Опасения за отстрелване на свидетели, предположение, че Делян Пеевски ще е защитен свидетел срещу Бойко Борисов и обвинения в мръсна поръчка от олигарси. Такива коментари белязаха окончателното приемане на промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство, с които Бюрото по защита преминава от главния прокурор към министъра на правосъдието. Те бяха гласувани на второ четене и така станаха единственият законопроект, приет окончателно от 46-ото Народно събрание, извън тези за актуализация на бюджета. Днес президентът Румен Радев подписа указа, с който го разпуска от 16 септември.

Дебатът започна още по наименованието на законопроекта. Откри го Хамид Хамид от ДПС.

„Това заглавие не е най-подходящото. То трябва да е Закон за осветяване на някои защитени свидетели. Защо – това си личи от мотивите, изказванията и всички приказки, изговорени по този законопроект. Какво се цели всъщност? Чета една новина от 4 август – неизвестен откри стрелба по защитен свидетел по делото „Килърите“ Цонко Ненов. Това се цели. Кой има полза от това – определени престъпни групи, олигарси, които се укриват, защото по делата им има защитени свидетели. Целта е тези свидетели да бъдат отстреляни. Нали всички сме чували, че тези олигарси си имат представители тук, даже някои си имат и адвокати, които ги представляват“, започна той. А след това посочи Николай Хаджигенов от ИБГНИ като един от тези адвокати.

Според Хамид за „една малка но най-креслива част“ от депутатите тези промени са бизнес и те „още днес следобед ще си броят хонорарите“. „За една друга част са пиар. За останалата част са мръсна поръчка срещу бюрото. Заглавието може да се промени и на Закон на бегълците или Закон на опинците. Оказа се, че това е най-важният закон в държавата. Заради него цялата дясна част от залата избяга от „маловажна“ тема като актуализацията на бюджета на НЗОК, изсулиха се като не толкова модерни в днешно време мокасини от телешка кожа, такива възрожденски. Избягаха защото имаха мръсна поръчка“, продължи депутатът от ДПС.

Последва реакция от Хаджигенов: „Хубаво е да видиш колко ниско може да падне някой в защита на Кой, дори не на амбразурата, а под нея“.

Радостин Василев от ИНТ изтъкна, че не става ясно защо, ако бюрото мине към министъра на правосъдието, ще има отсреляни свидетели, както твърди Хамид. И подчерта, че мястото на тази структура е именно към министъра, където е била до 2014 г.

„Желанието на главния прокурор да си създаде военизирана структура накара хората да излязат на улицата. Тези промени ще възобновят една малка справедливост и ще поставят ясна граница с кого може да се прави съдебна реформа. Нямаме никакво съмнение, че ДПС иска да запази статуквото, защото вероятно ще имате нужда от защита“, каза той.

Димитър Делчев от ИБГНИ подчерта, че преместването на бюрото има символно значение. „Да, това Народно събрание не успя да махне Иван Гешев като главен прокурор и да го накара да отстъпи под настиска на гражданското общество. Но нека справедливостта да възтържествува“, каза той.

Тогава Хамид изтъкна, че сам е предложил да отпаднат полицейските функции на бюрото, но без то да се мести към министъра на правосъдието.

„В момента имаме министър на правосъдието, за когото съм сигурен, че няма да си позволи каквото и да е се случи със свидетели, но вече и децата в квартала знаят, че той ще стане конституционен съдия. От министерството казаха, че им трябват най-малко 4 месеца за прехвърлянето. През тях колко свидетели ще бъдат отстреляни?“, попита той

Атанас Славов от ДБ заяви, че в случая не става въпрос за друго, а за съобразяване на закона с Конституцията. И напомни, че прехвърлянето на бюрото към главния прокурор беше атакувано в Конституционния съд. „Ако то е в изпълнителната власт, ще има отчетност и няма да сме изправени в хипотезата, на която станахме свидетели онзи ден – докато главният прокурор говореше за независимостта на съдебната власт, си чатеше в реално време с пиар Севи Бойко. Това ли е независимостта на главната прокуратура, която гарантира независимостта на свидетелите?“, каза той.

И колегата му от ДБ Атанас Атанасов изтъкна, че по Конституция (чл. 105) всякакви силови функции може да се възлагат само на органи на изпълнителната власт, а не на съдебната.

Последва размяна на реплики между Цветан Енчев от ДПС и Филип Станев от ИТН. Първият заяви, че единствената цел на тези промени е да бъде наказан главният прокурор. „Няма значение как се казва този човек. Започва се с простички неща – бюрото, специализираните съд и прокуратура. За да знае главният прокурор и да помни, че не е ли избран от правилните хора, няма как да просъществува и да си върши работата. Това е голата истина“, каза Енчев. А Станев заяви: „Голата истина е, че голяма част от депутатите се опитват всячески да запазят това странно бюро и този странен главен прокурор. Мен ме е срам да стоя с тях в тази зала“.

„Съдейки от писъците на определена парламентарна група, явно Делян Славчев Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов“, включи се в дебата и Хаджигенов.

Реплики размениха и Десислава Атанасова от ГЕРБ и Мая Манолова от ИБГНИ. Манова защити измененията, мотивирайки се с конституционния проблем. А Атанасова ѝ напомни, че през 2014 г., когато бюрото е прехвърлено към главния прокурор самата Манолова, а и цялата група на БСП са гласували „за“.

Според измененията бюрото ще е самостоятелна организационна структура – „Бюро по защита на застрашени лица“ към министъра на правосъдието. То ще се занимава само със защитата на свидетели, а не и с охраната на магистрати. В момента застрашените прокурори и следователи се пазят именно от него, а съдиите – от главна дирекция „Охрана“ към правосъдното министерство. След приемането на промените всички магистрати вече ще се пазят от ГДО.

Депутатите приеха и че всички дълготрайни материални активи, ползвани от Бюрото по защита при главния прокурор, се предоставят на Министерството на правосъдието. Освен това всички трудови и служебни правоотношения с действащите служители също преминават към министерството.

Цялото прехвърляне е предвидено да се случи за 3 месеца.

На финала част от залата избухна в ръкопляскания. „Тази работа е смешна, а вашите аплодисменти са още по-смешни. Местите едно бюро от едната стая в другата. Голяма работа. Утре ако Гешев стане министър на правосъдието, ще предложите да преместим бюрото в прокуратурата. Така не се прави реформа. Така се правят глупости, а такива вие безспорно можете да правите постоянно“, заяви Тома Биков от ГЕРБ и това беше последното изказване по законопроекта.

 

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Смях
Смях
15 септември 2021 16:42
Гост

Пълна пародия… реформата как продължава? Да сменим шивашката фирма, която шие тогите на прокурорите… Или не – по-добре цвета на тогите! Воала! Най-голямата простотия пък ще е, ако отцепят от ВСС прикуратурата.. при сегашното положение, поне двете групи взаимно се контролират и покрай някои реакции разбираме какво (и от кого) се случва. Какво ще стане като прокуратурата остане встрани, а съдиите – малко по встрани? Ще се справим с влиянието върху тях така?
Пълна пародия и никакви смислени реформи. Това е борба за седлото…

Анонимен
Анонимен
15 септември 2021 15:46
Гост

Евала, реши се проблема на съдебната система! Само така! Дерзайте!

Анонимен
Анонимен
15 септември 2021 15:49
Гост

Сега и цените на тока, газта, водата и парното ако оправите, ще бъдете безгрешни!

Христо
Христо
15 септември 2021 12:57
Гост

Браво! Мястото на това бюро е към министъра на правосъдието.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
15 септември 2021 14:54
Гост

Бойкикев,ти ли си бе?!

Анонимен
Анонимен
15 септември 2021 15:02
Гост

Pi ar Sevi Boyko, Тиквата и Каскета му не харесват това.

Anonimen
Anonimen
15 септември 2021 12:42
Гост

Би било интересно Делян Пеевски да е защитен свидетел срещу Бойко Борисов.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2021 13:21
Гост

Може и обратното в друго п-во

Дано, дано, дано!
Дано, дано, дано!
15 септември 2021 12:28
Гост

Едно обнадеждаващо начало! Първата стъпка е направена от отиващия си парламент, дано новият да просъществува достатъчно дълго, за да бъде окончателно завършена реформата и в частност изчегъртано цялото задкулисие в съдебната ни система, за да няма повече ГЕРБ/ДПС калинки, Каскет върху Тиквата и Pi ar Sevi Boiko.

Вълчо Димитров
Вълчо Димитров
15 септември 2021 12:21
Гост

Глупаци! По-добър главен прокурор от г-н Иван Гешев….не сме имали в близките години! Но правните невежи от НС как да го забележат?!

Гешев е радост!
Гешев е радост!
15 септември 2021 12:34
Гост

Тандемът Барни Ръбъл (министър на правосъдието) – Каскет Милиционерски (гл. прокурор) завинаги ще остане в правната ни история като недостижим еталон за юридически капацитет, бяло хакерство и владеене на чужди езици! Нека всички протестъри-хейтъри си спомнят Спонджбоб как хубаво оцветяваше книжки, след като ББ му забрани ФБ статусите, също могат само да завиждат за компютърната грамотност и англоезична транслитерация на главния каскет, вкл. при комуникацията му с Pi ar Sevi Boiko.

Белчев
Белчев
15 септември 2021 12:58
Гост

Ти въобще помниш ли кои са предните, та дрънкаш глупости?

Аналог
Аналог
15 септември 2021 11:59
Гост

Разгеле

Anonimen
Anonimen
15 септември 2021 12:59
Гост

Да се свършва с тази сага.

Севделина D.
Севделина D.
15 септември 2021 11:59
Гост

Най-после. Отне им време. Мудни са. Не са единни.

Bobi M
Bobi M
15 септември 2021 11:59
Гост

Поздравления за решението

Анонимен
Анонимен
15 септември 2021 11:58
Гост

Сега Гешев ще почне да пищи. А ако се върне ГЕРБ вероятно ще промени това решение. Приемственост няма никъде.

Николина
Николина
15 септември 2021 11:58
Гост

Категорично това не е лоша новина. Няма как да е. Чакаше се.

Todorina
Todorina
15 септември 2021 11:58
Гост

Това е добра новина, спор да няма. Но мен ме притеснява, че се разглежда позоцията главен прокурор, само от там, че на нея сега е Гешев. Но той няма да е там за следващите 1000 години.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2021 11:57
Гост

Следващата стъпка трябва да бъде премахнат Гешев от позицията на главен прокурор

Шош
Шош
15 септември 2021 12:33
Гост

Ако може да се премахне и фигурата главен прокурор, ще е чудесно. Безсмислено е и много соц

Бай Ганьо
Бай Ганьо
15 септември 2021 14:57
Гост

Предлагам и фигурата на президента ш премиера да се премахнат!
Или в най-лошите случай да се забрани на фатмаци със зелени вмирисани чорапи да стават президенти или министър-председатели…

Anonimen
Anonimen
15 септември 2021 13:00
Гост

Ако имаше достойнство, сам щеше да подаде оставка.

Borislavova
Borislavova
15 септември 2021 11:56
Гост

Това определено е една добра новина за родината ни

Бракониер
Бракониер
15 септември 2021 11:56
Гост

Браво

без страх
без страх
15 септември 2021 11:47
Гост

Най сетне, „роди“ се отроче от мъжки род!