Апелативният съд в Бургас отмени присъдата за престъпление по служба на частния съдебен изпълнител (ЧСИ) Тотко Колев и върна делото му на първа инстанция, научи „Лекс“.

Преди две години окръжният съд в Бургас го осъди условно на година и половина затвор с 3-годишен изпитателен срок. Той е подсъдим за участие в сложна схема за заграбване на общински имот край морето. Става дума за 65 дка гора край Несебър, която никога не е била частна собственост.

Всичко започва през 2007 г., когато шофьорът Борис подписва фиктивен запис на заповед, че дължи 61 000 лева на ел. техника Илия, а година по-късно подписва и нов запис на заповед за 200 000 лева. Двамата работели във фирма, собственост на осъдения впоследствие на доживотен затвор по делото „Килърите“ бизнесмен Георги Вълев.

Тотко Колев образувал изпълнително дело, а в молбата на кредитора бил посочен способ на изпълнение – опис и оценка на нива, намираща се в землището на несебърското с. Емона, без други подробности за имота. Гората обаче никога не е била собственост на длъжника Бисер. ЧСИ изпратил стандартните запитвания до Службите по вписванията в Бургас и Несебър, но не получил отговори. След това Колев съставил протокол за опис, като вписал скица, която не е издадена от кадастъра в Бургас, а е направена няколко дни преди това по програма MKAD. Вписал и цена от 262 800 лева, въпреки че вещото лице току-що било назначено и още не било определило оценката. На 11 април 2008 г. по изпълнителното дело било поискано присъединяване на още един изпълнителен лист срещу длъжника Бисер, този път за 200 000 лв., като основанието отново е запис на заповед, издаден от шофьора в полза на ел. техника. И още на същия ден е внесена втора молба от името на Илия, в която той иска „да бъде обявен за купувач на имот в изплащане на вземането, при цена равна на оценката за сумата от 262 800 лв.“. Така с протокол от 24 април 2008 г. Тотко Колев обявил Илия за купувач на 65 дка в Емона и му ги възложил на 14 май 2008 г. Постановлението за възлагане страда от редица пороци – грешни граници на имота, не е подписано, не било изпратено на страните, а въз основа на него не бил извършен въвод във владение на Илия, установи окръжният съд в Бургас.

След това изпълнителното дело е прехвърлено във Варна заради споразумение, че Бисер дължи на Илия над 1 млн. лева и евентуално дългът може да бъде удовлетворен с имоти в Провадия. Длъжникът бил установен и за собственик на гората в Емона, удостоверението било представено в кадастъра в Бургас, който издал скица, като приложил и постановлението за възлагане на Тотко Колев, вече подписано и подпечатано. Така имотът бил вписан и на 13 август 2008 г. Илия и съпругата му са признати за собственици на имота в Емона. След 4 години започнало прехвърляне на гората на фирма, която пък я препродала на трети лица, а схемата била разкрита след служебна проверка в община Несебър, която установява през какви трансформации е минала собствеността на имота ѝ. Тя завела дело, с което да си върне имота и то приключило успешно през декември 2017 г.

Тотко Колев е единственият подсъдим по делото и в мотивите си първата инстанция беше записала, че липсата на уверяване в собствеността на имота е било от изключително значение, тъй като при неуспялата публична продан тя се променя с последващото възлагане. Според съда умисълът му се извежда също от действията по описа и оценката на имота и като юрист с опит „категорично е разбирал, че извършва нещо недопустимо и забранено от закона“.

Колев пък твърди, че самият той е станал жертва на престъпна схема.

За да отмени присъдата, съставът на апелативния съд в Бургас с председател и докладчик Пламен Синков отбелязва, че според приетата от първата инстанция конструкция на обвинението, Тотко Колев е целял да набави облага за Илия, като му помогне да получи имот, който никога не е бил собственост на Бисер. Според втората инстанция в присъдата няма отговор на възраженията, че ЧСИ не е съзнавал престъпната схема. По делото е установено, че Колев не се е познавал преди това с фиктивните взискател и длъжник, а пред него били представени изпълнителни листове от съда в Севлиево, в които нямал причина да се съмнява.

„При тези данни и при липса на посочени в мотивите доказателства и съответни изводи, че подсъдимият е знаел за привидността на предхождащите отношения между свидетелите Б. и И. (че те всъщност нямат финансови отношения и парични задължения един към друг), не става ясно защо е прието, че действията му са целели облагодетелстването на св. И.“, се казва в решението на апелативния съд. В него съдиите посочват още, че според показания на свидетели и документи, представите на Колев били, че непознатият му Илия е трябвало да получи имота за погасяване на дълга на Бисер, но няма доказателства, че ЧСИ е знаел, че това би било незаконно облагодетелстване за Илия.

„Самото нарушаване или неизпълнение на служебни задължения, посочени в правни норми (доколкото несъмнено такова бъде установено) не означава автоматично извършване на престъпление. Всякога е нужно да бъде доказано умишлено поведение на подсъдимия както към неглижиране на служебните му задължения, така и към преследвана престъпна цел. Несъмнено такова поведение може да бъде доказано и само с косвени доказателства, но съдът следва да обясни по категоричен начин последователната верига от доказателства, водеща до единствено възможен извод за съставомерно поведение. Такова обяснение липсва в мотивите“, посочва съдът и връща делото на първата инстанция.

Името на ЧСИ Тотко Колев се свързва най-вече със скандала покрай либийския танкер BADR, който доведе и до международен конфликт. По този казус Колев също е разследван за престъпление по служба, а междувременно беше лишен от права за 7 години.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 март 2022 15:17
Гост

Това ще стане и като закрият спецсъдилищата. На местно ниво, всичко е шуробаджанащина и подкупи до безкрай!
Гарантирано от ристю косъма и надка кубратска

Анонимен
Анонимен
15 март 2022 13:52
Гост

Поредните престъпни схеми.

Тити
Тити
15 март 2022 13:53
Гост

Нищо ново под слънцето.

Чочо
Чочо
15 март 2022 13:48
Гост

Този заслужава да го лишат от права въобще, а не само за 7 години.

Фики
Фики
15 март 2022 13:38
Гост

Много мътна история.

Анонимен
Анонимен
15 март 2022 13:21
Гост

Ти да видиш

Анонимен
Анонимен
15 март 2022 13:21
Гост

Любопитно. Безспорно.

Анонимен
Анонимен
15 март 2022 13:16
Гост

Освен всяко ЧСИ да внимава с кого си има работа, а и гражданите и те де.

Сотир
Сотир
15 март 2022 13:41
Гост

E, знае ли човек на кого ще попадне.

Демирев
Демирев
15 март 2022 13:16
Гост

Определено има заплетен казус.

Тиди
Тиди
15 март 2022 13:16
Гост

Тая крива нива…

Емил
Емил
15 март 2022 13:15
Гост

Щом с ауспели да разплетат случая, значи е така

Радев
Радев
15 март 2022 13:15
Гост

Тук е много интересна цялата последователност от действия.

Спарт
Спарт
15 март 2022 13:14
Гост

Страшен казус

Малина
Малина
15 март 2022 13:13
Гост

Това е едно честно ЧСИ

Хари
Хари
15 март 2022 13:46
Гост

Безспорно.