Бившият премиер на Македония Никола Груевски е окончателно осъден на 2 години затвор заради скандала с покупката на лимузина „Мерцедес“ за $600 000.

Той е признат за виновен като подбудител за покупката на скъпата кола, а тя беше спомената в няколко телефонни записа, които сегашният премиер Зоран Заев разпространи преди две години. Подсъдим по делото, известно като „Танк“, беше и бившия помощник министър на вътрешните работи Гьоко Поповски, който е осъден на четири години и шест месеца затвор.

Според обвинението Груевски оказал влияние върху своите подчинени за закупуването на лимузината. В един от разговорите с тогавашния министър Гордана Янкуловска, Груевски казва:

„Искам да бъде последен модел – Full Mercedes“. На задните седалки искам да има екрани за малките, абе, да бъде Full. И започвай с процедурата за покупката на колата. Да „разиграем“, че става въпрос за кола на МВР. До изборите колата да се води на МВР”, казва Груевски, на което Янкуловска отговаря, че така и ще стане.

„Ей, нямаш представа каква фантазия е колата – има и масаж на задните седалки. Няма по-хубава кола в Македония от тази. Супер, №1, перфектен“ пояснява Янкуловска пък в разговор с тогавашния шеф на спецслужбите Сашо Миялков.

Никола Груевски управлява Македония в продължение на десет години от 2006 до 2016 г., а управлението му беше белязано от масово подслушване и преследване на политическите противници, изолация на Македония от международната общност и съседите, цензура върху медиите, антиквизация и корупция, припомня БГНЕС.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гоце
Гоце
05 октомври 2018 15:35
Гост

Милите македонци, решили да вземат румънския пример за политическа разправа чрез популистки разследвания и присъди. Не, че Груевски не заслужава наказание.

Яне
Яне
05 октомври 2018 15:36
Гост

А българския пример ли да вземат, дето нямаме нито един осъден висш политик?

Анчо
Анчо
05 октомври 2018 15:34
Гост

Дойде му времето и на Никола Груевски. Подслушваше наред, а точно по този начин го хванаха.

Вътзмутен
Вътзмутен
05 октомври 2018 15:33
Гост

А нашите мили управници кога? Позлатихме ги.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2018 15:26
Гост

Ето така се прави. А не като в БГ да им се изплъзват корумпетата.

Георги
Георги
05 октомври 2018 15:31
Гост

Рибата се вмирисва откъм главата.