Министерството на правосъдието опроверга днес публикации в унгарски медии, че бившият македонски премиер Никола Груевски е избягал в Унгария с български паспорт.

Такава информация публикува унгарският в. „Непшава“, като се позовава на източници в правителството на премиера Виктор Орбан. От МП съобщиха днес, че Груевски не е български гражданин, не е подавал документи за българско гражданство и по данни на МВР, той няма издаден български паспорт.

Бившият премиер на Македония сега се укрива в Унгария и е поискал убежище там, след като беше окончателно осъден на 2 години затвор за корупционната афера „Танк“, свързана с покупката на лимузина „Мерцедес“ за $600 000. Според обвинението Груевски оказал влияние върху своите подчинени за закупуването на лимузината. В един от разговорите с тогавашния министър Гордана Янкуловска, Груевски казва:

„Искам да бъде последен модел – Full Mercedes“. На задните седалки искам да има екрани за малките, абе, да бъде Full. И започвай с процедурата за покупката на колата. Да „разиграем“, че става въпрос за кола на МВР. До изборите колата да се води на МВР”, казва Груевски, на което Янкуловска отговаря, че така и ще стане.

Груевски беше обявен за издирване в понеделник, след като не беше открит от властите, за да бъде вкаран в затвора. Според медиите в Унгария, той е пристигнал в страната още в края на миналата седмица и е в резиденция на премиера Орбан. Двамата са в много добри отношения от времето, когато Груевски управляваше Македония, тъй като споделяха общи политики срещу бежанците, водеха сходни кампании „Стоп на операция Сорос“, а според медии в Македония, още преди година Орбан е казал на Груевски, че може да разчита на убежище в Унгария, ако в родината му го заплашва затвор.

В последните дни изданията в Унгария съобщават разнопосочни информация за начините, по които Груевски е успял да влезе в страната, като според някои от тях той е преминал границата, преоблечен в женски дрехи.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гоце
Гоце
15 ноември 2018 13:06
Гост

Голям цирк, голяма излагация. Ако е бил преоблечен като жена, няма пречка да е бил с бг паспорт на жена.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2018 11:31
Гост

Източниците в правителството на премиера Виктор Орбан нещо на са информирани както трябва.

Анчо
Анчо
15 ноември 2018 11:17
Гост

Този да не си е купил от паспортите на черно.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2018 11:16
Гост

Премиера Орбан дали знае, че за укриване на престъпник е подсъдим.