Сложна схема, чрез която е заграбен общински имот край морето, разкриват мотивите на Бургаския окръжен съд за присъдата на частния съдебен изпълнител от града Тотко Колев. За действията си, допринесли 65 дка общинска гора в Емона да се окажат частна собственост, той беше осъден на година и половина условно с три години изпитателен срок.

Присъдата беше произнесена още в началото на годината, но едва наскоро бяха обявени мотивите за нея, в които съдът чертае схемата, която е установил с доказателствата по делото (пълния текст на мотивите виж тук ).

Един шофьор, един ел. техник и полъх от делото „Килърите“

Всичко започва с един шофьор и един ел. техник, които се оказват в ролята на длъжник и взискател по изпълнително дело. Двамата работели във фирма, собственост на осъдения впоследствие на доживотен затвор по делото „Килърите“ бизнесмен Георги Вълев.

През 2007 г. шофьорът Бисер подписал запис на заповед, че дължи 61 000 лв. на ел. техника Илия. „Двамата не са имали реални парични задължения един към друг“, пише съдия Георги Пепеляшев в мотивите си. Въз основа на фиктивния запис на заповед обаче Илия осъжда Бисер да му плати над 67 000 лв. (толкова става сумата с лихвите).

По това време Георги Вълев бил клиент на адвокатите Пламен Луков и Петър Лупов (убит през 2009 г. от групата на „Килърите“). Бизнесменът ги попитал дали имат познат ЧСИ заради негови изпълнителни дела, които буксували, както и заради неуреден дълг между двама негови служители. Адвокат Луков познавал Тотко Колев.

Така Луков подал до Тотко Колев молба от името на кредитора ел. техник за завеждане на изпълнително дело срещу шофьора Бисер. В молбата бил посочен способ на изпълнение – опис и оценка на нива, намираща се в землището на несебърското с. Емона, без други подробности за имота.

Длъжникът Бисер никога не е притежавал имот в землището на Емона.

На 10 декември 2007 г. Тотко Колев образувал изпълнителното дело. Още на следващия ден изпратил стандартните запитвания до НАП, Агенцията за държавни вземания, Службите по вписванията в Бургас и Несебър и КАТ. „Липсва отговор от Служба вписвания – Несебър и от Служба вписвания – Бургас“, констатира съдът.

Тотко Колев изпратил и призовка за доброволно изпълнение до шофьора длъжник. В нея не бил описан начинът на принудително изпълнение, нито имуществото, към което ще бъде насочено то. Съответно ЧСИ не изпратил писмо за налагане на възбрана върху все още неиндивидуализирания по никакъв начин имот.

Призовката обаче не била връчена на бургаския адрес, който бил даден по делото и на който Бисер никога не е живял. Така на 28 януари 2007 г. Колев съставил нова с друг адрес на длъжника във Велико Търново. В нея за първи път се появява имотът от 65 дка в Емона. В призовката ЧСИ вече посочил, че ще извърши опис на въпросния имот на 12 февруари 2008 г. „По неустановен начин подсъдимият се сдобил с информацията за имота и за адреса на длъжника. Но въпреки индивидуализацията на имота, подсъдимият Колев отново не изпратил писмо до Служба по вписванията – гр. Несебър за вписване на възбрана върху този имот“, пише съдът.

Всъщност става дума за близо 65 дка гора общинска собственост – те никога не са били притежание на частно лице, камо ли на шофьора длъжник по изпълнителното дело при Колев.

Вървели си един ЧСИ и един оценител и срещнали адвокат

Призовката за доброволно изпълнение била връчена лично на длъжника Бисер и той веднага я занесъл на адвокат Луков – същият, който представлява и взискателя по изпълнителното дело.

Колев назначил експертиза, която да определи цената на имота. И заедно с оценителя отишли в поземлената комисия в Несебър, за да се ориентират къде се намира той. Съдът сочи в присъдата, че на път за Емона Тотко Колев и оценителят срещнали адвокат Луков. И той ги отвел до имота, който малко преди това му бил показан от Радослав Димитров (счетоводител на Георги Вълев, свидетел по делото „Килърите“).

Същия ден – 12 февруари 2008 г., ЧСИ Колев съставил протокол за опис, в който вписал планоснимачен номер на имота и квадратура от близо 65 дка, позовавайки се на две скици, една от които с дата 19 февруари 2008 г. – т.е. издадена 7 дни след извършването на описа. Като всъщност тя не била издадена от кадастъра в Бургас, а била просто разпечатка от програмата MKAD. Другата скица, посочена в изпълнителното дело със сгрешен номер, била издадена по искане на младши адвокат от кантората на Луков и в нея изрично пише, че имотът е собственост на община Несебър.

Още при съставянето на протокола за опис Тотко Колев вписал цена на имота от 262 800 лева, въпреки че вещото лице току-що било назначено и още не било определило оценката. По изпълнителното дело била „вкарана“ експертиза, но оценителят твърди, че тя се отличава от представената от него. Въпросната „експертиза“ се позовава на несъществуваща скица и на решения на съда в Несебър, които въобще не се отнасят до длъжника по изпълнителното дело Бисер, но въпреки това в нея той е посочен като собственик на 65 дка гора в Енемона.

Тотко Колев определил дати за публична продан на общинския имот, представян като собственост на шофьора. За тях с писма са уведомени Илия и Бисер (писмата са подписани от тях при единственото им посещение в кантората на ЧСИ – месец преди насрочването на публичната продан).

Неясно защо Тотко Колев тогава пита службата по вписванията в Малко Търново дали има вписвания и заличавания по партидата на майката на длъжника Бисер. Справка от службата в Несебър за собствеността на имота, който е обявен на публична продан, обаче липсва.

Още един запис на заповед и още 200 000 лв.

След като публичната продан се „провалила“, на 11 април 2008 г. по изпълнителното дело неустановено от кого от името на взискателя Илия е поискано присъединяване на още един изпълнителен лист срещу длъжника Бисер, този път за 200 000 лв. Основанието отново е запис на заповед, издаден от шофьора в полза на ел. техника.

И още на същия ден е внесена втора молба от името на Илия, в която той иска „да бъде обявен за купувач на имот в изплащане на вземането, при цена равна на оценката за сумата от 262 800 лв.“.

Така с протокол от 24 април 2008 г. Тотко Колев обявил Илия за купувач на 65 дка в Емона и му ги възложил на 14 май 2008 г.

Постановлението за възлагане страда от редица пороци – грешни граници на имота, не е подписано, не било изпратено на страните, а въз основа на него не бил извършен въвод във владение на Илия.

Малко след издаването му отново неизвестно лице внася молба до Тотко Колев от името на Илия, че е постигнато извънсъдебно споразумение и ел. техникът вече иска опис и оценка на имоти в землището на Провадия и за целта изпълнителното дело трябва да се прехвърли на варненския ЧСИ Любомир Мавров.

Споразумение за 1 000 000 лв. и „увенчаване“ с нотариален акт

Според представеното споразумение Бисер вече дължи на Илия над 1 000 000 лв., който трябвало да му издължи на няколко вноски, а ако не успее, кредиторът щял да се удовлетвори от имоти в землището на Провадия и на Царево, каквито Бисер никога не е притежавал.

Варненският ЧСИ получил изпълнителното дело от Тотко Колев и образувал свое. Тогава адвокатка на Илия поискала от новия ЧСИ да издаде удостоверение, че длъжникът Бисер е бил установен за собственик имота в Емона. Любомир Мавров го издал. Съдът посочва, че в него не е посочен титул за собственост.

Удостоверението било представено пред кадастъра в Бургас и съдът подчертава, че този документ е с различно съдържание от този в кориците на изпълнително дело на ЧСИ Мавров.

Така от името на Илия адвокат иска кадастърът в Бургас да издаде скица на имота в Емона, като приложил и постановлението за възлагане на Тотко Колев, вече подписано и подпечатано.

И наистина била издадена скица, в която ел. техникът Илия вече фигурира като собственик на 65 дка общинска гора.

С нея по молба на адвокат на Илия в партидата му и по тази на Бисер имотът е вписан. Така 65-те дка се появяват за първи път в партидата на „собственика“ Бисер, когато го обозначават като вече бивш техен притежател.

Съдията по вписванията Евгения Маджарова е обяснила пред съда, че „програмата била направена така, че отваряла само полетата за вписване и не можело да се види предходни вписвания и евентуално кой е предходният собственик на имота. В задълженията на съдията по вписванията не влизало извършването на проверка относно собствеността на имота, а само проверка дали постановлението отговаря на изискванията на закона, дали имотът е описан достатъчно ясно и съдържат ли се данни за собственика“.

Всички тези усилия накрая се увенчават с успех – констативен нотариален акт, с който на 13 август 2008 г. Илия и съпругата му са признати от нотариус Стоян Ангелов за собственици на имота в Емона.

След 4 години пълномощничка на двамата съпрузи прехвърлила 65 дка на фирма за 9700 лв. Бургаският окръжен съд констатира, че сумата е дори под данъчната оценка на имота, която е над 13 000 лв. Цената е преведена по сметката на пълномощничката.

Само след 5 месеца същата жена се оказва пълномощничка на фирмата купувач и от нейно име иска от кадастъра имотът да бъде разделен на две – един от близо 8 дка и един от 57 дка.

На 24 януари 2013 г. фирмата го продава на трети лица.

Всичко се разкрива след служебна проверка в община Несебър, която установява през какви трансформации е минала собствеността на имота ѝ. Тя завежда дело, с което да си върне имота и то приключва успешно през декември 2017 г.

„Категорично е разбирал, че извършва нещо недопустимо и забранено от закона“…

Единствен подсъдим за цялата схема, установена и изложена подробно от Бургаския окръжен съд, е Тотко Колев. Той отговаря за престъпление по служба – чл. 282, ал. 2 НК. В началото на годината Бургаският окръжен съд постанови условна присъда от година и половина затвор с 3-годишен изпитателен срок.

„Разпореденото в чл. 373 от ГПК (отм.) уверяване на съдия-изпълнителя в собствеността на имота е от изключително важно значение, тъй като при нестанала публична продан и последващо възлагане на имота собствеността на недвижимия имот преминава от длъжника към взискателя. Постановлението за възлагане е едностранен властнически акт с вещноправно действие, поради което в настоящия случай при нарушения на задълженията си по чл. 373 от ГПК (отм.) подсъдимият Тотко Колев от деня на възлагане на имот на 14.05.2008 г. е направил така, че собствеността на чужд имот ПИ 27454.30.27, който е частна общинска собственост на Община Несебър, да премине в собственост на взискателя св. Илиев и от тези действия на подсъдимия са настъпили значителни вредни последици от неимуществен и имуществен характер“, заявява съдът в мотивите си.

И сочи, че неимуществените вредни последици се изразяват в „уронване на авторитета на съдебното изпълнение, в накърняване на доверието на гражданите за точно и безукорно изпълнение на законовите норми от длъжностни лица при извършване на съдебно-изпълнителни действия и в накърняване интересите на Община Несебър по отношение на имущество, представляващо нейна изключителна собственост“.

Съдът изтъква, че е без значение, че общината впоследствие си е върнала 65-те дка в Емона.

В мотивите към присъдата се изреждат серията действия на Тотко Колев, от които се извежда умисълът му. „Умисълът на подсъдимия личи и от действията му по описа и оценка на имота на 12 февруари 2008 г., неуверяването в собствеността на същия към момента на съставяне на описа и вписване в протокола на несъществуваща скица на имота и на такава, издадена седем дни след съставяне на описа. Към този момент подсъдимият Колев е бил на 48 години, т.е. с натрупан житейски и социален опит, но най-вече професионален такъв като юрист и частен съдебен-изпълнител, и безспорно и категорично е разбирал, че извършва нещо недопустимо и забранено от закона да описва и възлага имот без да се е уверил в собствеността на същия. Подсъдимият Колев отлично е съзнавал, че вписаните скици в протокола за опис, не са титул за собственост и дори да бяха редовни, не биха го освободили от задължението му да извърши справка в Служба по вписванията гр. Несебър, в справка в данъчните или нотариалните книги или по друг начин, включително и чрез разпит на съседи да се увери в собствеността на имота“, се посочва в присъдата.

По време на делото защитата на Тотко Колев твърди, че самият той е станал жертва на престъпна схема, но съдът категорично отхвърля тази теза.

Все пак заради чистото съдебно минало на Колев и заради това, че са минали 12 години от извършването на престъплението, Бургаският окръжен съд постанови условна присъда за бургаския ЧСИ. Както е известно миналата година той беше лишен от права за 7 години заради скандала с либийския танкер BADR.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Харпо Маркс
Харпо Маркс
04 октомври 2021 13:02
Гост

„Единствен подсъдим за цялата схема, установена и изложена подробно от Бургаския окръжен съд, е Тотко Колев“.

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2021 18:44
Гост

Абсурдно малка присъда, това си е жива амнистия, дадена му от съда. Просто ненормално…

Павлин
Павлин
01 октомври 2021 18:12
Гост

Абсурдна присъда! Срам за съдебната система! Да откраднеш от обществото… и да ти се размине.

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2021 15:19
Гост

Е това е престъпен умисъл, схема достойна за казус по наказателно право. Иначе, ако това не е за ефективна не виждам какво друго длъжностно престъпление би било за загвора.

Христов
Христов
01 октомври 2021 12:34
Гост

Как условно! Този е за ефективна присъда.

Симеон
Симеон
01 октомври 2021 13:13
Гост

Нищо ново под слънцето.

Любител
Любител
01 октомври 2021 11:50
Гост

Ех, бедни ми Тотко, първо танкера „Бадр“, сега и общинска гора. Явно не ти се отдават тия игри, по добре не ги играй.
Въпросът е друг. ЧСИ печелят достатъчно и без да влизат в схеми. Тогава що се забъркват в тях ?

Anonimen
Anonimen
01 октомври 2021 12:35
Гост

Защото тяхната алчност няма граници.

Пижо Пендин
Пижо Пендин
01 октомври 2021 11:43
Гост

Тотко е не само за затвора, ами и за бой, тая година и половина му е малко! Иначе имотът е супер, точно зад плажната ивица. Който се интересува сегашният му идентификатор е 27454.30.65.

Белджиев
Белджиев
01 октомври 2021 11:22
Гост

Сефте. ЧСИ, банкови служители, нотариуси…не всички, но много такива участват точно в схеми

Ivanov
Ivanov
01 октомври 2021 11:22
Гост

Има и много нотариуси, участващи в различни схеми

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2021 11:21
Гост

Не мога да повярвам. Честно.

Мини
Мини
01 октомври 2021 12:38
Гост

И какво точно те учудва. Не е първият, нито ще е последният. Както се разминават само с условна присъда.

Bobi M
Bobi M
01 октомври 2021 11:21
Гост

Какво да ви кажа. В народопсихологията ни е да крадем. Още от ТКЗСтата дето ти дават пари и горивото ти е без пари почти, но ти ей така, за собствено удоволствие и мишкарско желание да присвоиш нещо – крадеш една туба с нафта. Хем туба ще имаш, хем нафта за някакво време.

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2021 11:20
Гост

Кой как не е измислил за 30 години преход и демокрация схеми да се облажи на гърба на народа и държавата,. Която всъщност е той самият.

Дренков
Дренков
01 октомври 2021 11:20
Гост

Такива хора са за съд! И то за сериозна присъда.

EnEPe
EnEPe
01 октомври 2021 11:19
Гост

Ужасна схема!

Десислава
Десислава
01 октомври 2021 11:18
Гост

Не го ли е срам бе? Не го ли е срам. Малко пари ли взима, че трябва и далавери да крои?

Емилиева
Емилиева
01 октомври 2021 11:18
Гост

Уви, има и такива случай

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2021 11:05
Гост

Всички ЧСИ, ДСИ, банкови и небанкови институции, фирми за бързи кредити, заложни къжи, лихвари и прочие измамници трябва да бъдат забранени със закон! Казах!

Чончуков
Чончуков
01 октомври 2021 11:00
Гост

Българина схемаджия е