Кога се прилага правото на Европейския съюз (ПЕС)? С развитието на самия съюз, на правопорядъка му и най-вече на практиката на съдилищата му отговорът на този въпрос става все по-сложен.

А преценката дали едно правоотношение попада в обхвата на ПЕС предопределя целия му ход: от нея пряко зависят изпълнението на всички произтичащи от ПЕС задължения и възможността за правните субекти да се позовават на съюзна правна норма, да черпят субективни права от ПЕС и в частност поне от Хартата на основните права на ЕС.

Да сложи ред и да изведе принципни постановки от изобилната практика на Съда на ЕС, на които да стъпи всеки съдия, прокурор, адвокат, юрист в предприятие или в администрацията, се е заел в новата си монография „Приложно поле на правото на ЕС“ (Университетско издателство „Св. Климент Охридски“) чл.-кор. проф. д.ю.н. Атанас Семов, носител на катедра „Жан Моне“.

„Определянето на приложното поле на една съюзна правна норма се свежда до установяването на връзка между нея и конкретното обществено отношение, ситуацията или по-общо материята. За да е в приложното поле на ПЕС, една ситуация в държава-членка трябва да представлява „случай на прилагане“ на ПЕС (пряка връзка) или да разкрива „друг елемент на връзка“ с ПЕС (косвена връзка).

Приложното поле на ПЕС обхваща и ситуации, в които то не се „прилага“ (в тесен смисъл), а „въздейства“ – но във всяка ситуация, имаща връзка с ПЕС, то е „приложимо право“, обяснява проф. Семов.

Наличието на връзка с една или повече съюзни правни норми ги прави приложими или поне относими и често води до съществено различни правни последици в сравнение с изцяло вътрешните (без никаква връзка с ПЕС) ситуации.

Затова преценката дали е налице връзка с ПЕС е първата по време задача в правоприлагането, категоричен е проф. Семов.

За да е има трудът му максимална практическа полза, освен детайлната разработка, включваща изобилната практика на СЕС, проф. Атанас Семов е създал наръчник и требник, които позволяват на юристите по удобен и бърз начин да достигнат до отговора на въпроса приложимо ли е правото на ЕС към казуса, пред който са изправени.

„Практически много по-вероятно е една ситуация в държава-членка да има връзка с ПЕС, отколкото да няма…“, напомня проф. Семов, чиято поредица в „Лекс“, посветена на приложното поле на правото на съюза (виж статиите в още по темата), също е ценен ориентир за юристите.