Президентът Румен Радев връчи мандата на лидера на партията с най-висок резултат от изборите „Продължаваме промяната“ и неин кандидат за премиер – Кирил Петков. Безпрецедентно в новата ни история Петков незабавно даде на държавния глава папка със състава на новото правителство, а малко след това и официално го представи.

В него няма изненади, с изключение на министъра на културата – на поста в последния момент е решено да застане младият театрален специалист Атанас Атанасов (ПП) (състава на кабинета виж по-долу).

Президентът се обърна към Петков с думите: „Върху вас и партиите партньори в коалицията пада отговорността да реформирате порочния властови модел, наследен от 12-годишно авторитарно управление, да се справите с корупцията и беззаконието, с неравенството и несправедливостта, които те пораждат, да изхвърлите задкулисието от държавата. Като министър вече се убедихте колко силна е дълбоката държава, която брани привилегиите и безотговорността на корупционерите“.

И посочи, че в тези усилия основен ресурс ще бъде подкрепата на хората.

„Вярвам, че осъзнавате, че ако не постигнете

решителни оздравителни промени в прокуратурата и правораздаването в първите 100 дни

няма как коалицията да спечели битката за бъдещето на България. Защото законността е най-важната битка, от която зависят всички останали. Гласът на площада и от урните иска законност и от вас, и от вашите министри зависи да не го разочаровате.

Битката с бедността и отстояването на българските национални интереси навън са другите предизвикателства, които следва да бъдат вашите основни приоритети“, каза държавният глава на бъдещия премиер.

Кирил Петков заяви, че за него е чест и огромна отговорност да вземе мандата.

„Идвайки насам, една гражданка ми каза – вие ни накарахте да повярваме отново. Тази отговорност я приемаме присърце“, каза Петков и посочи, че президентът е започнал промяната преди месеци на площада, а сега е време работата да бъде свършена докрай.

Петков заяви: „Време е след 32 години българският народ да почувства, че управниците се грижат за него. Младите българи в чужбина да видят България като перспективно място за завръщане. Време е нашите баби и дядовци, майки и бащи да я видят като място за справедливи старини.  Ще вкараме всичките си усилия тези обещания и тези надежди да станат реалност“.

И със заявката, че няма да губи нито ден и час, връчи на президента папката със състава на новото правителство.

В последствие пред медиите Петков заяви: „Един от първите закони, които се надяваме да променим, ще бъде свързан със съдебната власт и КПКОНПИ. Вярвам, че ще привлечем хора, за които борбата с корупцията е мисия“. Но като най-спешни приоритети обяви цените на тока и ковидмерките.

„Не можем да имаме нулева корупция без работеща прокуратура“, каза още бъдещият премиер, но подчерта, че бързо може да стане смяната на състава на КПКОНПИ.

Малко по-късно бяха представени кандидатите за министри, а съставът на новото правителство ще бъде гласуван в понеделник на извънредно заседание на Народното събрание.

Новото управление е плод на споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ. От партията мандатоносител публикуваха общата част на документа, подписан от четирите формации, но без мерките, за които са се разбрали по сектори (документа виж тук).

Кирил Петков официално обяви състава на Министерския съвет:

Министър-председател – Кирил Петков (ПП)

Вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите – Асен Василев (ПП)

Вицепремиер по ефективното управление – Калина Константинова (ПП)

Вицепремиер и министър по икономиката и индустрията – Корнелия Нинова (БСП)

Вицепремиер и министър на регионалното развитие – Гроздан Караджов (ИТН)

Вицепремиер и министър на околната среда и водите – Борислав Сандов (ДБ)

Министър на образованието – Николай Денков (ПП)

Министър на здравеопазването – Асена Сербезова (ПП)

Министър на вътрешните работи – Бойко Рашков (ПП)

Министър на външните работи – Теодора Генчовска (ИТН)

Министър на отбраната – Стефан Янев (ПП)

Министър на правосъдието – Надежда Йорданова (ДБ) (коя е тя виж тук)

Министър на транспорта и съобщенията – Николай Събев (ПП)

Министър на растежа и иновациите – Даниел Лорер (ПП)

Министър на труда и социалната политика – Георги Гьоков (БСП)

Министър на земеделието – Иван Иванов (БСП)

Министър на туризма – Христо Проданов (БСП)

Министър на електронното управление – Божидар Божанов (ДБ)

Министър на енергетиката – Александър Николов (ИТН)

Министър на културата – Атанас Атанасов (ПП)

Министър на спорта – Радостин Василев (ИТН)

„Мотото на това правителство ще бъде „Нулева толерантност към корупцията“.

Това ще бъде червената линия, която никой от нас не може да премине“, обяви Кирил Петков.

Той посочи, че другото мото е „Прозрачност“.

Петков подчерта, че има анекс към коалиционното споразумение за първите законодателни приоритети. Те са за цените на тока – на битовите потребители и на бизнеса, справянето с ковидкризата – да се насърчи доброволното ваксиниране и да не затваря повече икономиката, както и законът за КПКОНПИ.

Бъдещият премиер обясни и как ще бъде сформиран вторият ешелон на изпълнителната власт. „Всеки министър идва със своя екип и ще назначи своите зам.-министри. По този начин отговорността не може да бъде размита. А на регулаторите ще се даде истинска сила и всеки министър трябва да е сигурен, че е под техен надзор. Освен това председателите на парламентарни комисии в същия ресор ще бъдат от друга партия“, каза той.

Стана ясно, че за областните управители ще бъде следвана същата пропорция, като за министрите.

58
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Успех!
Успех!
12 декември 2021 13:05
Гост

Успех на новото правителство! На фона на старото всичко ще е успех, но да се надяваме, че страната бързо ще излезе от блатото на корупцията и бързо ще дръпне напред и нагоре.

Анонимен
Анонимен
12 декември 2021 9:04
Гост

По телевизора снощи цъфна Румен Овчаров, а днес Румен Гечев!!! А сега да ви видя!

Анонимен
Анонимен
12 декември 2021 10:21
Гост

“Всички заедно ще сме в един отбор’ – Кирил Петков. Те ти булка Спасов ден! Честито!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 декември 2021 10:46
Гост

А Вие какво очаквахте? Комунистите наизлязоха от дупките, в които ги бяха наврели. България още не е преодоляла разделението партизани – монархисти ( демократи). Грубо е но поколението, което е живяло тогава трябва да си замине.

посочете поделенията на наборна военна служба
посочете поделенията на наборна военна служба
12 декември 2021 7:26
Гост

Мъжете от военнозадължените набори(тоест родени преди 1988г)-в кои поделения са отслужили наборната си повинност?

въпрос
въпрос
12 декември 2021 7:38
Гост

Конкретно ,училите и живяли в чужбина-в кое поделение отслужиха наборната си военна служба? Това,че са учили в чужбина не е аргумент да не се върнат, и изслужат 6-те месеца наборна повинност-задължителна до 2007г, което дълбоко вярвам са направили. за сравнение- В Гърция-и да живееш в чужбина си длъжен, ако си гръцки гражданин да се върнеш и отслужиш,щом имаш и гръцко гражданство(дори гръцката диаспора в Австралия се връща за военна служба в Гърция, ако имат и гръцко гражанство). В Гърция няма горна граница за служба-и всеки грък, живеещ в чужбина, на възраст между 18 и 60г в един момент се връща… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 декември 2021 0:19
Гост

Ама хубаво де. Като слагате минуси и не харесвате написаното от мен, дайте отговор на въпроса, който за дадох или сте си от малоумниците дето не могат да мислят сами и сляпо вярват в тъй наречената нулева корупция. Хайде ако някой може да мисли са му чуем обяснението на чудото наречени програмен бюджет на прокуратурата. Смех в залата.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 декември 2021 0:32
Гост

Не се вкарвайте в излишни безсмислени драми. Хората искат светло бъдеще, Бай Тошо им го е обещал и те си държат на него. Не можете да им разбиете мечтите сега. Надежда им трябва,но тази ще е краткотрайна. Сега ще наизтеглят няколко милиарда дълг, за да покажат как се борят с корупцията и накрая като свършат кинтите са аут. Личното ми мнение е, че не можеш да бориш корупция без изначално да признаеш върховенството на закона, което Кирчо и Радев не правят. Цялата работа е, че Петков е икономист . Неговата представа за правила се ограничава до липса на изтичане на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 декември 2021 23:46
Гост

Реален програмен бюджет с реални показатели, които да са проследими. Някой знае ли какво значи тази простотия. Само като чуя подобни общи лишени от всякакъв смисъл приказки и тая ми става ясна. Не мога да се начудя на това състезание по плещене на безсмислени фрази.

Георги
Георги
11 декември 2021 21:54
Гост

Браво! Ще хвърчат миризливи каскети!
Шрек вече се е насрал от страх!
Очаква го справедлив съд и затвор
ГЕШЕВ ПОЗОР! ОСТАВКА И ЗАТВОР!

Анонимен
Анонимен
12 декември 2021 0:21
Гост

Според мен по-скоро Шрек си го е преместил у лево,ама като си вярваш

Димитър
Димитър
11 декември 2021 19:17
Гост

1.Рашков се е прицелил в някои от бившите министри на ГЕРБ за нарушенията по Хемус.Само че закона няма ретроактивно действие и дори да го сменят,се прилага онзи който е действал към откриване на нарушението/престъплението. Той заговори за промени в Парламентарната група ,но г-н Борисов не е депутат,така че няма как да се отнася до него. В тоя смисъл спокойно. Предполагам че ще се опита да притисне някои хора да признаят. Но действа закона, който е бил в сила по време на престъпното деяние. 2. Интересно е обаче че Кичо-Тапирчо поиска конст.мнозинство за да смени висшия съдебен съвет. Само че това… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 декември 2021 19:23
Гост

Хубав коментар.

Шиши катарзис! ГЕРБ и ДПС са радост!
Шиши катарзис! ГЕРБ и ДПС са радост!
11 декември 2021 21:30
Гост

Като прочетох този коментар изведнъж осъзнах, че престъпната шайка от ГЕРБ и ДПС не е изнасяла крадени магистрални милиони в чували и милиарди в офшорки, а дори да го е правила, това е било на ползу роду и оттам най-независимият магистрат Гешев е напълно прав, че не може да става въпрос за каквото и да е престъпление. Добре, че са троловете на Шиши да ми отворят очите, че тези, които свалиха император Тиквоний от власт са истинските лъжци и престъпници.

Димитър
Димитър
11 декември 2021 22:20
Гост

Я ми кажи бе симпатяго ,как точно ще накараш офшорна зона,като примерно Кипър дори,не дой боже Лихтенщайн или нещо по-яко, да си разкрие банковата тайна…Заради кого бе моето момче,заради Рашков ли? Колкото ще пипнат и нещо от сметките на Пеевски в ОАЕ.Когато адът замръзне. Дали съдията би проговорил и как се теглят милиони на каса?….Нали си адвокат,мисли малко. Второ независимо дали прокуратурата е права или не НЯМАШ ДВОЙНА СЪДИМОСТ! Набийте си го в Главите протестърски! И между другото бъркаш и за друго-отворих ти очите че …НИЩО НЕ СТЕ СВАЛИЛИ! Само на Кирчо ще му изстине усмивката ,когато разбере че коалиционното… Покажи целия коментар »

Димитър
Димитър
11 декември 2021 22:22
Гост

А това че закона не ти харесва си е лично твой проблем има начини чрез които е уредено какво и как да се променя,само че ако си адвокат (практикуващ) както би се очаквало,щом си тука значи си клел да го спазваш,а не да мрънкаш че го има !

Димитър
Димитър
11 декември 2021 22:34
Гост

Освен това оспорваш това дали Гешев е прав ,а не дали е правно издържано следователно аз съм прав в съжденията си какво може и не може Кирчо…КЕФ!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 декември 2021 0:13
Гост

Най-добре питайте Петър Илиев от
СО-ФИ-Я как стават схемите с офшорките. И като се замисля, че за малко не стана министър-председател от ….. сегашния коалиционния партньор ИТН, които очевидно подбират само по добро СВ. Само тролове Ви се привиждат,направо се чудя как спите нощем. И Иван Иванов СИК-аджията се набута. А него даже Орешарски ги разкара едно време. Не отиват на добре нещата.

Димитър
Димитър
11 декември 2021 22:22
Гост

Mерси

Анонимен
Анонимен
11 декември 2021 21:58
Гост

В резюме на горните словоизлияния: “ Не се притеснявайте, не могат да ни опандизят за престъпленията, които извършихме, освен това още държим прокуратурата и ВСС, най-много да загубим спеца.“

Димитър
Димитър
11 декември 2021 22:10
Гост

Ами не съм виновен че не сте наясно какво правите

Успех!
Успех!
11 декември 2021 15:46
Гост

Дано се справят! Успех им желае целият български народ, с изключение на калинките на хунтата, които напразно чакат Тиквата да се върне на бяла джипка и краденето под благосклонния поглед на Каскета да бъде възобновено.

Един българин
Един българин
11 декември 2021 16:18
Гост

Всички нормални хора им пожелаваме това. Не знам колко зле трябва да е човек, за да пожелава затъването на собствената си държава, само и само да може след това да каже, че някой политик се е провалил.

Русофоб
Русофоб
11 декември 2021 19:14
Гост

Ако не направят така, че Божков да се върне на бял кон, може и да им повярвам. А всичко, което правят по отношение съдебната власт е доста много в негова полза. Последния път, когато БСП беше във властта (правителството на Орешарски) много очевидно слугуваха на Божков.

113
113
11 декември 2021 15:24
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Психиатър
Психиатър
11 декември 2021 15:29
Гост

Лишаването от право на редовно крадене на милиони в чували и милиарди в офшорки води до сериозни психически отклонения при калинките на ГЕРБ и ДПС. Предстои да видим до какво води лишаването от свобода на „началниците“ им за безбройните им беззакония, безчинства и престъпления пред последните над 10 години.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2021 14:47
Гост

До една година очаквам Белият Автобус и пеене на партизански песни!

Безнадеждните надежди на дон Тиквоне
Безнадеждните надежди на дон Тиквоне
11 декември 2021 15:32
Гост

А един мармот развиваше 500-еврови пачки от чекмеджето… но когато се събуди установи, че всъщност се беше развил с одеялото, което бай Ставри му беше дал за луксозната килия в ЦСЗ.

Advokat VG
Advokat VG
11 декември 2021 13:02
Гост

Всичките изглеждат смислени хора и за доброто на всички им желая от сърце да се справят. Това ,че създадоха много министерства ще им попречи в началото. Това изисква много нормативни промени, устройствени правилници, сгради, служители. Логистиката ще е трудна и ще отнеме от енергията им и ще има припокриване на дейности. Дано се справят!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 декември 2021 11:14
Гост

Абе тези не спряха да се месят. Какво означава президент да иска от бъдещ министър-председател „оздравяване“ на съдебната власт. Нали нямаше са сме държава с бащица?? Направо ми става лошо. Тези са същите като Бойко-стари похвати нови муцуни. Радев да викне оня новия председател на НС и на него да му говори за реформи. Нали сме парламентарна република.
#даживеенезависиматасъдебнавласт

Анонимен
Анонимен
11 декември 2021 11:24
Гост

Искането първо на първо е политическо пожелание, а не авторитарно разпореждане в стил „Данаил Кирилов да спре да пише във Фейсбук!“. Освен това е за доброто на целия български народ, а не само на избрана част от него, имаща офшорни сметки и чекмеджета със златни кюлчета.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 декември 2021 14:31
Гост

Съдебната власт си има органи, които да мислят( предполага се) Има си и законови процедури. Това какъв нюанс може да се търси в това и онова изказване не променя факта, че директно си се говори как в тая държава има един център на власт, един център на взема на решения. Радев и Петков доказаха нагледно с действията си, че не таковат Конституцията. Разделението на властите за тях вероятно се изразява само в това, че се намират в различни сгради. Боже опази….

Проскубания Шиши трол
Проскубания Шиши трол
11 декември 2021 15:35
Гост

Когато Шиши превземе ВСС чрез калинките на ГЕРБ и ДПС, никой няма право да се меси в независимата съдебна власт, нито да я критикува дори! Когато Каскета извърши редица престъпления и някой му поиска оставката – това също е намеса в съдебната власт!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 декември 2021 17:19
Гост

Добре, само Гешев та Гешев. Толкова успяха да изчеткат мозъците на хората, че само каскета им в главата. Да настройваш народа срещу лице, което не е на пряко избираема длъжност, заа да си разчистваш лични сметки е пълна глупост и съзнателно създаване на напрегната обстановка. Бойко Рашков, Радев и компания съвсем умишлено се заиграват с Конституцията, като „разтягат“ пределите на заложените в нея правила. Направиха така с Киро Петков- избирането му се превърна в индулгенция за всичките му нарушения. Не мога да повярвам, че има “ юристи“, които да са толкова запленен от светлото бъдеще, че да допускат подобно поведение.

Корчо и Кокорчо
Корчо и Кокорчо
11 декември 2021 15:27
Гост

Скоро и на тоя абдал президента ще му дойде времето юмного скоро…
Самозабравил се е,краде и с гъза си,приема всякакви дарове и финикийски знаци,за да лобира,но да не забравя,че всичко се вижда…и знае!
Да не осъмне някоя сутрин с прангите…!!

Анонимен
Анонимен
11 декември 2021 15:40
Гост

Президентът Радев, който беше избран със смазваща разлика 2/3 към 1/3 пред онази мижитурка Герджиков, защото Борисов се оказа още по-голяма мижитурка без топки да се яви в директен сблъсък срещу Радев – на него ли ще му дойде скоро времето?! Вярно липсата на редовно крадене води до жестоки халюцинации и психически разстройства при калинките и троловете на ГЕРБ и ДПС…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 декември 2021 17:33
Гост

Приятел, Радев и Петков намазаха не защото знаят какво да правят или заради „чудовищно голямата“ подкрепа, която реално имат, а просто поради факта, че хората се умориха от Борисов. Коалицията под егидата на льотчика, който не знае чий е Крим, е един сбиртак от чалгари, изчеткани комунисти в западаща партия и децата на номенклатурата, начело с гнома Атанасов, човекът който подведе избирателите си по всеки един възможен начин -с презареждане на листи, съюз с БСП и т.н. Ристьо Къдравия не го коментирам-той заби ДБ в блатото, подобно на ба кака Корнела, която най-после се докопа до министерски пост за сметка… Покажи целия коментар »

Димитър
Димитър
11 декември 2021 20:54
Гост

Тая „смазваща“ преднина от 2/3 нали знаеш че е при 70% НЕГЛАСУВАЛИ НИТО ЗА ГЕРБ ,НИТО ЗА ВАС ПРОТЕЪСТЪРЧЕ ЗЛАТНО?!

въпросът
въпросът
11 декември 2021 11:13
Гост

А, бе, Гешев, че ще си ходи, е ясно. Ама кого ще направят главен прокурор – някакви идеи? Предложения?

Анонимен
Анонимен
11 декември 2021 11:19
Гост

Един фикус да сложат на негово място, със сигурност ще е по-полезен за обществото, защото дори друго да не свърши, поне няма да прикрива, саботира и стопира разследванията за престъпленията на доскорошните управляващи.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2021 11:09
Гост

Хайде, пак ще свирят сбор в ПРБ. Ще завалят писма от партньорски организации, които хвалят спеца и доброто международно сътрудничество Голям грях е Борисов на американците, които го лансираха навсякъде. Сега остава и отслабналото момче вече да не го виждаме на първата банка в НС, а в съдебната зала откъм страната на подсъдимия 😉

Shipkov
Shipkov
11 декември 2021 11:08
Гост

Притеснява ме, че в четворната коалиция няма силни юристи. Има юристи, но те са неопитни или опетнени.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2021 11:11
Гост

Ще заложим на младите, пък дано ни излезе късметът. Ще има грешки, със сигурност, но важното е, да си отиде държавният рекет. Той е запазената марка на нашата родина за последните 12 години

Димитър
Димитър
11 декември 2021 20:56
Гост

Поръчай си проститутка поне знаеш ,за какво плащаш,а тия ще ни е***…….безплатно

history in the making
history in the making
11 декември 2021 11:07
Гост

Хора, осъзнавате ли, че има деца, които както ние навремето с бай Тошо, не знаят друг премиер освен Борисов?! Това са 12 години на самодържеца корупционер, които официално ще приключат в понеделник! Това е исторически момент!

Димитър
Димитър
11 декември 2021 20:58
Гост

А ти осъзнаваш ли че за да приключат тия 12 години ,новите трябва да изкарат зимата,а съдейки по смазаните лица на Нинова и на ДБ днеска, далач не съм толкова сигурен ,че ще спазват споразумението дословно особено след акто то им отне правото на собствена законодателна инициатива

Дано, дано, дано
Дано, дано, дано
11 декември 2021 11:02
Гост

Надежда за промяна, която да заличи спомена за мракобесните години на управлението на ГЕРБ и ДПС, през които „нашите“ олигарси крадяха и пълнеха чекмеджета и офшорни сметки на гърба на народа, който пък беше залъгван с поръчкови акции срещу „лошите“ олигарси, че живеем в правова държава. Дано станем свидетели на истинско развитие и правосъдие за всеки. Успех!

Димитър
Димитър
11 декември 2021 20:59
Гост

За тая цел,новите трябва да изкарат зимата,а съдейки по смазаните лица на Нинова и на ДБ днеска, далеч не съм толкова сигурен ,че ще спазват споразумението дословно особено след кaто им отнеха правото на собствена законодателна инициатива

може да стане, може
може да стане, може
11 декември 2021 10:53
Гост

Може да стане за 100 дни, махаме ВСС, той маха Гешев, махат Цацаров и с нов ИВСС и КПКОНПИ се действа!

Човек
Човек
11 декември 2021 11:05
Гост

Ха, не знаех, че е толкова лесно, защото всички говорят за промени в Конституцията, невъзможни мнозинства в парламента и т.н., а то какво било…

Димитър
Димитър
11 декември 2021 21:00
Гост

Не се мъчи да му обясняваш,за протестърите всичко което лети се яде ,ама те са вегетарианци и не им стигат силиците да го уловят

Анонимен
Анонимен
11 декември 2021 10:45
Гост

Да водим как ще се справят с прокуратурата. Предложенията в плана за отчетността на главния не ми се струват достатъчни. Трябва си конституционна реформа, с нямат мнозинство. Да не загуби страната парите заради Гешев

Анонимен
Анонимен
11 декември 2021 11:13
Гост

Управляващите за 12 години откраднаха милиарди от народа, сега мислите ли, че ще се посвенят заради пионката им Гешев България да загуби още милиарди? Ако Гешев бъде сменен не само ще получим въпросните милиарди за следващите години, но и ще бъде потърсена отговорност за откраднатите милиарди през предишните години. Бившите управляващи сякаш се примириха, че няма да могат повече да крадат, сега единствената им надежда е Гешев да остане на поста си, за да потулва старите им кражби.

Димитър
Димитър
11 декември 2021 21:03
Гост

И слава богу че нямат мнозинство иначе щяха да оплескат де що има…..Как си представяш ВСС временно действащ,щото на Кирчо не му е удобен или пък въобще без главен прокурор-мой твой няма значение. Егати некадърниците,с едно гражданство не може да се оправи. ел.мобилите ги изтеглиха поради дефекти-пази боже от мъдреци…..

Анонимен
Анонимен
11 декември 2021 10:41
Гост

На дето е много симпатична, но е малко плаха. Дано се стегне, че тежка работа я чака

Анонимен
Анонимен
11 декември 2021 10:40
Гост

БСП трябва да се държи на къса каишка, че като нищо ще провалят правителството

Анти
Анти
11 декември 2021 11:03
Гост

Корнела особено,която се държи като Лелята на правителството. Интересно, ако скоро не е лидер на БСП, дали ще я сменят?

Димитър
Димитър
11 декември 2021 21:04
Гост

Супер ако успее