Три съдилища да бъдат „извадени“ от Съдебната палата и да бъдат настанени в сградата на ул. „Драган Цанков“, която преди години се ползваше от Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура. Там да отидат и някои прокуратури.

Такова разпределение на помещенията в зданието на „Драган Цанков“ предлага Съдийската колегия.

Идеята е в бившата сграда на СРС да бъдат настанени Военно-апелативният съд, Военноокръжният съд, Софийският окръжен съд, Военно-апелативна прокуратура, Военноокръжна прокуратура, Софийската окръжна прокуратура и една част от Върховната прокуратура.

Военните съдилища и Софийският окръжен съд в момента са в Съдебната палата, където са и Върховният касационен съд, Софийският апелативен съд, Софийският градски съд и Софийската градска прокуратура (с малки изключения) и голяма част от Върховната прокуратура.

От години се говори, че Съдебната палата все повече отеснява и все по-трудно се намират помещения за магистратите и служителите. След като магистрати от закритите специализирани съдилища и прокуратури бяха преназначени основно в САС, СГС и СГП, положението допълнително се усложни, което наложи тяхното оставане в сградата на ул. „Черковна“, въпреки желанието на повечето да бъдат заедно с колегите си.

По повод битовите затруднения през юни м.г. ВСС изслуша председателите на съдилища и представители на прокуратурата, обитаващи Съдебната палата. Нито един от тях не пожела да се премести другаде (виж още тук).

Военните прокурори пък се намират в сграда на ул. „Позитано“.

Преди няколко месеца и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов предложи те да отидат в зданието на бившите спецсъдилища и спецпрокуратура на ул. „Черковна“. А намиращите се там обвинители, станали част от СГП, да се преместят на ул. „Позитано“.

В предложението си до ВСС Борислав Сарафов посочи, че сградата на ул. „Позитано“ е в непосредствена близост до Съдебната палата, което би било много полезно за градската прокуратура. Това е така, защото след закриването на спецпрокуратурата към СГП са били изпратени по компетентност множество досъдебни производства с фактическа и правна сложност и не малка част от тях са с висок обществен интерес, обясни тогава и.ф. главният прокурор (виж повече тук).

В тази връзка председателят на Комисията „Управление на собствеността“ към СК Стефан Гроздев посочи, че се предвижда част от прокурорите от СГП да бъдат настанени в сградата на ул. „Позитано“. Гроздев допълни, че се обсъжда вариант военните следователи да отидат на ул. „Черковна“.

При новото разпределение и преместването на ВоАС, ВоОС и СОС, в Съдебната палата ще се освободят 46 кабинета и ще се намали натовареността на съдебните зали, стана ясно още от думите на Гроздев.

Друга идея е прокурорите от бившата Върховна административна прокуратура също да отидат в сградата на ул. „Драган Цанков“, което означава, че ще се освободят помещения и във Върховния административен съд, който през последните години също изпитва трудности заради пренаселеност.

Кога преместването ще се осъществи фактически, не е ясно, защото ремонтът в бившата сграда на СРС все още не е приключил. А вероятно след новото разпределение ще се наложи и допълнително преустройство.

Предложението на Съдийската колегия ще бъде изпратено на Прокурорската колегия и на председателите на засегнатите съдилища, които до 13 май трябва да изразят позицията си.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
04 май 2024 16:45
Гост

­­­Г­о­­­р­­е­­­щ­и­­ ­м­о­м­­­и­ч­е­­т­а­­­ ­в­и­­ ­­о­­ч­­­а­к­­в­­а­­т ­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?96836

Лина
Лина
26 април 2024 2:06
Гост

Да премахнат и некадърният и корумпиран съдия Огнян Маладжиков от Тутраканският районен съд.

Предложения за реформи
Предложения за реформи
25 април 2024 13:48
Гост

Предлагам накратко следната реформа в съдебната система: -Пълно закриване на военното правосъдие. -Пълно закриване на следствието. 18 години свръхзаплати срещу нищонеправене-стигат – Атестационни изпити за следователите и военните магистрати-с цел атестация на знанията. Изпитващи да са действащи адвокати и юрисконсулти-с цел обективност. -Да има един обединен ВС от 12 съдии. А не да са стотици върховните съдиите-много вождове станаха, малко индианци. Инсталирането във ВС следва да е лебедовата песен за най-подготвените от най-подготвени, а не масов клуб, че силите за специални операции на армията са по-малко от инсталираните в многото върховни съдилища. В Бразилия ВС е един, гледа всякакви дела… Покажи целия коментар »

един
един
25 април 2024 13:11
Гост

и кой по-точно проблем ще реши извеждането на тези органи, които ползват точно 2 зали. Защо не се изнесе СГП – от техните кабинети, които са далеч повече от 46 ще се реши пренаселването на съдийските кабинети, а и ВКП може да се посместят

Пепи
Пепи
25 април 2024 13:06
Гост

Дано. ВКС се помещава на няколко етажа. Което никак не улеснява работата на администрацията.

Анонимен
Анонимен
25 април 2024 13:49
Гост

ВС трябва да е един от 12 съдии, а не много върховни съдилища със стотици магистрати. В Бразилия ВС е един от 1 1 съдии, и гледа всякакви дела.

Чочо
Чочо
25 април 2024 13:01
Гост

Добро предложение. Тази сграда вече се пренасели.

Лозан
Лозан
25 април 2024 13:04
Гост

Много трудно се работи в стая, където по принцип има място за двама души, а са сложили 3 или 4 бюра.

шеги
шеги
25 април 2024 11:47
Гост

Интересно се е получило с абревиатурата на Комисия „Управление на собствеността“ – КУС кус.

Анонимен
Анонимен
25 април 2024 11:49
Гост

Добре че не е комисия за управление на ресурсите.

Анонимен
Анонимен
25 април 2024 11:55
Гост

А имаше и Национален съвет по радио и телевизия.

Алоооооооу спрете се вече!
Алоооооооу спрете се вече!
25 април 2024 11:42
Гост

Демографски срив, а огромен брой инсталирани в съдебната система. Вече станаха 15 000 -администрация и магистрати общо, свръхсубсидирани, със свърхпривилегии.

А виждаме от клубната дейност ,че изкарват някои и петцифрени суми бонуси от заплатата към клубовете.

Инсталираните в съдебната система станаха повече от армията.

Велислав
Велислав
25 април 2024 13:10
Гост

A свръхнатоварените служители в СРС? Питайте деловодителите и секретарите. И само половин час почивка на ден.

Закривай военните магистратури!
Закривай военните магистратури!
25 април 2024 11:39
Гост

Военните съдилища следва да бъдат незабавно закрити. Инсталираните там-уволнени, без закешване с 20 заплати, и без обезщетяванки при уволнение от мвоенна служба(тарикатско и 20 заплати, и обезщетение,че ставаш цивилен, а пък не си се преработил-цял живот заплата срещу нищонеправене). Също така-стажът да се фингира като неположен-поради 20 години неработене. Заплатите, до суми непогасени в давност-върнати със законовата лихва. Всеки инсталиран във военните магистратури следва да бъде пратен на атестационен изпит по цялото право-с цел проверка на знанията. Който е подготвен няма да се притесни, а те са много подготвени-вярваме,че докато 20 години неработеха особено много, но заплати не пропускаха са… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 април 2024 12:03
Гост

закривача, първо промени Конституцията!

Закривай СОС!
Закривай СОС!
25 април 2024 11:32
Гост

Окръжният съд следва да бъде закрит. Дори адвокатурата не го счита за кой знае какъв съд-брои го за втора категория съд, и няма колегия в района на СОС. Въпреки написаното в закона.

Къде е АК в района на СОС?
Къде е АК в района на СОС?
25 април 2024 11:48
Гост

Къде е адвокатската колегия, в района на СОС? В закона пише,че трябва да има такава-задължително. Но адвокатурата решава да пази правото от закона, и не намира за необходимо да има колегия в района на СОС. Да сте чули СОС да се оплаче, възнегодува,че си няма колегия на адвокати в района? А ще се отнася до СОП-те подписаха ли писмо, с което намират Гешев подходящ да е главен прокурор-когато течеше процедурата, преди няколко години за инсталиране? В сайта на ВСС е общодостъпно кой подписа възторжени писма. А да-напомням,че също имаше и писма с негативно мнение,-тоест можело- ама се искаше смелост да… Покажи целия коментар »

Безпартиен
Безпартиен
26 април 2024 0:49
Гост

Окръжния съд е единствения нормален съд в София и нито ще бъде закрит, нито преместен.

Анонимен
Анонимен
26 април 2024 9:11
Гост

Ще се премести. Няма начин

Ad nauseum
Ad nauseum
25 април 2024 11:07
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Андрей Карлович
Андрей Карлович
25 април 2024 11:04
Гост

Съдилищата се разрастват, населението стремглаво намалява с тенденция да изчезне, бюджетът на съдебната власт е над милиард, а правосъдието където го има все още е в името на Америка (за България), рушветчиите и плащачите. Всеки недоволен от това статукво е осъден дефинитивно.

Това си е ГОЛЕМ.

орел
орел
25 април 2024 11:41
Гост

ех, Луканов/ич/, дори и от отвъдното продължаваш да тровиш въздуха

Мишева
Мишева
25 април 2024 10:21
Гост

Глупости. Това само идиоти могат да го измислят

Иванов
Иванов
25 април 2024 10:21
Гост

Пак Сарафов е споменат

Ставролев
Ставролев
25 април 2024 10:21
Гост

Е да бе, чакайте си да стане

Минев
Минев
25 април 2024 10:20
Гост

Това с нещо ще помогне на работата им или просто ще се усвоят едни пари от ремонти

Анонимен
Анонимен
25 април 2024 10:20
Гост

Успех с местенето

Анонимен
Анонимен
25 април 2024 10:19
Гост

Надявам се, че това има логично обяснение

Анонимен
Анонимен
25 април 2024 10:15
Гост

Военните не ги местете, а ги закривайте!

Анонимен
Анонимен
25 април 2024 10:11
Гост

Много любопитно решение. Не мислите ли?

Анонимен
Анонимен
25 април 2024 10:11
Гост

Местят си ги от левия в десния крачол

Харалампиев
Харалампиев
25 април 2024 10:10
Гост

Това едва ли ще им забърза работния процес

Милев
Милев
25 април 2024 10:10
Гост

Не е лоша идеята

Милева
Милева
25 април 2024 11:09
Гост

Имам по-работеща ИДЕЯ – всички на улицата и нова система с нови кадри по нова Конституция.

Фики
Фики
25 април 2024 13:14
Гост

Безспорно ще се подобрят условията на работа.