Магистратите във Варна ще имат нова съдебна палата. Изграждането ѝ вече е един от приоритетите на този състав на Висшия съдебен съвет. Това стана ясно след работното заседание, което днес кадровият орган проведе в морския град. На него присъстваха ръководителите на всички съдебни органи във Варна, представители на адвокатурата и общината, както и областният управител. Там беше и министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Проблемът със съдебната палата в морския град е от години. Няколко варианта за решение са били предлагани – построяване на нова сграда, преместване в тази на транспортната болница в града и т.н. Но ръководителите на съдилищата не можеха да постигнат съгласие кой от тях е най-добрият.

Преди около месец в съвета беше получено писмо от председателя на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян, от което стана ясно, че вече има постигнато съгласие между председателите на съдилищата. И затова ВСС беше поканен там, за да обсъди на място с магистратите тяхната идея за построяването на нова сграда.

Днес на заседанието ръководителите на съдилищата и прокуратурите отново изложиха затрудненията, с които се сблъскват при изпълнение на задълженията си и определиха като неприемливи битовите условия. Магистратите изтъкнаха, че е нужен геостратегически подход на държавата за преодоляване на този проблем, защото Варна е външна граница на ЕС. Според тях единственото решение на проблема е изграждането на изцяло нова съдебна палата, в която да се помещават всички институции.

Главният архитект на Варна Виктор Бузев заяви, че има наличен подходящ терен – това е карето на кръстовището между булевардите „Сливница“ и „Христо Смирненски“, което е в близост до затвора. Парцелът е от 10 дка, собственост е на Министерството на правосъдието и позволява застрояване от 50 000 кв. м., както и осигуряването на до 1000 паркоместа.

Правосъдната министърка на свой ред посочи, че вече е възложила детайлното проучване на правния статут на терена за бъдещата съдебна палата, както и да се изчистят неяснотите по отношение на държавната и на общинската собственост. Анализът трябва да бъде готов в началото на ноември. След това ще бъде създадена комисия, в която ще участват представители на ВСС, на министерството и на магистратите от Варна, каза още Цачева.

В прессъобщение за работното заседание във Варна от ВСС посочиха, че идеята за изграждане на обща сграда за съдебните институции в града е била подкрепена от представляващия съвета Боян Магдалинчев, председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и от члена на кадровия орган Красимир Шекерджиев.

За Висшия съдебен съвет беше важно да се увери, че съдебната власт във Варна има ясна визия и знае посоката, по която този вековен проблем може да бъде решен. Това беше първата крачка. Друг важен момент е подкрепата, която местната и общинска власт днес декларира за този проект. Няма как това да не се превърне и в приоритет за Висшия съдебен съвет“, заяви Боян Магдалинчев. Той добави, че теренът и визията вече са ясни, всякакви други алтернативи остават в миналото. Магдалинчев изрази надежда, че строителството на новата палата ще започне до края на мандата на този състав на съвета. Засега никой не се наема да даде прогнозна стойност на проекта.

 

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бай ЗУТ
Бай ЗУТ
26 октомври 2018 15:46
Гост

Много интересно, теренът според ОУП е предвиден за градски парк и градина 🙂 Голямо проучване ще падне…

Софиянец
Софиянец
25 октомври 2018 17:45
Гост

Горките варненски магистрати, измъчиха се като софийските им районни колеги. Проблемът в София се реши, дано и във Варна даги огрее.

Бай Ставри
Бай Ставри
25 октомври 2018 16:07
Гост

Много добра локация са избрали. От съдебната палата осъдените могат да ходят пеша до затвора, под конвой естествено. А и така ще се пестят разходи за гориво.

Гларусов
Гларусов
25 октомври 2018 15:56
Гост

Доживяхме. В момента условията в съдебната ни палата са меко казано неприемливи.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2018 15:54
Гост

Това е най-добрия вариант, тъй като преди построяването на сградата ще се вземат в предвид нуждите на съдилищата.