Бизнесменът Васил Божков не се е прибрал по свое желание у нас, каквото впечатление създаде, а е бил екстрадиран, съобщи „Медиапул“. Инфоромацията беше потвърдена от Софийската градска прокуратура (СГП).

От СГП уточняват, че вчера (28 август) са получени документи от вътрешното министерство на Обединените арабски емирства (ОАЕ), изпратени до Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ при МВР във връзка с международно издирване на Васил Божков. От тях става ясно, че Националното бюро на Интерпол в Абу Даби е уведомило българското бюро за взетото решение за екстрадиране на Божков заради обвинението за пране на пари. Пояснява се, че това ще стане в петък – 25 август, с директен полет от Дубай до България, като се очаква самолетът да кацне на „Летище София“ в 15.15 ч. „Любезно ви молим да посрещнете субекта при влизането му в страната ви и да ни уведомите„, завършва писмото (виж документите тук). От СГП уточняват, че до момента не са получили съдебен акт на компетентните власти на ОАЕ за решението за екстрадиция.

В петък Божков създаде впечатлението, че сам е решил да се върне в България. Той беше пуснал своя снимка от самолет, придружена със следния текст: „Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха“ (виж повече тук).

Според БНТ пък, на 23 август властите в Дубай са дали 72-часов срок на Васил Божков да напусне страната заради негови връзки с руски граждани.

Вчера неговият адвокат Георги Гатев заяви, че пътуването било планувано отдавна, но досега той нямал разрешение от властите в Обединените арабски емирства.

Днес, по повод съобщението на СГП, адвокат Гатев заяви, че клиентът му не е бил екстрадиран. Той показа документ на арабски език като обясни, че това всъщност е разрешението, дадено от прокуратурата в ОАЕ, да се прибере в България. Адвокат Гатев допълни, че Васил Божков е имал няколко разговора с прокуратурата в емирствата, в които изразил желание да се върне у нас. „А те няколко пъти са го питали дали е сигурен в решението си и дали за него няма да има опасност в България“, разказа Гатев. Допълни, че от около две години Божков е искал да се прибере, защото смятал, че съдебната система се е променила след закриването на специализираните съдилища и прокуратури и след освобождаването на Иван Гешев като главен прокурор.

В петък МВР посрещна Божков на летището и го задържа, заради множеството обвинения срещу него – за това, че от януари 2014 г. ръководи престъпна група, създадена за да извършва принуда, изнудване, длъжностни и данъчни престъпления, подкупи, подбудителство към убийство и пране на пари. Основната част от обвиненията обаче касаят нарушения на Закона за хазарта, като прокуратурата твърди, че от 2014 г. насам не са платени такси за над 700 млн. лева и именно по това дело в събота съдът му определи постоянен арест (виж още тук).

Същевременно днес прокуратурата в продължение на над четири часа разпитва Божков в качеството му на свидетел по делото, образувано по сигнал и по негови твърдения, че е плащал „такса спокойствие“ на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов заради хазартния си бизнес.

След като през 2020 г. срещу Божков бяха образувани множество дела, той се укри в Дубай, откъдето на няколко пъти обяви, че си е плащал на хора от ГЕРБ, за да съществува. Твърдеше, че Борисов и Горанов са го изнудвали заради хазартния му бизнес. Божков казваше, че е давал 20% от печалбата на Владислав Горанов в пачки от 500 евро, а лидерът на ГЕРБ изпращал пиара си Севделина Арнаудова в кабинета му „за по-дребни суми, за други нужди“. Общата сума, която бил дал, възлизала на около 60 млн. лева. Цялата схема Божков описваше в комикси, които пускаше от Дубай.

Хазартният бос твърдеше, че е подал сигнал в прокуратурата, но от там отговориха, че докато не го разпитат като свидетел и докато той не подкрепи думите си с доказателства, нищо не могат да направят.

Разследването започна след сигнал на сдружението „Боец“, внесен в края на 2021 г. През март 2022 г. беше образувано досъдебно производство, а Борисов, Горанов и Арнаудова бяха задържани от МВР за 24 часа заради твърденията на Божков, че бил изнудван. По-късно съдът обяви арестите за незаконни. Прокуратурата на свой ред обвини МВР, че е опорочило разследването и че изобщо не е имало основание да го образува.

В началото на тази година от държавното обвинение съобщиха, че на обвиняемия Божков е дадена възможност да се яви доброволно пред българските разследващи органи и да се възползва пълноценно от всичките си права по българското законодателство, включително да даде обяснения по делото, по което е свидетел. На Божков бяха посочени 34 дати за явяване пред органите на досъдебното производство в България.

След днешния разпит адвокатът му поясни, че Божков е потвърдил думите си, че е платил 60 млн. лева „такса спокойствие“ за хазартния си бизнес. Посочил и други детайли, които не е огласявал публично. Георги Гатев не спомена имена като изтъкна, че е подписал декларация за неразгласяване на информация от разследването. Разпитът продължава и утре.

Срещу Божков има обвинение и за подбудителство към четири убийства, както и за изнасилване. От прокуратурата бяха обявили, че става дума за подбудителство към убийство на хора с инициали Й. Д., М. В., А. П. и Б. С., а след това неофициално се твърдеше, че става дума за конкурента му в хазарта Йордан Динов, който беше застрелян в центъра на София през 2012 г. и за покушението срещу Манол Велев. За това разследване обаче се разбра наскоро, че е спряно.

След това стана ясно, че хазартният бос е разследван от закритата вече Специализирана прокуратура и като лидер на престъпна група, която готвела държавен преврат. Именно това разследване беше използвано за подслушване на участници в антиправителствените протести през 2020 г. Това разследване обаче е било прекратено преди близо 3 месеца.

Още през февруари 2020 г. българската прокуратура изпрати над 200 страници документи до ОАЕ с искане за екстрадирането на Божков. Но властите в емирствата не отговаряха дълго време, както и нямаше отговор на две молби за правна помощ, изпратени през 2021 г.

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
30 август 2023 11:56
Гост

Любопитен съм НПОтата на хранилка на чия страна са, като еднакво активно се борят и срещу прокуратурата, и срещу Божков / срещу него не е активно, че малко ги е страх/ Или чакаме да свърши почивката на В.Величков и А.Янкулов, да изтрезнеят и започнат обиколка по телевизиите да разберем каква насока им е дадена. Залагам, че ще атакуват прокуратурата, след изказването на адвоката на Божков за контакт с американците.

Ad nauseam
Ad nauseam
30 август 2023 9:55
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Съдия
Съдия
30 август 2023 9:42
Гост

Американците му били обещали нещо, което не може да каже какво е- думи на швейцарския адвокат на Божков!
Толкова за независимостта, правосъдието и демокрацията!

За протокола
За протокола
30 август 2023 9:07
Гост

Обичайните малоумия на ПРБ на които „независимия български съд“ обичайно им верва.

Това е през последните 30 години българската „пеналистика“ на практика!

Хе хе хе
Хе хе хе
30 август 2023 9:08
Гост

В действие.

Пък вие си чакайте правосъдие!

Мефисто
Мефисто
30 август 2023 9:05
Гост

Прост принцип в съдебния процес. Щом лъжеш за еднo, значи лъжеш за всичко и на твоите думи следва да не се дава много много кредабилност.

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 14:55
Гост

Какво означава „кредабилност“? Нещо като „куролация“ ли?

ХА ХА ХА ХА ХА ХА
ХА ХА ХА ХА ХА ХА
30 август 2023 8:58
Гост

Колкото е и изнасилил оная „шефка“ на комисията по хазарта.

Не просто трябва всичко съдебно-прокурорско да се разтури и с нова Конституция – наново!!!

Адвокат
Адвокат
30 август 2023 11:39
Гост

Не си пиеш лекарствата и не използваш активно фейса за психотерапия! Хвърли още някоя глупост и дано патологията ти се овладее!

Съдия
Съдия
29 август 2023 20:58
Гост

Всъщност от статията става ясно, че прокуратурата не твърди Божков да е екстрадиран, а че е получила писмо кога той ще се прибере.111тото място по свобода на медиите си е липса на каквато и да е свобода, обективност, а в случая- липса на елементарни правни познания.

Мефисто
Мефисто
30 август 2023 9:07
Гост

Съдиите щом започнахте да сте адвокати на черепа, значи всичко е ясно и е уредено. Божков трябва да търка нара в СЦЗ дорде е жив за всичките зверства, които е извършил. Тоя канибал мръсен.

Въпрос
Въпрос
29 август 2023 18:11
Гост

Откога документи и канал за връзка относно екстрадиция преминават през ДМОС на МВР, конкретно НЦБ „Интерпол“? Я някой наказателен адвокат, такъв съдия, или прокурор, да каже..

Анонимен
Анонимен
29 август 2023 19:22
Гост

Екстрадирали го на 25 август, а факс пратили на 28 август.

Анонимен
Анонимен
29 август 2023 17:38
Гост

Всъщност Божков е бил експулсиран от ОАЕ, т.е поканен да напусне страната в определен срок, а къде ще отиде си е негова работа. Екстрадирането е друга бира. Лицето е задържано и се предава от едните власти на другите. Жалко е, че юридически сайт не прави разлика между двете.

Анонимен
Анонимен
29 август 2023 18:01
Гост

Екстрадиран, експулсиран….въобще обвиха ни в неква мъгла и ни поднасят да ядем доматите с колците- тъпа работа

Съдия
Съдия
29 август 2023 20:02
Гост

Мисля, че за наказателната му отговорност няма никакво значение експулсиран ли е, екстрадиран, кацнал с балон, препускал с кон или влачен по корем.Българинът обаче има нужда да насочи вниманието си към нещо обществено гърмяно като форма на психонапрягане, за да не забравя че собственото му добруване преминава през разрешаването на въпроса за пристигането на Божков.Така се чувства значим почти колкото Божков, ако не на половина.

Анонимен
Анонимен
29 август 2023 20:57
Гост

По принцип си прав, но от друга страна е нормално да има общ.интерес към Божков- той е нарицателно за несметно забогателите в „мътния преход“. Въпросът е, че дори от държ.органи има прекалено много манипулация и замъгляване на обстоятелствата около него, което води до недоверие на хората в тях.

Анонимен
Анонимен
29 август 2023 15:55
Гост

А има ли досега случай исканото лице по наша уважена молба за екстрадиция да си идва само, с транзит през трета държава, без ескорт от МП и без постановление на ВКП?

Анонимен
Анонимен
29 август 2023 16:31
Гост

Има резон във въпроса ти…но има и вариант Божков действително да се е върнал доброволно, знаейки за предстояща екстрадиция и за да я избегне като твърди, че по собствена воля, а не принудително си е дошъл.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
29 август 2023 17:09
Гост

Ако има екстрадиция, няма ли преди нея задържане в екстрадиращата страна? Че май в някои страни има съд дали искането за екстрадиция е обосновано, дали трябва да бъде уважено и дали екстрадираният не е заплашен от нечовешко отношение. Или откак ОАЕ влязоха в БРИКС, стават диктатори и злостни нарушители на правата на човека?

Анонимен
Анонимен
29 август 2023 17:20
Гост

И преди БРИКС и след БРИКС в Дубай никога не е имало демокрация.

Анонимен
Анонимен
29 август 2023 17:17
Гост

Полетът е бил директен и най- вероятно арабите просто са го натоварили на самолета и са приключили случая без излишни формалности.

Христов
Христов
29 август 2023 15:26
Гост

Все тая. Въпросът е в какво ще докажат, че е виновен

Мишева
Мишева
29 август 2023 15:25
Гост

Край с тъпите теории

Dirkov
Dirkov
29 август 2023 15:25
Гост

Това променя всичко.

Анонимен
Анонимен
29 август 2023 15:25
Гост

Сега ще се окаже и че не се е договорил нищо с Борисов.

Анонимен
Анонимен
29 август 2023 15:24
Гост

Божков се бил прибрал сам. Защо му е? Да ходи вързан с белезници по мизерните ни пандели.

Анонимен
Анонимен
29 август 2023 16:34
Гост

Така е- не е ясно на какво е разчитал, Гатев отдавна няма никакво влияние, че да му уреди нещата тук.

Анонимен
Анонимен
29 август 2023 15:23
Гост

Пълна каша.

Анонимен
Анонимен
29 август 2023 15:23
Гост

И сега какво правим? Какви ли не слухове се носиха и хипотези.

Анонимен
Анонимен
29 август 2023 15:22
Гост

Което пък развенчава малоумното обвинение на прокоратурата, че се върнал, зщото Алексей Петров е убит. Това значи, че няма как да бъде обвинен за такова нещо.

Анонимен
Анонимен
29 август 2023 15:21
Гост

Бе това отговаря на въпросът защо е това връщане от нищото

Анонимен
Анонимен
29 август 2023 15:21
Гост

Ха така изненада

Анонимен
Анонимен
29 август 2023 15:16
Гост

Дано си правят компания при бай Ставри всички от списъка Магнитски, а отговорник на отряда да е дон Тиквоне.

Re:
Re:
30 август 2023 9:04
Гост

Дано, ама надали.