Окръжната прокуратура в Бургас в един ден започна разследване срещу частния съдебен изпълнител от Бургас Тотко Колев заради казуса с либийския танкер BADR и го предаде на съд за случай от 2008 г.

Възлагането на либийския кораб на българска компания след публична продан заради дълг доведе до международен скандал. Като ответна реакция Либия обяви, че ще задържа всеки български кораб, влязъл в нейните пристанища заради случая.

Разследването е за това, че от март до август 2018 г. частният съдебен изпълнител не е изпълнил служебните си задължения и е превишил правата си, с цел да набави за другиго облага и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, т.е. за престъпление по служба по чл. 282, ал. 1 от Наказателния кодекс.

До заплахата на Либия се стигна след като Морската администрация и Граничната полиция са съдействали на Колев за задържането на кораб, собственост на либийската държавна корабна компания G.N.M.T.C. По случая има образувано изпълнително производство по искане на българското дружество по ЗЗД „Булгаргеомин Лтд.“. То претендира вземане на фалиралата „Булгаргеомин“ за  9 250 362 долара към либийската държавна компания.

Дружеството по ЗЗД твърди, че този дълг е бил обезпечен с ипотека върху танкера. „Спорът по изпълнителното дело е касаел искането претендираният дълг да бъде реализиран с промяна на собствеността върху плавателния съд“, посочват от прокуратурата.

Корабът е арестуван на пристанището в Бургас от 2017 г. В началото на миналата година обаче Върховният касационен съд излиза с определение, че плавателният съд трябва да бъде освободен.

Според „Капитал“, вместо това Тотко Колев провежда публична продан, при която постъпва наддавателно предложение само от „Булгаргеомин Лтд.“. Така танкерът е възложен на българското дружество. Постановлението за възлагане влиза в сила на 15 септември 2018 г. След това корабът сменя собственика си и вече плава под Панамски флаг.

„Изпълнителното дело е било спряно с акт на съда. Въпреки този влязъл в законна сила съдебен акт, частен съдебен изпълнител от град Бургас е провел незаконосъобразни действия по реализация на публична продан на кораба, която е приключила с възлагане на танкера на българското дружество. Към настоящия момент плавателният съд се намира извън териториалните води на Република България“, обясниха от прокуратурата.

От там посочиха, че разследването по случая е образувано след сигнал на адвокатите на либийското държавно дружество, подаден на 21 декември 2018 г.

Заради сложността си, делото е възложено на следовател от Бургас.

Случаят, заради които Тотко Колев вече е подсъдим, също за престъпление по служба. Като според прокуратурата съдебният изпълнител е нарушил служебните си задължения, за да набави облага за взискател по дело.

Според обвинението на 14 май 2008 г. той е издал постановление за възлагане на недвижим имот на взискателя И.И., без да изпрати писмо до Службата по вписвания в Несебър с искане за възбрана върху поземлен имот в село Емона. От съобщението на прокуратурата става ясно, че имотът е бил на община Несебър.

Три месеца преди това извършил опис на същия имот без да е извършил проверка на собствеността.

Според прокуратурата от действията на Колев са настъпили значителни вреди, които са оценени на 584 955 лв. – колкото е пазарната стойност на имота.

Първото заседание по делото в Окръжния съд в Бургас е насрочено за 14 януари 2019 г.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
clamb
clamb
27 декември 2022 11:11
Гост

Spend some time playing. I’m interested in finding out more because I have strong views about it. Would you please provide more details to your blog post? We will all actually gain from it. nytimes crossword

jame scott
jame scott
15 август 2022 12:05
Гост

Thank you for taking the time to talk about it; I have strong feelings about it and want to learn more about it. Would you mind adding information to your blog post? It will really benefit all of us. run 3

minion89
minion89
16 март 2022 11:23
Гост

Thank you very much for sharing the information with me. It was just what we needed, and it allows me to get back to work on my portion of the project.
poppy playtime

Истината
Истината
13 януари 2019 0:50
Гост

А жалката ни прокуратурка както винаги си има в резерв едно досъдебно на трупчета и когато му дойде времето го вади от чекмеджето. Нали се сещате, че това обвинение от 2008 г. нямаше да види бял свят, ако не беше излязъл наяве случаят с кораба.

тотко колев
тотко колев
12 януари 2019 12:50
Гост

и започнах да бягам бате, вече напуснах бг-то

Анонимен
Анонимен
11 януари 2019 13:51
Гост

Реакцията на либийските власти, че ще задържа всеки български кораб, влязъл в нейните пристанища заради случая е плашеща. Не, че нямат основание…

Колега
Колега
11 януари 2019 13:49
Гост

Заради такива колеги излиза нарицателно име за ЧСИ-тата.

Анонимен
Анонимен
11 януари 2019 13:49
Гост

Тотко Колев голям смелчага го раздава. Да не уважи решение на ВКС!

5-ко
5-ко
11 януари 2019 13:53
Гост

И е продал кораба на всичкото от горе.