Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) да бъде внедрена навсякъде до 17 септември, а още на следващия ден – 18 септември, да бъде спряно въвеждането на дела във всички съдилища, с изключение в 17-те пилотни.

До 23 септември да бъде създадена работна група от съдии от всички нива – районно, окръжно, апелативно и ВКС, които до 23 октомври да прегледат всички идеи, забележки и недостатъци на системата. А до 18 декември „Информационно обслужване“ да отстрани проблемите, да надгради функционалностите, да се тестват новостите и системата отново да тръгне в съдилищата.

Такова предложение е отправил председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков до Висшия съдебен съвет (ВСС), научи „Лекс“. То ще бъде обсъдено на утрешното извънредно заседание на Пленума. Към предложението на Чолаков са се присъединили и Даниела Марчева, и Боряна Димитрова.

С този план-график се цели туширане на напрежението в съдебната система покрай внедряването на ЕИСС, както и избягване на налагане на финансови санкции от Оперативна програма „Добро управление“ (ОПДУ), чиито договор с ВСС изтича в края на декември 2020 г. По информация на „Лекс“, при неизпълнение на условията по него, санкцията може да достигне до 50%.

А според договора на ВСС с фирмата разработчик „Информационно обслужване“, след внедряването на системата навсякъде, започва да тече четиригодишен срок за гаранционна поддръжка.

Идеята на шефа на ВАС, подкрепена от Марчева и Димитрова, е следната.

Графикът за внедряване на система да се спази и ЕИСС да бъде въведена и в последния съд, който е Върховният касационен съд.

Още на следващия ден обаче въвеждането на делата в нея да бъде преустановено, с изключение на 17-те пилотни съдилища – апелативните в София и Велико Търново, окръжните в Перник, Варна, Благоевград, Велико Търново и Смолян, както и в районните във Велико Търново, Елена, Костинброд, Сливница, Омуртаг, Търговище, Елхово, Тополовград, Чепеларе и Смолян.

Съдилищата, които имат желание да продължат да работят с ЕИСС, също ще могат да сторят това и да въвеждат новообразуваните дела. Но те трябва изрично да уведомят ВСС за това си желание до 17 септември.

Предлага се всички образувани вече в ЕИСС дела да бъдат довършени в нея.

До 23 септември да се създаде работна група, в която да влязат по петима съдии от Върховния касационен съд, от районите на апелативните съдилища в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, на Военно-апелативния съд, от Апелативния специализиран наказателен съд, от СГС и от СРС. Същевременно и ВСС ще излъчи свои представители в нея.

До 23 октомври тази работна група трябва да е готова с всички идеи и предложения за доработка на системата, които после ще бъдат изпратени на фирмата разработчик, която пък трябва да ги изпълни. Ще има време и за тестване и на 18 декември системата трябва да тръгне отново.

Препоръчва се съдиите, които са излъчени за участие в работната група, да бъдат освободени от разглеждането на дела, докато работят по идеите за надграждане на ЕИСС.

Очаква се утре предложението да бъде подкрепено от съдебния съвет и да се тръне към разрешаване на кризата с ЕИСС.

По-рано днес стана ясно, че магистрати от СРС се събират утре пред ВСС, за да внесат обръщение, подписано от 133 съдии, с искане за разрешаване на проблемите със системата и с призив за подкрепа към цялата правна общност.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван додов
Иван додов
15 септември 2020 23:10
Гост

В работната група са включени съдилища в които съдиите не харесват системата, но председателите са рапортували, че тя е „страхотна“ и рИформата ша стане веднага… Тези които са направили истински анализ на нещата са съдиите от окръжните съдилища в Смолян, Благоевград, Варна и д-р., а не председателката на Софийския апелативен съд….

Лука
Лука
15 септември 2020 19:21
Гост

СоциализЪмът у нас е вечен , както е вечна тъпотията и некомпетентността на управляващите . Преди време окръжен партиен секретар пита директор на строително предприятие : „Ще е готов ли поредният завод за Девети септември ? Директорът рапортува „Разбира се , другарю секретар , на Девети септември го пускаме ! “ И добавя тихичко за своите подчинени : “ А , на десети септември го спираме , защото има още много месеци да се направи както трябва….“ Класика !

Христо
Христо
15 септември 2020 19:21
Гост

Егати нелепото предложение. Да внедриш нещо, което не работи.

Кольо
Кольо
15 септември 2020 19:20
Гост

А до 18 декември как ще се работи.

един клет съдия
един клет съдия
15 септември 2020 18:42
Гост

Браво на Чолаков! Хайде сега открийте разликите с Панов, който се напъна само за ВКС да иска отлагане, а другите съдилища кучета ги яли. При условие , че Чолаков отговаря само за административните съдилища, не и за общите съдилища, които би трябвало да са грижа на Панов. Ето това е адм.ръководител. Завиждам на административните съдии за този председател.

Един клет пеевски трол
Един клет пеевски трол
15 септември 2020 18:55
Гост

Разликата между Чолаков и Панов е, че първият пее в хора на задкулисието във ВСС, който е на пряко подчинение на Доган сарай, а вторият е техен опонент. Първият се опитва да замазва гафовете на престъпното мнозинство във ВСС, което прокарва абсурд след абсурд (вярно, играе в отбора на мафията, но умственият му капацитет е несравнимо по-висок от този на Кухия Каскет и Барни Ръбъл), докато втория вади на показ всички свинщини. Аз не искам да има такива свинщини и такъв свински ВСС и затова категорично подкрепям Панов, а не Чолаков.

Кърт Кобейн
Кърт Кобейн
15 септември 2020 19:38
Гост

Смехотворни твърдения. Тези необолшевишки не могат да прикрият истината. А тя е, че Лозан работа за пет пари не е свършил досега. Кога е застанал зад интересите на съдийското съсловие, освен да издига политически лозунги? Никога. А е факт, че в този състав на ВСС дори и за това няма поле за изява, обезмислиха му ролята, в която се опита да се вживее. Разберете, бе хора, Лозан не е герой, характерът му е на страхливец и интригант, нищо геройско няма, колкото и да ви се иска.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 19:40
Гост

Бих добавил, че ролята на Чолаков не е просто да замазва престъпни гафове (или изгафени престъпления?), а активно да участва в тях.

Nemen
Nemen
15 септември 2020 19:42
Гост

И как точно пее Чолаков? Дайте поне един пример, защото подобни квалификации без факти са меко казано неубедителни.
А що се отнася до опонента Лозан, хахахах, страшно ме развеселихте. Няма по-нелеп председател на ВКС в цялата история на върховния съд, толкова е жалък, че няма повече накъде.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 10:07
Гост

Чолаков миналия месец покри абсурден скандал, от който стана видно, че подопечният му съд си съгласува предварително решенията с кого ли не. Това е от последния месец. Какво точно не пее Чолаков? Фактите са налични за всеки, който иска да ги види.

Костадин
Костадин
16 септември 2020 12:35
Гост

Съдиите са независими, така че ако някой съдия е изпратил неподписан акт на някого, за това Чолаков не носи отговорност. Моля ви, трябва поне малко обща култура, за да имате самочувствието да пишете в правен форум.

Анонимен
Анонимен
16 септември 2020 16:11
Гост

Как не те е срам да лъжеш толкова безочливо. Чолаков каза, че някоя чистачка била изпратила проекта на решението. За думите си ли не е отговорен? Съдиите във ВАС са точно толкова независими, колкото и всички прокурори в това кафяво блато. Недоумявам откъде извирате всички ***лизци и как намирате наглостта да казвате на черното бяло, при условие, че ВСЕКИ вижда за какво става въпрос.

СЪд
СЪд
16 септември 2020 11:50
Гост

Добре казано!

Съдия
Съдия
15 септември 2020 19:11
Гост

Чакай да видим крайния резултат. Има пора, които са много силни на обещания и много слаби на изпълнение.

Отговорност
Отговорност
15 септември 2020 18:06
Гост

На всички е ясно, че системата е бавна, тромава и неефективна. Не стига, че обвиниха и съдии, и съдебни служители, че са с нисък интелект и не схващат елементарна информация, ами сега същите тези съдии и служители ще бъдат впрегнати да оправят недостатъците на ЕИСС, а тези, които носят главната отговорност за пълния провал на електронното правосъдие, ще избягат от всякаква отговорност – и морална, и финансова.

Съдебен Служител
Съдебен Служител
15 септември 2020 17:20
Гост
Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 17:03
Гост

Отново 10 одобряващи махленски мнения на един и същи трол в рамките на 5 минути… И Чолаков, и работодателят на трола явно много държат ЕС да не научи за позора и размера на корупцията покрая ЕИСС.

Съдия
Съдия
15 септември 2020 17:07
Гост

Разберете, че ако не дадем гласност в ЕК, пак ще ни натресат това чудо, с което се облажиха

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 16:56
Гост

Съдии, утре блокирайте ВСС и не ги пускайте да излязат докато не решат проблема!

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 16:49
Гост

Ми дано стане. Ще спечелят само ако приемат тази мярка за разрешаване на проблема и наситинна да се отстранят проблемите.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 16:49
Гост

Пак ще отчитаме дейност само… Сетила се Мара, дето има една приказка…

Ananieva
Ananieva
15 септември 2020 16:48
Гост

Плана е добър. Дано се вслушат в него. Трябва да има план. Бавничко ще е, но е добър плана

Oblena
Oblena
15 септември 2020 16:47
Гост

Категорично подкрепям идеята да се вземат някакви мерки.

Димитрова
Димитрова
15 септември 2020 16:47
Гост

Чакайте. Да не стане пак уж всичко точно и решение има и утре на гласуване да се скарат

Стаматова
Стаматова
15 септември 2020 16:47
Гост

Дано наистина се тръгне към разрешаане на кризата и да бъде подкрепено от съдебния съвет

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 16:44
Гост

Надявам се в скоро време този казус да се разреши и да се опитаме някак си да оправим нещата, защото не е сериозно. Като бушмени братче

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 16:44
Гост

Леле чутовна мъка. Не се ли усещат тия хора, че страшно много се излагат по този начин бе?

Анонимен
Анонимен
15 септември 2020 16:44
Гост

Надеждата остава.

Asparuhov
Asparuhov
15 септември 2020 16:42
Гост

ЩЕ я чакат, като Коледно чудо тая система преди Коледа май май

Drob4ev
Drob4ev
15 септември 2020 16:42
Гост

А дано