В МВР е имало вътрешна информация, че Васил Божков ще се върне в България два дни преди пристигането му на 25 август.

Това обяви днес подалият оставка главен секретар на МВР Петър Тодоров пред БНР. Завръщането на Божков, който беше обявен за издирване преди 3 години и се укри в Дубай, където пък властите отказаха да го екстрадират, предизвика спорове за това дали пристигането му е доброволно, или все пак е бил екстрадиран.

„Ние имахме по вътрешна линия информация два дни преди това, че това пътуване ще се осъществи“, поясни днес Тодоров.

Първоначално МВР и прокуратурата не казаха, че са знаели предварително за полета на Божков до София, а самият той обяви в аванс пристигането си и беше задържан на летището. След това прокуратурата съобщиха, че има писмо от бюрото на Интерпол в Обединените арабски емирства, което е уведомило българското бюро за взето решение за екстрадиране на Божков заради обвинението за пране на пари. В писмото се пояснява, че това ще стане в петък – 25 август, с директен полет от Дубай до България. „Любезно ви молим да посрещнете субекта при влизането му в страната ви и да ни уведомите„ завършва писмото (виж документите тук).

Въпреки че това писмо е изпратено още на 23 август, то е пристигнало в българското бюро на 28 август. Към него обаче няма прикачен съдебен акт, който да удостоверява решение за екстрадиране на Божков.

„Екстрадицията се прави на база на съдебен акт, но такъв ние нямаме от ОАЕ. Имаме само мейл, но не и съдебен акт. Изискано е, ако има такъв, да ни бъде изпратен“, поясни Тодоров.

Божков и защитата му пък настояват, че той не е екстрадиран, а властите в ОАЕ са му разрешили да се върне, след като той е изразил изрично такова желание.

Партиен лидер настоял за оставката на главния секретар

Петър Тодоров заяви днес, че вътрешният министър Калин Стоянов е поискал оставката му, след като се срещнал с партиен лидер от управляващата коалиция. Сагата около смяната на главния секретар започна преди две седмици, когато премиерът Николай Денков обяви, че МВР-шефът не може да работи с Тодоров и ще поиска той да бъде освободен. След това министър Стоянов изброи 4 причини да иска смяната на Тодоров и каза, че му няма доверие, но президентът отказа вчера да подпише указа за освобождаването му. Часове по-късно пък главният секретар сам подаде оставка.

В тази връзка днес Тодоров обясни, че първоначално комуникацията му с Калин Стоянов била съвсем нормална, особено в последните две години, когато министърът беше директор на ГДБОП. След като станало ясно, че ще бъде назначен за министър, Тодоров попитал Стоянов дали ще продължат да работят заедно и получил утвърдителен отговор, тъй като министърът искал да ползва опита му. Главният секретар пък поставил две условия, които Стоянов приел – да не бъде въвличан в чистки и политически схеми.

„Буквално 3-4 дни след този разговор, когато вече беше встъпил в длъжност и след посещение на един партиен лидер в кабинета на министъра, бях извикан няколко часа по-късно и гледайки надолу в земята, зачервен целият, ме попита няма ли да си подам оставката, тъй като имало напрежение около длъжността ми“, разказа днес Тодоров. Той попитал какво е това напрежение, но не получил конкретен отговор и казал, че ще си подаде оставката, когато бъде извървяна процедурата, а междувременно бил изолиран от цялото ръководство на МВР.

На въпрос кой е политическият лидер, който се е срещнал с министъра, главният секретар в оставка каза, че бил депутат от управляващата партия, като намекна връзка с огласения от депутата Радостин Василев запис от Националния съвет на „Продължаваме промяната“, в който лидерите на партията Кирил Петков и Асен Василев говорят за смяна на ръководителите на служби и бяха изброени шефовете на ДАНС, ДАР, ДАТО, НСО и главния секретар на МВР.

„Има ясен запис, от който е видно, че ще направим нашите избори с нашето МВР. Явно с претенцията ми да не участвам в уволнения по политически причини, не се вписвам в схемата от този запис“, каза днес Тодоров.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:26
Гост

­­­Г­­о­р­­­е­­­щ­­и­­­ ­м­­о­м­­и­­ч­­­е­­­т­­­а­­ ­в­­и­­­ ­­о­­­ч­а­­­к­­­в­­­а­т ­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?89295

Адвокат с име
Адвокат с име
01 септември 2023 3:44
Гост

Би би било по-нормално да няма напрежения.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
31 август 2023 19:25
Гост

Не думай

---
---
31 август 2023 18:53
Гост

Този пък как си четеше вчера „изявлението“ пред мезиите , а пък то 80% като изявлението на Радев . Човек , по-добре да беше мълчал .

Стефан
Стефан
31 август 2023 17:05
Гост

И какво променя това, че са знаели по- рано? Нищо.

ПП (Прах за пране)
ПП (Прах за пране)
31 август 2023 14:42
Гост

Хахахах, как в рамките на минути (от 14:31 часа до 14:35 часа) дежурният трол на ПП се е престарал да наспами с плоски коментари. Истината е, че това си е политическа чистка на ПП с цел овладяване на МВР за местните избори. Те си го и казаха в прав текст в онзи запис. Не се правете сега на загрижени за някакви реформи и прочие.

Анонимен
Анонимен
31 август 2023 15:10
Гост

Личи си как дежурният трол следи всички коментари, че дажи и по час ги записва

Анонимен
Анонимен
31 август 2023 15:31
Гост

Държавата е в опасност- дори тел.програма History мина на руски. Очаква се да се върне и справката за нивото на р.Дунав по Хоризонт пак на руски, прав се оказа ген.Атанасов, че руските агенти вървлуват навсякъде.

Стоил
Стоил
31 август 2023 17:07
Гост

A, защото хората на чичо Сам не го правят сигурно.

Анонимен
Анонимен
31 август 2023 18:43
Гост

Ха-ха явно това е ирония и то добра, но не всички разбират

Анонимен
Анонимен
31 август 2023 14:35
Гост

Време е за сериозни промени в МВР за да започне да работи нормално то. И на първо място – тотално отрязване на кремълски кадри в него!

ГРОБ вГЪЗраждане = бъдещето на България!
ГРОБ вГЪЗраждане = бъдещето на България!
31 август 2023 15:08
Гост

Само не пипайте организираната престъпност на герберастите и руските агенти на путлерастите!

Анонимен
Анонимен
31 август 2023 14:34
Гост

И с този и без него е все тая. Не е вдигнал нивото на МВР всеки случай. Още същите дебелаци се разхождат с униформи или мутрягри.

Анонимен
Анонимен
31 август 2023 14:34
Гост

И целият шум около секретаря за какво е? Като вероятно онова пилотче, което ни се води президент няма да му приеме оставката ей така, на пук.

Анонимен
Анонимен
31 август 2023 14:34
Гост

На зеления чорап не бива да му се дава никаква власт.

Анонимен
Анонимен
31 август 2023 14:33
Гост

Назначен ли си от Румен Радев? Назначен си. Хайде махай се тогава.

Анонимен
Анонимен
31 август 2023 14:33
Гост

Стига циркове, бе. Облякъл се с униформата си и си подава оставката. И на нас сега ще ни стане тъжно. Хич не ми е тъжно за човешките памперси на Румен Радев.

Неделина
Неделина
31 август 2023 14:32
Гост

Защо ни занимавате с протежетата на кремълския ни президент Радев?

Малина
Малина
31 август 2023 14:32
Гост

Типично от годините на управление на Бойко Борисов. Има ключов свидетел, но всички медии не се занимавате с това, което той може да каже за схемите на Борисов и ГЕРБ, а с това дали е имал право да запише Борисов по повод Мишо Бирата, примерно. Сега се занимаваме не с това, което Божков може да разкрие, а дали се е прибрал сам или е екстрадиран. Егати подлогарската история.

Чунков
Чунков
31 август 2023 14:31
Гост

Дали е доброволно или е доброзорно. Какво значение има? Нали е тук!