След 214 дни управление на служебни правителства и три парламентарни избора България най-сетне има редовен кабинет.

Той е плод на коалиция от четири парии – „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Те разполагат със 134 депутати, а местата в правителството си разпределиха по схемата 10-4-4-3.

Народното събрание гласува със 134 гласа „за“ Кирил Петков да е новият премиер. 104 от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ бяха „против“.

След това със същото мнозинство бяха гласувани структурата и съставът на Министерския съвет.

Преди шефът на парламентарната група на ПП Андрей Гюров да представи кандидатурата на Кирил Петков, от ГЕРБ излязоха с декларация. Тя беше изчетена от председателката на парламентарната им група Десислава Атанасова.

„Понеже днес всички ще сме заети да коментираме новото правителство, редно е служебните кабинети да получат политическа оценка поне от опозицията“, каза тя. И заяви, че е станало ясно, че президентът дълбоко не разбира нито ролята си на държавен глава, нито на служебното правителство. Атанасова обяви, че служебните кабинети не са се справили с ковидкризата. Обвини ги в цинизъм и самозабравяне, заяви, че има тотален провал на ваксинацията. Тя говори за неадекватно поведение, хаос и пълен провал в училищата. Видя провал и в провеждането на изборите. Оплака се от „брутални репресии на политическите опоненти“ и „милиционерски прийоми“.

Гюров представи Петков с думите: „Убеден съм, че това е човек, който съзнава отговорността да поведе борбата с корупцията в условия на енергийна и здравна криза. С ръководения от него МС той ще продължи промяната, започната от служебното правителство, следвайки принципите на прозрачност и почтеност в управлението и ще е двигател за една по-добра България“.

Самият Кирил Петков заяви: „Днес е важен ден да продължим промяната – на мисленето и в управлението. Първата ни задача е всички да осъзнаем, че трябва да работим заедно. С четиримата коалиционни партньори постигнахме споразумение за политиките, нужни за осъществяване на промяната. Но трябва да работим заедно с опозицията, когато говорим за промяна на Конституцията в областта на съдебната власт“.

Той говори за енергийна независимост и недопускане на повишаване на цените на тока. А за ковидкризата каза: „Не можем да чакаме следващата вълна от следващия щам да удари икономиката, здравеопазването и училищата. Трябва да се ваксинираме, доброволно, но трябва да информираме хората, че това е единственият път. Моята първа заповед ще бъде, че всеки в МС трябва да има зелен сертификат. Не може малкият ресторант да изисква сертификат, а в МС да се влиза без такъв“.

Петков каза, че трябва да се хваща корупцията от най-ниското до най-високото ниво.

„По отношение на правосъдието всички в коалицията се обединихме, че Иван Гешев не е постигнал резултатите, които трябва да постигне един главен прокурор. За най-голямата кражба – КТБ, няма резултат, партньорите ни показват листа „Магнитски“, а прокуратурата мълчи“, каза премиерът, а Иван Гешев го слушаше от балкона в пленарната зала, където са гостите на заседанието (какво каза Гешев в кулоарите на парламента и за кратката му среща с президента Радев виж тук).

Петков обеща да е министър-председател на всички българи и каза, че ще е пръв между равни с колегите си. „Следете всяка наша стъпка и гледайте за всяка наша грешка“, призова той опозицията и завърши с думите: „Вярвам, че след четири години България ще бъде едно съвсем различно място“.

Разказът на Хазарта и искане за оставката на Иван Гешев

Върховенството на закона зависи от това да имаме отчетен главен прокурор, г-н Гешев. Това започва с една оставка. Вашата оставка, г-н Гешев. Ние трябва да я получим. Тук сте и си позволявам да се обърна към вас. Освободете България от себе си! Освободете българските прокурори от себе си!“, обърна се съпредседателят на ДБ Христо Иванов към главния прокурор Иван Гешев, който беше на балкона в пленарната зала и в този момент си гледаше телефона.

Христо Иванов заяви, че този кабинет е най-добрият шанс за ефективно редовно правителство, а споразумението между четирите формации ще позволи България да се управлява без гласовете на ГЕРБ и ДПС. „Това е възможното и то ще предполага продължаващ дебат и това е гаранция срещу концентрацията на власт“, каза той. И подчерта, че именно заради разликите във вижданията на четиримата партньори, ще се води центристка политика, която ще е от полза за всички граждани.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че партията няма да подкрепи правителството и политиката му, защото не е участвала в разговори за тях, но обеща тя да бъде конструктивна опозиция.

Даниел Митов от ГЕРБ обяви, че на власт се връщат бившите комунисти и тайни служби. „Мрачни древни създания са готови да отмъщават, защото с години са останали в състояние на хибернация“, каза той. И определи президента Радев като „ментор“ или „кръстник“ на коалицията.

Христо Петров – Ицо Хазарта направи първото си изказване и от него стана ясно, че е бил заплашен да не се включва в ПП. Той разказа как е попитал познатите си в НС и техните „спонсори“ за Кирил и Асен. „Не получих нито една информация срещу тях, а послание, че ако продължа да подкрепям Кирил Петков и Асен Василев, ще загубя най-ценното нещо, което имам. И ми се иска хората, автори на идеята да получа това послание, да знаят, че то е най-силната мотивация, че моето място е тук в този отбор, аз вярвам в него и съм убеден, че той ще работи за България. Аз съм нормален човек и ме е страх, но както ми каза Асен Василев: Нормално е да те е страх, но има неща в този живот, които са по-важни от страха“, каза Петров.

Петър Петров от „Възраждане“ обяви, че няма да подкрепят правителството и видя в програмата му намеса на неправителствения сектор. Освен това видя липса на експертиза в областта на наказателния процес в коалиционните партньори, които искат да реформират прокуратурата и специализираното правосъдие. Лидерът Костадин Костадинов замеси Истанбулската конвенция и определи законодателството ни като достатъчно за борба с домашното насилие.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията ѝ ще е гарант за социалната политика на правителството. „Вместо задклулисие, ще има прозрачност, вместо лични връзки и калинки, ще има ред и правила за всички“, каза тя.

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че докато Бойко Рашков е министър на вътрешните работи, формацията няма какво да си говори с новите управляващи.

„Бих искала да благодаря на опитната опозиция, която ни показа как не се управлява в продължение на 12 години. Да, млади сме и го знаем. Днес гласуваме кабинета „Петков“. Готови сме!“, контрира го Лена Бориславова от ПП.

Дебата завърши Асен Василев. „Чухме много думи, че това била коалиция на омразата, че партиите в нея са несъвместими, че насаждаме страх и ще размажем опозицията. Обещавам да не сипя обиди и конфронтация. В основата на тази коалиция стои дълбока антикорупционна програма, която е толкова необходима, че партии които стоят в различен спектър, са готови да загърбят собствените си интереси, за да се проведе“, отговори той на критиките на опозицията.

Новото правителство има петима вицепремиери – за всеки от коалиционните партньори, като най-големият – „Продължаваме промяната“ има двама. Четирима от заместниците на Кирил Петков са и министри, изключение е Калина Константинова, която отговаря за ефективното управление. Министрите са общо 19.

Както е известно, Министерството на правосъдието получи „Демократична България“ и така от днес то ще се ръководи от Надежда Йорданова (коя е тя виж тук).

Нулева толерантност към корупцията

Мотото на новото управление, формулирано от Петков, е: „Нулева толерантност към корупцията“.

Именно затова краткосрочната програма, за която се договориха коалиционните партньори, предвижда седем мерки за борба с корупцията. Планът включва създаването на постоянна парламентарна комисия за превенция и борба с корупцията, която да контролира КПКОНПИ. Залага се парламентарен контрол върху дейността на Инспектората към ВСС и на главния прокурор.

Самата КПКОНПИ пък се разделя на две комисии – за противодействие на корупцията и за възстановяване на активи, като се обмисля в избора на членовете им да участва не само парламентът, но и други органи, например президентът. Законопроектът за това трябва да бъде внесен до 3 месеца. В споразумението е записано, че новата антикорупционна комисия ще има разследващи функции и събраните доказателства ще се използват в наказателния процес. За целта ще бъде предвиден съдебен контрол на действия на комисията, с които се засягат права. Новата комисия ще може да обжалва откази на прокуратурата за образуване на досъдебни производства по подадени от нея преписки с данни за извършени корупционни престъпления.

Освен това под шапката на Антикорупционната комисия ще минат всички инспекторати в изпълнителната власт.

Що се отнася до дейността новата Комисия за възстановяване на активи, се предвижда да се приеме ясна, оперативна и публично достъпна методика за финансова оценка на активите, които подлежат на обезпечаване и конфискация.

Основен пункт в програмата по отношение на борбата с корупцията приемането на законодателство за санкции в случаи като тези по закона „Магнитски“ и на промени в Закона за обществените поръчки.

Съдебната реформа

Съдебната реформа, за която се разбраха в коалицията, е описана в 30 точки.

Първата група от промени са свързани с прокуратурата. Там първи пункт е приемането на политическа декларация от коалиционните партньори с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Следват: Ограничаване на правомощията на главния прокурор по надзора за законност само до конституционно предвидената компетентност по чл. 127, т. 5 и 6 КРБ чрез изменения в ЗСВ (напр. чл. 139 и др. ЗСВ) и други нормативни актове.

И незабавно закриване на специализираните съдилища и прокуратури. Като след това ще бъде направен анализ на предложението за създаване на нови специализирани звена в прокуратурата и съдилищата.

Предвижд се съдебен контрол върху някои от отказите (изрични и мълчаливи – след бездействие от страна на прокуратурата след определен срок) да се образуват досъдебни производства.

Другата голяма тема е реформата на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Най-неотложната задача е в срок до 2 месеца от започване дейността на НС да започне процедура за избор за членове на инспектората на ВСС, кой от пролетта на миналата година е с изтекъл мандат.

До 4 месеца с промяна в закона ВСС трябва да се трансформира от постоянно действащ в орган, който взема решения на сесии в рамките на мандата си, подпомаган от постоянно действащи комисии.

Споразумението предвижда и „анализ и законодателна промяна на мнозинствата при вземане на решения от пленума на ВСС; преразглеждане на мнозинството, необходимо за избор и освобождаване от длъжност на председателите на ВКС и ВАС с цел изпълнение на препоръките на Венецианската комисия за засилване на тежестта на гласовете на съдийската колегия при избор на председател на ВКС и ВАС, като точното мнозинство следва да бъде уточнено допълнително“.

„Въвеждане на първоначална проверка за почтеност и липса на конфликт на интереси на кандидатите за назначаване в състава на ВСС и неговите комисии, която се извършва от Инспектората към ВСС“, е друга идея, залегнала в споразумението. С него коалицията се разбра и да отпаднат кариерните бонуси и обезщетенията за членовете на ВСС, да се ограничи безсрочното командироване на магистрати, да се ревизират критериите и процедурите за атестация и за провеждането на конкурсите.

В плана е залегнало и отлагане с до една година на действието на Единната информационна система на съдилищата и на Единния портал за електронно правосъдие, докато не бъдат преработени така, че да отговарят на нуждите на всички участници в процеса (всички предвидени реформи в областта на правосъдието виж тук).

63
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адвокат от САК
адвокат от САК
13 декември 2021 20:47
Гост

До “Анонимен 13 декември 2021 20:28- Политиканите нямате изграден собствен характер, нямате моралната и духовна сила да преодолеете дори една трудност, едно препятствие в живота и битието ви, като ги решите, вместо да се жалвате нонстоп от всички, които умеят да решават проблеми, включително професионално се занимават с решаването на чужди правни проблеми; на вас винаги ще са ви виновни слънцето, луната , извънземните затова, че вместо да си решавате сами житейските и професионални проблеми, ги замитате под килима, и винаги ще прехвърляте вината върху всеки друг, но никога няма да се вгледате в себе си и ако нещо сте… Покажи целия коментар »

!!!
!!!
13 декември 2021 21:01
Гост

Психо. Пълно.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2021 21:03
Гост

Този психопат ако не осере цели форум с шизофреничните си коментари…

адвокат от САК
адвокат от САК
13 декември 2021 20:25
Гост

До “…??? 13 декември 2021 20:01… Извинявайте, но ако наистина това е вашата позиция, то вие сте пълен дебил!…“ Защо да съм дебил, след като не се интересувам от политика, м… Този сайт е специализиран ЮРИДИЧЕСКИ сайт, а НЕ Е специализиран ПОЛИТИЧЕСКИ сайт- след като Вие не се интересувате от право, не упражнявате нито една от юридическите професии, чий го дирите тук и защо наричате един софийски адвокат с около 23 години адвокатска практика с обидната дума “дебил“,тъй като не се интересува от политика… Правото ми да имам аполитични убеждения е ЗАЩИТЕНО ОТ КОНСТИТУЦИЯТА НИ- КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Чл.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 декември 2021 20:28
Гост

Вие не сте дебил. Вие сте шизофреник. Лично се убедих след 15 минути четене на сайта.

адвокат от САК
адвокат от САК
13 декември 2021 20:38
Гост

До “Анонимен 13 декември 2021 20:28“ Не- жалки и нищожни безгръбначни хорица и шизофреници сте всички политикани, които чакате политиците да ви оправят живота, вместо сами да бъдете ковачи на собствената ви съдба и живот. Ако един политик ви купи дом и ви “засади“ в него, или ви “насади“ за депутат в НС, ще иска от вас доживотно заробване с политиката, вие винаги ще сте зависими от настроенията на политическия фактор, който ви е осигурил благините в живота, защото самите вие сте неспособни сами да си създадете;0 За разлика от вас, моето семейство е манципирано спрямо всички политически партии, ние… Покажи целия коментар »

Герасим
Герасим
13 декември 2021 19:58
Гост

Мястото на Гешев не е на балкона в пленарната зала, а навън.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2021 20:25
Гост

По-скоро вътре, на топло.

ЛУМПЕН
ЛУМПЕН
13 декември 2021 19:52
Гост

Даа, България вече има редовно правителство! И то не с какъв да е премиер, ами с осъществен състав на предвидено в закона престъпление, така че искането за оставка на главния прокурор от новите управляващи е абсолютно логично, ама то, както е казал бай Ганьо: „…човещина, не можеш да го задържиш!“.

Троловете са позор
Троловете са позор
13 декември 2021 19:56
Гост

Успял млад човек, зарязал охолния живот в Канада, за да работи за родината си, с престижна диплома, с няколко чужди езика, с маниери, дипломатичност. От друга страна – един тъп и нагъл селянин, владеещ 0 (нула) чужди езика, който се държи като бай Ганьо и говори като пълен простак, имал бизнес с редица мутри от прехода, въвлечен в безбройни корупционни престъпления, ощетили България с милиарди. Продажните тролове на ГЕРБ и ДПС обаче ще си затворят очите за втория, а първия ще обявят за престъпник, защото го били освободили от канадско гражданство не в понеделник, а във вторник.

Димитър
Димитър
13 декември 2021 22:30
Гост

Да успял малд човек е,успя да наруши КРБ толкова бързо и лесно че няаправо го забравихте

ЛУМПЕН
ЛУМПЕН
14 декември 2021 1:37
Гост

Е, не! Престъпник не защото са го освободили от канадско гражданство „не в понеделник, а във вторник”, а защото за подписването на декларацията с невярно съдържание е престъпил Закона, при което и за селски писар не биха го взели, а той – министър председател! Позор и унижение за българската държавност!

Димо
Димо
13 декември 2021 19:35
Гост

Напълно съм съгласен с Петков, че трябва да се хваща корупцията от най-ниското до най-високото ниво.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2021 19:51
Гост

Лошото е, че Гешев не е съгласен с това. Поне не в частта, касаеща най-високото ниво и най-вече в частта, касаеща Борисов и Пеевски.

адвокат от САК
адвокат от САК
13 декември 2021 19:31
Гост

Допълнение към мой коментар “адвокат от САК 13 декември 2021 19:24“- юрк. бориславова е лена бориславова, която не е просто член на пп пп, а е ДЕПУТАТ на пп пп и е част от управляващата партия…Та, ето къде отиват значи, част от ежемесечните осигуровки и данъците, които всички адвокати плащаме като самоосигуряващи се лица- за ДЪРЖАВЕН хонорар от 8К ЕВРО МЕСЕЧНО от ББР-ДЪРЖАВНАТА банка, която е първостепенен разпоредител на средства от държавния бюджет;0 Мдааа- много велика работа е г-жата, но не е луд онзи, който яде баницата, а онзи, който я е назначил- т.е. който му я дава…Девойката стана вече… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 декември 2021 19:42
Гост

Шизо в действие.

хахах
хахах
13 декември 2021 19:45
Гост

„Колега“, извинявай, може ли да го пейстнеш това отново, че тук не се чете?

адвокат от САК
адвокат от САК
13 декември 2021 19:49
Гост

До “Анонимен 13 декември 2021 19:42 Шизо в действие.“ А ти си политически простак в действие. АЗ, А НЕ ТИ, съм самоосигуряващо се лице, и депутат лена бориславова ДА ВЪРНЕ част от хонорара си, който е платен и с част от МОИТЕ данъци и ежемесечни осигуровки в качеството ми на вписан адвокат и редовен данъкоплатец. Ако не иска да ги връща, държавата да си заведе дело за недължимо платено и да си иска обратно неправомерно изплатените суми на г-жа депутатката- това ще бъде ПЪРВАТА КРАЧКА към затваряне на теча на държавни пари.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2021 19:53
Гост

Разбрахме за 8-те хиляди, с които е ощетена държавата от новите управляващи и предвид които загуби може да фалира. Нещо да кажете за изнесените от подставени лица на Борисов милиони за ремонта на магистралата в чували и за депозираните от Пеевски в офшорните му фирми стотици милиони?

адвокат от САК
адвокат от САК
13 декември 2021 19:57
Гост

До “ Анонимен
13 декември 2021 19:53“ Предишните не ме засягат- те не искат да се вдига данъчната ставка на самоосигуряващите се лица, не искат прогресивно подоходно облагане за сумата над 3300 лева брутен месечен доход, ерго- не засягат моят икономически интерес и икономическият интерес на семейството ми и затова са ми безразлични.

???
???
13 декември 2021 20:01
Гост

Искате да кажете, че не Ви интересуват окрадените от предишните управляващи милиарди от държавата – а е по-важно за вас дали максималният осигурителев доход ще се покачи от 3300 на 3500 или 3800 лева? Извинявайте, но ако наистина това е вашата позиция, то вие сте пълен дебил!

адвокат от САК
адвокат от САК
13 декември 2021 20:08
Гост

“….Искате да кажете, че не Ви интересуват окрадените от предишните управляващи милиарди от държавата …“ TOЧНО ТАКА- ИЗОБЩО НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА- аз съм аполитичен човек и семейството ми живее по начин, който влиза в абсолютно минимален досег с политици, политики и всичко, свързано с политиката. Не ме интересува нищо от политиката, с изключение на вида облагане на доходи над 3300/ 3500 лева, да не се въвежда нов вид данък за самоосигуряващите се лица, да не се вдига данъчната ставка на данъка на самоосигуряващите се лица.

адвокат от САК
адвокат от САК
13 декември 2021 17:42
Гост

И тези са като онези с една единствена разлика- по-гладни са от предишните и много по-жадни за власт и за кражба на държавни пари. Уж искаха намаляване на броя на държавните служители, а искат да откриват нови министерства, за които ще са необходими още нови държавни служители. А комунистът бойко рашков си живее още в 1972 г., със старите комунистически НК и НПК- ако много рие за връщане на смъртното наказание- няма проблем- всички нови политици след една година ще са клиенти на прокуратурата и ще ги пази само депутатския им имунитет,но… и той пада, когато отпадне качеството им на… Покажи целия коментар »

Няма масто за сравнение!
Няма масто за сравнение!
13 декември 2021 19:16
Гост

От едната страна – успял млад човек, зарязал охолния живот в Канада, за да работи за родината си, с престижна диплома, с няколко чужди езика, с маниери, дипломатичност. От друга страна – един тъп и нагъл селянин, владеещ 0 (нула) чужди езика, който се държи като бай Ганьо и говори като пълен простак, имал бизнес с редица мутри от прехода, въвлечен в безбройни корупционни престъпления, ощетили България с милиарди. Продажните тролове на ГЕРБ и ДПС обаче ще си затворят очите за втория, а първия ще обявят за престъпник, защото го били освободили от канадско гражданство не в понеделник, а във… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
13 декември 2021 19:24
Гост

До “Няма масто за сравнение! 13 декември 2021 19:16“ От една страна е юрк. бориславова, чийто месечен хонорара от 8К ЕВРО като външен консултант на ББР – ДЪРЖАВНАТА банка, която се подчинява на всички подзаконови нормативни актове в сферата на банковото право, включително на Наредбата за размерите на възнагражденията в банките, в която се казва, че всички възнаграждения, включително и на външните консултанти, трябва да бъдат приравнени на бг. лева и изплатени в бг. лева, а от другата страна сме всички бг. адвокати, чиито хонорари се изплащат в бг. лева и не сме и помирисвали хонорар от 8К евро, изплатен… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 декември 2021 19:32
Гост

Продажни троле, единият ти спонсор чрез бушони изнесе крадени от магистралите милиони в чували, а другият ти спонсор къта крадени държавни милиарди в офшорки. А ти имаш безочието да говориш как можело някой да получава 8 хил. заплата!

анонимен
анонимен
13 декември 2021 17:25
Гост

Бойко Рашков ще ги разкатае, от години не е имало министър на МВР с такава компетентност, Бойче е минал на силни хапчета.

Димитър
Димитър
13 декември 2021 18:06
Гост

Липса на заповеди за арест.Пълната идиотщина от вчера и опита да бъде „убеден“ обвиняеми я да уличи хора от ГЕРБ тъй като до момента Рашков няма начин да докаже тяхна намеса,като за целта му предлага на „данъчния“ промяна на правната квалификация на деянието…..Което от обективна страна е абсурд и прокурорите са го разкатали,затова реве. Така че -да „много“ е компетентен…….Чашков… А тоя кабинет ще е с най-много отменени актове от КС за краткия си живот.Започваме с отнемането на възможността прокуратурата да разследва (чл.127 ал1 т1 и 2 КРБ) и ограничението на нейните права до предвидените само в т.5 и6 на… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
13 декември 2021 18:17
Гост

До “Димитър 13 декември 2021 18:06“ Колега, очаквам рашков да предложи да се върне и чл.1 от “Димитровската“ конституция под формата на “продължаване промяната и ще правим нова конституция и нови НК и НПК“ и да предложи връщане на смъртното наказание, и след разпада на настоящото правителство “предложенията“ му да се върнат като бумеранг срещу личността му и деянията му.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2021 19:23
Гост

Точно при липса на заповеди за арест полицията биеше и задържаше протестиращите през лятото под колоните на МС! Ама тогава продажните тролове на ГЕРБ и ДПС намираха това за напълно нормално, защото за тях хвърлена пиратка или бутилка мин. вода значеше опит за държавен преврат! Засрамете се, подлоги!

Димитър
Димитър
13 декември 2021 22:26
Гост

До Анонимен
13 декември 2021 19:23
Умния заповеди за арест се издяват след като се удържи МАСОВА БЕЗРЕДИЦА,при която протестиращите са 4 пъти повече от твоите сили и средства ,което само по себе си е заплаха! ПЪРВО СЕ РАЗЦЕПВА ПРОТЕСТА ЧРЕЗ БЛОКИРАНЕ/РАЗСИЧАНЕ ИЛИ ИЗТЛАСКВАНЕ И ТОГАВА СЕ АРЕСТУВАТ ХОРА!Че тактиката (военна или полицейска си гола стана ясно,ама не го доказвай)

Изненадани?
Изненадани?
13 декември 2021 17:14
Гост

Всички срещу ГЕРБ и ДПС

Анонимен
Анонимен
13 декември 2021 17:19
Гост

И срещу Гешев. Ако не беше той, досега половината ГЕРБ и ДПС да са на топло.

Zaza
Zaza
13 декември 2021 19:45
Гост

Хрътката на Тиквуций от Банкя.

Димитър
Димитър
13 декември 2021 18:07
Гост

Тоя кабинет ще е с най-много отменени актове от КС за краткия си живот.Започваме с отнемането на възможността прокуратурата да разследва (чл.127 ал1 т1 и 2 КРБ) и ограничението на нейните права до предвидените само в т.5 и6 на същия член. А как ли ще реаргира КС като го помолят,защото няма начин да го накарат ,да си преразгледа собствените решения във връзка с чл.158 ал1. т.3 от КРБ

Анонимен
Анонимен
13 декември 2021 19:26
Гост

Искате да кажете съда на Бранитьото ли? Което беше поредното доказателство за пълното разложение на съдебната ни система по времето на престъпната шайка от ГЕРБ и ДПС! Наскоро в КС влязоха двама почтени юристи, нямащи нищо общо с тъпи и нагли олигофрени като Гешев, така че надеждата да се възстанови държавността и справедливостта е жива!

Димитър
Димитър
13 декември 2021 22:28
Гост

Супер, ама ако мислиш че това ги освобождава от задълженеито да съдят правилно (не протестърски,А ПРАВИЛНО!),значи верно си много зле.

Стоил
Стоил
13 декември 2021 19:38
Гост

Нормално. ГЕРБ ни разказаха играта заедно с Догановите подлоги.

Димитър
Димитър
13 декември 2021 22:37
Гост

И слава богу ,че иначе щяхте да вдигнете всичко на главата си…

Анонимен
Анонимен
13 декември 2021 17:07
Гост

Три примера за нонсенс в точките в т. нар. реформи в спецправосъдието: -Незабавно закриване на специализираните съдилища и прокуратура: повишаване и задълбочаване на професионалната компетентност на прокурори и следователи за по-добро разследване на сложни финансови, кибер и др. престъпления, като изрично се уредят последиците за заварени производства, така че да не се стига до тяхното преждевременно прекъсване или забавяне; /първо ще ги закрият, после ще ги обучават и след закриването! ще мислят за последиците при заварените производства/ – След закриване на специализираните съдилища и прокуратура – анализ и обсъждане на предложението за създаване на нови специализирани звена в системата на… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
13 декември 2021 17:56
Гост

Изразявам пълно съгласние с Вашето становище, но, както добре знаете, в този форум юристите сме малко- преобладават протестърските и кирилпетковските тролове, които си въобразяват, че техните възложители от новите партии имат компетентността да извършат съдебна реформа, като грубо газят конституцията ни, правните принципи, върху които тя е построена, начина на функциониране на съдебната система и начина на функциониране на държавната администрация. ГОла вОда са, но с претенциите за лица с максимална професионална компетентност и експертиза в сферата на всяка област от държавното управление…

Анонимен
Анонимен
13 декември 2021 19:27
Гост

В този форум има много юристи и един шизофреник-каскетолюбител с раздвоение на личността.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2021 16:49
Гост

Пожелавам им успех. Време беше!

Емилиева
Емилиева
13 декември 2021 16:49
Гост

Еми това е. Сега чакаме на кметските избори да се доразкарат герберските продажници!

Каменов
Каменов
13 декември 2021 16:49
Гост

Честито. Продължаваме с промяната!

Анонимен
Анонимен
13 декември 2021 16:48
Гост

Трябва да се реши проблема с правовата държава, защото иначе и Европа ни налага парични санкции

Фики
Фики
13 декември 2021 19:48
Гост

Които за съжаление плащаме всички ние.

Стефка Хр.
Стефка Хр.
13 декември 2021 16:48
Гост

Уви ГЕРБ и ДПС няма да правят това, което каза Петков вчера. Да са конструктивна опозиция и да показват грешките. Те ще се заяждат за всичко.

Ananieva
Ananieva
13 декември 2021 16:47
Гост

За мен министрите на културата и не екологията са топ. Както и Петков. Сега, не мога да кажа същото за Корнелия Нинова.

Серафим
Серафим
13 декември 2021 16:47
Гост

Някой от министрите ме съмняват дълбоко, най-вече тия от БСП. Но да видим.

Doni
Doni
13 декември 2021 16:47
Гост

Много се опитват да кажат, че тия нищо няма да направят, но аз смятам, че имат голям шанс. Млади и усмихнати хора ни трябват. И малко даповярваме. Не веднага да казваме – е тия няма да направят нищо. Всички няма как да правят нищо. Някой все ще направи нещо.

адвокат от САК
адвокат от САК
13 декември 2021 18:02
Гост

‘… Млади и усмихнати хора ни трябват…“ Тогава – лично Вие съгласен ли сте да плащате по 8К евро месечен хонорар за извършени правни услуги- като на депутатката бориславова- защото за толкова пари аз нямам проблем да се впиша във Вашето изискване- слагам костюмите си от Долче и Габана и роклите на Версаче и Бърбъри, лепвам си дежурната адвокатска усмивка на лицето и готово- само да се съгласите да подпишете в адвокатското ми пълномощно, че ще ми плащате по 8К евро месечен хонорар;0 Адвокатската ми практика е от почти 23 години, така, че- имам и стаж, и експертиза, и необходимите… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 декември 2021 19:30
Гост

Продажни троле, единият ти спонсор чрез бушони изнесе крадени от магистралите милиони в чували, а другият ти спонсор къта крадени държавни милиарди в офшорки. А ти имаш безочието да говориш как можело някой да получава 8 хил. заплата!

Геро
Геро
13 декември 2021 19:55
Гост

И аз много се надявам нещата да се променят в положителна насока.

AmiBue
AmiBue
13 декември 2021 16:46
Гост

Честито. Вярвам на тези хора

Много точно казано! Подкрепям!
Много точно казано! Подкрепям!
13 декември 2021 16:44
Гост

Върховенството на закона зависи от това да имаме отчетен главен прокурор, г-н Гешев. Това започва с една оставка. Вашата оставка, г-н Гешев. Ние трябва да я получим. Тук сте и си позволявам да се обърна към вас. Освободете България от себе си! Освободете българските прокурори от себе си!

Анонимен
Анонимен
13 декември 2021 16:45
Гост

И аз!

Анонимен
Анонимен
13 декември 2021 16:31
Гост

И да кажа за обикновените хора, че по-голямата част от идеите, свързани със съдебната власт, са противоконституционни. Добре че на времето сме имали добри юристи да предвидят бъдещето и да имаме една от най-добрите конституции в Европа.

Димитър
Димитър
13 декември 2021 16:34
Гост

Абсолютно човек,очаквам Гешев да сезира КС за всичко,особено з апростотията _да се преразглерда делото №3/2003г. на КС за формата на държ.управление и държ.устройство

Анонимен
Анонимен
13 декември 2021 16:39
Гост

Наглата мутра с каскет по-скоро ще сезира американците, които изготвиха списъка „Магнитски“, и ще се оплаче от новата власт, отколкото да прати сочения от целия свят като символ на корупцията у нас Пеевски (от същия този списък) там, където му е мястото.

Успех!
Успех!
13 декември 2021 16:30
Гост

Иван Гешев не е постигнал резултатите, които трябва да постигне един главен прокурор. За най-голямата кражба – КТБ, няма резултат, партньорите ни показват листа „Магнитски“, а прокуратурата мълчи.

Анонимен
Анонимен
13 декември 2021 16:25
Гост

Дано промяната продължи за по-доброто на целия народ!

Анонимен
Анонимен
13 декември 2021 16:33
Гост

Целият народ с изключение на калинките на ГЕРБ и ДПС, които си дават сметка, че без Тиквата на власт асфалтовите милиони в чували секват, а без Каскета много от тях отиват право при бай Ставри. Затова очаквам Пеевските тролове да ни обяснят подробно колко лоша е новата власт и как много по-добре е било по времето на хунтата.