Магистрати от Софийския районен съд (СРС) търсят подкрепа от съдиите от цялата страна за искането им за спиране на внедряването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) до отстраняване на недостатъците ѝ, а ако това не стане, то да спрат да я прилагат, научи „Лекс“.

Днес във Висшия съдебен съвет беше внесена декларация, подписана от 130 съдии от СРС (пълния ѝ текст и подкрепилите я виж тук), за която „Лекс“ писа. В нея те настояват за спиране на системата. И точно от днес официално съдът започна да използва ЕИСС за новообразуваните дела. До момента магистратите работеха на нея в тестова среда.

От СРС предлагат Висшият съдебен съвет да назначи комисия, в която да влязат съдии и служители от петте апелативни района, както и представители на фирмата разработчик „Информационно обслужване“. След като чуе и мнението на професионалната общност за недостатъците и необходимите доработки, тази комисия да потвърди, че „поправките“ са направени и да започне работа ЕИСС.

Докато това се случи, съдиите настояват внедряването на системата да бъде спряно, а там, където вече е налична, да се спре регистрирането на нови дела, освен ако общото събрание не реши друго. Новите производства може да регистрират в старите системи, а работата с вече въведените дела в ЕИСС ще даде възможност да се идентифицират проблемите и да се проследят решенията им в реална среда.

От СРС посочват, че ако ВСС не се съобрази с разумните предложения на съдилищата от всички инстанции, ще бъдат принудени да откажат да използват ЕИСС, докато тя не започне да работи поне толкова бързо и ефективно, колкото и сегашните деловодни системи.

Наред с декларацията обаче от СРС са подели кампания сред колегите си за подкрепа на искането им за спиране на системата до отстраняване на недостатъците ѝ.

Вече има съдилища, които са обявили, че се присъединяват към СРС. 60 магистрати от Софийския градски съд също излязоха в подкрепа на колегите си.

При проведените обучения в СГС на 8 и 9 септември 2020 г. бяха констатирани и други допълнителни проблеми, извън изброените от СРС и вече поставени от колегите от другите съдилища в страната, свързани с разглежданите от СГС като първа и въззивна инстанция дела, включително и такива, произтичащи от несъответствието на ЕИСС с разпоредби на ГПК. За тези поставени проблеми разработчикът не предложи разрешения за отстраняването им.

Неработещата ЕИСС води до невъзможност и особено съществени трудности за осъществяване на правораздавателната дейност на съда, а това пряко би рефлектирало негативно върху правата и интересите на страните по делата“, добавят градските съдии в подписка, която вече е внесена във ВСС.

Пленумът на ВКС също се занима с проблемите на системата. На 9 септември и върховните магистрати решиха да поискат отлагане на внедряването на ЕИСС, като са възложили на председателя на съда Лозан Панов да сформира група, която да подпомага работата на фирмата разработчик „Информационно обслужване“ при доразвитието на ЕИСС. По график системата трябва да бъде въведена във ВКС в понеделник.

На 1 септември Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет обсъди трудностите и проблемите, които срещат магистратите при работата с ЕИСС. Тогава беше решено въпросът да бъде отнесен към Пленума.

За понеделник е свикано заседание на ВСС, но в дневния му ред не фигурира точка за Единната информационна система на съдилищата. По информация на „Лекс“ членове на съвета вече са предложили такава да бъде включена допълнителна за обсъждане. Дали това ще стане обаче, ще се разбере в понеделник.

Иначе в съвета е получен и отговор от Оперативна програма „Добро управление“, с чието финансиране е изградена ЕИСС. По неофициална информация в него се казва, че ще има финансови санкции, ако графикът по внедряването на системата не бъде спазен, не е ясно обаче за какви суми става въпрос.

Гергана Мутафова поиска незабавна пълна проверка на проекта за ЕИСС

Да се извърши незабавна пълна проверка на изпълнението на проекта за изграждане на Единната информационна система на съдилищата от самото му начало. Това е поискала ръководителката на проекта Гергана Мутафова от представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев и и.д. главния секретар Васил Пеловски.

Искането е във връзка с писмо на Съюза на съдиите отпреди две седмици, когато организацията настоя за пълен отчет за разходите по изграждането на ЕИСС, включително и за възнагражденията на членовете на ВСС, участващи в проекта.

От ВСС съобщават, че целта на проверката е да се установи законосъобразността на извършените разходи по дейностите на проекта, на получените от екипа хонорари, както и на изпълнението на възложените задължения в съответствие с подписания договор с ОПДУ, в това число и с формуляра за кандидатстване и детайлния план на проекта.

Настоява се да бъде установено допуснати ли са грешки от екипа за организация и управление, водещи до неизпълнение на поети ангажименти в стратегически документи, както и съответствието на действията му с докладите на Европейската комисия до Европейския парламент и Съвета, за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. Обект на проверката ще бъдат оценка на риска и последствията от неизпълнение на дейностите по проекта върху съдебната система“, съобщават още от ВСС.

Гергана Мутафова е поела ангажимента резултатите от проверката да бъдат своевременно предоставени на ССБ.

Още при дебатите по проблемите на ЕИСС в Съдийската колегия на 1 септември, Мутафова заяви, че ще предложи на Пленума да се извърши проверка за работата на екипа.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
невиждана дискриминация
невиждана дискриминация
14 септември 2020 11:44
Гост

Някой може ли да обясни на общите съдилища, защо те трябва да се мъчат и тормозят с това нещо , гръмко наречено ЕИСС и защо административните съдилища не са включени в него и продължават лесно и бързо да си работят с нашите стари програми???Някой от великите разработчици, може ли да обясни, как те ще въвеждат електронно правосъдие със старите ни програми, а другите ги лъжат , че не могат и за това трябва да търпят това безумие, наречено „единна система“???Единна за кого, като то няма връзка между съдиите в един съд, камо ли между съдилищата и другите органи?Няма връзка и… Покажи целия коментар »

Възмутително!
Възмутително!
12 септември 2020 14:24
Гост

Обслужвам от години на регистратура граждани и адвокати. Преди работех бързо, компетентно и приветливо, чувствах се полезна и уважавана от клиентите на съда. Сега ми е неудобно да искам от тях разбиране за това, че им губя времето в чакане на гишето, докато аз си разцъквам безкрайно компютърната игра ЕИСС. А справките, които мога да им направя, са мизерни, тромави, дървени, никаква гъвкавост, никаква интуитивност… и не виждам как това ще се промени. Преди с 2-3 клика в електронна папка давах на хората пълноценна и обширна информация. Затова сега, когато ми поискат справка по старо дело от САС, и двете… Покажи целия коментар »

vox
vox
12 септември 2020 13:33
Гост

Полудяхме с тая вопиюща тъпня! Няма не щем, ще си късаме нервите с малоумия и ще колабираме от стрес, от липса на време, от липса на адекватно обучение и ще се опитваме да си върщим работата ВЪПРЕКИ ЕИСС. А може би от утре ще ни вменят задължение да ходим на ръце, защо не? Би било също толкова ефективно улеснение – и за съдии, и за служители! ВСС, спрете да издевателствате над съдебната система с въвеждането на това недоразумение! Имате ли изобщо представа за какъв обем работа става дума в натоварените съдилища? Сформирайте си работна група „Връзки с действителността“ и вървете… Покажи целия коментар »

123
123
11 септември 2020 16:19
Гост

Оправяме се с ЕИСС, но всичко става много бавно и с много кликове, чрез преминаване през много стъпки, а не е това идеята според мен.
Но проблемите не са в разработчиците, а в очевидно некадърните и неправилни задания за разработка, дадени им незнайно от кого – системата няма вътрешна логика и е структурирана зле.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2020 14:35
Гост

Дано да се съберат повече подписи. Така не може да се работи повече.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2020 14:25
Гост

Няма ли да я оправят тази система накрая?

Кирил
Кирил
11 септември 2020 14:27
Гост

За толкова пари, които дадоха нищо не направиха.

Гери
Гери
11 септември 2020 14:43
Гост

Редно е да има финансови санкции. Много сгафика тези.

Сърдито старче
Сърдито старче
11 септември 2020 14:18
Гост

Ще има точка в дневния ред. Няма да има промени. Глас в пустиня – кучета кервани каскети и тавани.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2020 14:14
Гост

ДА СЕ ВЗЕМЕ ПРЕДВИД ОЩЕ ЕДНА ГОЛЯМА ЛЪЖА, МНОГОКРАТНО ЛАНСИРАНА ОТ НЯКОИ ЧЛЕНОВЕ ОТ ЖЕНСКИ РОД НА СК на ВСС, КОИТО СА ЛИЧНО ЗАИНТЕРЕСОВАНИ, ЗАЩОТО ИМАТ ОТНОШЕНИЕ ТЯСНО КЪМ ПРОЕКТА: СИСТЕМАТА НЕ РАБОТИ С КЕП ОТ ДРУГ УПЪЛНОМОЩЕН ИЗДАТЕЛ, ОСВЕН ИНФОРМАЦИОННО ОБСЛУЖВАНЕ! КАКЪВ КЕП Е ТОВА? НЕ Е ЛИ ТОВА ПРЯК КОНТРОЛ НА ИНФОРМАЦИОННО ОБСЛУЖВАНЕ ВЪРХУ ДЕЛАТА В ИНТЕРЕС НА ЕДНА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА- ГЕРБ И ПРОКУРАТУРАТА НА РБ, ТЯСНО СВЪРЗАНИ С ГЕРБ? ВЕРОНИКА ИМОВА Е ПОСОЧЕНА ОТ ГЕРБ ЗА ЧЛЕН НА ВСС, БОЯН МАГДАЛИНЧЕВ Е ПОСОЧЕН ОТ ГЕРБ ЗА ЧЛЕН НА ВСС, ТОВА НЕ Е ЛИ ОЧЕВАДЕН КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ?!

Бобо
Бобо
11 септември 2020 18:13
Гост

Може да е съвпадение 😄

Спец
Спец
11 септември 2020 14:00
Гост

Уважаеми съдии, има прости начини да изкарате системата от строя, без да ви хванат и накажат. Например пъхнете една солета или дъвка в порта за флашката с КЕП-а и готово.

Колега
Колега
11 септември 2020 14:02
Гост

Може да ви се струва майтап, но ако хиляди компютри откажат хардуерно, няма как системата да се използва или да бъде възстановена бързо.

Приятел
Приятел
11 септември 2020 14:05
Гост

Ей, вие айтита, спрете, защото призовавате към умишлен саботаж, а това е наказуемо.

Спец
Спец
11 септември 2020 14:08
Гост

Точно затова говоря за солети, може и трохи, кюфтета и наденици. Кой не яде над компютъра в работно време и наказуемо ли е да трошиш хляб или да се окапеш?

Хирург
Хирург
11 септември 2020 18:08
Гост

Порта за флашката е USB. И като задръстим всички възможни такива с храна, ще трябва да си заврем флашките с информация в г..а.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2020 13:55
Гост

Не мога да разбера – системата, съдебната, ври и кипи, а ВСС си пипа ушите. Как може да няма такова обсъждане в дневния ред в понеделник, не мога да разбера.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2020 13:56
Гост

Защото Магдалинчев пак е скрил материали от останалите. Доколкото подочух, писмото от ОПДУ не го е дал на никого, само е подсказал на няколко човека за какво става дума.

Божил
Божил
11 септември 2020 21:18
Гост

Ако беше да си гласуват бонуси, щеше още през уикенда да направят заседание.

Picas@o
Picas@o
11 септември 2020 21:21
Гост

Е, хайде сега! Една събота или неделя какво е. Гешев си цака отпуската, за да си прави PR на фона на старците, които пият мента в селската кръчма. Страхотен пейзаж!

Мишо
Мишо
11 септември 2020 13:55
Гост

Да не би цялата работа да е, че ВСС ще трябва да връщат европарите за системата и затова да се правят, че няма нищо?

Тони Димитрова
Тони Димитрова
11 септември 2020 21:29
Гост

Меко казано се оср..а. Пълна излагация. За кой ли път.

Човек
Човек
11 септември 2020 13:51
Гост

Тъй като ВСС нищо не прави, съдиите да излязат на протест и тогава да видим кой кого.

Христов
Христов
11 септември 2020 13:51
Гост

Нямат право по закон.

Човек
Човек
11 септември 2020 13:53
Гост

Има форми на протест, които могат да заобиколят закона, само с декларации не става.

Анонимен
Анонимен
11 септември 2020 13:53
Гост

Тогава на разходка из софийските улици. Или да пият кафе пред ВСС

Анонимен
Анонимен
13 септември 2020 20:04
Гост

даааа, добри адвокати се търсят навсякъде!

Анонимен
Анонимен
11 септември 2020 13:50
Гост

Едва ли някой ще им откаже подкрепа.

go, judges, go
go, judges, go
11 септември 2020 13:49
Гост

Давайте колеги, само дружен отпор ще ги накара да прекратят това безумие, на което сме подложени и да си оправят бакиите.