Варненски магистрати ще сезират Висшия съдебен съвет и местните власти с искане за изграждане на нова съдебна палата в града. Решението е било взето на среща на ръководствата на районния, окръжния и административния съд във Варна, районната и окръжната прокуратура, както и представители на съдебната охрана и адвокатурата.

По време на разговора са били обсъдени два варианта за разрешаване на проблема. Единият е да бъде построена нова палата до бул. „Д-р Пискюлиев“, където преди повече от 10 години беше планирано да бъде построена такава, но тогавашният проект отдавна е в историята. Въпреки това магистратите смятат, че е възможно ново проектиране на съдебна палата, с оглед актуалните изисквания на всички институции.

Другият вариант е да се използва наличния незастроен държавен терен срещу затвора във Варна, който е с достатъчна площ, а същевременно е на удобно и комуникативно място.

Какъвто и вариант да се избере, битовият проблем в града е от десетилетия.

Според председателя на Окръжния съд във Варна Марин Маринов една нова сграда ще спести време, пари и усилия на гражданите и бизнеса, които ползват съдебно-административни услуги. „Съдебната власт във Варна ще може да подобри значително качеството на своята работа, ще се оптимизират в пъти разходите за поддръжка и охрана на сградите, както и ще бъдат спестени немалко пари на хората и държавния бюджет“, е казал още Маринов.

Всички участниците в срещата са споделили общите проблеми, срещани от гражданите, магистратите и юристите, заради петте непригодни сгради и вредните условия, в които са принудени да работят магистратите.

Окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров е изразил категоричната си позиция, че съдебната власт трябва да се обедини и да поиска от местната и държавна власт изграждането на нова съдебна палата, която да събере под един покрив всички институции. Според него това е единственото адекватно и перспективно решение на дългогодишните проблеми със сградата. Освен това би спестило време и пари както на гражданите, така и на институциите.

Владимир Чавдаров е казал още, че появилите се идеи за предоставяне на сградата на Транспортна болница на съдебната власт в града, би решила частично проблемите на отделни институции, самият той не е наясно точно на кои, а в същото време ще бъдат похарчени не малко средства. „Доколко разбирам има желание от страна на държавата, след толкова години да бъде намерено решение. Ето защо е необходимо всички ние да кажем какво искаме, от какво имаме необходимост, за да се намери най-доброто, дългосрочно решение на проблемите, които са общи за всички“, посочил Чавдаров.

Председателят на районния съд Ерна Якова е споделила, че е имала възможност да посети не малко съдебни сгради в страната, но никъде другаде няма толкова сериозен проблем, какъвто съществува във Варна. И тя изразила позицията, че само сграда, специално проектирана за съдебна палата, може да реши битовите проблеми на магистратите.

Шефът на Административния съд Тинка Косева на свой ред казала, че макар за ръководената от нея институция проблемът да не е толкова остър, е крайно належащо изграждането на нова съдебна палата да бъде поставено на дневен ред. Всяко друго решение, по думите й, би било палиативна мярка.

Адвокатурата изцяло се солидаризила с магистратите. Председателят на Адвокатска колегия във Варна Юлиян Георгиев е посочил, че в нито една институция на съдебната власт в града няма нормални условия за работа на адвокатите. „Нямаме стаи, където на спокойствие и с нужната сигурност да можем да разгледаме материалите по делата си, а реално ние сме най- голямата юридическа общност в града“, казал той.

Подобно мнение изразил и и.ф. ръководителят на районната прокуратура Красимир Конов. Той предложил всяка институция да провери от каква площ има нужда и да се търси решение, което да задоволи не само сегашните потребности, а да бъде помислено и в перспектива.

Разпръснатите в пет сгради съдебни органи затруднява работата и на охраната, е споделил комисар Милен Грозев от Областната дирекция „Охрана“-Варна. По думите му на ден се извършват между 10-20 конвоя само в града, а работата им била изключително затруднена, заради сериозния трафик във Варна, особено през лятото. Според Грозев в момента е ангажиран всеки възможен ресурс, за да се осигури охраната на 5-те сгради, които обслужват.

В края на срещата, участниците се обединиха около мнението, че решение съществува и отново трябва да бъдат проучени възможностите за проектиране и строеж върху терените, собственост на Висшия съдебен съвет и Министерство на правосъдието.

В края на март представителите на съдебните органи във Варна отново ще се срещнат, за да посочат конкретни изисквания за новата сграда.

 

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ginka
Ginka
28 февруари 2018 13:34
Гост

Пишете на Бойко, бе, ахмаци! Нали Варна му става приоритет да догони Бургас, ще ви префасонира някое военно НДК за нула време.

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2018 13:29
Гост

Крайно време беше за това обединение! И няма да се отказваме!

Анонимен
Анонимен
28 февруари 2018 12:31
Гост

Вече не знам дали ще доживеем нова съдебна палата