Разрешаването на проблемите със съдебните сгради да бъде един от приоритетите на Висшия съдебен съвет през новия сезон. Този призив отправи Съюзът на съдиите в обръщение към кадровия орган.

Вие имате възможността да допринесете към решаването на съществуващите проблеми със сградния фонд на съдебната власт, включително и чрез съобразяването им при предвиденото за предстоящото Ви заседание обсъждане на проекта на бюджет на съдебната власт за 2019 г. и актуализираните бюджетни прогнози за 2020 г. и 2021 г.“, се казва в обръщението на организацията до ВСС.

Обръщение на ССБ до ВСС

Като пример за тежко положение от ССБ сочат случая със съдебните сгради във Варна и тежките битови условия, в които работят съдилищата и прокуратурата там. Напомнят, че проблемът с липсата на подходящи здания в морската ни столица е неразрешен от близо 20 години и продължава да се задълбочава.

Нататък изтъкват, че докато във Варна проблемите се свеждат до вземане на решение за построяване на изцяло нова сграда, то проблемите на Административния съд София-град и преместването му в зданието на ул. „Драган Цанков“ са свързани с „изначална недостатъчност на предвидените помещения и в така предвидената за преместване на съда сграда“.

Считаме, че всяко решение, свързано с преместване на работни помещения, задължително трябва да е съгласувано с магистратите и съдебните служители на съответния орган на съдебната власт и да отчита във възможно най-голяма степен нуждите от нормално осъществяване на работата им. Добре известни са и проблемите на Софийски градски съд и Апелативен съд София, помещаващи се заедно с много други органи на съдебната власт в сградата на Съдебната палата, както и на Специализирания наказателен съд. Решения, които включват съвместяване на помещения от няколко органа, разпределяне на магистрати в нефункционално малки кабинети и усвояването на коридори като архивни или деловодни помещения може да бъде единствено краткосрочно, а не трайна практика и цел на реформата на сградния фонд“, сочат от ССБ.

От организацията отбелязват, че през годините липсва последователна политика от страна на съставите на ВСС, която да е насочена към цялостно решаване на сградните проблеми.

Вместо това забелязваме залагането в бюджета на предвиждания за капиталови разходи, изразяващи се основно в ремонти на остарелия сграден фонд, като в последните години се откроява и тенденция за значително неизпълнение на съответните бюджетни показатели. Решенията на проблемите със сградите на съдилищата могат да бъдат единствено дългосрочни и съобразени с извършени комплексни анализи на актуалното и очакваното бъдещо състояние. Също така решенията на проблемите не следва да са приоритет единствено за изпълнителната власт или ВСС, но на цялата професионална общност. Съзнаваме, че намирането на решения на тези проблеми не може да бъде свършено в рамките на един мандат на ВСС, но и сме оптимисти, че няма проблеми, които не могат да бъдат разрешение, ако има воля, последователност и упорство“, изтъкват още от Съюза на съдиите.

От там отбелязват, че една съдебна сграда съсредоточава съдебния живот на едно населено място в себе си. И допълват, че освен помещение, в което се полага труд и се правораздава, тези сгради са и символ на справедливостта и на състоянието на съдебната система в очите на гражданите.

„По силата на мястото си в йерархията на държавните власти, както и поради характера на съдебните производства, традицията и законово установените процедура предполагат наличието на определена церемониалност. А за такава не може да става и дума когато съдебната сграда е разположена в бивше работническо общежитие или се намира на едно място с търговски помещения или заведения“, казват от съюза и призовават ВСС да обърне сериозно внимание и да предприеме мерки за разрешаването на този проблем.

 

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мунчо
Мунчо
12 септември 2018 11:08
Гост

А защо съдебната власт, вместо да усвоява европари за обучения и стратегии, дето никой не ги прилага, не напише проекти за ремонт или строеж на сгради? Има пари за това, само някой трябва да се сети да ги поиска.

Бербатов
Бербатов
12 септември 2018 11:06
Гост

Какви съдебни сгради и тинтири-минтири, като приоритетът на държавата в момента е строежът на нов футболен стадион и спортни зали.

Анонимен
Анонимен
12 септември 2018 17:45
Гост

По принцип не съм против да се строят и стадиони и спортни зали , но има вярно в това , което пишеш – въпрос на акъл и приоритети е . Една нова или обновена съдебна зала е с голям престиж и е много важно нещо за населеното място . Спортните зали имат много скъпа издръжка и ако не се осигури заетост чрез концерти , състезания и т.н. – което рядко се случва – в бъдеще ще тежи много на бюджета на съответната община . Не е случайно , че старите спортни зали са в окаяно състояние – ремонтът е скъп… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 септември 2018 10:41
Гост

Намалете заплатите, започнете да спестявате и след години нашите деца ще се радват на великолепни представителни съдебни сгради. Поне отвън, тъй като няма да бъдат допускани вътре по къси панталони или поли, без дълбоки деколтета или пък със сандали… Какво да правиш – на това му се вика „утвърждаване авторитета на съдебната власт“ и всички трябва да се борим именно по този начин зя това.
Цялото това писание бе, за да разберат тия от ССБ-то, че акъл отстрани лесно се дава…

Анонимен
Анонимен
12 септември 2018 18:12
Гост

Предлагам да пробваш да влезеш в американска съдебна палата полугол или да се явиш пред американски съдия по къси панталони . Ще ти се случи такава случка , че после ще целуваш българската земя , където свободията все още върви . А че парите за новите съдебна палата ще дойдат от твоята помощ за безработен – то е повече от ясно :))

Сладур,
Сладур,
12 септември 2018 21:34
Гост

Аз ли съм виновен, че ти нищо не си разбрал?. Ще видите пари за нови сгради само през крив макарон. Кажи къде работиш, щом искаш да си безработен, мога да ти помогна.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2018 9:09
Гост

Като няма какво да кажеш – може просто да замълчиш . И заплатите в съдебната система ще растат и пари за съдебни сгради ще се намерят ….Лумпените и съдебните хейтъри ще си продължават да мучат по форумите , но керванът си върви ;))

Безгласна буква
Безгласна буква
13 септември 2018 10:36
Гост

Колко е лесно да поставяш етикет на хора, които дори не познаваш. Мислил ли си върху това? Ако не си, сега е времето да помислиш! Ако си магистрат и си вършиш работата по този начин, следва да плащаш обезщетения, а не да получаваш заплата…
Това което имах да казвам го казах още в началото, а че ти дори не желаеш да вникнеш в написаното и си се затънал като магаре на мост си е изцяло твой проблем. ..
Стискай палци днес при обсъждането на бюджета и си остани със здраве!

варна
варна
12 септември 2018 10:33
Гост

темата за варна и безобразно натъпканите колеги в една сграда се дъвчи от 20 години и все и все нищо не става. тачева щеше да строи сграда… после забвение…

Анонимен
Анонимен
12 септември 2018 15:33
Гост

Мегито по принцип много обича да обещава, но на практика резултатите са нулеви.

Анонимен
Анонимен
12 септември 2018 17:51
Гост

Ами много е просто – варненските магистрати да обявят една хубава стачка . Докато така стоят , чакат и работят в ужасните условия – нищо няма да се случи . Щом г-н премиерът може да построи 20-30 многофункционални зали за поне половин милиард евро , ще намери пари и за съдебна палата във Варна . Само че трябва да знаете как да я поискате ;))