В Министерството на правосъдието (МП) са постъпили сигнали, че се разпродават бронирани автомобили на Бюрото по защита, което доскоро беше под ръководството на главния прокурор. Това заяви пред бТВ днес зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев.

Последният парламент успя да измени закона и бюрото вече е самостоятелна структура към министерството, която ще се занимава само със защита на свидетели, но не и с охрана на прокурори и следователи. В момента пък се извършва прехвърлянето на материалната база на бюрото, коeто според Демерджиев върви гладко и без сътресения след проведени множество срещи между главния прокурор Иван Гешев и министър Янаки Стоилов.

„Следващите стъпки на взаимодействие са да се разпише подзаконовата нормативна база, която се съгласува с ВСС, както и да се прехвърли материалната база. В последния пункт има сигнали в Министерството на правосъдието, че се разпродава имущество, което е служило за нуждите на бюрото и ако се окажат верни, неминуемо ще се застрашат живота и здравето на охраняваните лица. Дали е така ще стане ясно, когато приключи прехвърлянето на материалната база“, каза Демерджиев и поясни, че става дума за бронирани автомобили.

„В момента нямаме контрол над този процес, защото материалната база все още е на разположение на бюрото и под ръководството на главния прокурор“, добави зам.-министърът.

От прокуратурата заявиха за „Лекс“, че са изненадани от подобни твърдения и допълниха, че „това са поредните неверни политически коментари“.

Демерджиев отхвърли тезата на главния прокурор по време на дебатите за прехвърлянето на бюрото, че след това много служители ще напуснат, защото няма да получават заплатите си, а охраната, която ще предоставят под ръководството на министерството, ще е смешна. Демерджиев каза, че само няколко служители са заявили желание да се прехвърлят към Националната служба за охрана (НСО) и подчерта, че министерството няма намерение да съкращава състава на бюрото.

По думите му, няма основания и в притесненията, че в бъдеще бюрото ще осигурява по-малко надеждна охрана, тъй като и сега министерството отговаря за охраната на съдиите.

„За мен те са най-застрашените, тъй като издават крайния акт и е логично интересите да бъдат атакувани да са насочени най-вече към тях, но никога не е имало проблеми“, каза още зам.-министърът.

Междувременно главният прокурор Иван Гешев каза, че от днес е с охрана на НСО.

„Дали съм защитен, или не, едва ли представлява интерес за българските граждани. Това е личен проблем. Когато станах главен прокурор съм бил много наясно със себе си, никой не ме е карал насила да ставам главен прокурор“, каза Гешев в Албена, където откри българо-баварски семинар на тема „Данъчно-наказателно право – международни аспекти“.

Той също потвърди, че няма масово преминаване на служители на бюрото по защита в НСО, като поясни, че са напуснали само няколко шофьори.

Същевременно днес Висшият съдебен съвет прехвърли 3 586 319 лв. от бюджета на прокуратурата към този на Министерството на правосъдието. Това са парите, предвидени за бюрото за защита. От тях неусвоените средства за 866 000 лева.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Nathan Byrd
Nathan Byrd
13 януари 2023 6:58
Гост

Съдържанието на този уебсайт ме направи доста радостен. За мен този уебсайт беше златна мина за информация. Беше ми приятно. Това беше толкова приятно съобщение. Наистина го оценявам. the backrooms

Тоа па
Тоа па
30 септември 2021 15:38
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Симеон
Симеон
30 септември 2021 14:20
Гост

Това бюро отдавна трябваше да е е самостоятелна структура към министерството.

Сашо
Сашо
30 септември 2021 14:21
Гост

Колкото по-малко правомощия има Гешев, толкова по-добре.

Анонимен
Анонимен
30 септември 2021 11:39
Гост

Не забравйяте, че тия пари за охрана ги даваме ние!

Kondev
Kondev
30 септември 2021 11:39
Гост

Е какво излезе? Сега ще даваме пари и за охраната на галвен прокурор, който си живее, като царче.

Симо
Симо
30 септември 2021 14:22
Гост

На кой му пука за обикновения човек?

Аналог
Аналог
30 септември 2021 11:39
Гост

Аз не съм видял Гешев да е направил нещо на мафията или голям престъпен бос. Това, че се заяжда в Черепа надали ще у струва главата, защото Божков с такива, като Гешев няма да се занимава. А останалите обвинени от Гешев са предимно кокошкари

Срам
Срам
30 септември 2021 14:22
Гост

И после точно той ще ми говори за лобизъм!

Димитриев
Димитриев
30 септември 2021 11:38
Гост

Гешев кой го заплашва? Великомъченик ще се изкара сега.

Филип
Филип
30 септември 2021 14:23
Гост

Старците по селските кръчми. Че ще го черпят по още едно. 🙂

Lolova
Lolova
30 септември 2021 11:37
Гост

България трябва да се избави от летаргичното си съществуване, което се обостря и от присъствието на хора, като Иван Гешев в обществения ни живот.

Кирилова
Кирилова
30 септември 2021 11:37
Гост

Съдиите може да са застрашени. Гепев – едва ли

Zaparonta
Zaparonta
30 септември 2021 11:36
Гост

За пред масите си назначен от ГЕРБ. Обаче май си назначен с цел да затвориш Борисов. Май така се получиха нещата с Гешев.

АндрЮ
АндрЮ
30 септември 2021 11:36
Гост

„Дали съм защитен, или не, едва ли представлява интерес за българските граждани. Това е личен проблем. Когато станах главен прокурор съм бил много наясно със себе си, никой не ме е карал насила да ставам главен прокурор“

Хахахаахх – дали?

Temelko
Temelko
30 септември 2021 11:35
Гост

Само Гешев или всеки, който ще заеме този пост след време?

Анонимен
Анонимен
30 септември 2021 11:35
Гост

Онзи ден един политик каза, че се чака до два часа Гешев да си подаде оставката. Ама явно няма да си я подава.

Христо
Христо
30 септември 2021 14:24
Гост

Много разочароваща новина.