Спешната необходимост от нова сграда за съдиите и прокурорите във Варна, които от години работят в тежки условия, стана предмет на дискусия на днешното заседание на Висшия съдебен съвет.

Темата за битовите неволи на магистратите във Варна не е била обсъждана от години от Висшия съдебен съвет. В последните месеци обаче се поставя остро, защото вече кадровият орган управлява съдебните сгради. Наскоро съдии, прокурори и адвокати в града се обединиха около становището, че имат нужда от нова постройка. Те настояват да се реализира проектът за 100 млн. лева, изготвен по времето на Миглена Тачева, която като министър на правосъдието беше осигурила терен за строеж.

В интервю за „Лекс“ председателят на Комисията „Управление на собствеността“ (КУС) към ВСС Евгени Диков заяви, че действително положението във Варна е тежко, вече и тоалетни стават кабинети, но този проект няма как да бъде осъществен, защото е много скъп. Той предложи магистратите във Варна да се обединят около единна позиция и да се настанят в местната транспортна болница, чиято сграда бе предложена от правителството.

На днешното заседание на Пленума КУС предложи да се замени един по-малък имот във Варна с друг по-голям, в който да бъде настанена районната прокуратура. Евгени Диков заяви, че рокадата е необходима, защото съдебните органи във Варна не могат да вземат общо решение за сграда, няма възможност за изграждане на нова и това налага работата на парче.

Атанаска Дишева възрази срещу мотивите. Тя изтъкна, че Пленумът на ВСС няма решение за невъзможност за изграждане на нова сграда във Варна. Този въпрос въобще не е поставян пред Пленума, посочи тя, но добави, че има и други варианти за решаване на проблема.

Евгени Диков призна, че действително няма решение на Пленума. Той разказа за посещението си във Варна и обсъждането там за проекта за 100 млн. лева, който е от 2007-2008 г. При условие, че за една година имаме 7 млн. лева капиталови разходи, ще трябват пет мандата на ВСС, за да се построи тази сграда, посочи Диков. Той поясни, че с магистратите във Варна са обсъждали други варианти, като например транспортната болница, но една част били съгласни да отидат там, а други – не. Отново повтори, че с този бюджет няма как да се реализира скъпият проект и добави, че няма град с апелативен съд, в който всички органи да са в една сграда.

Дишева отново взе думата. Според нея проектът дори е на по-голяма стойност. Нещо повече, наскоро главният архитект на Варна обявил, че правото на строеж там вече е погасено. „Но освен това петно, което продължава да е публична държавна собственост, има възможност за строеж на още едно място, третата възможност е транспортната болница. Не сме длъжни да инвестираме всички пари за една година. Ние нямаме и представа колко ще струва, но ще бъде разсрочено във времето, не се строи за една година. Но това е въпрос, който ние сериозно трябва да обмислим и да вземем решение“, каза Дишева и допълни, че със сигурност ще трябва да се говори и с изпълнителната власт. Посочи още, че миналата седмица е била на отчетното общо събрание на окръжния съд в града и е видяла в какви лоши условия работят там магистратите.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев на свой ред каза, че дискусията днес е безпредметна, защото се обсъжда друга точка. Той заяви, че магистратите от Варна искат възобновяване на стария проект и миналата седмица са изпратили писмо до съвета в този смисъл. Но прокуратурата там била в най-притеснено състояние и заради това е днешното предложение за замяна на една сграда с друга.

Така ВСС единодушно реши да вземе по-големите помещения за районните прокуратури.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 март 2018 13:16
Гост

Ако този ВСС поне стартира някоя процедура за нова сграда, ще почерпя

Анонимен
Анонимен
29 март 2018 17:59
Гост

Къде и кога, да си знам предварително 🙂

варна
варна
29 март 2018 13:02
Гост

ама не виждам ентисиазъм

Анонимен
Анонимен
29 март 2018 12:02
Гост

Крайно време е!