Софийският градски съд остави в ареста завърналия се доброволно от Дубай Васил Божков. След като се укрива повече от 3 години и тамошните власти отказаха да го екстрадират, вчера Божков изненадващо се завърна в София и беше задържан на летището, като прокуратурата му наложи 72 часа арест.

От държавното обвинение внесоха и искане за постоянно задържане на бизнесмена по разследването, свързано с хазартния му бизнес. В началото на 2020 г. срещу него бяха повдигнати 19 обвинения – за това, че от януари 2014 г. ръководи престъпна група, създадена за да извършва принуда, изнудване, длъжностни и данъчни престъпления, подкупи, подбудителство към убийство и пране на пари. Основната част от обвиненията обаче касаят нарушения на Закона за хазарта, като прокуратурата твърди, че от 2014 г. насам не са платени такси за над 700 млн. лева.

Съдия Христинка Колева прие, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че Божков е извършил престъпленията, за които е обвинен във връзка с укриването на дължими към бюджета такси от хазарт. Съдът посочи още, че има доказателства за предлагани от него подкупи на висши длъжностни лица, като председатели на Държавната комисия по хазарта и служители на комисията. Бизнесменът давал подкупите, за да плаща по-ниски такси, за да пречи за издаването на лицензи на негови конкуренти или за отнемаме на вече издадени лицензи.

В определението си съдия Колева цитира и показания на бивша председателка на Държавната комисия по хазарта Мария Филипова, която твърди, че след като отказала на Божков да изпълнява негови поръчки, той направил опит да я изнасили, като преди това я опипвал. Съдът прие още, че на свобода обвиняемият може да извърши престъпление, но няма опасност да се укрие. Определението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Срещу Божков има обвинение и за подбудителство към четири убийства, както и за изнасилване. От прокуратурата бяха обявили, че става дума за подбудителство към убийство на хора с инициали Й. Д., М. В., А. П. и Б. С., а след това неофициално се твърдеше, че става дума за конкурента му в хазарта Йордан Динов, който беше застрелян в центъра на София през 2012 г. и за покушението срещу Манол Велев. За това разследване обаче се разбра наскоро, че е спряно.

След това стана ясно, че хазартният бос е разследван от закритата вече Специализирана прокуратура и като лидер на престъпна група, която готвела държавен преврат. Именно това разследване беше използвано за подслушване на участници в антиправителствените протести през 2020 г. Това разследване обаче е било прекратено преди близо 3 месеца, съобщи „Сега“, като се позовава на адвоката на Божков – Георги Гатев.

Днес пред съда прокурорът Ангел Кънев говори за връзки на Божков с Русия и със загиналия в самолетна катастрофа лидер на групировката „Вагнер“ Евгений Пригожин.

„От компютър с електронна поща на Васил Божков става ясно, че обвиняемият е имал бизнес отношения с руския гражданин Евгений Пригожин и редица други руски граждани, санкционирани след анексията на Крим“, каза прокурор Кънев, цитиран от БНТ. По думите му Божков поздравил Русия с присъединяването на Крим през 2014 г. и поискал да инвестира там, а според обвинението бизнесменът притежавал 51% от хазартна фирма в Крим, която била директно свързана с Пригожин. От прокуратурата разкриха още, че фирми на Божков били свързани със санкционирани от Европейския съюз руснаци, включително и с дружество на Пригожин. Сред посочените руснаци беше Адам Миклер, който искал да инвестира в хазарт, а Божков и Попов го поздравили за анексирането на Крим и започнали бизнес с него. Другият санкциониран руснак, с когото българинът поддържал отношения е Алексей Гардер. Васил Божков управлявал офшорки чрез фирми в Швейцария, като му помагал обвиняемият с него Георги Попов, посочиха още от държавното обвинение.

Адвокат Георги Гатев пък подчерта пред съда, че Божков се е върнал доброволно от чужбина и попита дали делото е за данъчни престъпления, или става дума за политически процес.

„Аз в един момент се обърках, защото не знаех къде се намирам. Не знаех дали пред мен стоят материали по дело за данъчни престъпления или по много тежък политически процес“, каза Гатев и добави, че е щял да поиска отвод на прокурор Кънев, ако е знаел какво ще говори. Според него съдът трябва да освободи Божков, без да му налага никаква мярка за неотклонение, защото не са били изложени доказателства, че той може да се укрие или да извърши престъпление.

„Аз нямам какво да кажа. Няма да се укрия и положих много усилия, за да мога да се върна. Заради всичко направено от българската прокуратура не можех да се върна. Едва на 23 август получих решение, че мога да се върна и се прибрах с първия полет на 25 август“, каза Божков.

38
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
28 август 2023 23:46
Гост

Някак странно съвпадна завръщането на Божков с убийството на Петров. Дали не се спасява в истинския смисъл на думата! Той каквото имаше да казва, го каза, стана и национален герой, журналистите го гледаха с отворени усти, когато с пура от Дубай разказваше за милиони по министерства. Май ще има преразпределение на бизнеси, търговия с влияние, обещания, зрелища. Нашият народ това заслужава, след като все за същото гласува. Да ни е честит!

Анонимен
Анонимен
27 август 2023 21:00
Гост

Ачето пак е дрънкал елховски фантазийки.Едно време, като милиционер, обикаляше среднощ цяло Елхово, да лови бандити…Много обичаше да твори фантасмагории, дори от обикновена кражба….

Айде ... слагайте "-" ... на себе си и "системата"
Айде ... слагайте "-" ... на себе си и "системата"
27 август 2023 10:50
Гост

А пък ПРБ има бизнес с А за Б. И със съда.

Доказателства ли искате? Вижте финансовите отчети, които са публични, на АПБ, ССБ и прочие.

Анонимен
Анонимен
27 август 2023 10:38
Гост

Циркът е безинтересен.
Пореден водевил.

Мефисто
Мефисто
27 август 2023 10:09
Гост

Така и трябва. Подсъдимият вече се е укривал и е пречил на правосъдието. Задържане под стража е единствената подходяща мярка за бегълците от правосъдие. Божков отново се опитва да манипулира обществено мнение, но този път номера няма да мине. Българинът трябва да разбере веднъж завинаги, че трябва да спре да се възхищава на някакви сухи останки от 90-те. Човекът говори нарочно с епитети, които единствено биха били в негова вреда. Състава следва да прецени отношението на подсъдимия и към правовия ред на републиката, тъй като думите като „бухалки“ по отношение орган на власт, само показва тоталния нихилизъм на подсъдимия. Отделно,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 август 2023 10:02
Гост

Всички приятели и роднини Божков, тръгвайте по телевизиите!

Влади Горанов
Влади Горанов
27 август 2023 7:53
Гост

Но всичко е точно. Защото вчера в Банкя със Сарафа правихме КЕКС на боса.

Как пък изведнъж една утрин започнаха да ги изнасилват в комисията по хазарта и в министерството на финансите. А дотогава всичко бе цветя и рози.

Влади Янева
Влади Янева
27 август 2023 14:19
Гост

И преди, и по време, и след акта … беше приятно.

Цял живот ще съм благодарна на бай Кольо Филчето за предоставената ми възможност.

Така
Така
27 август 2023 7:45
Гост

Докъде стигна в разложението си ПРБ. До Крим, който според онези на които слугува … всеки момент щял да стане … украински. За сметка на това Дубай с емиратите и Саудитска Арабия са от онзи ден в БРИКС. Демек в руско-китайския лагер.

От този мат’риал в ПРБ – обвинение не става. Трябва нова Конституция и всичко наново. В съда нещата са още по-зле. Следствието пък е курорт за безделници, деквалифицирани, ако въобще някога са имали нещо като юридическо образование.

Анонимен
Анонимен
27 август 2023 2:56
Гост

Пълна утопия е – ако е разчитал на някакъв трик – в момента това дело е особени важно, няма съдия да се подпише – дори да няма доказателства.

Вижте на какво направиха съдията на нарязаното момиче – това се нарича – улично правосъдие, всеки натиска.

В Америка, не че е за пример – нямаш право да обсъждаш съдиите. Не че са ни цветя и рози и нашите – куца им това-онова.

Грешка някаква е направил – няма да излезе изобщо от затвора – ако е разчитал на гениални ходове.

Анонимен
Анонимен
27 август 2023 10:40
Гост

Наистина ли вярвате, че ще бъде осъден?
Театрото е по толкова изтъркан сценарий.

333
333
26 август 2023 23:52
Гост

В медиите се прокрадна, че чужди служби и структури водят разследване за убийството на Алексей Петров. Ако е верно както прокуратурата обвинява Божков за подлусителство към агента през 2015г.,нищо чудно Петров да е убит, да не се плаща ресто или по нова поръчка. Така, че вероятно Божков се прибра да си спаси черепа,защото приятелите на Петров в чужбина, няма да и поплюват.

Анонимен
Анонимен
26 август 2023 23:06
Гост

В момента най- сигурното място за запазване живота на Божков е ареста на ГеМето

Анонимен
Анонимен
26 август 2023 22:52
Гост

Българина си е така, умира да жали по олигарсите си. Явно му липсва Лотария за България, че да има къде да си даде парите.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
27 август 2023 15:37
Гост

кой владее въпросната Лотария? щото една мама свинкя с мизерната заплата като шефка на тотото си купи два вестника.

Андреев
Андреев
26 август 2023 22:33
Гост

Тоя прокурор пиян ли е бил или надрусан??? И той като всички останали за нищо не става, самозабравен, ще го гръмнат накрая. Още малко ще изкара, че Божков финансирал Вагнер. Прав е човека, че правосъдие няма. Уличния инспекторат ще се самосезира накрая.

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
26 август 2023 22:02
Гост

Гатев, когато в защитната си теза на всеослушание обявяваш пред съда всички физически лица, различни от обв. божков, за “простолюдие“, не е зле да си прочетеш и Търновската конституция, както и чл.6 от КРБ. Неслучайно адвокатите на бившите мутри не сте особено добре приети сред останалите колеги адвокати…

Адвокат от САК - ментето
Адвокат от САК - ментето
27 август 2023 10:55
Гост

Аз дипломи от ЮФ на СУ – НЕ ПРИЗНАВАМ!

Анонимен
Анонимен
26 август 2023 21:16
Гост

Народ, който благоговее пред подсъдимите, издърпали от държавата и собствения му джоб милиарди, не може да бъде унищожен! Само няма да влезе в Шенген, но и това не е проблем, той никъде не ще да влиза!

Журналист
Журналист
27 август 2023 12:13
Гост

За съжаление е така, ние като общество сме с ниска правна култура и кълвем на всичко, написано в медиите.Божков в момента се опитва да ангажира с финансов ангажимент голяма медийна подкрепа, не че му се получава, но и тези медии, които са срещу него не смеят да пишат много от страх пред всеизвестната му отмъстителност, струвала през годините не един убити. Когато те е страх и за да не разберат страха ти, по- лесно е да се пишеш на противната страна.

това не го знаех, сигурно се учи по ПУЦ-овете,
това не го знаех, сигурно се учи по ПУЦ-овете,
26 август 2023 20:09
Гост

че имало състав на престъпление в НК за бизнес с руснаци и с Пригожин. И още по-малко – какво общо има това с обвиненията, за които се иска вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Та тоя неук шибаневрогейсколибераленлизачокраварски прокурор къв го дири в СГП?! Той за младши не става, ама още не си е свалил наколенките и не си е вдигнал гащите… Боклуци, сър!

Съдия
Съдия
26 август 2023 21:17
Гост

Боклук си ти, дори не си проследил в медиите в каква връзка е казано.

ей, ковро,
ей, ковро,
27 август 2023 0:17
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
27 август 2023 15:41
Гост

бизнесът с руснаци преди 2022 година бил ли е забранен или обявен за незаконосъобразен? защо тогава стрина Меркел или мъжът на учителката не търкат нара в съседната килия?

явно не си давате сметка, че с внушената или внушавана умишлено омраза само се цели унищожаване на европейската промишленост. България вече бе икономически унищожена още в началото на 90те, но вече под ножа са и страните-основателки на ЕС.

Анонимен
Анонимен
26 август 2023 19:11
Гост

Аз пък не се учудвам, че някои дела са прекратени или спрени. Гешев беше получил команда да погне Божков и спецпрокуратурата послушно изпълни поръчката. И го затрупаха с дела, за да му вземат бизнеса, както стана. Сега едно след друго много от тях ще отпаднат

Анонимен
Анонимен
26 август 2023 21:18
Гост

Горкия, жив да го оплачеш!

Degestive
Degestive
26 август 2023 19:10
Гост

Ако ситуацията около правораздаването и политиката не се успокои малко, това общество ще имплозира.

Анонимен
Анонимен
26 август 2023 19:09
Гост

Това е постановка. Божков е сключил сделка да полежи няколко месеца и много скоро самата прокуратура ще го пусне срещу голяма гаранция

Talos
Talos
26 август 2023 19:08
Гост

Божков същи Навални.

Анонимен
Анонимен
26 август 2023 19:08
Гост

СГП да не намеква, че навън Божков ще работи за руската пропаганда

Анонимен
Анонимен
26 август 2023 19:06
Гост

Какво решение е получил, за да се върне. Това е любопитно

Memento
Memento
26 август 2023 19:06
Гост

Срещу Божков цялата репресия, а Горанов си се разхожда с крадени джипове.

OMG
OMG
26 август 2023 19:08
Гост

E, то ако и за Горанов имаше репресия, трябваше след това за началника му…

Анонимен
Анонимен
26 август 2023 19:06
Гост

И да не го бяха задържали, при толкова дела могат да си искат арести, докато се намери съдът да ги уважи.

123
123
26 август 2023 19:01
Гост

Много интересно е защо се върна Божков, ако не е имал уговорка с прокуратурата да не го задържа.

999
999
26 август 2023 19:06
Гост

Явно има някаква сглобка, ама няма да я демонстрират от днес за утре.

Анонимен
Анонимен
26 август 2023 19:01
Гост

Е, вече няма бизнес с Пригожин…

Re:
Re:
27 август 2023 10:59
Гост

От промените с Лукановата Конституция, 1991 г., това е „доказателствения стил“ на ПРБ.

Сега ще го обвинят че е убил Трактора и ще се позоват на свидетелските показания на тракториста.

И чакаме половин столетие правосъдие.

И от Алексей Петров … писмо за съдебната реформа.