Софийската градска прокуратура образува дисциплинарно производство срещу наблюдаващия разследването „Барселонагейт“ прокурор Стефан Христов.

До дисциплинарката се стигна след оповестените от държавното обвинение резултати от проверките на дела срещу магистрати и политици, както и такива за престъпления срещу републиката. Проверката беше назначена от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов и по нея вече бяха образувани дисциплинарни производства срещу прокурора полк. Антон Радойнов и следователя полк. Добрин Маринов заради забавеното разследване за търговия с влияние, свързано с разпространените преди 3 години специални разузнавателни средства с президента Румен Радев.

Проверяващите работата на прокурор Христов по делото за пране на пари „Барселонагейт“ констатираха много периоди, в които по разследването не е вършено нищо, а работата станала изключително интензивна след 15 юли, когато бившият главен прокурор Иван Гешев даде пресконференция, на която заговори за „политически боклук“ и скъса оставката си. По това дело беше поискан и имунитетът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. При прокурор Христов бяха констатирани нарушения и при разследване на престъпление по служба, извършено от магистрат, което не било водено ритмично.

От държавното обвинение съобщиха днес, че е образувано дисциплинарно производство и срещу прокурор Иван Първанов от градската прокуратура за констатирани нарушения по четири дела. Първото е разследването за шпионаж срещу агент на ДАНС, който през пролетта на миналата година беше обвинен, че е шпионирал в полза на Русия. Второто разследване е срещу Михаил Михайлов, който е подсъдим за гавра с националния флаг, а другите две дела са за тероризъм.

„Дисциплинарните производства са образувани във връзка с констатациите в доклада на ВКП за допуснато нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 2 от ЗСВ – действие или бездействие, довело до забавяне на досъдебните производства“, посочиха от прокуратурата. Назначена е дисциплинарна комисия от трима прокурори от СГП, която да установи действията на двамата магистрати по делата.

„Проверката ще обхване както работата им по досъдебните производства, така и натовареността на двамата прокурори в периодите, в които делото е било във фаза на разследване, ползваните от тях болнични дни и отпуски, както и участията им в съдебни заседания и в евентуални ревизионни комисии“, добавиха от държавното обвинение и припомниха, че комисията има срок от два месеца, в който трябва да изготви доклад за работата на Христов и Първанов.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
25 юли 2023 13:56
Гост

Дошъл ли си е Еврото и вярно ли е, че е видян да влиза през главния вход на Съдебната палата, като автомобила му е паркиран отпред и в полезрението на намиращите се там полицаи!?

Тъга
Тъга
25 юли 2023 12:54
Гост

Всички целували нозете на Каскета, сега ще треперят от Фуражката, която вече се движи към овладяване на ПРБ и прехвърлянето и под опеката на Пепи Еврото 🙂 Доста е смущаващо. Явно няма как да имаме независим от никого и от нищо главен прокурор, който просто ще прилага закона такъв какъвто е и няма да хвърля прокуратура и общество в лапите на поредната мутра. Както ме бе срам от Иван, така сега ме е срам от Боби. България май наистина няма какво да предложи на младите и ще се наложи или някакво въстание, или по-лесно да се запътваме още по-решително към… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 юли 2023 12:40
Гост

Мда, джуджетата са овладяли прокуратурата. В апелативна София има две на ръководни постове. Емил Петров – брат на Еврото и Емилия Русинова – тъща на Кристиян Христов от Изамет.

Емил
Емил
25 юли 2023 11:12
Гост

Гешев и комунистите от БСП бяха намерили само две свиркаджийки от Барселона,но се оказва,че в България има много малоумници , които безплатно вярват.
Българските свиркаджии още чакат златото от концесионера Канада.
Надяват се на руските ракети с
10 пъти скоростта на светлината.
Ядрена централа в Белене -безплатен
Подарък от Путин .
Р.Овч. им обещаваше газ без ПАРИ .
Свиркаджийките от Барселона работят за комунистически ПАРИ.
А тия в България -безплатно.

camego
camego
25 юли 2023 9:19
Гост

Snapinsta was developed to let you upload your own content on Instagram. Snapinsta allows you to download many and some videos from the website.
https://medium.com/@zodias.cot/instagram-aesthetics-crafting-a-visually-stunning-feed-1c421b3591e3

ДанчоКорупцията
ДанчоКорупцията
24 юли 2023 19:13
Гост

А сега една мъдрост,па и англо- краварска,която се отнася преди всичко за Сарафов: Няма как да решиш проблема,след като ти си проблема.
А Бобчо ,както отдавна се знае е деветото джудже, т.е. Бобчо е стоял от другата страна на Закона.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2023 18:48
Гост

Ако Сарафов си мисли, че с тези жестове към Борисов ще стане главен прокурор, мисля, че се е излъгал.Борисов ще го гали по главата още известно време и ще го разкара. Виж ДБ по лесно можеш да ги изпързаляш, заради вродената им глупост и непознаване на правораздаването.

123
123
24 юли 2023 16:02
Гост

И сега логичното е самоотвод на Христов и делото отива при следващата жертва прокурор.
Най логичното е и следващия прокурор да си направи самоотвод, тъй като, мачкат както за бавно разследване, така и за интензивно.
Очевидно, който и да привлече като обвиняем ББ, ще има проблем, както и който прекрати делото.
Ситуация без изход.

Лазар
Лазар
24 юли 2023 15:15
Гост

Така ще е, като никой не смееше да се опъне на Боко.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 юли 2023 14:48
Гост

Сега ще направят пушилка с дисциплинарните производства, а реалното разследване ще замръзне като мамут през ледников период по време на средния плейстоцен.

Фики
Фики
24 юли 2023 15:16
Гост

Пак дела на трупчета!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 юли 2023 15:26
Гост

По-скоро бивни, обковани със сребро от бракониери.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2023 14:07
Гост

Едно от най-хубавите последствия от отстраняването на Гешев е започналото разчистване на кочината в прокуратурата.

Kotze
Kotze
24 юли 2023 14:09
Гост

Абе важни са и мотивите, с които се прави, ако целта е отмъщение, не е хубаво.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2023 14:16
Гост

А тя тя е точно тази, защото според новото ръководство, по Барселонагейт трябва да се работи като при старото, ама преди да се самовзриви.

Asen
Asen
24 юли 2023 15:17
Гост

Сарафов е предубеден. Прави го и за собствен PR.

анонимен
анонимен
24 юли 2023 14:30
Гост

За Първанов ми мирише баш на отмъщение

Анонимен
Анонимен
24 юли 2023 18:55
Гост

Пълни глупости пишеш, тази прокуратура е донесла милиона на Сарафов, и преди Гешев, и след Гешев ще му носи .Златанов не е виждал Гешев при Еврото, но виж Сарафов г
е виждал редовно. Ти на Бойко мислиш ли че безплатно ще му е прекратяването на Барселонагейт!?

Анонимен
Анонимен
24 юли 2023 14:01
Гост

Пълна илюстрация какво е дело на трупчета.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2023 13:58
Гост

Доста прокурори ще го отнесат заради игричките на Гешев.

Фен
Фен
24 юли 2023 13:59
Гост

А защо си мълчаха толкова години и безропотно изпълняваха всякакви поръчки?

Анонимен
Анонимен
24 юли 2023 14:29
Гост

А какво да направят? Да се оплачат на арменския поп? Или на ВСС, които си избраха и подкрепяха Гешев до последно?

Читател
Читател
24 юли 2023 14:31
Гост

Ето защо са толкова важни промените в конституцията и ЗСВ, стига да се осъществят, че както е тръгнало – едно го мислехме, друго стана и пак същото.

Христо Иванов, пишман адвокатин
Христо Иванов, пишман адвокатин
24 юли 2023 17:00
Гост

Ти въобще можеш ли да мислиш или ей така си говориш опорки. Ето защо били важни промените в КРБ. Промените както са предвидени, правят прокурорската колегия още по политизирана. Да си го кажем направо- подчинена на политиците. Та какво ще промени това сегашното пложение и това ли са ти важните промени. Чуваш ли се какво говориш. Истинска промяна значи пълно премахване на поитическите квоти в двете колегии (моля без изтърканата опорка как щели да се капсулират), изграждане на прокуратурата по модела на съдилищата, така, че никой прокурор да не е подчинен на който и да е над него, включително главния.… Покажи целия коментар »

Димо
Димо
24 юли 2023 15:17
Гост

Защото иначе приключват с кариерата си.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2023 19:56
Гост

За игрите на Сарафов ще го отнесем всички.

Чичо Сам
Чичо Сам
24 юли 2023 13:49
Гост

И.ф. не само не забравя, ами и не забавя..