Прокуратурата не е предала на Министерството на правосъдието (МП) общо 60 вещи на Бюрото по защита, между които 15 коли, трактори, косачки и дори хладилници. Това обяви пред БНР днес новият правосъден министър Иван Демерджиев, указът за чието назначаване днес излезе в Държавен вестник, по повод на проблемите около преминаването на бюрото от главния прокурор към правосъдното министерство.

Въпросът за имуществото на бюрото вече е и в Конституционния съд (КС), след като главният прокурор Иван Гешев оспори прехвърлянето на дълготрайните материални активи към министерството. Според Демерджиев това дело е странно и прокуратурата трябва да реши каква теза застъпва.

„Ако този въпрос е токова важен, то това имущество час по-скоро трябваше да бъде прехвърлено в министерството, за да служи за нуждите, за които е придобито. От една страна се поддържа, че въпросът с имуществото е решаващ и едва ли не конституционен проблем, а от друга, че тази дейност може да функционира в министерството без 15 автомобила и 45 други вещи. Трябва да си изяснят прокуратурата и главният прокурор коя от двете тези е правилна, но която и да е, подобен подход е неприемлив“, заяви министърът.

По думите му тези общо 60 вещи са били разпределени в различни структури на прокуратурата, като сред тях имало трактори, косачки и хладилници. Той припомни, че до 2014 г., когато бюрото е било към правосъдното министерство и е разполагало с по-нисък клас автомобили и по-евтини вещи, са били охранявани два пъти повече лица от сега, когато то има скъпи автомобили и техника. „Тези вещи са за защита на свидетели, не за обслужване на този, който управлява бюрото. И никой в министерството няма да ги ползва не по предназначение“, допълни Демерджиев. Според него обаче няма трусове и напрежение в работата на бюрото след прехвърлянето на служителите.

Министърът коментира и правосъдните реформи в Плана за възстановяване и устойчивост. Той напомни, че Европейската комисия (ЕК) е поставила темата за разрешаване на въпроса с отговорността на главния прокурор, както и за възможността за обжалване на отказите да се образуват досъдебни производства, а финансирането на България по плана ще зависи от вземането на мерки за върховенството на правото.

„Европейската комисия поставя пред нас изискването върховенството на правото и неговото спазване да стане залог за получаването на милиарди. Реформите в сферата на правосъдието са цената за тези милиарди. ЕК повече не иска да чака реформи иска да ги види приведени в действие“, подчерта Демерджиев.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:59
Гост

­­Г­­о­р­е­­­щ­­­и­­ ­­м­­о­­­м­и­­ч­­­е­­­т­­а­­­ ­в­­и­­ ­­о­­ч­­а­­­к­­­в­а­­т ­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?64946

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2021 16:37
Гост

Тц, тц, тц! Комбайнеро-интелигента с каскета точно откри професионалното поприще, което почти напълно отговаря на вътрешния (пък и външния) му аз, а те ще искат да му вземат трактора!

Гешев е радост
Гешев е радост
02 ноември 2021 15:17
Гост

Шок! Престъпната шайка на Радев, Кирчо и Кокорчо иска да върже ръцете на държавното обвинение като вземе виноохладителя за 3 хил. лева на главния каскет на републиката! И не само това, искат да отнемат и трактора, който с такъв ентусиазъм си беше купил (с нашите пари) за защита на докторантурата си по селско-правен туризъм!

адвокат
адвокат
02 ноември 2021 15:12
Гост

Ние измряхме, тия още с Бюрото се занимават. Не знам аз ли не съм наред или някой друг не е !

ЦДГ
ЦДГ
02 ноември 2021 13:25
Гост

На ти си куклите, дай си ми парцалките.

Борисов
Борисов
02 ноември 2021 13:22
Гост

Съгласен съм, че това имущество час по-скоро трябваше да бъде прехвърлено в министерството.

Митьо
Митьо
02 ноември 2021 13:23
Гост

Да, ама прикриватурата си прави оглушки.

.....
.....
02 ноември 2021 15:27
Гост

То и ти си правиш оглушително оглушки,но това е друга тема..

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2021 13:50
Гост

Защо?

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2021 12:51
Гост

Един себеуважаващ се юрист никога не би коментирал въпроси, предмет на висящо дело – особено пред КС. Но явно кадрите на Радев са инструктирани да бълват омраза и да създават ненужно напрежение.

Не смятате ли, че адвокат, който се занимава с гражданско и търговско право и никога с наказателно право, е редно да става министър на правосъдието? Компетентността му по наказателно право и процес е толкова, колкото и на един студент 5 курс.

Боко
Боко
02 ноември 2021 13:24
Гост

По-добър министър не сме имали скоро.

Комбайнероинтелигентска
Комбайнероинтелигентска
02 ноември 2021 12:41
Гост

Тези трактори да не са закупени за селфита на главния. Че той с този каскет много мяза на тракторист.

Кики
Кики
02 ноември 2021 12:37
Гост

Бях сигурен, че няма да има трусове и напрежение в работата на бюрото след прехвърлянето на служителите.

коко б.
коко б.
02 ноември 2021 12:36
Гост

А бе като са прехвърляли по Цацарово време министерството циганило ли се е? Сигурен съм, че са били доста зле материално нещата и прокуратурата ги е подсигурила мощно. Но това не са вещи на прокуратурата, всичко е държавно и се дава за ползване, а не за притежание. Трябва май да се върнат към вещното право и да си ги изяснят тези неща

сей земеделецо
сей земеделецо
02 ноември 2021 12:34
Гост

Трактор?! Жестоко! Големи земеделци тези в БЗ 😉

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2021 12:38
Гост

Онзи талибан с брадата, като запаше базуката и тури един потник, пък като почне да оре… Извън майтапа това с косачката го разбирам, ама трактор?!

ИД не е ЯС
ИД не е ЯС
02 ноември 2021 12:39
Гост

Да не излезе после, че Демерджиев малко си ги е насосал нещата и да стане излагация. Това не ти е Янаки, а малко по през просото се кара

Anonimen
Anonimen
02 ноември 2021 12:38
Гост

Да ги пита човек за какво са им!

Лозан
Лозан
02 ноември 2021 12:11
Гост

Гешев се е задърпал за това имущество, все.едно си го е донесъл от вкъщи.

Чичо Сам
Чичо Сам
02 ноември 2021 12:37
Гост

Ами той с такова усещане ги е обзавеждал – това си е за мен. А сега като му го взеха, той очаквано реагира като собственик, който си прибира обзавеждането.

Лозан
Лозан
02 ноември 2021 12:39
Гост

Да, обаче не са закупени с негови пари.