Ако управлението на Бюрото по защита при главния прокурор мине отново към Министерството на правосъдието (МП), охраната за прокурори и следователи ще е смешна, няма да се плащат заплати, хората ще напуснат и то ще бъде унищожено.

Това заяви днес главният прокурор Иван Гешев в парламентарната правна комисия, която обсъди доклада му за дейността на бюрото за последните година и половина. Коментарът на обвинител №1 беше във връзка с предложените от депутатите законодателни промени, с които контролът на бюрото да мине в Министерството на правосъдието, а задължителната охрана на главния прокурор да е само при реална заплаха.

Днес Гешев заяви в комисията, че в момента в Бюрото по защита работят най-добрите професионалисти, които са дошли от Националната служба за охрана (НСО), защото в последните десетилетия тя е станала заложник на политически лобита. Главният прокурор обясни, че има впечатления за работата на НСО заради семейна обвързаност и многото приятелства с хора от службата. Той дори сравни дейността на бюрото с тази на НСО, като каза, че националната служба има в пъти по-голям бюджет, 12 пъти по-голям състав и охранява по-малко хора.

Повод за сравненията стана желанието на депутатите да научат какъв е бюджетът и кадровият състав на бюрото, защото не са включени в доклада му, на което Гешев първо отговори, че в него не влизат въпроси, свързани с класифицирана информация, а за бюджета е компетентен Висшият съдебен съвет, но след това обясни, че бюрото разполага със 7.7 млн. лева за 2020 г. и бюджетът му винаги е бил около 2.5% от този на прокуратурата. По думите му, правосъдието е скъпо удоволствие, а изграждането на една професионална структура няма как да стане без финансов ресурс.

„Това е една ефикасна, ефективна и рационално използваща финансирането си служба. Това, при сравнение с НСО. Защото изправилите се срещу мафията нямат нужда да им носят чантите, имат нужда от защита. Единствената служба, която може да осигури това на най-високо ниво е бюрото. Всичко е въпрос на доверие и аз нямам нужда да ми носят чантата, мога сам“, каза Гешев и съобщи на депутатите за внесения днес обвинителен акт за поръчковото убийство на банкерката Станка Марангозова, за което подсъдим е и подполковникът от НСО Борис Иванов.

Главният прокурор беше питан дали е случайно, че малко преди да бъде избран, в парламента е гласувано изменение в закона, с което охраната на прокурори и следователи е минала към Бюрото по защита, на което той отговори, че няма законодателна инициатива, още по-малко пък като кандидат за главен прокурор. Председателят на парламента Ива Митева от „Има такъв народ“ (ИТН) обясни, че тяхното предложение сега не е за отпадане на защитата на главния прокурор и останалите прокурори и следователи, а да се възстанови равновесието по отношение на охраната, съпоставимо с председателите на върховните съдилища. Гешев отговори, че не може да се сравнява потенциалната заплаха за един прокурор с тази към един административен съдия.

„Резултатът от такава законодателна инициатива ще е трагичен. Смешна ще е охраната за прокурори и следователи. Няма да се плаща, всички тези хора ще си тръгнат и това ще е смешната охрана на Министерството на правосъдието, когато охраняваха те магистрати. Тази охрана беше смешна“, подчерта няколко пъти главният прокурор.

Това провокира и въпрос към него от Атанас Славов от „Демократична България“ дали смята, че съдиите трябва да бъдат охранявани по-малко професионално от прокурорите.

„Променете закона така, че да се охраняват и те от бюрото, но това ще създаде предпоставки за други проблеми“, отговори Гешев и допълни, че според него това няма да е подходящо, при положение че бюрото е под негов контрол. Въпреки това той съобщи, че членове на ВСС са повдигали този въпрос и според тях е правилно и съдиите да бъдат пазени от бюрото.

Радостин Василев от ИТН също поиска от Гешев да обясни защо смята, че прокурорите и застрашените свидетели няма да бъдат охранявани при промяна в закона или пък, че защитата ще е по-малко качествена. Главният прокурор отново беше категоричен, че няма съмнение, че ще стане така и дори посочи, че такава промяна щяла да доведе до съвпадение с желанието на обвиняемия бизнесмен Васил Божков. Освен това според него ще има и изтичане на информация от министерството, ако бюрото участва в разследване срещу представители на изпълнителната власт. На въпроси, защо смята, че прокуратурата по-ефективно изпълнява дейността по защита, ниски заплати ли ще получават служителите, ако са към МП, координацията ли ще по-лоша, реваншизъм ли ще има, Гешев заяви, че очаква всичко това:

„Никога повече няма да се извършват действия по отношение на високопоставени служители в действащо министерство, защото колегата министър ще предупреди своя колега от другото министерство. Дай Боже да няма такъв проблем, но аз имам сериозни опасения“.

А в отговор на въпрос дали е ефективна работата на бюрото, той обобщи: „Няма убит защитен свидетел, няма убит служител на бюрото, няма и пострадал“.

От доклада на бюрото пък стана ясно, че миналата година то е осигурявало охрана на 20 застрашени по 10 дела, като за 8 души действията са извършвани в чужбина. До края на годината за четирима от охраняваните, програмата е приключила, след като те са се отказали от нея. Така, до средата на 2021 г. бюрото е продължило да охранява 16 души по 9 дела, като към 30 юни охраняваните са останали 14, тъй като за още двама програмата е приключила. За този период са охранявани и трима магистрати, сред които е и Гешев.

На въпрос на депутатите за това, че през годините броят на охраняваните свидетели намалява за сметка на бюджета, той каза, че бройката им няма как да се прогнозира, защото не става дума за артикул в магазин и добави, че до края на годината може да се удвоят. Затова, по думите му, бюрото трябва да е подготвено за увеличен брой на хората с необходимост от защита, което също изисква подготовка на кадри и наличие на техника.

Участието на Бюрото по защита при акцията в президентството беше и моя лична грешка, призна обаче Гешев. След акцията в президентството започнаха и масовите протести срещу правителството и главния прокурор. За изминалата година служители на бюрото са участвали общо 9 пъти в дейности по охраняване действията на разследващите, като това става с разпореждане на главния прокурор по предложение на наблюдаващия.

„Най-голямата ми професионална грешка като главен прокурор. Аз може би сгреших, че не обяснихме подробно ситуацията. Получи се като по Марк Твен: Докато истината си върже обувките, лъжата обикаля целия свят“, каза Гешев и обясни, че при президента не са нахлували служители на бюрото, защото е имало разрешения от съдилищата, а освен това е бил уведомен главният секретар на президента. По думите му в акцията са участвали четирима служители на бюрото и те не са били тежко въоръжени, като задачата им била да помагат на МВР.

„Ако с четирима успееш да превземеш държавна институция, значи има сериозен пробив в националната сигурност. Но, не обвинявам никой, грешката е моя“, каза още Гешев в хода на горещата дискусия в комисията. В края ѝ обаче депутатите отказаха да приемат доклада, като главният прокурор отбеляза, че не е изненадан от решението.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Петър
Петър
26 август 2021 18:47
Гост

Той кого е осъдил или кого е настъпал изобщо? Сложиха го наблюдаващ прокурор по няколко дела, включително и това за КТБ и той го съсипа съвсем съзнателно. Съответно беше награден и го направиха главен прокурор, защото е твърде удобен, послушен и нито може да говори, нито да работи. Посочете един читав главен прокурор за последните 32 години! Поне един!

въпрос
въпрос
26 август 2021 6:31
Гост

В кое поделение на Българската армия лицето Гешев отслужи задължителната за неговия набор войнска повинност като наборен войник?

Въпросът е важен с оглед еднаквата важимост на правилата.

Констатация
Констатация
25 август 2021 21:49
Гост

Всяка медийно отразена проява на този семпъл интелектуално индивид е изключителен и нагледен пример за пълна функционална и юридическа непригоодност не просто за поста на който го поставиха кукловодите му, а и за магистрат въобще!Позорът има име и в България всички го знаят, а срама е за цялата прокуратура и този ВСС!

Анонимен
Анонимен
26 август 2021 13:39
Гост

Така е. Същевременно, средноинтелигентният българин не може да прецени липсата на юридически (или всъщност какъвто и да било друг) капацитет на Гешев. Със сигурност обаче прави впечатление колко неквалифицирани и страхливи са всички лумпени, които щяха да вкарат Гешев в затвора и които сега не могат да му зададат и един адекватен въпрос (какво остава за това да предприемат реални действия). За жалост единственият реален резултат от цялата ситуация е, че осигуриха полицайчето да си изкара пълния мандат.

Анонимен
Анонимен
25 август 2021 19:46
Гост

По-смешен от този е само Барни Ръбъл. Но за сметка на това Каскета е по-тъп и комплексиран.

124
124
25 август 2021 20:11
Гост

То като те чете човек не си по-различен.

Анонимен
Анонимен
25 август 2021 19:23
Гост

Тези неграмотници от правната комисия му „измиват“очите на Гешев с подобни тъпи обсъждания. Гешев на такива хепънинги с кеф ще ходи, щото само позитивш печели на фона на тъпотиите на разни хаджии, доценти и т.н.

Към коментиращите
Към коментиращите
25 август 2021 19:01
Гост

Хора, образовайте се, явте се на конкурс и го спечелете, преминете обучението в НИП и станете магистрати по наказателно право. Практикувайте известно време и отидете в прокуратурите и съдилища, където се гледат най-тежките и опасни дела. Тогава ще ви питам дали ще се чудите защо е нужна охрана на дадени лица.

124
124
25 август 2021 18:37
Гост

Нивото на правнатa комисия в парламента е потресаващо. Направиха от Гешев голям йорист! Ужас! Толкова посредствени хора, събрани на едно място не бях виждал!

Анонимен
Анонимен
25 август 2021 19:49
Гост

Гешев е умен! Колкото двама тъпи.

Моник
Моник
25 август 2021 22:37
Гост

Междудругото и ти си почти толкова тъп,почти колкото двама тъпи,взети заедно!

Пено
Пено
25 август 2021 18:16
Гост

Е има си хас. Какво да каже друго

Линкаря
Линкаря
25 август 2021 18:16
Гост

Безугледен главен прокурор

Добрин
Добрин
25 август 2021 22:26
Гост

„БезУгледен“ или „БезОгледен“?!
Преди да давате оценки научете се да пишете грамотно, защото елементарната необразованост е обидна.

890
890
25 август 2021 22:38
Гост

Хаха, безУгледно е мнението ти!

Любенова
Любенова
25 август 2021 18:04
Гост

Каквото и да си говорим не виждам шанс този човек да се справи с положението и с престъпниците. Ама говорим за големите престъпници?

Мавродиева
Мавродиева
25 август 2021 18:04
Гост

Категорично този човек не е адекватен

Анонимен
Анонимен
25 август 2021 18:03
Гост

Е да му назначат танк и армията да го варди. От кого? Кой ще го напада тоя? Той не е вкарал ЕДИН голям престъпник в затвора.

втръсване
втръсване
25 август 2021 18:03
Гост

Няма ли кой да каже на Гешев, че му е беден речника. Едно и също повтаря от началото на мандата си – когато някое предложение не му изнася, все олигарси, мафия и т.н. го искали.

Пено
Пено
25 август 2021 18:17
Гост

Еми той с това челце какъв да му е речника

Лукин
Лукин
25 август 2021 18:03
Гост

Ами да назначаваш за охрана човек, който бие мирно протестиращи и ги снима и се гаври? Е какъв акт е това?

Drob4ev
Drob4ev
25 август 2021 18:02
Гост

Извинете, Иван Гешев – кой беше?

Моник
Моник
25 август 2021 22:39
Гост

Drobchev,а ти кой си бе, Онуфрий?!?!

Ananieva
Ananieva
25 август 2021 18:02
Гост

Бе кой те пита тебе бе?

Spiro
Spiro
25 август 2021 18:01
Гост

То ти си смешен, а си главен прокурор

Моник
Моник
25 август 2021 22:40
Гост

И ти си много тъп юни пишеш коментари…

дрън дрън
дрън дрън
25 август 2021 18:00
Гост

Какво значи това, че ще е смешна. Работа на парламента е така да разпише закона, че да е по-ефективна дори.