Столичната избирателна комисия малко след полунощ отхвърли категорично решението на ЦИК за отмяна на машинния вот и разпореди на местната власт да предаде изборните книжа така както би следвало, ако се гласува и с машини.

Нещо повече – столичната комисия изтъкна, че на акта на ЦИК не е придадено предварително изпълнение и следователно не поражда обвързващо действие за нея. За сметка на това на решението на Министерството на електронното управление, че машините съответстват на изискванията на закона, е придадено предварително изпълнение.

ОИК-Столична община определя решението на ЦИК да отмени гласуването с машини като непълно откъм реквизити, неразбираемо и постановено при грубо нарушение на правилата на формалната логика.

Още снощи „Лекс“ изложи защо решението на ЦИК е незаконно (виж тук), сега публикуваме без редакторска намеса и правните аргументи на столичната ОИК:

„Със своето решение Централна избирателна комисия на практика е премахнала гласуването с машинен вот. Отделно следва да се посочи, че самото решение е непълно откъм реквизити, а именно – в него липсва да е посочено, че същото подлежи на обжалване и няма предвидено на основание чл. 60, ал. 1 АПК предварително изпълнение на решението, респ. същото към този момент не е влязло в законна сила, поради което ОИК – Столична община счита, че не поражда обвързващо действие.

ОИК – Столична община след като се запозна с мотивите на решение № 2819-МИ от 27.10.2023 г. на ЦИК, намира за необходимо да посочи следното:

На първо място, според прочита на решението на ЦИК се установява безпрецедентни съществени пороци, между които е и абсолютна неразбираемост волята на Централна избирателна комисия, като същата не може да бъде изведена и по пътя на тълкуването на решението. Неяснотата в съображенията на органа, изложени в акта му, на практика се приравнява на липса на мотиви, което е нарушение на съдопроизводствено правило, в което ОИК – Столична община, като специализирана изборна администрация и отговаряща за провеждането на изборите на територията на Столична община, с над 1650 секционни избирателни секции, не може да участва и да става съучастник в погазване доверието на най-демократичното избирателно право на всеки български гражданин. В допълнение, не може да бъде установена и точната воля на органа, която воля е послужила за издаване на решението, като видно от същото правна квалификация е посочена чл. 213а, ал. 2 ИК, която квалификация не обуславя постановения диспозитив. Това води до еднозначен извод, че е налице грубо нарушение на правилата на формалната логика в посоченото решение.

На следващо място, съгласно чл. 213а, ал. 5 ИК единствената и абсолютна предпоставка за провеждане на избори само с хартиени бюлетини е – при удостоверяването по ал. 2, да се установи несъответствие на устройствата за машинно гласуване с принципите по ал. 3, като към момента на взимане на решението на ЦИК и видно от неговите мотиви такова еднозначно установяване не е налице с предходно тяхно решение и такова не се открива на сайта на ЦИК, вкл. и не е цитирано като основание в решение № 2819-МИ от 27.10.2023 г. на ЦИК. Освен горното, в мотивите си ЦИК изрично посочва, че относно удостоверяване на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на чл. 213а, ал. 3 ИК и изискванията на техническата спецификация към настоящия момент се още не е издадено решение за удостоверяване, съгласно чл. 213а ИК.

На последно място, след извършена служебна проверка от ОИК – Столична община на официалната страница на Министерство на електронното управление, в раздел „Избори 2023“ (https://egov.government.bg/wps/portal/ministry-meu/elections.2023/20231027-reshenie), се установи наличието на публикувано решение на МЕУ с № МЕУ-17714 от 27.10.2023 г., с което на основание чл. 213а, ал. 2 ИК Министерство на електронното управление, съвместно с БИМ и БИС, удостоверяват съответствието на доставения тип ТУМГ, както и на вече доставени и използвани на предходни избори ТУМГ, с изискванията по чл. 213а, ал. 3 ИК и изискванията на техническата спецификация по Методика утвърдена от трите институции. Със същото решение е допуснато на основание чл. 60, ал. 1 АПК предварително изпълнение на решението, с посочени мотиви за предварително изпълнение.

Поради което и на основание чл. 87, ал. 1, т. 1 и т. 2 ИК, Общинска избирателна комисия – Столична община

РЕШИ:

УКАЗВА на кметовете на всички районни администрации да предадат заедно с членовете на ОИК – Столична община всички изборни книжа и материали посочени в т. 1 от Методическите указания, приети с решение    № 2655-МИ от 12.10.2023 г. на ЦИК, включително и онези свързани с машинното гласуване.

ПРЕПИС от решението да се изпрати незабавно на кметовете на всички районни администрации и Министерство на вътрешните работи за сведение и изпълнение.

РЕШЕНИЕТО на ОИК – Столична община подлежи на оспорване пред ЦИК по реда на чл. 88 ИК, в 3-дневен срок от публикуването му“.

Председателят на ЦИК: Решението ни не е срамно, няма как да се появи машина в София

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова отказа да коментира днес решението на Столичната избирателна комисия и мотивите в него, но подчерта, че машини за гласуване в София и страната утре, няма да има.

„Не знам на каква база столичната комисия взе това решение, при положение че ЦИК е дала своето разпореждане и към изпълнителя по договорите за машинно гласуване, и към МВР, и към дружеството, което е собственик на склада, където се съхраняват машините за гласуване, да не напускат склада и да не бъдат транспортирани към избирателните секции. Така, че решението на столичната ОИК не мога да кажа с каква цел е взето“, каза Нейкова пред БНТ и заяви, че няма как да се появи машина в избирателна секция в София.

Тя отказа да коментира и какво ще се случи, ако хипотетично ВАС отмени решението на ЦИК и машинно гласуване все пак трябва да има, след като машините не са транспортирани.

„Ако ВАС отмени решението на ЦИК, той ще даде и задължителни указания по прилагането на закона, които ние трябва да изпълним“, каза Нейкова.

На няколко пъти тя оправда решението на ЦИК снощи с доклада на ДАНС, в който твърди, че имало много повече информация от изнесената, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел част от т.нар. хеш код. Нейкова не коментира дали ЦИК има законово основание да взема решения на база на справки на ДАНС, но прехвърли отговорност и към агенцията, ако информацията в тази справка не е вярна.

„Информацията от ДАНС е доста повече. Съдържа данни, които предполагат недоверие в изборния процес и компрометиране на машинното гласуване. Не съм специалист по национална сигурност, не съм и IT специалист, и колегите ми не са, но при получаване на такъв доклад, какво трябваше да направим? Да го приемем за просто за сведение? Едва ли“, каза Нейкова

На въпрос дали решението на ЦИК снощи е срамно, тя отрече и добави, че това е било възможното решение, предвид получената информация.

„Ако някой от органите, който е предоставил тази информация, е допуснал грешка, да си носи отговорност, но решението на ЦИК не е срамно и в никакъв случай няма да кажа, че ЦИК обслужва политически интереси“, подчерта шефката на комисията.

Нейкова попита и защо писмото, с което снощи Министерството на електронното управление уведоми ЦИК за съответствието на машините, е подписано от същия зам.-министър Стойнов.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 октомври 2023 10:06
Гост

Правилното заглавие е „Столичната избирателна комисия не изпълни решение на ЦИК“

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 октомври 2023 10:24
Гост

Горките умнокрасавци, щом са опрели до общото „липса на мотиви“, „неразбираемост и отсъствие на логикиа“ и се стигне до неуказване на срока и органа за обжалване (сякаш има някакво значение) при положение, че според Изборния кодекс: чл. 58 (5) (Предишна ал. 4, доп. – ДВ, бр. 36 от 2021 г., в сила от 01.05.2021 г.) При издаване на общите административни актове и обжалване на решенията на Централната избирателна комисия сроковете по Административнопроцесуалния кодекс не се прилагат. Сроковете се изчисляват в календарни дни и изтичат в последния им ден. Един въпрос, при условие, че очевидно става дума само за 3 календарни… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 10:35
Гост

Те толкова си могат.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 октомври 2023 10:43
Гост

Еми ей заради това, колкото и прогресивни идеи да имат, няма как да бъдат подкрепени подобни безпринципни индивиди, за които законът е задължителен, само когато обслужва интересите им, демек поощряват двойните стандарти по комунистически модел – за нас е едно, за вас- друго.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 октомври 2023 11:06
Гост

Абе Лекс, то съвместното решение по чл.213а от ИК подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Административен съд – гр.
София и бивайки издадено на 27.10.2023г. още не е и няма как да влезе в сила бре. Защо веднъж сроковете трябва да се спазват, а сега ОИК се прави на ощипана мома и Вие поощрявате този двое стандарт?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 октомври 2023 12:36
Гост

Уточнение: Документите зареди и оттам се вижда, че има предварително изпълнение по чл.60 от АПК, което би могло да се постави под въпрос доколкото последният подпис е положен след решението на ЦИК, а и не съм убеден в приложимостта му като се отчете характера на акта.

Димитър
Димитър
28 октомври 2023 9:57
Гост

И ЦИК ще премахне тяхното решение,защото е над тях. Тъжна,протестъри, отлагайте неизбежното -утре в София,а скоро и в страната: ПРОТЕСТЪРИТЕ ВЪН И НЕ СЕ ВРЪЩАЙТЕ! Тия словоизлияния на СИК са точно толкова зле,колкото че ЦИК можела да заповядва на ГДЖСОБТ ,с която се занимава единствено министъра на МВР. Но все пак по време врене на вотс на недоверие, Киро си призна,избрахме правителство преди 128 ДУШИ вместо дни,Славов обжалваше невъзможността си да влияе на избора на глав. прок. дори и и.ф. Абе отнесете въпроса до ВЪРХОВНИЯ КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД (понеже редовния ще ви тегли една дълга……. благословия) и да се свършват мъките… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 10:02
Гост

Абе, нямате ли някои по-квалифицирани тролове в зависимост от медиите, в които са публикувани статиите, под които трябва да врещите?

от психиатрията
от психиатрията
28 октомври 2023 11:02
Гост

Сега вече лъсна, че с машините се манипулират изборите. В София си искат машините, за да могат ПП-та да спечелят. След този скандал машините трябва да се забранят тотално

От Гео Милев
От Гео Милев
28 октомври 2023 9:52
Гост

Аз ще гласувам на машина, ако има такава възможност!

7878
7878
28 октомври 2023 9:47
Гост

Като се пишат решения посред нощ, се допускат и грешки. Днес ще изпълнят заданието и ще нагаят още в блатото.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 октомври 2023 9:33
Гост

Лобито на ЧПДБ в действие и сега като нищо ще се окаже, че в „умнокрасива“ София ще се гласува с машини , а навсякъде другаде в страната на хартия, щото някой от ОИК се прави на интересен за уж „безпрецедентни“ пороци в акта от рода на липса на указание за възможност за обжалване. Не ми се мисли какво биха били последиците , ако това стане реалност, защото ще излезе, че различни в части на страната методът на гладуване е различен, респективно легитимността на вота е поставена под въпрос или в нсй-добрия случай на „две скорости“, благодарение на промянаджиите, които бъркат… Покажи целия коментар »

WTF
WTF
28 октомври 2023 9:37
Гост

Ти нормален ли си или си платен трол?

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 9:46
Гост

Бухал, а нещо за срамното решение на ЦИК, правен анализ, нещо?

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2023 9:58
Гост

Сова, а нещо за доклада на ДАНС?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 октомври 2023 10:26
Гост

Koe му е срамното ?!?!
Дайте ми съвместното решение по чл. 213а от ИК и веднага ще призная за вярно Вашето твърдение.

чл.213а от ИК (2) (Изм. – ДВ, бр. 15 от 2022 г., в сила от 22.02.2022 г.) Министерството на електронното управление съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията по чл. 213, ал. 3 и изискванията на техническата спецификация по методика, утвърдена от министъра на електронното управление, председателя на Българския институт по метрология и председателя на управителния съвет на Българския институт за стандартизация.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 октомври 2023 12:48
Гост

*взето към момента на постановяване решението на ЦИК, а не подписано в 9 вечерта на 27.10.2023г.