
25 октомври 2023 22:32
Гост

E, щим деянията, за които прокуратурата е пратила Колев на съд, са несъставомерни.

Лозан
Лозан
25 октомври 2023 22:34
Гост

Така си е свършила работата родната ни прикриватура.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 18:17
Гост

Старите фатки:даваш ляв мигач и завиваш надясно.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 11:41
Гост

Май цялата ни държава вече е „несъставомерна“, щом не могат да те осъдят за очевадни далавери

Юлиян
Юлиян
25 октомври 2023 22:35
Гост

Обвинението куца.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 9:08
Гост

Несъставомерност по предявените обвинения. Извършени са нарушения, по които не е предявено обвинение. Действията на ЧСИ-то не били годен способ за прехвърляне на собственост според гражданския съд, следователно няма как да са престъпление. Абсолютна порнография и позор, дори за безкрайно ниските стандарти на бургаския съд…

Биляна
Биляна
25 октомври 2023 8:55
Гост

Бавно, некомпетентно. Това е.

Марина
Марина
25 октомври 2023 8:54
Гост

Обичайно така става.

Георги Ат.
Георги Ат.
25 октомври 2023 8:54
Гост

Шях да бъда изненадан, ако преди това не бях толкова разочарован, че нищо да не можеше да ме изненада …

Папазов
Папазов
25 октомври 2023 8:54
Гост

Не очаквам нормалност по подобен род дела. Гледа се повърхностно. Или съда си е свършил работата, но прокуратурата не е събрала достатъчно доказателства и няма как да мине в съда. Един безкраен водевил.

Зюлев
Зюлев
25 октомври 2023 8:53
Гост

Щом хора, като Румен Овчаров, Марешки, Борислав Михайлов излизат от съдебна зала и се фукат, че „честният“ български съд не е открил нарушения, то правете си сметката колко ни е честен съда и колко точно можем да му имаме вяра.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 8:52
Гост

Не съм изненадан. Но колко е вярно това решение е друг въпрос

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 8:51
Гост

Всеки е човек на някого и в резултат не иска да съди никого

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 8:51
Гост

После не се чудете и ядосвайте на Нидерландия по повод позицията и за Шенген – у нас няма осъдителни присъди за корупция и измами. Точка.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2023 8:51
Гост

Яка далавера

OMG
OMG
25 октомври 2023 8:35
Гост

Tова дело започна като пародия и завършва като фарс.

WTF
WTF
25 октомври 2023 8:38
Гост

А за давността нещо? Защото гоним вече 20 години от тези чудни събития.