Бившият премиер на Северна Македония Никола Груевски няма да бъде екстрадиран в родината си, защото е получил статут на бежанец в Унгария.

Това стана ясно на днешното заседание на съда в Будапеща, на което съдията Ева Варежи обясни, че статутът е пречка пред връщането и екстрадицията, защото ще е в нарушение на законите за убежището.

След заседанието Груевски беше освободен, тъй като рано сутринта властите го арестуваха по искане на правосъдното министерство на Северна Македония заради обвинения в организиране на щурма на парламента в Скопие преди 2 години.

Никола Груевски избяга в Унгария в края на миналата година, след като беше осъден окончателно на 2 години затвор за корупционната афера „Танк“, свързана с покупката на лимузина „Мерцедес“ за $600 000. Според обвинението Груевски оказал влияние върху своите подчинени за купуването на лимузината. В един от разговорите с тогавашния министър Гордана Янкуловска, Груевски казва:

„Искам да бъде последен модел – Full Mercedes“. На задните седалки искам да има екрани за малките, абе, да бъде Full. И започвай с процедурата за покупката на колата. Да „разиграем“, че става въпрос за кола на МВР. До изборите колата да се води на МВР”, казва Груевски, на което Янкуловска отговаря, че така и ще стане.

След бягството му се появиха различни версии за начините, по които е успял да напусне страната, включително че е би облечен в дамски дрехи. Преди две седмици пък премиерът на Северна Македония Зоран Заев каза, че Груевски е напуснал страната, укрит в багажник.

Медиите в Унгария писаха, че Груевски е бил настанен в резиденция на унгарския премиер Виктор Орбан. Двамата са в много добри отношения заради общите им политики в миналото срещу бежанците, а още преди година Орбан казал на Груевски, че може да разчита на убежище в Унгария, ако в родината му го заплашва затвор.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Позор
Позор
28 юни 2019 10:20
Гост

А Орбан хем се бори срещу бежанците и имигрантите, хем на Кольо Груев веднага дава статут. Дано унгарците видят какъв човек им е премиер, авер и укривател на престъпници.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2019 16:18
Гост

Разбирам, че е бежанец, но е и престъпник. Така че трябва да си поеме последствията.

Гого
Гого
27 юни 2019 15:12
Гост

Виктор Орбан за мен е съучастник в престъпление. Но явно в днешно време да си бежанец е привилегия.

Бай Иван
Бай Иван
27 юни 2019 20:31
Гост

A за мен ти си съучастник в престъпление, наречено „безмозъчност“

Анонимен
Анонимен
27 юни 2019 15:09
Гост

Няма значение как е избягал. въпросът е защо македонските власти спят.

Хигиенистка
Хигиенистка
27 юни 2019 15:10
Гост

Kakво се чудиш толкова. Тук в затворите си вкарват пистолети на части.