Надежда Йорданова от „Демократична България“ по всяка вероятност ще е новият министър на правосъдието.

48-годишната юристка отдавна работи с лидера на „Да, България“ Христо Иванов. По времето, когато той беше министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов, тя беше началник на кабинета му.

Йорданова е от Кубрат. Възпитаник е на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2007 г. е вписана в адвокатската колегия в Разград.

Професионалния си път започва като секретар на Общинската избирателна комисия в Кубрат през 1995 г. Работила е в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, където започва като експерт и стига до началник на дирекция „Правна”. Напуска през 2005 г. и обяснява решението си така: „В един момент си дадох сметка, че в 90% от времето си администрацията работи за себе си, а не за гражданите“.

Йорданова е била съветник на проектната инициатива „Отворено управление” на Американската агенция за международно развитие.

За себе си казва: „Пътувала съм, живяла съм, учила съм в чужбина, но съм се връщала. Учих „Английско търговско право” със стипендия на Британския съвет. Бяхме курс от 25 души от всички страни в Европа, от България бях само аз. Беше уникално, там разбрах колко неадекватно на времето е нашето висше образование. Учих пет години и половина в Софийския университет и не знаех как една искова молба да подготвя. Добре, че имаше една година практика из съдилищата, та горе-долу се понаучих. А в Лондон – след шест месеца – знаех как се пише искова молба, как се прави ипотека, как се вписва търговско дружество на Фондовата борса. Дадох се сметка в колко различни светове живеем и защо завършилите там могат веднага да започнат да работят това, за което са учили“ (интервю за e-razgrad.bg).

Надежда Йорданова беше избрана за депутат в последните два краткотрайни парламента.

В 49-ото Народно събрание беше шеф на т. нар. комисия „Магнитски“, която трябваше да установи бездействали ли са българските власти по отношение на санкционираните от САЩ български граждани и фирми. Беше и зам.-председател на правната комисия.

На последните избори тя беше на четвърто място в листата на ДБ в един от столичните райони, но заради слабия резултат на формацията не беше избрана за депутат.

От партията я представят като юрист с експертиза в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС и международни организации. И сочат, че каузата, за която Надежда Йорданова работи от 15 години, е България да има модерна публична администрация, в услуга на гражданите. „Надежда вярва, че обществото ни има нужда от надеждни и устойчиви институции, за да просперира“, се казва още в партийната визитка на бъдещия министър на правосъдието.

Надежда Йорданова беше сред представителите на ДБ в коалиционните преговори по отношение на правосъдието и регионалната политика. В едно от последните си интервюта (пред в. „Стандарт“) тя казва: „В първите дни на новия парламент ще внесем отново законопроект за закриване на специализирания съд и специализираната прокуратура. Ще внесем и предложения за укрепване на съдийското самоуправление в рамките на ВСС. Ще искаме въвеждане на възможност за обжалване на отказите на прокуратурата за образуване на досъдебно производство. Едно от правомощията на прокуратурата с огромна тежест е отказът да разследва. Това нерядко е чадър над престъпността, която една безконтролна прокуратура може да разпъне, както повдигането на обвинение често е бухалка в нейните ръце. И не на последно място, ще търсим консенсус за изменение на конституцията в частта ѝ за съдебната власт – това е най-голямата и най-трудната крачка на реформата в правосъдието“.

Йорданова е омъжена и има един син.

58
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван
Иван
10 декември 2021 16:15
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
10 декември 2021 11:19
Гост

Да беше станала министър на образованието или на администрацията с тези размисли по двете теми и без ни дума за правосъдието, явявала ли се е по дела, познава ли системата и т.н.

Лора
Лора
07 декември 2021 10:21
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 11:00
Гост

На фона на клоуните Барни Ръбъл и Иван Каскетски, всички други изглеждат като академици. Така че нека да й дадем шанс. Доган сарай и троловете на Пеевски е ясно, че ще са против.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 12:57
Гост

То като изключим и то донякъде братята Славови, всички останали „йористи“ от ДБ в действителност нищо не разбират от право, а повтарят ли повтарят до побъркване едни и същи опорки. Ако все пак опрат нещата до действия – се мята на присъдружни адвокатски кантори и оня съюз, те да пишат и да работят. Всички са хрантутници на НПО-та и се „учат“ да пишат искови молби я в Лондон, я някъде другаде покрай приемане на заповедите от господарите им.

213
213
07 декември 2021 14:59
Гост

Брат Славов, за малко да ги остави без листа в Стара Загора, щото е голямото добрутро. Йорданова е човекът от ДБ, просто не е креслива.

хъъъъ
хъъъъ
20 декември 2021 1:54
Гост

Тази е от Кубрат, какъв Лондон?!

хъъъъ
хъъъъ
20 декември 2021 1:56
Гост

Ще види тя Лондон през крив макарон. Таз е адвокатка от Разград.

Това интервю на Кьовеши показва, че не смо ние
Това интервю на Кьовеши показва, че не смо ние
07 декември 2021 10:15
Гост

„Никакви разлики между държавите-членки“ „В момента към здравния сектор текат много пари и рискът от измами е висок. Правителствата не обявяват конкурси за обществени поръчки. Няма достатъчно контрол, няма прозрачност“, казва шефката на Европейската прокуратура. И уточнява, че при обществените поръчки прокуратурата непрекъснато се натъква на подкупи и извличане на лични облаги. Лаура Кьовеши отново подчертава своето убеждение, че прокурорите, делегирани от отделните държави към Европейската прокуратура, трябва да са непълно независими, за да могат да си вършат работата. Тя смята, че парите за Европейската прокуратура са прекалено малко и дава пример: за изграждането ѝ първоначално били предвидени 30,2 милиона… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 9:42
Гост

Със сигурност няма олигофренската усмивка на Барни Ръбъл и тъпоумния празен поглед на Каскета и не е на пряко подчинение на Доган сарай. Да й пожелаем успех!

Оли
Оли
20 декември 2021 1:57
Гост

От трън та на голог

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 23:23
Гост

Министърът на правосъдието трябва да е преминал през много битки, за да е наясно каква система се наема да управлява. Това не са само съдилища (а и там не е еднакво), а и адвокати, нотариуси, съдебни изпълнители, синдици, затвори, охрани, сградни фондове, агенции… Десет години юрист в МРРБ и тринадесет години адвокат. Неизвестно име, неизвестно лице, няма изявено мнение в широки дискусии по много въпроси… Как се намират и предлагат такива хора не знам. Този подход на една партия вече й струва почти всичко.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 23:44
Гост

Колега, кажи им го в прав текст бе – ВЪРНЕТЕ НИ БАРНИ РЪБЪЛ!!!

Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 7:21
Гост

Защо трябва всичко да е черно или бяло, ако не е нашият човек значи алтернативата е погром? Ирония е партия, която се е създала върху лозунга за съдебна реформа, да предлага министри анонимници. Вие за това ли гласувахте?

Иван
Иван
11 декември 2021 12:57
Гост

Съдебната реформа се прави в НС.

Министърът на правосъдието е (и трябва да бъде) скучен чиновник, който да се занимава с административни въпроси като изплащането на заплатите и болничните на съдиите, и зареждането на съдилищата с хартия, тонер и химикалки.

Ad nauseam
Ad nauseam
06 декември 2021 20:15
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 19:08
Гост

Тази жена какво разбира от наказателно право, че първата й задача е да закрива спец правосъдието?! От тук да си направиш изводите- ако си адекватен, дори и да изпълняваш поръчки на престъпници, няма да се изказват неподготвен и прибързано и ще помислиш как да го направиш, че да не личи кой го е поръчал. Ама ако можеш да мислиш, де! А кой ще плаща обезщетения за така нар. “ съдебна реформа“ и въобще , от тези нови господа някой наясно ли е какво наистина би довело до съдебна реформа или е важно да обслужим платите билбордове и пак да се… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 17:04
Гост

Това е една „калинка“.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 23:45
Гост

Калинките са от ГЕРБ и ДПС – природно тъпи, без образование, но за сметка на това нагли.

Към анонимния тъпак
Към анонимния тъпак
20 декември 2021 2:04
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Към анонимния тъпак
Към анонимния тъпак
20 декември 2021 2:23
Гост

По себе си ли съдиш кой е тъп и кой не? И в Герб и в ДПС има много стойностни хора, което не може да се каже за теб като се съди от коментара ти.

Юрист
Юрист
06 декември 2021 16:04
Гост

Цялата правна общественост, с изключение на калинките на ГЕРБ и ДПС, админират намеренията й за реформа в съдебната ни система!

Калина-малина
Калина-малина
07 декември 2021 1:36
Гост

И какви, конкретно, са тези „намерения“?
От години „съдебна реформа“ са просто празни приказки.
Сега не е по-различно.
Как пък ни едщн министър на правосъдието – реален магистрат, не сложи тякой. Все парашутисти, повечето без никакъв опит в съд.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 10:06
Гост

Всъщност имахме такъв министър, от ГЕРБ. Но паметта е къса, когато не ти изнася.

jfjfjfjf
jfjfjfjf
07 декември 2021 11:58
Гост

Какво общо имаш това, което пишеш с въпроса? А той е изключително конкретен: Какво е „събедна реформа“ според поредните нови? Герб ли са, продължаващите политиката на ГЕРб ли са и т.н. – все едно. Общите приказки продължават до тук. И това, че не можем да подкрепим поредната новоизлюпена кандидатура на човек, който никога не е имал нищо общо със съдебната система, няма нищо общо с предходните проводници на американското влияние у нас. Те и сегашните – едно и също е.
Та – пак да попитам – какви са конкретвните намерения за събедна реформа?

от друг юрист
от друг юрист
11 декември 2021 10:00
Гост

„адмирират“, Йористе!

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 15:25
Гост

Стрелбата започна и тя е от страх. Дамата има всички нужни качества – подходящо образование, кариера и в администрацията, и на свободна практика, политическа кариера, умна е, държи се подходящо и на всичкото отгоре изглежда подходящо. Не е от вашите и наистина иска да промени нещата. Достатъчно поводи за хвърляне на кал от обичайните тролове. Смело напред, госпожо Йорданова! Много хора Ви желаят успех и ви гледат с надежда, както е и името Ви!

Димитров
Димитров
06 декември 2021 15:09
Гост

Ужас! Като зная с кого е работила.

Пак поредна Калинка без беграунд и непризната в си
Пак поредна Калинка без беграунд и непризната в си
06 декември 2021 13:58
Гост

Пак Калинка парашутист . Човек без биография. виждам, че е наложило да и търсят стари интервюта, че да има какво да напишат за нея. Липсва и професионална биография. следователно няма опит и не е ясно какво ще сътвори камо ли да стигне до истинска ПОЛЕЗНА „реформа“ промяна. От представяването и не става ясно в какво е специалист с професионален опит. Това, че е от Разград и че завършила висше юридическо и ходил на курс по английско търговско право с нищо не тежи за бъдещата й работа като Български министър. Тя не се е въртял в кантори и съдебно зали. Чудно… Покажи целия коментар »

анонимен
анонимен
06 декември 2021 14:16
Гост

Не е само тя, и сегашния и той там се е прицелил, а е адвокат по търговско право и ходи по студиа да прави гръмки изявление за прокуратурата. Затова сме на това дередже. Дано поне събере някаква работна група от уважавани магистрати и преподаватели, че ако чакаме на Хр.Иванов и доцента да правят реформата по-добре закривай съдебната власт.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 14:47
Гост

Не зн калинка ли е, но за висшето ни юридическо образование е напълно права.

Малинка
Малинка
06 декември 2021 14:57
Гост

За калинките се обръщайте на адрес: Банкя, за пашата бейлербей на Румелия!

Продължаваме с ... връзките.
Продължаваме с ... връзките.
06 декември 2021 13:56
Гост

Кога у нас министрът на правосъдието ще е човек от системата на правосъдието?
Кога въобще министри ще станат хора, които са работили и/или работят в ресора, който се канят да управляват?
Нищо против жената нямам, нито я знам, нито познавам, но ми омръзна от парашутисти, особено в администрацията на изпълнителната власт, на ръководни постове там и правосъдната система.

Овчарчето Калитко
Овчарчето Калитко
06 декември 2021 13:56
Гост

Пак ще имаме министър-парашутист, който не е влизал в съдебна зала! Аман! Ай сиктир! Тази госпожа е известна с неизвестността си. Какъв авторитет ще има като министър, питам аз и отговор не искам?! То е ясно – никакъв! Писна ми от „калинки“, които ще се учат в движение! Не че предишните министри бяха „стока“! Всичките са от един дол дренки! Как пък толкова не се намери един по-читав, бе, как?! Бедна ми Българийо … Докога ще продължават мъките ти?!

Димо
Димо
06 декември 2021 15:12
Гост

A, сефте!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
06 декември 2021 13:02
Гост

Офф, тази дето пред Цветанка Ризова наклепа цялата администрация по случай с кандидатските листи в Стара Загора преди изборите. Направо ми се доповръща от използваните клишета колко изостанали са държавните служители. То съдиите имат дори по-големи проблеми с новите технологии, ма за тях си мълча, щот чакаше решение. Ай да видим дали ще направи от магистратите „IT специалисти“. Да не говорим, че решението на съда по казуса в Ст.Загора беше логично с оглед изборната обстановка, но неправилно. Целесъобразността надделя над закона за пореден път.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 12:37
Гост

Несериозна кандидатура! И тя като хардварците учела в някакви чужди университети, който никой не ги е чувал. Нищо общо с престижната диплома на Иван Гешев, признавана по цял свят, да не говорим за тази на следователя, магистрат и за малко шеф на ДАНС Делян Пеевски. Данаил Кирилов в малкия джоб си я слага тази и по бяло хакерство в съдебната система, и по оцветяване на книжки след забрана за постване във ФБ.

greshka
greshka
20 декември 2021 2:14
Гост

Тази е учила в СУ. Никакви чужди дипломи няма – не си измисляйте.

Г-ца Вера
Г-ца Вера
06 декември 2021 12:21
Гост

Коя е Надежда Йорданова?
Освен, че е близка до сърцето на Христо Иванов, което е вече обществена тайна, с какво друго е известна тази дама?
Доколко човек, който не е ясно какъв е досега му със съдебната система, я познава и съответно може да я реформира. Ясно е , че е сламен човек.
ДБ колкото и да реват за тази съдебна реформа, в крайна сметка имат доста лоши юристи и си остават само с желанието за такава.

Георги Ат.
Георги Ат.
06 декември 2021 11:32
Гост

Тази госпожа оправяше бакиите на Атанас Славов от ДБ в Стара Загора, който беше решил да се прави на интересен. Тогава свърши работа, да видим сега как ще е …

анонимен
анонимен
06 декември 2021 11:05
Гост

Пак по-добре от сегашния, че натягането много му идва, чак говори глупости.

Ananieva
Ananieva
06 декември 2021 10:40
Гост

Успех момиче

Людмил
Людмил
06 декември 2021 10:40
Гост

Да се надяваме, че ще се справи

Demireva
Demireva
06 декември 2021 10:40
Гост

Желая и успех

Бивш асистент в СУ
Бивш асистент в СУ
06 декември 2021 10:39
Гост

Абе аз едно време, когато се подмазах на проф. Хрусанов (Бог да го прости),с който се сприятелихме, понеже на лекции много често влизахме в диалог, да ме вземе за асистент по административно право и процес (понеже там бях най-добър) , та когато се съгласи и ми каза, че ще е на хонора….каза:
-Колега, приятелю, гледай там да не ги натискаш, те и без това нямат желание, който иска сам ще се научи на всичко и сам ще се самообучи!

Приятел на Дончо
Приятел на Дончо
13 септември 2022 16:37
Гост

Правилно ти го е рекъл Дончо,дано да не си го послушал.

бежи
бежи
06 декември 2021 10:37
Гост

Да се надяваме, че ще се справи

Димитриева
Димитриева
06 декември 2021 10:36
Гост

Изглежда добра опция за министър

Бракониер
Бракониер
06 декември 2021 10:36
Гост

Надявам се да донесе малко нормалност в съдебната система.

Абагард
Абагард
06 декември 2021 10:35
Гост

Ами това е специфична материя. Трябва да видим дали ще се справя. Това не е като предишните и работи.

Севделина D.
Севделина D.
06 декември 2021 10:34
Гост

Еми изглежда професионалист и човек на място. Ще видим какво ще стане.

Йорист
Йорист
06 декември 2021 16:33
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Doni
Doni
06 декември 2021 10:34
Гост

Ще се справи ли с опасността Гешев ?

Дичо
Дичо
06 декември 2021 15:14
Гост

Много ме съмнява.

Sanjeta
Sanjeta
06 декември 2021 10:33
Гост

Защо бе? Какво му е на Ицо Иванов ?

само отбелязвам
само отбелязвам
06 декември 2021 15:02
Гост

Какво ли не му е?

Иуда, некадърник и дърдорко който един пирон не е забил в живота си, а все на него му ги забиват и все другите му виновни!

Анонимен
Анонимен
06 декември 2021 15:39
Гост

Политик, загубил изборите и в оставка. Не върви да е министър и той го знае. Виж стрина ти Курнела такива задръжки няма. По това ше ги разпизнаеш. А кокото до това какъв е Христо Иванов той си е политик. А за да си успешен политик си мисля, че най-важното е да си смел, експерти за политиката ти ще се намерят.

Анонимен -бивш съдия
Анонимен -бивш съдия
14 декември 2021 19:49
Гост

По всичко което каза пред Ризова личи,че разбира от накадателно право и процес, колкото Христо Иванов изобщо от право.Винаги е така в нашия свят.Началника винаги предлага някой който е по-зле от него.Спомням си изцепките на Христо Иванов като правосъден министър направени пред съдии от цялата страна, по проекта му за отмяна на института на запрещението на психично болните.Тогава беше справедливо издюдюкан от съдиите,защото стана очевидно ,че не познава нито правната философия на този институт,нито неговата защитна функция.Какво да се прави като тези от Демократи-ческата партия на САЩ изобщо не се интересуват от това кой колко ще е полезен за българския… Покажи целия коментар »