Главният секретар на МВР Петър Тодоров подаде оставка. Това обяви самият той само няколко часа, след като президентът Румен Радев официално отказа да го освободи от поста по искане на правителството.

Тодоров обяви, че постът на главен секретар не е самоцел, имал чест и достойнство, заради което и подава остава. „Не желая да ставам част от опитите за политическа употреба на МВР“, каза Тодоров.

И още: „Мотивите, които лицето Калин Стоянов, посочи за искането на моята оставка, нямат никакво основание, обвиненията бяха грозни, а опитът да се използва смъртта на колегите са постигане на конюнктурни цели недостоен“.

Преди две седмици премиерът акад. Николай Денков обяви, че правителството ще поиска освобождаването на главния секретар на МВР, защото министърът на вътрешните работи Калин Стоянов не може да работи с човек, на когото няма доверие. Освен това беше посочено, че министърът има право да подбере екипа, с който ще работи.

Миналата седмица Калин Стоянов изтъкна четири основни причини да иска освобождаването на Петър Тодоров като главен секретар – смъртта на шестима полицаи, загинали при изпълнение на служебните си задължения, убийството на психолога Иван Владимиров, неяснотите около влизането в страната на Ангел Христов, един от братята Галеви, както и „изпускането“ на извършителя на убийство в село Цалапица. Стоянов поясни, че е започнала и съгласувателната процедура с президента като му е изпратил доклада с мотивите, с които иска освобождаването на Петър Тодоров.

На 24 август обаче Румен Радев даде да се разбере, че няма да освободи Тодоров, а днес официално от президентството изпратиха отказа за това.

Само няколко часа по-късно обаче самият Петър Тодоров обяви, че подава оставка като главен секретар.

След 41 години служба на родината си, 34 години, от които в системата на МВР, подавам оставка от системата. Извървях професионалния път, за да стигна до най-високото. Поставен съм обаче в ситуация, в която повече не мога да правя това. Не приемам да бъда хулен от конюнктурни политици. Мотивите да се иска моето отстраняване нямат никакво отношение към работата ми, а са в записа на едно партийно събрание, което реши тяхно МВР да организира изборите. Професионалната оценка за свършеното от мен и колегите ми са докладите за дейността на МВР през 2022 г. и през първото полугодие на 2023 г.“, каза днес Тодоров.

Той заяви, че не желае да е част от опита за политическа употреба на МВР. Като пример за това посочи смяната на областни директори, които, по думите му, показали изключителни резултати в борбата с купуването на гласове.

При встъпването си в длъжност Калин Стоянов заяви на служителите в МВР, че е един от нас. Всеки ден оттогава доказва, че това не е вярно. Ако министърът наистина беше останал верен на МВР, нямаше да нанася вреди върху системата под политически натиск“, каза още Тодоров.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мефисто
Мефисто
30 август 2023 23:19
Гост

Да се маха това корумпирано в душата си масонско чираче. Да се маха това повредено в съзнанието си, с вид на разпуснал се портиер, милиционерско гниденце! Тоя прилича на човек, който бие жена си, пияница класик… трябва проверка, чуват се из пловдивско разни неща…

Димо
Димо
30 август 2023 17:28
Гост

Похвално!

Чавдар
Чавдар
30 август 2023 17:26
Гост

Поне излезе с чест от тази ситуация.

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 17:21
Гост

То и цялото МВР да подаде оставки ще е най-добре!

Михаил
Михаил
30 август 2023 17:24
Гост

Де, късмет!

ДБ са жалка двулична секта
ДБ са жалка двулична секта
30 август 2023 17:05
Гост

А наглецът Мустава Емин от ДБ, мислещ се за “богопомазаните” с предимство в болниците кога ще си подаде оставката? Или двуличието на “либералната” “десница” пак ще достигне нови висоти?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 август 2023 16:46
Гост

Някои хора поне имат достойнство и подават оставки, за разлика от други, които вдигат скандали в лечебни заведения, защото от медиците се очаква да обслужат тях и близките им с предимство, тъй като заемат висши държавни постове, а и са си ценностно и ментално затруднени да се впишат в едно справедливо и прогресивно общество.

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 16:37
Гост

Ми не е зле

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 16:36
Гост

Чудна работа е това. Не е зле обаче

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 16:36
Гост

БРАВО!

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 16:35
Гост

Няма да тъжа за този човек на Радев. Хората назначени от Радев е важно да се махат веднага

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 16:35
Гост

Добра новина. Този не вършеше никаква работа

Тоти
Тоти
30 август 2023 17:27
Гост

E, да видим заместникът му какво ще свърши.

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 16:35
Гост

Едва ли ще станат ясни мотивите за решението му.

Aas
Aas
30 август 2023 18:16
Гост

Е човека е казал каквото иска да каже за решението си. Какво още искате да става ясно? Вие като напускате работа пускате пост във фейсбук с подробни обяснения ли?

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 16:34
Гост

Очаквам подробности да чуя. Кой го натисна и как.

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 16:34
Гост

Ха така…