Съдии и служители от различни краища на страната се присъединяват към призива на колегите им от Софийския районен съд (СРС) за спиране на Единната информационна система на съдилища (ЕИСС) до отстраняване на недостатъците ѝ.

До момента в подписки подкрепата си са изразили магистрати и служители от Пловдив, Благоевград, Каварна, Ловеч, Смолян, Севлиево и Враца, както и над 70 служители от СРС.

Преди дни магистрати от най-големия съд в страната призоваха колегите си да ги подкрепят в искането им за спиране на ЕИСС до отстраняване на недостатъците ѝ.  И заявиха, че в противен случай ще са принудени да спрат да работят с нея. Още преди СРС да излезе с позицията си много съдилища от цялата страна изпратиха на съдебния съвет различни възражения и предложения за ЕИСС.

Същевременно днес, за когато е свикано извънредно заседание на Висшия съдебен съвет по темата за ЕИСС, съдии от СРС, СГС и САС се събраха пред сградата и депозираха ново обръщение, този път с апел цялата правна общност да ги подкрепи за съвместни публични действия за въвеждане на истинско електронно правосъдие.

Съдии разказват, че с часове са се опитали да издадат една призовка. Необходими са прекалено много кликвания, за да се подпише съдебен акт. Ако до момента дело за делба е приключило с няколко кликвания в старата система, сега това отнема много повече време и затормозя работата на съдиите. Андрей Георгиев от СРС отбеляза, че системата няма функции адекватни на организиране на съдебния процес. „Например, наказателните съдии, които постановяват присъда, на практика трябва да я качат в системата 3 дни по-късно след като направят протокола от съдебното заседание„, поясни Георгиев. Колегите му от съда казват, че за тях времето е от изключително важно значение и не могат да си позволят да го губят с технически дейности. Ако системата не бъде поправена, това ще доведе до блокиране на работата на съда.

Преди да влезе в залата на ВСС, министърът на правосъдието Десислава Ахладова се срещна с колегите си съдии, с които разговаря за проблемите с ЕИСС. Пред журналисти тя заяви, че основният проблем е прекалено краткият тестови период в пилотните съдилища. „Това, което смятам, че днес ще бъде разумното решение и това, което председателят на ВАС Георги Чолаков предложи, е временно да се преустанови действието на системата за един период до 18 декември, след което съдиите в работна група да изчистят абсолютно всички несъвършенства на системата. Последните две седмици изключително много е работено по системата. Част от съдиите ни обясниха, че се е подобрила бързината на системата, но има още функционалности, които следва да се доработят„, каза още Ахладова.

Пред сградата на ВСС присъстваха и адвокати.

Вчера Софийският адвокатски съвет единодушно реши да подкрепи искането на съдиите за отлагане на внедряването на ЕИСС. „Адвокатурата и цялото обществото има интерес от създаване на електронно правосъдие. Без ефективна и улесняваща работата на съдилищата ЕИСС, която се ползва с доверието на магистратите и съдебните служители, е невъзможно създаването на ефективна и полезна за гражданите и адвокатите ЕПЕП, респ. създаването на реално и работещо електронно правосъдие“, изтъкват столичните адвокати. И призоваха Висшия съдебен съвет „да подходи разумно и отговорно към цялото общество като вземе решение, с което да отложи временно въвеждането и използването на ЕИСС в съдилищата до отстраняване на констатираните недостатъци и проблеми“ (пълния текст на декларация виж тук).

Стефан Марчев от Софийския адвокатски съвет днес беше пред ВСС и заяви, че ако Единната информационна система на съдилищата не се oптимизиpa и пpeцизиpa, тoвa щe ĸoмпpoмeтиpa идeятa зa eлeĸтpoннo пpaвocъдиe.

С позиция зад исканията на съдиите застанаха и от адвокатския съвет в Пловдив. „Въведената на 21 август 2020 г. ЕИСС затрудни изключително много работата на съдилищата и адвокатите и на практика ефектът от нейното внедряване е противоположен на прокламираните при разработването ѝ цели – оптимизиране на работата, повишаване на бързината и качеството на обслужване на гражданите, улеснен достъп до обществена информация“, заявиха в нея от ръководството на колегията.

В писмото си за подкрепа магистратите от Смолян казват: „В настоящия си вид ЕИСС е непригодна да изпълни целите, които ѝ се възлагат, част от функциите, заради които се възхвалява тази система, към настоящия момент не функционират, а и не се установява капацитет за тях…

Вместо да се вземе решение за спиране приложението на ЕИСС и се предприемат конкретни мерки за нейното преработване, се отправят упреци към съдиите и съдебните служители, че не се справят със системата поради некомпетентност. Накърнява се достойнството на българския съдия и на съдебния служител, за да не се признае, че има сериозни недостатъци както в заданието, така и в изпълнението.

Налага се виждането, че и поради финансови съображения ВСС отказва да спре прилагане на ЕИСС и нейното преработване. По този начин недопустимо работещите в съдебната система се поставят в положение да работят с недъгава система с цената на усилия, които следва да се влагат пряко в правораздаване“.

И също се обръщат към колегите си –  в случай, че ВСС не реши да спре прилагането на ЕИСС до преработването ѝ, от 23 септември да спрат да работят с нея.

Защото е недопустимо работещите в съдебната система да се възпрепятстват в работата си от органа, чийто функции са да ръководи съдебната система. Недопустимо е на съдиите и съдебните служители да се вменява некомпетентност с цел да се елиминира неприложимостта на ЕИСС в сегашния ѝ вариант. Явно така създалата се ситуация налага мнозинството от съдиите да наложат мнението си, за да се осигури възможност ефективно да изпълняват задълженията си“, заключават от Смолян.

От районния съд в Благоевград отбелязват, че времето, което е необходимо за работа със системата е в пъти повече от досегашната деловодна програма, което изключително затруднява, а на моменти дори блокира дейността на съдиите. И изразяват несъгласие с предложението на Съдийската колегия да се отложи внедряването ѝ само в СРС и СГС, защото според Конституцията и Закона за съдебната власт всички магистрати трябва да се третират еднакво, няма подобно разделение, а гражданите не се интересуват нито в кое населено място е делото им, нито нивото на съда, нито от системата, която използва за администриране на дела. Хората очакват правосъдие при едни и същи времеви стандарти и достъпност, казват магистратите от Благоевград.

Междувременно стана ясно, че председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков вече има идея за изход от кризата. Както „Лекс“ писа, той е внесъл предложение в съвета, подкрепено от Даниела Марчева и Боряна Димитрова, с конкретно разписани стъпки за преодоляване на проблемите.

Идеята му е системата да бъде внедрена навсякъде до 17 септември, като така ще започне да тече срокът за гаранционна поддръжка от фирмата разработчик „Информационно обслужване“.

На 18 септември системата се спира, а до 18 декември след обобщаване на предложенията на съдиите, фирмата трябва да я „поправи“ и тя да започне да работи.

Според предложението на шефа на ВАС през тези три месеца ЕИСС ще работи само в 17-те пилотни съдилища и там, където искат да я използват.

Очаква се днес този план-график да бъде обсъден от Пленума на съвета.

Очаквайте подробности

64
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Aka
Aka
05 декември 2023 1:23
Гост

yes. Thanks ! Tahmis Turkish Coffee

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 17:43
Гост

Много ми се иска да опитат членовете на ВСС, особено тези, които обвиниха съдиите и служителите, че са глупави и мързеливи, да поработят малко със системата – с новата и старите. Да видим за колко време ще възприемат всичко и как ще се чувстват. Имам видеа заснети и ако не бяха данните за служебно ползване, можех да ги публикувам. А те отразяват само една малка част от всички проблеми.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 15:02
Гост

Нека сега оня с каскета и необятното празно пространство под него да изпрати ново запитване до „братиньовския“ КС допустимо ли е цяла правна гилдия да бъде обявена за ОПГ и да бъде едновременно разпусната, обвинена и задържана под стража „ан блок“, че така ще е по-зрелищно и назидателно (и евентуално законово издържано) за всички, дръзнали да оспорят постулатите на Доган сарай или да противоречат на подлогите Му в съдебната ни система.

Хаха
Хаха
16 септември 2020 14:55
Гост

Като гледам кои са на последната снимка, нито за миг не съжалявам, че не успях и аз да присъствам?

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 15:10
Гост

Не съжалявайте, нали присъствахте на контрапротеста в подкрепа на Гешев, когато го избираха, и се срещнахте с едни ЕнтелектОалци с татуировки в черни фланелки! Сега може да отидете на контрапротеста на пилоните на НДК, където са се събрали все хора, които са бъдещето на страната (пък и с вас ще станат двуцифрено число).

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 21:54
Гост

Дали там или на жълтите павета – все тая, бъдещето на страната е едно и също

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 14:51
Гост

Е сега ще ни покажат нагледно как от москвич се прави мерцедес

Царят е гол
Царят е гол
16 септември 2020 15:22
Гост

Надали е възможен такъв тунинг.

Георги
Георги
16 септември 2020 14:48
Гост

Пълен парадокс! Пробутаха ни тази полуработеща система барабар с флашките си, а сега не могат да си оправят бакиите.

Anonimen
Anonimen
16 септември 2020 14:41
Гост

Нали преди да я внедрят я тестваха тази система. Къде спаха от комисията във ВСС.

Димо
Димо
16 септември 2020 14:42
Гост

А те са будни само кпгато си гласуват бонуси.

ха ха ха
ха ха ха
16 септември 2020 15:02
Гост

Спаха и сънуваха рушветите.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 15:25
Гост

Нали искаха от ВСС отчет за какво и колко пари са дадени. Включително и на хората, участвали в комисиите за това подобие на система.

Zaki
Zaki
16 септември 2020 14:38
Гост

А Чолаков мисли въобще как ще се работи до декември месец.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 15:07
Гост

Никак не е лесна неговата. Хем да служи на мафията в съдебната система, хем да се чуди как да замазва и да се справя с подобни чутовни идиотщини, сътворени от пълни идиоти.

Ибрик
Ибрик
16 септември 2020 15:27
Гост

За служенето на мафията му се отдава. Признавам!

Съдия
Съдия
16 септември 2020 13:56
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
ха ха ха
ха ха ха
16 септември 2020 14:14
Гост

Това, че е възрастна само по себе си не е задължително проблем. Лошото е, че е обезумяла, а последиците са на гърба на системата, за която естествено не й пука. Типичен герберастки кадър.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 15:30
Гост

Не мога да повярвам просто. Каква метаморфоза? Познавам я лично от ВКС. Беше страхотен човек и професионалист.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 13:29
Гост

Що за абсурд? Щели да въведат системата, за да текат гаранционни срокове за фирмата изпълнител, която щяла да я поправи? Тук случая е друг- има неточно изпълнение, което прави непотребно изработеното за поръчващия, затова не следва да се приема изпълнението, а ако някой е направил грешно задание или е приел изработеното без да е проверил качеството да си носи отговорност за разходваните публични средства. Има един прост притцип в живота- ако не можеш да направих нещо по-добро, не пипай действащото, иначе хем пари са разходвани, хем не е свършена работа. Внедряването на новата система трябва да спре, за да се… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 12:03
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 12:33
Гост

Направо е изпаднала в шок, милата… Ама късно е вече…

Позор! Оставка! Затвор!
Позор! Оставка! Затвор!
16 септември 2020 11:37
Гост

За пореден път гледаме „мача“ на задкулисието в съдебната ни система, представляващо интересите на Доган сарай, воглаве с ВСС, Гешев и Чолаков, срещу цялата правна гилдия, за чиито интереси се застъпва Лозан Панов. Излишо е за казвам на чия страна са обикновените почтени юристи. Но мисля, че е крайно време за изметем цялата тази мафиотска паплач от върховете на съдебната ни система!

Nemen
Nemen
16 септември 2020 12:30
Гост

Този форум е за юристи, а също и за адекватни хора. Абсолютно невярно на това, което досега се случва на заседанието е това, което казвате. Не си вършите качествено тролската работа. Все пак всимки гледаме. Нека сме обективни и не политизираме.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 12:43
Гост

Именно защото гледаме и виждаме предварително наизустените реплики на главните артисти Магдалинчев и Чолаков! Проблемът им е колосален, защото насреща имат абсолютни гьонове от ИО и МС, които просто не схващат сюжета, колкото и да им се суфлира

позор, оставка и затвор за ВСС!
позор, оставка и затвор за ВСС!
16 септември 2020 14:09
Гост

Най-корумпираният състав на ВСС за изминалите 30 години.

Krasi mishkov
Krasi mishkov
16 септември 2020 11:29
Гост

Като гледам снимката, едни и същи олигофрени от ССБ ходят навсякъде щом има протести и недоволство.

Позор! Оставка! Затвор!
Позор! Оставка! Затвор!
16 септември 2020 11:42
Гост

Олигофренско е мнозинството съдии в България, чиито интерес представлява ССБ, да бъдат по този начин, макар и индиректно, обиждани. Но олигофренията, наглостта и простащината, както добре знаем, е не само присъща, но и златен стандарт в лайнометните медии на Пеевски. Уважаемия трол вероятно е объркал, че пейства опорни точки в един кафяво-правен сайт.

Някой
Някой
16 септември 2020 10:13
Гост

Очевидно е защо подкрепата е дошла от Каварна, Враца, Ловеч, Смолян и Севлиево. Те имат собствен интерес от тази подкрепа. ЕИСС разваля плановете и възприятията на магистрати и служители в тези райони как да уплътняват работното си време. Вече няма да имат това време да работят до обяд и да редят пасианси на работното им място.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 10:35
Гост

Варна подкрепя СРС. Искам да видя как ще обясните на РС – Варна, че няма с какво да уплътняват работното си време. Забавно ще е.

До "Някой" си.
До "Някой" си.
16 септември 2020 12:00
Гост

А пък аз искам горният „специалист“ да дойде и да покаже в СГС как точно остава свободно време за уплътняване и преди ЕИСС. А най-забавно ще ми бъде да направи демонстрация и с нея! И едва тогава да се изказва неподготвен!

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 11:23
Гост

Много точно!

Костадин
Костадин
16 септември 2020 12:31
Гост

Вярно е, че ЕИСС вече няма да позволява да лъжат със статистиката нисконатоварените съдилища.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 10:10
Гост

Тази сутрин слушах световният наглец и фалшификатор на избори да обяснява колко сме тъпи и не можем да работим с електронни подписи.Та да кажа, ако това му е ПРЕКРАСНАТА СИСТЕМА на ЕВРОПЕЙСКО НИВО, разбирам КАКВИ ИЗБОРИ ПРОИЗВЕЖДА И БРОИ ТОЯ! Очевидно ние 10 години търпим на власт ГЕРБ и сега 5 години ще сме длъжни да търпим ГЕРБВСС на база на наистина престъпна лъжа! Чолаков, ти как обещаваш нещата? Като конкурсите за административните съдилища ли?

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 12:19
Гост

Нека не търпим повече.

Zaki
Zaki
16 септември 2020 14:37
Гост

Този човек много ми падна в очите.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 9:44
Гост

Понеже сме в България, та затова питам – как пък все в България се случва така, че нещо такова да се случи бе. Нещо недоизкусорено да има

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 13:17
Гост

Всичко опира до матряла, колега. До онези 80 %, които всъщност са много, много повече.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 9:43
Гост

Някой програмирст явно е спал и не е направил каквото трябва за да работи системата на топ ниво. На топ ниво.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 9:43
Гост

Истински кошмар е новата система. Потвърждавам. Преди беше по-лесно.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 9:42
Гост

Като цяло трябва да се разреши този проблем веднъж за винаги

Адвокат
Адвокат
16 септември 2020 8:01
Гост

A т.нар. проф. М. Константинов ви каза преди малко по телевизора, че системата си е супер и работи, просто трябвало малко повече да се напрегнете.

Да
Да
16 септември 2020 8:27
Гост

Константинов се държи като падащ от друга планета,съдиите и до сега си имаха ИТ на световно ниво и ползват КЕП от 2014 за разпределение на делата,не виждат КЕП за първи път и много добре знаят как се ползва!Само че до сега КЕП се ползваше с 1 клик,а сега с безумен алгоритъм 5 -10 минути напред-назад само за един КЕП на 1 акт.Пълен абсурд!Това ли е европейско ниво,Константинов??

мизерниците
мизерниците
16 септември 2020 14:05
Гост

Константинов е рядка герберска подлога, на която са й дали да захлеби и тя малка.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 18:35
Гост

Глупости,

свидетел
свидетел
16 септември 2020 8:37
Гост

От кога тая медиина звезда започна да разбира и от право!!! Че разбира от правене на избори знаем, че всяваше паника за корона вируса помним ама вече и от право да разбира аре стига.Естествено че ще защитава системата нали я прави ИО а той от там заплата взима.Нека да дойде във ВКС където се внедрява в момента системата и да се срещне със съдиите да обработят една преписка може и пред камери пък тогава да говори

работа, работа
работа, работа
16 септември 2020 7:59
Гост

Всеки съдия е наясно, че това е бъдещето и не съм съгласен да се внушава, че видите ли някои били против, защото вече не можели да си пишат делата вкъщи. Що да не можеш, написваш си решението и си го носиш готово, просто после те чакат поленцата, кликовете и КЕП-овете. Да кажат и адвокатите как е въпросът със справките и ЕПЕП. А бе защо въобще си говорим празни приказки, а не се захванем за работа.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 10:11
Гост

Ако искаш да видиш бъдещето, върви поне в Германия. НЕ ИСКАМ ГЕРБАДЖИЙСКО БЪДЕЩЕ!

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 11:28
Гост

Справките в портала се правят с КЕП. В търговския регистър и НАП също е с КЕП. Само съда не иска. Защото миткат из улиците и не си седят на работните места.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 7:50
Гост

Има много подписки. Съдиите масово недоволства. Да се чуди човек как може да се неглижира ситуацията и да се говори за бойкот на малка група магистрати като системата ври и кипи. Дори някой съд да не е поискал спиране на системата, а да е посочил забележките си, означава, че има проблем

пилоти
пилоти
16 септември 2020 7:53
Гост

Ами така става като нямаше същинско пилотно въвеждане, колко време изчакаха след първите 17? Какво направиха, изслушаха ли ги? Поправиха ли проблемите? Ако това беше направено, както се прави, нямаше да скачат останалите. Но няма държавническо мислене, както някой написа по-долу

123
123
16 септември 2020 8:09
Гост

Трябва разбиращи съдии да говорят с проблемите с разбиращи експерти.

да им покажем
да им покажем
16 септември 2020 7:49
Гост

След предложението на Чолаков е ясно, че днес съдиите ще бъдат чути и здравият разум във ВСС ще надделее, но тези хора трябва да разберат, че не могат да се държат високомерно с нас. Че са отишли във ВСС, за да работят за правораздаването и за съдиите, а не за себе си. Затова всеки, който може – днес пред ВСС

Съдия
Съдия
16 септември 2020 7:39
Гост

Дали подписка или възражения и писма, факт е, че има сигурно 100 сигнала срещу системата! Няма какво да се прави на луда Имова, че някой нещо харесвал. Харесват подлогите й, които скоро ще я заплюят, защото пенсионерки не им вършат работа. Това, че някой съд се е изказал по- дипломатично не означава, че приема системата. Ако искате можем да се съберем всички с един камион домати пред ВСС, за да ви кажем най- логичното ОСТАВКА! СРАМ ЗА СИСТЕМАТА СТЕ!

big difference
big difference
16 септември 2020 7:45
Гост

аз пък ще кажа евалла на Чолаков! Нито във ВАС, нито в административните работят със системата, но той мисли разрешение! Защо? Защото за разлика от Лозан Панов е държавник и мисли за доброто на съдии. Туй то

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 8:01
Гост

Ще ти кажа каква е работата – единия е обединител, а другият – разединител. Панов само търси конфронтация и да има конфликти, а Чолаков да решава проблеми. Как не случихме на председател на върховен съд

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 8:01
Гост

Да, и аз се изненадах, че предложението дойде от него. Защо не го направи Лозан Панов, защо не дойде от другите в СК, които един ден ще работят със системата. Идва от ВАС, в който няма ЕИСС

Репутация
Репутация
16 септември 2020 8:25
Гост

Когато нямаш ЕИСС, е лесно да даваш предложения.

Да
Да
16 септември 2020 8:26
Гост

!!!

Z.Z
Z.Z
16 септември 2020 8:04
Гост

Защото на Лозан не му пука, той не се занимава с тези „дребнотемия“.

за това
за това
16 септември 2020 8:32
Гост

Защото чрез него ИО и прокурорката се опитват да се спасят от разследване и възмущението на съдиите, набрало невиждани до сега размери,не за друго!Той показа колко му пука за другите съдилища като остави своите да работят с досегашните системи спокойно ,а енергично гласува общите съдилища да се блокират с този абсурд,повишен незаслужено в система!!!

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 10:13
Гост

Толкова я замислил, че напълни административнити съдилища с командировани, на които един конкурс не може да осигури! Вярно, въпрос на приоритети, първо милионите, после хилядите.

Гери
Гери
16 септември 2020 14:44
Гост

Кое му е доброто. Та за 2 месеца хората ще направят и внедрят нова система.

жалка работа
жалка работа
16 септември 2020 14:01
Гост

Вероника Имова започва от ден на ден да изглежда все по-нелепо. Меракът й за съдия в КС, номинирана от ГЕРБ, доби гротескни измерения и я свали на самото дъно.