Поради липса на кворум „пропадна“ дебатът по проблемите с работата с Единната информационна система за съдилищата (ЕИСС) в Съдийската колегия (СК). Той ще се проведе на 1 септември, за когато по принцип е насрочено редовно заседание на СК на Висшия съдебен съвет (ВСС).

На днешното заседание присъстваха седем от кадровиците – председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Чолаков, Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Олга Керелска, Красимир Шекерджиев и Севдалин Мавров. Другите бяха в отпуск. Единствено за Стефан Гроздев нямаше информация защо отсъства.

Искането за провеждане на извънредно заседание беше на Боряна Димитрова, Даниела Марчева и Севдалин Мавров, а причината – множеството сигнали и писма от съдилища, в които се излагат редица проблеми при работата с ЕИСС. Както каза днес Красимир Шекерджиев: „И моята поща е пълна с въпроси, запитвания, оплаквания, петиции“.

Заради това Димитрова, Марчева и Мавров предлагат в спешен порядък да се предприемат следните мерки:

Oпциитe в EИCC, ĸoитo зaдължaвaт cъдиитe дa извъpшвaт вcичĸи пpoцecyaлни дeйcтвия c eлeĸтpoнeн пoдпиc дa oтпaднaт, ĸaтo ce пpeдвиди дa ce cнeмa eлeĸтpoнeн oбpaз oт тяx, ĸoйтoдa ce пpиĸaчвa и зaвepявa в EИCC oт cъдeбeн cлyжитeл.

B EИCC дa ce пoдпиcвa c eлeĸтpoнeн пoдпиc oт cъдиитe caмo ĸpaйният cъдeбeн aĸт, ĸoйтo ce oтбeлязвa в peгиcтъpa.

Eлeĸтpoнeн oбpaз oт дocъдeбнитe пpoизвoдcтвa и/или дpyги дoĸyмeнти пo HOXД, ĸaĸтo и oт дoĸyмeнтитe пo дeлaтa пo нecъcтoятeлнocт дa нe ce cнeмa- изцялo или чacтичнo. Cнeмaнeтo нa eлeĸтpoнeн oбpaз oт дocъдeбнитe пpoизвoдcтвaпo HOXД и/или oт дpyги дoĸyмeнти пo тяx, ĸaĸтo и oт дoĸyмeнтитe пo дeлaтa пo нecъcтoятeлнocт дa ce извъpшвa пo пpeцeнĸa нa cъдилищaтa.

Дa ce ĸopигиpa EИCC в чacттa oтнocнo зaпoвeднитe дeлa c oглeд cъздaдeнитe тeмплeйти /фopмyляpи/ пo нaчин, пoзвoлявaщ peдaĸтиpaнeтo нa гeнepиpaнитe пpoeĸти зa зaпoвeди им oт cъдиитe и oтpaзявaнe нa нeceнитe тeĸcтoвe в ĸpaйнитe aĸтoвe.

Дa ce oбcъди oт Πлeнyмa нa BCC възмoжнocттa зa paциoнaлизиpaнe нa интepфeйca/aлгopитъмa нa oтдeлнитe пpoцeдypи в cиcтeмaтa ĸaтo нaпp.oбявявaнe нa aĸтoвe в зaĸpити зaceдaния и дp., ĸaĸтo и дa ce изpaбoти плaн зa oтcтpaнявaнe нa вcичĸи ĸoнcтaтиpaни нeдocтaтъци и пpeпopъĸи нe caмo в тecтoвaтa paбoтa нa пилoтнитe cъдилищa, нo и във вcичĸи ocтaнaли“.

Според тях причината за недостатъците на системата е в изготвения преди стартиране на проекта детайлен план за изпълнение на дейностите, където не е предвидено при анализа и предложенията за реинженеринг на работните процеси, свързани с разглеждането и администрирането на дела в единен модел, да участват съдии и съдебни служители.

Включени са били 8 IT експерти от съдебната система, които обаче не са реалните потребители на системата и съответно не могат да бъдат полезни при дефиниране на работните процеси, които ще бъдат разписани после в ЕИСС.

Това всъщност е било забелязано и от самите съдии при първия им досег с ЕИСС. Те са установили, че системата не е писана за нуждите на съдебната система, не са отчетени спецификите в работата и на практика решенията на системата са неприложими в реална работна обстановка.

Другият проблем е много краткият срок на тестване на ЕИСС. В края юни започна поетапното й пилотно внедряване в 17 съдилища, а месец по-късно пък стартира въвеждането на системата навсякъде, без административните съдилища и ВАС.

Според детайлния план за изпълнение на дейностите по проекта за ЕИСС, изрично е предвидено след пилотното й внедряване тя да бъде тествана, недостатъците да бъдат отстранени, несъответствията изгладени и чак тогава да се пристъпи към повсеместно въвеждане. Предвиден е и 36-месечен преходен период, през който едновременно да работят ЕИСС и старите системи за управление на дела.

Кадровици: Вината е наша. Трябват само няколко стъпки

Липсата на кворум разочарова част от присъстващите кадровици. „Ако няма интерес от страна на Съдийската колегия, да внесем предложението на Пленум“, каза Боряна Димитрова.

Олга Керелска на свой ред път попита защо сега е насрочено заседание, след като следващата седмица ще има редовно такова.

На всички е ясно какъв е отзвукът от внедряването на ЕИСС. При презентацията й имаше едни хвалебствия колко е добра, нямаше никакъв критичен отзвук. Сега ни събужда с гръб и трясък. В най-неподходящия момент тръгнахме да я внедряваме, когато съдилищата имаха задължението да наваксат с графика. Реакцията сега не ми звучи достатъчно искрено. Прави се предложение, за да покажем колко сме загрижени за съдиите“, коментира Керелска.

Боряна Димитрова отговори, че всеки божи ден изникват все повече проблеми. Тепърва предстои ЕИСС да бъде внедрена в софийските съдилища, а с проблемите, които има, се предполага, че това ще доведе до пълния им блокаж.

Тя напомни, че през юли, когато се обсъждаше темата, членове на ВСС са реагирали, че не е правилно сега да се въвежда системата. Но тогава им бе обяснено, че графикът е по проект. „Изгледахме една презентация, която се нарича обучение. Когато я гледаш, стъпките изглеждат логични и подобрени. Но не ни беше обяснено, че зад всяко прозорче, стоят 20 клика, че съдиите ще се превърнат в деловодители. Подкрепихме внедряването без да очакваме какви проблеми ще възникнат. Цяло лято вися в съда, за да разбера и най-малкия детайл – за какво точно става въпрос“, поясни Димитрова и заяви, че сега трябва да се реагира.

И допълни: „Ако вървим към електронно правосъдие, да се опитаме да го направим работещо. Сега да махнем квалифицираните електронни подписи от съдебните актове на всяка крачка. Въобще не пропускам техническите въпроси, които са натрупани. Но говоря за действия, които са незаконосъобразни. Ако бях съдия, щях да откажа да ги изпълня. Не може заповедното или обезпечително производство да е с бланка, на която съдиите да не могат да пишат.

Вярно е, че вината е наша, пропуснахме. Но няколко стъпки са необходими от страна на ВСС, за да се обърне внимание на деловодната част. Не разбирам защо се обръща на лична битка“.

Проблемът с КЕП е един от най-сериозните като той се поставя от мнозинството от съдиите. Той е посочен на едно от първите места и в искането на Боряна Димитрова и Даниела Марчева за спешна промяна на работата с единната информационна система:

„При работата си с ЕИСС съдиите извършват функции, които са практически деловодни, както и ненужни от законова гледна точка като например действията от страна на съдиите при подписване на съдебните актове с КЕП.

За валидността на съдебните актове нито един закон не изисква съответният съдия да положи електронен подпис, напротив, задължително е съответният съдебен акт да е подписан саморъчно от съдията и от съдиите в съдебния състав, взели участие при постановяването му. Съдебните актове не се създават във вид на електронен документ, а електронният му образ, който може да се осъществи със сканиране или “прикачване” в съответен текстови формат в системата е деловоден въпрос, а не правораздавателен.

На практика, към този момент задължително условие за електронното вписване, респективно обявяване на съдебния акт, е да бъде подписан от тримата членове на съдебния състав с КЕП, което е ирационално и лишено от законова логика също. Отделно от това, за всеки акт от закрито заседание (разпореждане, определение и пр.) се извършват  множество стъпки само в насока работа с програмата (кликвания на бутони, избори от списъци, попълвания на полета и др.). Дори в случай, че съдията следва да отговори на молба за издаване на препис с разпореждане, съдържащо само думата „Да“, това коства много повече време от досегашният начин на работа. Да не говорим, че програмата винаги изисква мотив, поради което съдиите са принудени да пишат ненужно или да „лъжат“ програмата, поставяйки просто някакъв символ в полето за мотиви, за да ги пропусне да преминат към следващата стъпка. Ако интернет връзката е натоварена, може да се окаже, че един 8-часов работен ден е ангажиран само с техническото въвеждане на 20-ина разпореждания по доклада“.

Боряна Димитрова днес заяви, че е безотговорно въпросът да не бъде обсъден и да не се направи опит да се реши. Тя изрази недоумението си и как Олга Керелска може да присъства на заседанието на Съдийската колегия на рождения си ден, а други нейни колеги не.

Керелска отново взе думата, за да поясни, че координаторът по проекта Вероника Имова е в отпуск, но е изпратила писмо, с което иска обсъждането на проблемите в работата на ЕИСС да бъде отложено като предлага в предстоящия дебат да участва ръководителят на проекта Гергана Мутафова (която за днес също бе поканено, но и тя е в отпуск, както стана ясно на заседанието), както  и представители на разработчика и IT-специалисти. Керелска намери предложението на Имова е разумно. „Знам, че има проблеми с КЕП, част от проблемите са и заради това, че системата е нещо ново. Но трябва да сме сигурни, че предложенията на колегите Димитрова и Марчева може да бъдат реализирани, а не само да отчитаме дейност, защото мандатът ни свършва. Има проблем и той ще стане по-сериозен, ако не се вземат мерки, но те трябва да се вземат умно, без демонстрации на загриженост“, каза Керелска.

Даниела Марчева призова колегите си да не вкарват в излишен спор, това, което са искали, са го написали ясно.

Ясно е, че една система като ЕИСС няма как да тръгне без проблеми. Но тук има два много важни въпроса, отнасящи се до доработки. Трябва да се преработи интерфейсът така, че да не са необходими множество кликвания, за да качиш един акт от закрито заседание, да не са необходими 30 кликвания, за да сложиш резолюция „Да“ на молба за издаване на изпълнителен лист.

Системата забива, защото е уеб базирана. Бях в Софийския апелативен съд. 20 минути отне на заместник-председателя да разпредели едно дело.

За районните съдилища най-големият проблем са заповедните производства. Бланките и функционалностите са генерално сгрешени, пълен хаос е. 40 минути не може да се изкара заповед за плащане. Бланките за плащане генерират грешни диспозитиви. А заповедните производства са половината от делата на гражданските съдии“, посочи Марчева.

В предложението за предприемане на спешни мерки проблемът със заповедните производства е описан така:

„Данните, въз основа на които се издават заповеди по чл.410 и чл.417 ГПК, се въвеждат в специални формуляри (бланки в ЕИСС), след което съдията генерира проект на заповед, като данните се пренасят в стандартна бланка на заповед. Така генерираният проект на заповед не може да се редактира от съдията, т.е. той не може да коригира в проекта въведеното основание или размери, не може да промени структурата на текста (например да преподреди вземанията, длъжниците), да изключи някои длъжници, да допълни някакво уточнение, частично отхвърлителен диспозитив, разноски в полза на съда и пр., да издаде допълнителна заповед при частична отмяна от горната инстанция и т.н. В падащите менюта не са предвидени достатъчно опции на основанията, от които произтича вземането, като например договор за цесия  и др. Според съдиите в районните съдилища, структурата на заявлението (формуляра) е далеч от перфектна, но и не позволява да бъде променяна с оглед конкретния случай. Получава се, че съдията трябва да постановява по определена бланка като спазва дори словореда на заложеният диспозитив, което е недопустимо от гледна точка на закона и подобна хипотеза е била отменяна от ВАС (Решение по адм.д.№10533/2006г.). Най-важното в случая е, че диспозитивите ще бъдат грешни“.

Марчева допълни, че впечатлението, което съветът оставя у съдиите, че пак са се изпокарали, пак има лични обиди, отново има някаква „лична фиксация и обсесия“. „Накрая никакъв резултат. Ние не сме резултатни, това ни е проблемът“, заключи Марчева.

В крайна сметка поради липса на кворум дискусията се отложи за 1 септември като за тогава ще бъдат поканени Гергана Мутафова, представители на фирмата разработчик, както и магистрати от съдилища, в които ЕИСС е внедрена.

41
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:25
Гост

­­Г­о­­р­е­­­щ­и­ ­­м­­о­­­м­­­и­­­ч­­е­­т­­а­­­ ­­в­и­­­ ­­­о­­­ч­­а­к­­в­а­­т ­­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?46659

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
25 август 2020 23:30
Гост

Там, където стъпи човек /идиотите от Чалгаристан, най-опростачената държава в Еропа/, трева не никне, само изкуствен райграс /лъжи и измами за едни пари/, който създава заблудата за нещо подобно на природа, но, като махнете напоителната система /еврото от касата/, всичко отива на кино.

Лука
Лука
25 август 2020 18:39
Гост

Ха-ха , тая система я искал………народът . Народът иска……. съдиите по цял ден да се борят с идиотски програмен продукт и да нямат време да си напишат решенията . По същата логика на съдиите може да им се сложи норма в работно време да плетат чорапи или да белят картофи . Поне ще има някакъв смисъл , а от постоянно отваряне на компютърни менюта и от забиващ софтуер ползата е никаква . Знае ли се въобще каква е целта на задачата освен някой да се налапа с пари ?

Анонимен
Анонимен
25 август 2020 18:34
Гост

№ BG05SFOP001-3.001-0001-C01 „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на единна информационна система на съдилищата“, с бенефициент ВСС, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Ръководител на проекта е г-жа Гергана Мутафова – член на Прокурорската колегия на ВСС и председател на Комисия „Съдебна администрация“ на ПК. В проектния екип участват членовете на ВСС г-жа Боряна Димитрова – член на Съдийската колегия и председател на Комисия „Съдебна администрация“ на СК, и координатор „Оптимизиране на съдебната карта и съпътстващи анализи“, г-жа… Покажи целия коментар »

ЕИСС
ЕИСС
25 август 2020 17:52
Гост

Въвеждането на тази система е стъпка в овладяването на съдебната власт (съдилищата, щото прокуратурата отдавна е овладяна). Направи една система финансово зависима и гледайте сеира. Всичко започна с изваждането на нотариата, продължи с имотния и търговския регистър (вписванията на имотите сделки и фирмените отделения), въвеждането на ЧСИ….. До ЧСИ още се държахме, но вече не можехме да се издържаме от собствените приходи и бам 2008 и…. няма вече ДМС. Няма кинти. А всичките такси можеха да останат в съда – нотариално, търговски, изпълнение. Създадоха едни богаташи, а съда стана зависим. Молим се ежегодно за пари. Даже и не се молим… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 август 2020 16:58
Гост

Нямаше никаква нужда от смяна на системите,още по малко във всички съдилища почти едновременно и то по средата на годината.Но най важното е че новата е по бавна и мудна от старата около 20 пъти.Изниква въпросът кой и с какъв акъл реши че трябва да се направи това деяние.Никой досега по никакъв начин не беше повдигал въпрос за качествата на старата система.Отново следва въпросът кой има интерес от извършването на това деяние.Наричам тъпотията не случайно с думата деяние,тъй като на първо място това ще доведе до блокиране на съдилищата и на второ все пак става дума за парични знаци.

John
John
25 август 2020 15:57
Гост

Гражданите искат електронно правосъдие, съдиите не искат да ползват КЕП, СРАМОТА бе, другари, в кой WORLD…опа WORD живеете още?

ВЛК
ВЛК
25 август 2020 15:59
Гост

A гражданите искат ли да ползват КЕП? Я ги попитай и ти, щото ние вече сме ги питали…

Анонимен
Анонимен
25 август 2020 16:39
Гост

Няма как са ползваш КЕП, ако другата страна не е съгласна с такава договореност. Така, че освен незаконно оказаната принуда на съдии да подписват договори за КЕП, не сте предвидили снабдяването на народа с КЕП. КЕЛЕПИР, МАЙНА

John
John
27 август 2020 19:38
Гост

Има закон за електронният подпис и електронният документ, няма искам, не искам!

Анонимен
Анонимен
25 август 2020 16:54
Гост

Гражданите искат да подават молби електронно и да подписват съдебни споразумения по същия начин?! Сериозно?! Не знаех, ша ма прощаваш

РС служител
РС служител
25 август 2020 22:05
Гост

Гражданите искат бързо правосъдие, а не електнно. С новата система бързо правосъдие не виждам как ще се получи, след като съдията вписва един акт 40 мин., деловодителя го работи половин ден, секретаря след съдебно заседание вписва резултат минимум 40 мин., но трябва да пише и протокол от съдебно заседание и едно изпълнение на влязло в сила решение, което отнема с новата система около 1 час. Това е работа по системата за целия ден, по едно, единствено дело, това е капацитета на системата, за повече работа оставаш след 17:00 часа. В нашия съд влизаме в съдебно заседание с дела от най-малко… Покажи целия коментар »

Обиновено
Обиновено
25 август 2020 15:39
Гост

ВСС strikes again 😀
Напомня на НАПаджийката Галя Димитрова, ако ще апокалипсис да има, отпуската е свещена -> „Да се оправят….“

Хаха
Хаха
25 август 2020 17:03
Гост

Светът няма да свърши в рамките на два дни, а и да свърши ще ви освободи от работните ангажименти. Така че не драматизирайте, ако обичате

системен администратор в РС
системен администратор в РС
25 август 2020 14:55
Гост

До отговорните другари във ВСС – необяснимо и противоречащо на здравия разум е това което се случва с ЕИСС. Да не говорим, че е и противозаконно, и дори престъпно всичкото това бързане да се внедри във всички съдилища. Всеки ден в изчакване за вземане на адекватни мерки по намиране на изход от създалата се ситуация е пагубен за работата в ОСВ, не го ли разбрахте вече? Проблемите са много и то все съществени, някои от тях станаха ясни веднага след внедрването на системата в „пилотните“ съдилища и всеки ден излизат наяве нови. Защо досега не се вслушахте в отзивите на… Покажи целия коментар »

Мирослав Димитров
Мирослав Димитров
25 август 2020 14:51
Гост

„Вярно е, че вината е наша…. Но няколко стъпки са необходими от страна на ВСС, за да се обърне внимание на деловодната част“ Да вината е ваша, но е колективна, да вината е ваша затова, че допуснахте да се давим в това блато, да вината е ваша затова че няма избор… Но стига с политическото говорене, за какви стъпки става дума…за колко време, та за има-няма месец има огромно недоволство…Цялата съдебна система Вас гледа и Вас чака да проявите решителност, а не политиканстване.Стига с демагогията много добре Ви е било обяснено, че тази програма не може да се пипа на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 август 2020 14:16
Гост

Ама разбира се, хората отпуска, а за тъпите съдии няма съдебна ваканция! Боклук до боклука пореден ВСС! Докато решите да дискутирате системата, съдиите просто ще я игнорират, защото това е връх на корупцията! Всъщност какъв е хонорара на Гергана Мутафова като шеф на работната група?

бърнирабълката
бърнирабълката
25 август 2020 14:01
Гост

Пак Гергана Мутафова! За пореден път. Докога?
Очевидно безценен кадър в най-лошия смисъл на думата. Дори прокурорите не я избраха, та се наложи групата смешници, наречени „депутати“, да го направят. Между другото, не беше ли забъркана и в апартаментната история?

Лука
Лука
25 август 2020 12:25
Гост

Не виждам да е „притупал тупана“ да се вкарва тази система . Да се спре докато не се преработи тотално и не се отстрани и най-малкия й недостатък и пропуск . Не става въпрос за документооборот в ОДЗ или в селско читалище , а за цялото правораздаванех и за нормалната работа на хиляди хора . По-добре е парите за нея да пропаднат , отколкото да си създаваме излишни проблеми . Иначе виждам доста аргументи „ИО“ да връщат пари , защото май скритите недостатъци са повече от достойнствата й !

Симеон
Симеон
25 август 2020 12:10
Гост

Какъв спешен порядък, какви пет лева? Те не могат да се съберат, спешно щели да взимат мерки!

Лозан
Лозан
25 август 2020 12:09
Гост

Информационно обслужване се изложиха тотално.

Оставка и на вас
Оставка и на вас
25 август 2020 11:44
Гост

Гроздев го мързяло да си включи Зуума.
Керелска я мързяло да прочете материалите, все незапозната.
На останалите боклуци няма кой да им прекъсне отпуска.
Що за безобразие! Не стига че девалвирахте цялата държава с кадровите си избори, ми и една техническа задача не можете да решите.

Нищо, от линча, когато съдебната система отново спре септември, няма да можете да се скриете.

Хаха
Хаха
25 август 2020 13:03
Гост

Забавляваш не може да ти се отрече, ама вярваш ли си?
Много е лесно да критикуваш анонимно в Интернет, а нещо друго способен ли си да правиш?

mrum
mrum
25 август 2020 11:40
Гост

каква отпуска, бе лешпери – дайте да закрием съдилищата докато се наваканцуват… нямате си на идея каква е тази система – очаквам на 15.09. съдилищата да затворят врати….

Е, браво
Е, браво
25 август 2020 11:38
Гост

Тоест работата на съдиите се облекчава за сметка на съдебните служители.

Лука
Лука
25 август 2020 11:37
Гост

Какво да бързат , няма те да работят с тая система , я . ИЗДЪНКАТА Е ГРАНДИОЗНА , а лошото е , че парите са взети и няма как да се върнат . Затова по изпитаната тактика – първо провалено събрание , после обсъждане и не може да се вземе решение от караници , работна група , нови обсъждания и анализ , одит на подбрани експерти….пък то накрая съдиите свикнали с идиотската система ….или поне мандатът свършил . Ще ги карате да бързат …ТЯХ….затова ли лизаха з….ци да се уредят. Кариерен бонус и туй то , защото много ЗАСЛУЖИХА .… Покажи целия коментар »

Димко
Димко
25 август 2020 11:35
Гост

Това е изключително несериозно отношение.

Ева
Ева
25 август 2020 11:30
Гост

Слушах пренията и за пореден път се озадачих: кому е нужно да се изкачва, да се отлага, да се мислело и т.н., както предлага Керелска? Тотална неадекватност! Системата се внедрява с пълна сила и проблемите са РЕАЛНИ, тя предлага да се изчакало и бла-бла… Тези хора са напълно самозабравили се. ОСТАВКА!

Asparuhov
Asparuhov
25 август 2020 11:22
Гост

Е то зор да се съберат хората да обсъждат. А като се замислиш и след това как няма да могат да вземат единно решение

Златимир
Златимир
25 август 2020 11:21
Гост

Успех в обсъждането след време

Боби Босов
Боби Босов
25 август 2020 11:21
Гост

Разбирам ги неприсъствалите. Нормално е да искаш да разпусне преди несигурната есен

Manoleva
Manoleva
25 август 2020 11:21
Гост

Ще ме прощават ама и аз да съм седяла цяла пролет затворена заради 30 случая на ден и да не съм ходила никъде пролетта, а после лятото да съм си взела трудно отпуска да ида с децата някъде, е няма да се върна спешно за да обсъждаме нещо, което спокойно може да се обсъди и през септември

Ани
Ани
25 август 2020 12:29
Гост

ама моля Ви. След като сте поели такава отговорност, ще си носите кръста. Проблемите с ЕИСС са с приоритет пред желанието Ви за почивка

Обретенов
Обретенов
25 август 2020 11:20
Гост

Типично по български. На всички им пречи нещо и им спъва работата ама ще почнат да се събират, когато никой няма да иде.

KilleER
KilleER
25 август 2020 11:19
Гост

Мисля, че бе редно да се правят тия събрания, когато хората няма да са в отпуска. Сега това бе прибързано

Стаматова
Стаматова
25 август 2020 11:19
Гост

Ма какъв кворум чакате да се събере в края на август, отпускарско време.

Анонимен
Анонимен
25 август 2020 11:18
Гост

Определено мисля, че можеха да вземат малко присърце проблема

Емо
Емо
25 август 2020 11:34
Гост

Те забъркаха тази каша. А сега и не могли да се съберат. Пълно безхаберие.

Анонимен
Анонимен
25 август 2020 11:18
Гост

НЕ стига, че е внедрено калпаво и бави работата им, ама и типично по български няма да се събере кворум, когато ще обсъждат

Анонимен
Анонимен
25 август 2020 11:18
Гост

Класика

потърпевш съдия от новата ЕИСС
потърпевш съдия от новата ЕИСС
25 август 2020 13:20
Гост

Всичко е много добре замислено – да се въвежда системата след пандемията, по време на съдебната ваканция на ВСС и на отпадналата такава в съдилищата?! Те съдиите и то само от общите съдилища, но не и от административните, са свикнали на всякакви гадости, та една ЕИСС повече няма да ги събори, я. То не бе система за натовареност, прекрояване на съдебна карта, работа по време на пандемия и т.н.. Хора от ВСС, моля спрете тази недомислица ЕИСС!!! Разберете най-после, че сме хора, а не роботи и всяка безумно изгубена минута време в лутане из лабиринтите на ЕИСС ни коства страшно… Покажи целия коментар »