Укриващият се от 3 години в Дубай бизнесмен Васил Божков се върна в България и беше задържан.

„Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха“, написа сутринта във Фейсбук Божков и дори обяви, че ще кацне в София около 15,30 ч., като публикува и снимка от самолет.

Божков беше обявен за издирване, след като в началото на 2020 г. срещу него бяха повдигнати 19 обвинения – за това, че от януари 2014 г. ръководи престъпна група, създадена за да извършва принуда, изнудване, длъжностни и данъчни престъпления, подкупи, подбудителство към убийство и пране на пари. Основната част от обвиненията обаче касаят нарушения на Закона за хазарта, като прокуратурата твърди, че от 2014 г. насам не са платени такси за над половин милиард лева.

След това стана ясно, че той е разследван от закритата вече Специализирана прокуратура и като лидер на престъпна група, която готвела държавен преврат. Именно това разследване беше използвано за подслушване на участници в антиправителствените протести през 2020 г. Срещу Божков има обвинение и за подбудителство към четири убийства, както и за изнасилване. От прокуратурата бяха обявили, че става дума за подбудителство към убийство на хора с инициали Й. Д., М. В., А. П. и Б. С., а след това неофициално се твърдеше, че става дума за конкурента му в хазарта Йордан Динов, който беше застрелян в центъра на София през 2012 г. и за покушението срещу Манол Велев. За това разследване обаче се разбра наскоро, че е спряно.

Обвиненията срещу Божков бяха повдигнати задочно, след като той замина в ОАЕ. България поиска да бъде екстрадиран, но искането не беше уважено, а Божков беше задържан само за две седмици и освободен.

Междувременно пък той искаше да бъде разпитан официално от прокуратурата, защото твърди, че е бил изнудван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пиарката на Борисов Севделина Арнаудова. По думите на Божков той всеки месец е давал на Горанов по 20% от печалбата на лотарийния си бизнес, а пък при поискване от Борисов давал по-малки суми на Арнаудова (повече виж тук).

За твърденията му беше образувано досъдебно производство за изнудване, по което пък бяха задържани за 24 часа Борисов, Горанов и Арнаудова. След като обвинения не им бяха повдигнати, съдът обяви задържанията им за незаконни.

От градската прокуратурата обявиха предварително, че Божков трябва да бъде задържан от Гранична полиция, тъй като е обявен за издирване.

„Спрямо Божков има наложена мярка за задържане за срок до 72 часа След установяването на лицето, органите на МВР следва да го предадат на представители на досъдебното производство, а именно – следователи, които да му предявят постановления в качеството му на обвиняем по три броя наказателни дела. Лицето следва да бъде разпитано в качеството му на обвиняем“, уточниха от прокуратурата.

Малко след 15 ч. самолетът с Божков кацна в София. „Кацнах. Имам среща с бухалките“, написа отново Божков в профила си във Фейсбук. Той беше посрещнат от екип на Гранична полиция, който му връчи призовката за издирване и го отведе.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че Божков се е явил доброволно пред полицаите на летището, разследващите са му предявили обвиненията и наблюдаващите прокурори ще поискат постоянното му задържане. От държавното обвинение поясниха, че предстои Божков да бъде разпитан и като свидетел по разследването за изнудване.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 август 2023 8:17
Гост

Бойко Борисов бил тръгнал към тоалетната по малка нужда, когато по радиото съобщили, че Божков се връща и си рекъл:
– Що пък да не се изакам?

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 21:33
Гост

Сега да не вземе бизнеса на конкурента си, който монополизира хазарта, както стана с неговия бизнес. Един журналист каза, че е по-нажно какво Божков няма да каже, защото той вече с пурата от Дубай всичко си каза. Да видим каква е сделката, а балъците да се точат на несъществуващи подкупи, които давал. Може и да е давал, ама повече е взимал!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
25 август 2023 20:27
Гост

Живи и здрави, Промяната дойде!

#гешевевиновен

ПП = Поредните предатели
ПП = Поредните предатели
25 август 2023 20:01
Гост

Има ПП (Прах за Пране) и за Черепа!

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 18:34
Гост

Силно се надявам този герой + всички останали от „Магнитски“ заедно с дон Тиквоне де ла Банкя да отидат на гости на бай Ставри.

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 18:48
Гост

Наивник. Или просто трол.

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 17:58
Гост

Започва голямото търкане на талончета. Опашката се изви до МВР болница. Чакат се депутатите бързичко да се върнат от морето, за да се наредят и те. Ще ги води Кирчо и Ицето Бойкикиев. Те знаят кога, къде и как. За КОЙ няма смисъл вече да питате. Потъркайте талонче и ще видите ухилената черепна физиономия. Всичко си идва на мястото. Скачайте пак на площада, за да ви дойде месечния цикъл отново. Да не пропуснете!

Deputat 241
Deputat 241
25 август 2023 17:45
Гост

Спонсорът на протестите на жълтите павета под юмрука на Радев се завърна да види какво са постигнали спонсорираните… Ще бъде весело!!!

Коментар 21 в https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2023/08/25/4521867_vasil_bojkov_ot_letishteto_v_sofiia_kacnah_imam/comments

Боце, искам те....
Боце, искам те....
25 август 2023 16:00
Гост

Жалка и гнусна действителност. Героизирането на трактори, черепи, тикви, кики, шиши, гномове, дамаджани, цаци и всякаквата измет взема превес над хорските неволи. После – народа прост и неграмотен. Какъв да е. Само в СУ имало 1500 незаети бройки. На кого му пука, като гледа споменатите ежедневно

А, дано, ама надали
А, дано, ама надали
25 август 2023 15:06
Гост

Дано да разследват всички престъпления на ОПГ ГЕРБ+ДПС. Ама надали. Сарафов стана ясно, че е Гешев №2.

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 13:03
Гост

Равносметка след протестите- Пеевски с власт, колкото не е имал никога: Борисов чист и пърхащ като пеперудка в розова мъгла: Гешев отстранен и вместо него не по-малкото задкулисие „Сарафов“: Божков, натрупал несметни богатства от мръсни връзки с всяка една власт се прибира триумфално в страната и още куп други неща…
И какъв беше смисълът тогава от цялото викане и протестиране…???

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 13:51
Гост

ПОВЕЧЕ ПАРИ И ВЛАСТ ЗА ПП и ДБ! НЕ Е МАЛКО, НАЛИ?!? ПЛЮС ОТРОЧЕТО НА ДС ВАСКО МАСЛОТО ЗА 4 ГОДИНИ КМЕТ НА „СТО-ЛИЦАТА“.

Не!
Не!
25 август 2023 15:11
Гост

Мафията от ГЕРБ и ДПС не пуска кокала до последно. И ПП трябваше да избира между Тиквата и Копейката. И се оказа, че Тиквата е по-малкото зло. Което обаче всички се надяват рано или късно да си получи заслуженото при бай Ставри.

Махай се бе, трол!
Махай се бе, трол!
25 август 2023 22:52
Гост

Върви да си пишеш там за путлер и другите глупости по политическите форуми!

Трудно им е
Трудно им е
25 август 2023 12:50
Гост

Язък за превода на изпратената документация в ОАЕ

Лозан
Лозан
25 август 2023 12:41
Гост

Става интересно.

Симо
Симо
25 август 2023 12:39
Гост

Да го пита човек за какво ще се връща тук.

Пейо
Пейо
25 август 2023 12:40
Гост

Може пък да извади доказателства за рушветите, които е давал.

Петров
Петров
25 август 2023 12:32
Гост

Какво може да се очаква от поръчковата Специализирана прокуратура.

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 12:07
Гост

Явно се е разбрал с ПъПъто и Дъбъто да бъде реабилитиран. С пари всичко се постига.

Не!
Не!
25 август 2023 15:07
Гост

По-скоро се е разбрал в Тиквата, който му е гарантирал, че новия Каскет няма да го закача, ако не осветлява престъпленията на герберастката хунта.

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 18:45
Гост

Герберастката хунта ви опъна с двеста вече! Ако още не си разбрал

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 11:25
Гост

Важното е да вземат да му върнат конфискуваните картини и произведения на изкуството, които струват милиони и независимо от придобиването им, те си остават световни културни ценности. Да го заставят (той така или иначе искаше и сам) да направи Телефонна палата музей за произведенията си, който да хариже на Столична община. После мазния лъжец Борис Бонев да се дуе колко е направил за да имаме този музей.

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 11:23
Гост

Не знам защо е решил да се прибира, но ще стане интересно. В това спор няма.

Михаил
Михаил
25 август 2023 12:34
Гост

Особено ако си отвори устата за тогавашните управляващи.

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 11:23
Гост

Трябва да има твърди доказателства, че не е плащал данъци и е извършвал нарушения, а и да има доказателства той самият, че Борисов и Влади Горанов са го шантажирали. Че и Домусчиев. Аз нямам против всички тия да се самоизядат. Домуса да му свият перките и да се махне от Лудогорец и България

Къртис
Къртис
25 август 2023 11:22
Гост

Бизнесът му в България не е спирал. Просто бе намален, като количество.

Добрев
Добрев
25 август 2023 11:22
Гост

Да дойде в Левски, да си довърши работата с дълга към НАП и построяване на нов голям и модерен стадион. Снощи се видя, че и националния стадион е малък за да побере всички левскари. Нещо, което Локо ПД, Ботев Пд., тирето и кренвиршите не ще могат да направят, независимо колко пари вкарват в клубовете си!

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 11:20
Гост

Щом се връща днес, със сигурност е съобразил кой е дежурният съдия в СГС тази събота и неделя, който ще се произнесе по искането за задържането му.

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 12:06
Гост

Съобразил е даже и въззивния състав по МНО. Мдааа……

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 11:18
Гост

Определено това ще нагнети обстановката в държавата. Защо му е да се връща, той и сега си има лотария в България на име 8888 и също така си прави небостъргача на Солни пазар, за който нито Терзиев, нито розовия заек Борис Бонев му казват нещо.

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 11:18
Гост

Ми да се върне. Нито ще му вземат парите в полза на държавата нито нищо.

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 11:17
Гост

Вие сега ли го отразявате? Целият Фейсбук гърми с това от 3 часа.

Анонимен
Анонимен
25 август 2023 11:15
Гост

Сега остана да се върне и Лотария България и Промяната ще е завършена изцяло!

Любенов
Любенов
25 август 2023 11:20
Гост

А, защото сега няма лотария? Да ви припомня ли, че един от мотивите да се махне Национална лотария беше, че старците си давали пенсията за лъжовни обещания за бързо забогатяване. И народа масово търкал билетчета и това било измама. Обаче няколко седмици след ликвидирането на НАционална лотария, държавното ТОТО пусна подобни билетчета за търкане. Само дето печалбата е 1 от примерно 1 милион лева, а не както при Божков 10 по 100 000, 5 по 500 000 и 2 по 2 милиона + награди почивки, каравани, автомобили…