Главна дирекция „Охрана“ към правосъдното министерство или МВР ще пазят бизнесмена Васил Божков и семейството му. Прокуратурата е назначила днес охраната, след като приключи двудневният разпит на Божков за твърденията му, че е бил изнудван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и всеки месец давал на бившия министър на финансите Владислав Горанов 20% от печалбата на лотарийния си бизнес.

Охраната е разпоредена във връзка с молба, отправена от Божков преди време, когато искаше да дава показания по делото, обясни адвокатът на Божков – Георги Гатев и добави, че охраната ще се изпълнява от служители на Главна дирекция „Охрана“ или от МВР.

„Той не се страхува, но има опасения“, каза адвокат Гатев и допусна, че може би ще се наложи нов разпит на Борисов, Горанов и пиарката на бившия премиер Севделина Арнаудова, както и очни ставки.

Васил Божков се прибра в петък в България, след като 3 години беше в Дубай (виж тук), като продължават споровете дали се е върнал доброволно, както той твърди, или пък е екстрадиран, както показват документите от бюрото на Интерпол в Дубай, публикувани от прокуратурата (виж още тук).

Междувременно, другият му защитник Стоян Баумайер заяви пред бТВ, че Божков е дал изключително подробни сведения на властите в САЩ за отношенията си с Борисов и разследването срещу него за данъчните престъпления. Именно по това дело Божков беше оставен от градския съд в ареста за постоянно, след като беше задържан на летището.

Според защитника бизнесменът е дал многократно обяснения и е представил 25 000 страници доказателства. Божков беше санкциониран от САЩ по глобалния закон „Магнитски“ и е ангажирал адвокат Баумайер именно по този казус, разясни защитникът. По думите му на американските власти са предадени множество фирмени отчети, информация за преводи и записи, от които се разбирало, че не Божков е бил инициатор на промените в Закона за хазарта, прокарани от правителството на ГЕРБ. Божков е споменал пред властите в САЩ имената на Борисов и Горанов, като бившият финансов министър също беше санкциониран по „Магнитски“ заради казуса с неплатените стотици милиони лева данъци и такси от хазартния бизнес на Божков.

„Ние успяхме да докажем, че Васил Божков никога и по никакъв начин не е имал активна роля в измененията на закона, не е негова иницативата. Божков си е бил добре и е бил богат и преди измененията на закона, и след това. Така че за него това не беше жизненоважно. Инициативата според доказателствата е дошла от Борисов и Горанов“, каза Баумайер.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокатин
Адвокатин
01 септември 2023 16:22
Гост

Плитката държава ще пази Черепа от дълбоката държава, защото Черепа знае кои лица битуват в кръговете и на двете държави. С други думи, „пазейки“ го, всъщност му напомнят, че е под постоянен контрол и е добре да слуша, да не би да вземе да стане… недозапазен.

Ужас
Ужас
31 август 2023 12:18
Гост

Няма мръсотия в държавата, където Борисов да не пипне.

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 18:28
Гост

В следствения арест ли ще го пази тая охрана?

Красимир
Красимир
30 август 2023 18:21
Гост

Защо ли му трябваше да се връща.

Заки
Заки
30 август 2023 17:32
Гост

Надали разпитът на Борисов ще промени нещата.

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 16:34
Гост

Интересна сага. Иска да бута правителството или да го крепи? Вскякави теории има.

Красимир
Красимир
30 август 2023 17:47
Гост

Времето ще покаже.

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 16:33
Гост

Глупости

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 16:33
Гост

Вероятно арабите са го екстрадирали, защото за разлика от Саудитска арабия, в съседно ОАЕ правилата и темата за жените се разглежда по друг начин. Те са важни за религията на арабите и няма да допуснат гавра с тях. А който е виждал Божков в дискотека как се държи с жена, може да се досети защо са го екстрадирали бързо бързо. Божков не е толкова важен за икономиката на ОАЕ, че да не го изпратят бързо и по живо по здраво към София.

Попов
Попов
30 август 2023 16:32
Гост

Мътна и кървава е тая работа с Божков. Като нищо да му светят маслото и на него, защото много знае. А който е опасен и знае много, каквато и охрана да му се назначи, ако някой иска да го стреля ще го направи.

Кики
Кики
30 август 2023 17:33
Гост

Особено ако си срещу Боко.

Ставрева
Ставрева
30 август 2023 16:31
Гост

Абе да се надяваме, че поне ще изпее всички, които са злоупотребявали с власт. Ето примерно е много интересно следното нещо – защо държавата в лицето на комисия по хазарта дава лиценз на една компания занимаваща се с хазарт за 10 години, но в същото време позволява на същата компания да изплаща 1 милиона лева печалба в продъжение на 20 години? Как се очаква да се изплатят тези печалби и защо не позволява на фирмите да изплатят 1 милион лева на 2-3 вноски към печелившия ?

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 16:29
Гост

Божков не разбирам обвиняем ли е само или е и свидетел срещу Борисов, Горанов и цялата ГЕРБ клика?

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 16:28
Гост

Никой не казва, но дали Цветомир Найденов се е покрил някъде в горите? Че беше много активен и мазен, когато Божков избяга.

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 16:28
Гост

Аз не вярвам, че тоя процес срещу него ще е адекватен. Говорим за много големи лица, които са замесени с Божков и за ужасно много пари.

Анонимен
Анонимен
30 август 2023 16:28
Гост

Вероятно е екстрадиран по собствено желание. Но защо се е самоекстрадирал – това не го разбирам. Едва ли иска да виси по затворите. Може и да е защото се е разбрал нещо с Борисов и ще изкарат тука едни безумни обвинения срещу него (прокуратурата ни е способна, доказала го е) и като паднат всички ще си почне пак бизнеса.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 август 2023 16:04
Гост

И защо така, да не би да му свършиха парите за частна охрана или просто янките са наредили на нашите смешни политици да козируват, тъй като Божко Василев е ценен свидетел, благодарение на когото държат ББ, чиято политическа позиция е решаваща за оцеляването на сглобката, за „кожените сфери“, а ?
П.С. Поне казаното от адвоката в интервюто за „съветите на САЩ“ действа отрезвяващо, че в международните отношения продължава да действа правото на силата.