Наказателната колегия на Върховния касационен съд одобри списъка със съдии, измежду които може да бъде избран този, който да разследва главния прокурор и заместниците му, като за целта бъде назначаван за прокурор.

Това са съдии с най-малко 7 години опит в наказателното правораздаване и с ранг на върховни.

Те са:

  • Теодора Стамболова – съдия във Върховния касационен съд, председател на отделение;
  • Веселина Вълева – съдия в Апелативен съд – София;
  • Георги Ушев – съдия в Апелативен съд – София;
  • Пламен Дацов – съдия в Апелативен съд – София;
  • Стефан Илиев – съдия в Апелативен съд – София;
  • Весислава Иванова – съдия в Апелативен съд – София;
  • Ангелина Лазарова – съдия в Апелативен съд – Варна;
  • Христина Иванова – съдия в Софийския градски съд;
  • Вилислава Ангелова – съдия в Софийския градски съд;
  • Даниела Борисова-Райчинова – съдия в Софийския градски съд;
  • Иван Коев – съдия в Софийския градски съд;
  • Петър Сантиров – съдия в Софийския градски съд;
  • Петя Крънчева-Тропчева – съдия в Софийския градски съд;
  • Атанас С. Атанасов – съдия в Софийския градски съд;
  • Петър Стоицев – съдия в Софийския градски съд;
  • Мирослава Тодорова – съдия в Софийския градски съд;
  • Андрей Ангелов – съдия в Софийския градски съд;
  • Даниела Талева – съдия в Софийския градски съд;
  • Асен Попов – съдия в Окръжен съд – Варна;
  • Светлозар Георгиев – съдия в Окръжен съд – Варна;
  • Александър Иванов – съдия в Окръжен съд – Русе;
  • Пепа Чиликова – съдия в Окръжен съд – Ямбол.

Измежду тези 22-ама съдии, при необходимост, на случаен принцип се разпределя преписката при наличие на законен повод за започване на разследване срещу главния прокурор или от негов заместник. Съдиите се включват в списъка след изразено от тях писмено съгласие.

В секция „Уведомления за разследване на главния прокурор или на негов заместник“ всеки месец ще бъде публикуван актуален списък на получените от ръководителя на Наказателната колегия на ВКС материали по реда на чл. 411а и сл. от НПК/Глава тридесет и първа „а“ от НПК „Особени правила за разглеждане на дела за престъпления от общ характер, извършени от главния прокурор или от негов заместник“.

От нея става ясно, че сигналите вече са 15, като само два от тях са срещу и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов. Както „Лекс“ писа, градската прокуратура изпрати на ВКС материали по прокурорска преписка „за преценка обосноваността на изнесените в сигнала данни и отношение по компетентност“. Преписката е образувана въз основа на публикации за имотни сделки на близки и членове на семейството на директора на НСлС Борислав Сарафов. От ВКС уточняват, че шефът на Дирекция „Публична комуникация“ е изпратил докладна записка на зам. главен прокурор за наличието на такива публикации. Материалите са били предадени на прокурор от ВКП, който на свой ред ги е пратил на СГП по компетентност.

Другото уведомление срещу Сарафов също е от прокурор. Обвинител от СРП е изпратил материалите по досъдебното производство срещу Петьо Петров, известен като Пепи Еврото и Кристиян Христов. От СРП уведомили ВКС, че в хода на разследването Петров е обвинен за принуда, а заедно с Кристиян Христов – и за използване на специални средства за събиране на информация.„Прокурорът при СРП намира, че са налице предпоставките, визирани в чл. 411а от НПК, „а именно наличие на данни и законен повод за започване на разследване за извършено престъпление от заместник на главния прокурор и свързани с неговата дейност лица, евентуално в условията на съучастие“, съобщават от ВКС. Петьо Петров, който е обявен за издирване, е един от основните участници в случая „Осемте джуджета“, за който говори и бившата му съпруга Любена Павлова (виж тук и тук). В края на май Антикорупционният фонд разпространени снимки от среща на Борислав Сарафов с Петьо Петров в ресторанта „Осемте джуджета“ и заяви, че ще сезира прокуратурата за прикрита проверка на КПКОНПИ срещу шефа на НСлС (виж повече тук).

Останалите са срещу вече бившия главен прокурор Иван Гешев, а един е дори срещу трима бивши главни прокурори, не се посочва кои.

 

47
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
24 юни 2023 9:55
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

страшният съд
страшният съд
21 юни 2023 16:39
Гост

Теодора Стамболова – съдия във Върховния касационен съд, председател на отделение;??????? откога председател на отделение?????

Мама Мия
Мама Мия
21 юни 2023 15:40
Гост

Тези „независими български съдии“ ще взривят и минималното остатъчно доверие в съда, отпочвайки институционална война с подкрепата на ПосолствоТо.

Тогава Бог да ни е на помощ и ще започне терор в България, което може да има за последица само едно – нова Конституция.

ХА ХА ХА ХА ХА ХА
ХА ХА ХА ХА ХА ХА
21 юни 2023 15:32
Гост

Мирослава Тодорова.

Тури им пепел!

Положението отдавна е извън контрол за Суверена по чл. 1 от Конституцията.

Съдебната система е на ръчно управление от ПосолствоТо.

всички упражнения на чужд гръб
всички упражнения на чужд гръб
21 юни 2023 12:55
Гост

Въпроса ми е прост. Ако сега окаже , че има пуснати 22 жалби срещи Главния прокурор и заместници, и тези жалби бъдат разпределени на тези 22 съдии, които ще излязат от съдилищата , какво става? Някой ще започне техните дела отначало и ще ги поемат техните колеги в по- голямата си част в Софийските съдилища ли ? Това добър ефект и краен резултат ли ще е за гражданите и обществото. Е всички знаем още отсега , че ще доведе до негативни резултати още повече едва ли ще има и задоволителен резултат от разследванията. Кой ще поеме някаква вина и отговорност… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 юни 2023 14:41
Гост

За каква отговорност говорите? Мирослава Тодорова с дисциплинарките и забавените дела и лобизма и ССБ ИЗВРАЩЕНИЯТА ще разследва Главния прокурор без никакъв подбор? Само защото е съдия вече автоматично има правомощия, чрез които реално може да се оказва натиск в прокуратурата. И като изберат Главен Поркурор съдия от ССБ дали мислите, че тя ще се отведете или ще се оттегли от списъка? Както и другите скрити и явно ССБ-ри?

ССБ ИЗВРАЩЕНИЯТА
ССБ ИЗВРАЩЕНИЯТА
24 юни 2023 11:15
Гост

Тази тактика работи повсеместно в страните от ЦИЕ и не само – по тертип от ЦРУ!

Овладей съда чрез подставени свои кадри и правосъдието работи за теб – отстранявай неудобните; не регистрирай или иниирай закриването на политически партии; произнасяй актове в полза на правилните страни по заръка на ПосолствоТо и обслужвай бизнес интересите на Американската търговска палата и т.н. и т.н. … ясно е като бял ден и за всеки!!! Не коментирам наказателната ИМ политика умишлено – драсканици и цапаници по паметници, поругаване на гробове и паметта българска и прочие.

кръжок на анонимните юристи Ицови
кръжок на анонимните юристи Ицови
21 юни 2023 12:44
Гост

Те белите започнаха от плонжирането на Янаки. Умишлено не пиша че професор защото това което той направи не е достойно за професор или човек от академичната общност. Янаки отвори кутията на Пандора и сега виждаме до какво доведе. Да се слее едновременно шеф и на ПРБ и н НСлС. Остава да му тропосат и ВКС наказателна колегия. И какво излезе, че сега тази фигура е още по овластена вместо да се ограничи. И това е с активното съдействия на някой си Янаки. Дригите след него Йорданова, Демерджиев, Зарков, Славов са ясно като гъбена чорбица. Но Янакиту имаше претенции , че… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 юни 2023 9:11
Гост

Не знам дали този механизъм ще издържи, но рекламата му по ТВ-то върви ССБ и Правосъдие за всеки са всяка сутрин почти по студиата да обясняват колко е добре и как това ще е мантрата небесна, ще видим колко са добри и дали не са противоконституционни, интересно ще е тогава кой ще е виновен КС, ВК всеки друг само не те!

Анонимен
Анонимен
21 юни 2023 11:37
Гост

Кой от конституционните съдии в този състав ще защити Конституцията, а не Америка за България? Влахов, Филип Димитров? Павлина или Янаки? Не бъдете наивни. Мачът е свирен.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2023 8:00
Гост

Откачалки те ще ги разкатаят от сигнали.

Съдия
Съдия
21 юни 2023 10:18
Гост

Това е най- бързата и лесна писта да станеш съдия във ВКС и да не си догледаш батаците, които имаш като наказателен съдия, каквато е картината в СГС.За това и най- много са желаещите там.

Любител
Любител
21 юни 2023 11:31
Гост

Да ,и аз се замислям, какво ще стане какво ще стане с висящите дела? Ако съдия е командирован в друг съд, или се издигне, обикновено си доглежда делата, като за определени дни е в заседание в бившия съд. Но като го преназначат като прокурор ? Някак симптоматично е, че само един съдия от ВКС е дал съгласие.

REGARDS
REGARDS
21 юни 2023 7:24
Гост

Няма да разследват нищо, спокойно. Докато го сторят наистина, КС ще отмени тези нови редакции на закона, тъй като създават различен ред за провеждане на разследването от общия и с това се накърнява равенството на гражданите пред закона. Извънреден ред създаден за отстраняване на един човек от работа, а не, за да свърши работа.
Иначе щеше да е много забавно. Отявлените пасквилисти виждам, че вече са ги започнали…

Анонимен
Анонимен
20 юни 2023 23:13
Гост

hx75h

345
345
20 юни 2023 21:40
Гост

Велислава Ангелова и Сантиров, два месеца макс, да разследват и тези хоп отказват се и съдии във ВКС! Еми те и като прокурори в СРП, не ставаха, като съдии в Спеца и СРС, СГС, пълна трагедия, но след като се откажат да бъдат разследващи прокурори на главния прокурор и замовете , ако разбира се случайния принцип ги споходи, хоп съдии директно във ВКС! Да не говорим и за Светлозар Георгиев, чл. 9 си е от всякъде. За другите извън София, нямам представа.
Пълна гавра!

само питам
само питам
20 юни 2023 21:31
Гост

Виждам, че в списъка е и съдия Ангелина Лазарова. Нейният съпруг е прокурор, не е ли съдията в конфликт на интереси когато води разследване срещу началника на съпруга си?r

Анонимен
Анонимен
20 юни 2023 21:02
Гост

С писък направо… даже с викове на ужас. Горката ни държавица.

Андреев
Андреев
20 юни 2023 19:31
Гост

Ангелина Лазарова и Асен Попов от Варна са най-послушните съдий в България.

Анонимен
Анонимен
20 юни 2023 21:36
Гост

А ти си най-неграмотният драскач…Научи множествено число на съдия и тогава пиши…

Журналист
Журналист
20 юни 2023 18:49
Гост

Какво става с делата им за периода от две години!? Защото виждам колеги, които имат на производство внушителна бройка наказателни дела!? Ще ги преразпределят ли или ще ги чакат?

Анонимен
Анонимен
20 юни 2023 20:47
Гост

Те затова са в списъка, например Стоицев.

Анонимен
Анонимен
20 юни 2023 18:17
Гост

Това да не е списък на членове на ССБ! Язък, така се бяха наточили на Гешев, той пък излезе от съд.владт и сега няма кого да разследват по този механизъм

Светлинчо Магделин
Светлинчо Магделин
20 юни 2023 19:45
Гост

Половината са на ССБ, другата половина на ДПС. Паритет да има хахах.

Анонимен
Анонимен
20 юни 2023 17:58
Гост

Александър Иванов??? Някъв ужас, някъв ад

Ханс
Ханс
20 юни 2023 17:51
Гост

Само на мен ли ми прави впечатление, че селектираните са силно зависими -едната част са уязвими заради прегрешнията си досега, а другата част- от Посолството. Направо като с конкурс са избрани.
Прави впечатление и, че съдиите от ВКС са отказали да участват в тази пародия.

Анонимен
Анонимен
20 юни 2023 18:10
Гост

Прави впечатление и,освен че са зависими и уязвими , 1/3 са върло неграмотни, другите- около посредствени и само двама- трима стават.

Анонимен
Анонимен
20 юни 2023 17:40
Гост

Съгласие са дали 10% от съдиите които отговарят на критериите. А сега кажете защо? Мързи ги да работет, не искат да си развалят рахатлъка, страх ги е или не знаят как да го направят.

Защо ли
Защо ли
20 юни 2023 17:47
Гост

С изключение на пет-шест човека, останалите от списъка на стават за чепна зеле, а някои бяха дори подсъдими, макар и странно оправдани, та сега ги влече да си отмъщават. За спецовете не коментирам, нещата са ясни.
Струва ми се, че ССБ-то ги е малко срам от компанията, в която попаднаха по собствен избор. То е като с ППДБ – прелъстени и изоставени.

Анонимен
Анонимен
20 юни 2023 18:14
Гост

Явно не сте вътрешен- компанията я е срам къде е попаднала и няма човек от нея, който да не съжалява и да се чувства унизен и прецакан, защото каквито и слухове да е чувал , пропастта се оказа бездънна!

Анонимен
Анонимен
20 юни 2023 17:35
Гост

………Не си ли с тях – спукана ти е работата! Па и мене нали ми се иска – я депутат да ме изберат, я кмет, я разследващ главния прокурор съдия. Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли? Хубаво, ама като не им клатиш шапка – дявол не може те избра! Тъй е! Аз съм врял и кипял в тия работи, че ги разбирам…

Из „Бай Ганьо у Иречека“ с малка добавка :)))))

Трюдер
Трюдер
20 юни 2023 17:32
Гост

Дълбоко ме съмнява, че ще го правят по своя воля

Павлова
Павлова
20 юни 2023 17:32
Гост

А дали ще го правят е съвсем отделен въпрос

Марта
Марта
20 юни 2023 17:31
Гост

Дано го правят наистина. А не само на хартия

Ставрев
Ставрев
20 юни 2023 17:31
Гост

Чудесно

Анонимен
Анонимен
20 юни 2023 17:14
Гост

Колеги да не коментираме лицата от списъка. Не е коректно. Друго е важно. Само 22 съдии от цяла България са дали съгласие да бъдат включени в спикъка. Според мен отговарящи на критериите са много повече. Това какво ви говори? Да брагодарим на тези които са се съгласили, че може и без това да останем. Ако никой не се съгласи от ЕС ли ще вкарваме съдии?

Стига глупости
Стига глупости
20 юни 2023 17:36
Гост

Не знам защо колегите считат, че трябва да се одобряват нелепи приумици и да ставаш за смях на цяла България. Да си съдя значи да не си прокурор. Или нещо бъркам. Как тези колеги, ако станат прокурори във ВКП и разследват получените сигнали, ще се върнат един ден като съдии? А пък колегите, които са обучени от организиранатапрестъпност как ще разследват своя Гуру? – Нали Сарафв си ги избираше.

Стига глупости
Стига глупости
20 юни 2023 17:37
Гост

Извинявам се за правописа, но клавиатурата е малка.
Съдия!

Сарафов х Радев = радост2
Сарафов х Радев = радост2
20 юни 2023 17:04
Гост

Радостта продължава. Веселина Вълева от спец. съда, която държа Иванчева в ареста без причина ще е много безпристрастна в разследването за „Осемте джуджета“. Как мислите? А Стефан Илиев, който услужливо оневини прокурорското синче Бисер Андреев на втора инстанция, и той ли ще е супер безпристрастен? Нямам думи просто. Нямам думи. Жалка работа и свински черва. Колкото повече им търся имената, толкова повече ми се повръща.

А Ушев я осъди
А Ушев я осъди
20 юни 2023 17:45
Гост

Иванчева

Анонимен
Анонимен
20 юни 2023 19:20
Гост

…айде стига с тая Иванчева бре. Сега е там, където трябва да бъде.

Анонимен
Анонимен
20 юни 2023 21:39
Гост

Осъдил я е съдебният състав, Хаджигенов…

Анонимен
Анонимен
20 юни 2023 16:58
Гост

Видимо е къде са най- многото куковци.

Анонимен
Анонимен
20 юни 2023 18:18
Гост

В ССБ и в САС- куку до корумпиран куку….и така…

безумно е
безумно е
20 юни 2023 16:53
Гост

Мирослава Тодорова – съдия в Софийския градски съд;
Атанас С. Атанасов – съдия в Софийския градски съд;

хи хи хи
жалко, че я няма и съдия Куц….Куц …. Куцкова еййй страхотна новина. Ето как някой ще се качи после във ВКС , ето за какво бил целия механизъм , който е безсмислен и е ясно, че КС ще го гътне. Трябва само някой сега да напише 22 сигнала и хоп ВКС ей , че кеф,
браво на великите юридически мислители Безнадежна, Крум на мами следовател Дечев и разбира се една точно адвокатска кантора. Евала бре момци и моми

Без умен
Без умен
20 юни 2023 17:10
Гост

То трябва да се чете законът, преди да се пишат нелепости – след изтичане на „мандата“, съответният назначен се възстановява на мястото, което е заемал преди назначаването.

Сарафов х Радев = радост2
Сарафов х Радев = радост2
20 юни 2023 16:51
Гост

Георги Ушев?! ГЕОРГИ. Спеца. УШЕВ. *Пуска си „Ода на радостта“ и си слага въжето*