За сигнали с твърдения за корупция и злоупотреба с власт срещу Б.Б. – председател на политическа партия, друг с твърдения за използвано общинско жилище в София срещу бивш член на Европейския парламент – М.Г. и други два с твърдения за противоправни действия на членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет – К.Ч. и Г.К. съобщиха от Върховната касационна прокуратурата (ВКП). Макар съобщението да е само с инициали, става ясно, че се отнася до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, кандидата за премиер на партията и доскорошен еврокомисар Мария Габриел и двама от подписалите предложението за освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор членове на ВСС – Калина Чапкънова и Георги Кузманов.

От ВКП допълниха, че има и сигнал, съдържащ твърдения за пренесени в началото на 2021 г. през границата на страната към чужда държава огромни суми в български левове чрез използване на летателни средства на Държавен авиационен оператор („Авиоотряд 28“).

Освен това сигналът с твърдения за корупция срещу Борисов, се отнася и до „бивш министър с инициали М.Н. и др. лица“. По всяка вероятност става дума за бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

Всички те са внесени във ВКП миналата седмица, а подателите им са описани от прокуратурата като граждани, сдружение и гражданско сдружение.

С оглед обществената значимост на случаите, по тях се извършват лични проверки от прокурори при ВКП. В зависимост от спецификата на казусите и в съответствие със закона ще бъдат извършени всички необходими действия за изясняване на изнесените твърдения, включително и изискване на информация от КПКОНПИ, ДАНС, НАП, МВР, ГДНП, ГДБОП и др. министерства и ведомства“, съобщават още от държавното обвинение.

Освен това във ВКП се извършва и друга лична проверка. Тя е за изнесените от Иван Гешев данни на пресконференцията му от 15 май за извършена търговия с влияние и политическа корупция от лица на висши държавни позиции. По този повод в петък – 19 май, са били снети обяснения от главния прокурор.

Миналия понеделник Иван Гешев заяви, че е получил завоалирано предложение от името на „лицето Бойко Методиев Борисов“ за посланически пост, че негов приятел, близък до ГЕРБ му се обадил да му каже, че Борисов се интересувал от семейството му. Освен това главният прокурор поясни, че след като научил за думите на кандидата за премиер на ГЕРБ Мария Габриел, че първата работа на правосъдния ѝ министър ще бъде да поиска отстраняването му, обвинител №1 се обадил на своя приятелка политик (впоследствие стана ясно, че е Десислава Атанасова), която изразила учудване от думите на Габриел (виж още тук).

Както е известно, главният прокурор е в отпуск. Днес стана ясно, че той е определил свой заместник, който да упражнява правомощията му, докато отсъства. Очаква се в 14 часа обвинител №1 да даде изявление, час по-късно Мария Габриел трябва да върне мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

Същевременно от съобщението става ясно, че днес Гешев е дал обяснения по проверката, която се извършва от Софийската градска прокуратура (СГП) по сигнала на заместника си и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов.

Миналата седмица шефът на НСлС внесе сигнал в прокуратурата срещу Гешев с няколко твърдения. Първото е, че обвинител №1 ползва базата на държавното обвинение в „Боровец“ за лични цели, а служителите за слуги и че до нея нямат достъп редовите прокурори.

Второто твърдение беше, че Иван Гешев в нарушение на Конституцията е записал свой разговор с члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Йордан Стоев. В сигнала си Сарафов казва, че главният прокурор има над 150 записи на магистрати, политици и членове на ВСС, без тяхно съгласие (виж тук).

Третото твърдение на шефа на следствието е за извършено престъпление срещу правосъдието (чл. 289 НК). Според Сарафов става дума за оказано от Иван Гешев влияние върху наблюдаващия прокурор по разследването „Барселонагейт“, свързано с къщата в Барселона, за която се твърди, че е на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Директорът на НСлС казва, че дела се държат на трупчета с цел политически шантаж.

Борислав Сарафов внесе сигнал срещу главния прокурор и във ВСС. В четвъртък при дебат по този сигнал, Иван Гешев заяви, че след като обяснения пред СГП, ще представи информация и пред кадровиците.

От това ще има голям срам за една голяма част от членовете на ВСС, който срам няма да е за главния прокурор и прокуратурата. За щастие няма да е и за целия ВСС. Това ще подейства очистващо за политическото влияние в съдебната власт и съм твърдо убеден да го направя, защото е време политиката, включително и в лицето на ВСС, да излезе от съдебната система“, каза тогава Гешев (виж още тук).

Междувременно се очаква този четвъртък ВСС да се произнесе по допустимостта на искането на шестима членове на Прокурорската колегия за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор. Вносители са Георги Кузманов, Огнян Дамянов, Калина Чапкънова, Светлана Бошнакова, Гергана Мутафова и Йордан Стоев.

Предложението им е свързано с взрива до кортежа на Гешев, случил се на 1 май. Няколко дни след това Борислав Сарафов заяви, че по устното разпореждане на главния прокурор, на място е бил израелски експерт.

Според кадровиците това е тежко нарушение на служебните задължения, защото главният прокурор е дал устно разпореждане по дело, по което е пострадал и се очаква да бъде разпитан, а от друга израелският експерт няма никакво процесуално качество и не би следвало да е там (виж повече тук).

Прокуратурата: „Барселонагейт“ не е „на трупчета“, превеждат се материали

Разследването „Барселонагейт“, свързано с двата скъпи имота в Барселона, за които се твърди, че са свързани с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, не е „на трупчета“, а се превеждат постъпили от чужбина материали.

Това съобщиха днес от прокуратурата, след като миналата последната седмица зам.-главният прокурор Борислав Сарафов сезира държавното обвинение за оказано от главния прокурор Иван Гешев влияние над наблюдаващия делото прокурор. Самият Гешев пък каза преди това, че е получил съобщение от прокурор, който му казал следното: „Здравей, Иван. Сарафов е казал на еди кой си, той на еди кой си, той на еди кой и той ми каза, че до петък трябва да прекратя делото „Барселонагейт“. След това главният прокурор обясни, че се обадил на наблюдаващия прокурор от Върховната касационна прокуратура, който е казал, че не може да приключи делото до септември по ред процесуални причини и си работи по закон.

В тази връзка днес от прокуратурата припомниха, че в последните две години разследването е водено в спецпрокуратурата – до нейното закриване, като е било на специален надзор от Върховната касационна прокуратура (ВКП) и от закритата Апелативна специализирана прокуратура.

Сега то се ръководи от градската прокуратура, която уведомявала ВКП за развитието, както и за да бъде предоставяна информация по него на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE).

„Видно от последните постъпили справки от СГП, по делото се извършват преводи на предоставени от компетентните органи на други държави огромен обем документи, въз основа на които предстои назначаване на съдебно-счетоводна експертиза и провеждане на допълнителни разпити на редица свидетели“, заявиха от прокуратурата и подчертаха, че делото не е „на трупчета“, а такива твърдения  целят да осуетят разследването и „да обслужат нелегитимни политически интереси“.

Разследването започна, след като преди 3 години изданието „Периодико“ публикува информация, че властите в Каталуня разследват дали тогавашният български премиер Бойко Борисов е свързан с международна схема за пране на пари, при която в Испания са влезли 5 млн.евро през регистрираните там фирми Numi Invest SL и Ema BGS SL, свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева. С тези пари били купени луксозен бутик и къща в Барселона. Още след осветяването на случая имотите бяха продадени от бившата манекенка и семейството ѝ.

След година властите прекратиха своето разследване с мотива, че в България то е по-напреднало, а миналата година стана ясно, че са получени материали от Испания, като ставаше дума за 219 страници. Сред тях имаше и справка от Испания, според която има доказателства за прането на пари. През цялото време пък Бойко Борисов отрича да е имал някога имоти в Барселона.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:31
Гост

­Г­­­о­­р­­­е­щ­­­и­­­ ­м­о­­­м­­­и­­ч­­е­т­­­а­ ­­в­­и­­­ ­­­о­ч­­­а­­­к­­в­а­т ­­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?85535

Анонимен
Анонимен
22 май 2023 16:35
Гост

„Гешев: Днес е началото на края на олигархично–политическата мафия“
https://bgnes.bg/news/-geshev-dnes-e-nachaloto-na-kraia-na-oligarkhichno-politicheskata-mafiia/

Анонимен
Анонимен
22 май 2023 15:13
Гост

Профилът на Гешев:
– Майка България…
-вратовръзка на републиканската партия в САЩ
– позоваване на Александър Урумов, който е:
https://www.facebook.com/urumovi/posts/774773060305210
https://www.facebook.com/urumovi/posts/940513020397879
С една дума – Гешев е консерватор. Като юрист е контрапункт на властващия в съда и прокуратурата либерализъм.
Като политик би запълнил една голяма празнина – консерватизмът не беше допуснат през целия преход, изключая може би демократите на Савов.
Харесва ли ви, или не, това е.

Анонимен
Анонимен
22 май 2023 14:54
Гост

Из „Гешев: Ще поискам отвод на част от членовете на ВСС, които може би участват в покушението срещу съдебната власт“

„Факт е безпрецедентното политическо обединяване срещу прокуратурата и съдебната власт, което говори само едно – българската прокуратура си върши работата само в интерес на българските граждани. Част от този заговор е така нареченият закон „Зарков“, който е противоконституционен, той ще бъде подложен на проверка от Конституционния съд, той се вписва в този заговор перфектно, защото целта му е една единствена – не решаване на икономическата, не решаване демографската кризи, не решаване войната по пътищата, не борба с организираната престъпност“

Ха ха ха
Ха ха ха
22 май 2023 14:42
Гост

„сдружение и гражданско сдружение.“

– гражданско сдружение БОЕЦ
– сдружение „Правосъдие за всеки“

Може и обратно…

Би било комично, ако не е трагично.

Анонимен
Анонимен
22 май 2023 14:22
Гост

Разследването не е на трупчета, просто превеждат 219 страници документи от испански на български език в продължение на една година. Кое не е ясно? Освен това фактът, че се чака превод на документите, сам по себе си означава, че все още не са предприети никакви следствени действия във връзка със съдържащите се в тях данни. Но като гледам скоростта, с която се завихря войната, няма да се учудя ако документите внезапно бъдат преведени за една нощ.

Анонимен
Анонимен
22 май 2023 14:45
Гост

„Александър Чаушев: Къщата в Барселона е моя, празна е. Борислава Йовчева беше под наем“

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/8217114

Виктор
Виктор
22 май 2023 14:04
Гост

Прокуратурата твърди, че „Барселонагейт“ не е „на трупчета“!

Полиглот
Полиглот
22 май 2023 14:05
Гост

Е, явно голямо превеждане ще падне.

Кирил
Кирил
22 май 2023 14:01
Гост

А Боко фикъсника, който превръща асфалта в кюлчета?

Кирил
Кирил
22 май 2023 14:01
Гост

фокусника 🙂

Геро
Геро
22 май 2023 14:03
Гост

Аз не виждам в България разследването да е по-напреднало.

Анонимен
Анонимен
22 май 2023 13:57
Гост

Всички знаем, че в ГЕРБ от първия до последния СА изпечени престъпници.

Димо
Димо
22 май 2023 13:50
Гост

И нега сигналите да започнат сега!

ПРБ пикчърс представя
ПРБ пикчърс представя
22 май 2023 13:47
Гост

„Да разлаем кучетата“.

Българска трагикомедия. В главната роля – Иван Гешев.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
22 май 2023 13:20
Гост

Почна се.

Дано, дано, дано...
Дано, дано, дано...
22 май 2023 13:10
Гост

Започва войната на тиквите и каскетите – двата най-мощни мафиотски клана у нас. Обикновените хора единствено се надяват, че повече мафиоти ще паднат в тази битка, а в крайна сметка мафията ще бъде достатъчно отслабена, за да не е вече фактор.

Jordana
Jordana
22 май 2023 13:02
Гост

Дори не искам да се зарадвам. То няма и за какво все още де. Това са само сигнали, които често се замитат. А ако ГЕРБ не управлява и има активни дела срещу всички тези образи и много други, като Горанов, Красен Кралев и др. то веднага стратегията е ясна – масови протести, организирани от ГЕРБ пред съда и на жълтите павета с крясъци, че държавата се опитва да репресира и да унищожи опозицията.

Кръстев
Кръстев
22 май 2023 13:00
Гост

И на фона на всичко това тия лица се плюнчат да правят правителство и раздават министерски постове на ишлеме. Само и само да управляват те и да заметат всички евентуални проверки и съдебни дела. Скандално. Браво и на ИТН, че днес решиха да не подкрепят тази кражба на родината ни. ПП и ДБ е радващо, че не си помислиха и за миг да се занимават с ГЕРБ и да управляват заедно.

Вяра
Вяра
22 май 2023 14:52
Гост

ИТН отказаха подкрепа за правителство на ГЕРБ ,защото Борисов не им даде милионите,които искат.

Велиславова
Велиславова
22 май 2023 12:59
Гост

Дали Габриел е ползвала общинско жлище ми е точо през да не казвам кое. Но виж Борисов да извършва злоупотреби с държавни пари, с власт, това вече е много сериозно престъпление.

Тодорина
Тодорина
22 май 2023 12:58
Гост

Щом на народа му е кеф да яде ла***, то няма какво да направим. Тия хора би следвало отдавна да са последвали съдбата на партия НДСВ или дори на СДС, които реално не съществуват и ако се явят самостоятелно на избори не събират повече от гласовете на роднините на участните в партията.

предположение
предположение
22 май 2023 12:56
Гост

Б.Б. вероятно е Бюлент Бюрак?

М.Г. вероятно е Мерве Гюксел?

К.Ч. вероятно е Кемал Чауш?

Анонимен
Анонимен
22 май 2023 13:24
Гост

Няма кои други да са!!!

Анонимен
Анонимен
22 май 2023 22:39
Гост

Важното е, че Д.П. пак го няма, или пак е 10.
Каскетът много смел, ама не казва нищо за изчеезването на един тефтер

Стратиев
Стратиев
22 май 2023 12:55
Гост

Ако позволите едно отклонение, но то е в посока правните въпроси. Много ми е интересно друго. Защо никой журналист не задава този въпрос на Борисов в Парламента, където се изявява, на Тома Биков, на Георг Георгиев – остриетата на ГЕРБ. На Десислава Атанасова, която се усмихва мазно зад Бойко, когато той говори. Защо никой не ги пита какво смятат по въпроса, че ГЕРБ наложи мораториум през 2009 относно царските имоти, а след това никога повече не разгледа този въпрос. В резултат съда в Страсбург ни осъди да платим 3 милиона и половина държавни пари на Симеон Сакскобургготски за дето има… Покажи целия коментар »

Успех на прокуратурата
Успех на прокуратурата
22 май 2023 12:54
Гост

Дали Б.Б. ще стане булка на някой пандизчия?

Минева
Минева
22 май 2023 12:52
Гост

Цял народ е наясно какви хора го управляваха 15 години, когато пътувам в провинцията не виждам желаещи да гласуват за ГЕРБ или поне са много малко. По мой наблюдения от 5 човека 1 иска да гласува за ГЕРБ. Но в същото време ГЕРБ са първа политическа сила. Как става тоя номер?

Йорданов
Йорданов
22 май 2023 12:56
Гост

Славейков какво казва? „И с това ще завърша – не народ, а мърша“ .

Biliana
Biliana
22 май 2023 12:57
Гост

Абе те викат, че няма да гласуват за ГЕРБ и все пак го правят. Но е факт и това, че преди години ГЕРБ събираха до 70% от гласовете, вече събират едвам по 25%.

Руспев
Руспев
22 май 2023 12:51
Гост

Сигнали има. То и цялата държава си ги знае повечето от тези неща. Айде, незнаехме, че М.Г. е ползвала общинско жилище. Но виж за другите неща, които са далеч по-притеснителни си знаем. Обаче дали ще се намерят доказателства и дали ще има съд, че и присъда – съвсем отделен е въпроса.

Владимира
Владимира
22 май 2023 12:50
Гост

Вероятно пиарката на Борисов ще каже, че става дума за Борислав Бобчев, който е лидер на някаква измислена партия. М.Г. е Мариета Грънчарова, която е била някаква си в Европа…
Лично моето мнение е, че ПР на ГЕРБ е не по-малко зловреден за страната ни от лидера на партията, който и плаща.