Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не коментира какво е казал на следователите, които го разпитаха по делото за изнудване на Васил Божков. Той се яви днес на разпит, след като разследването на МВР, по което на 17 март беше задържан за 24 часа заедно с Владислав Горанов и Севеделина Арнаудова, беше иззето от вътрешното ведомство и възложено на екип следователи.

„След подобни разпити се подписва декларация за неразпространение на това, което се говори“, каза днес Борисов и насочи журналистите към дълговете, натрупани от правителството.

До разпита му се стигна, след като прокуратурата не видя основания за повдигане на обвинения след действията по неотложност на МВР, а след това обяви, че извършените процесуално-следствени действия са опорочени.

Разследването е за периода от 2014 г. до 2019 г., в който Божков твърди, че е бил изнудван да дава милиони на Борисов през посредничеството на другите двама, но до момента укриващият се в Дубай бизнесмен не е дал показания пред прокуратурата (повече виж тук). Преди дни от СГП обявиха, че са предложили на Върховната касационна прокуратура да бъде изпратена молба за правна помощ до ОАЕ за разпит на Божков чрез видеоконференция.

„Никога по никакъв начин, лев, евро, долар, стотинка не съм получил от Божков“, каза по този повод Борисов, след като излезе от ареста. Според него миналата полицаите са търсили в дома му в Банкя пари и злато, но имал само едно златно кръстче. Въпреки това обаче го арестували, защото такава била заповедта.

От държавното обвинение подчертаха, че в този период Борисов и Горанов са били министър-председател и министър на финансите, поради което процесуално-следствените действия незаконно са извършени от МВР. Съгласно чл. 194, ал. 1, т. 2 от НПК престъпления, извършени от членове на Министерски съвет, се разследват единствено от следовател.

Така разследването беше поверено на екип от следователи, които да повторят всички действия на МВР, включително и проведения разпит на премиера Кирил Петков.

Показания днес дадоха също бившият финансов министър Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Горанов каза, че е виждал Васил Божков веднъж в Министерския съвет за среща на Борисов със собственици на футболни клубове, а двамата са се срещали и във финансовото министерство по други теми.

„Няма за какво да стана обвиняем“, каза Горанов и добави, че с показанията си по това разследване премиерът Кирил Петков участва в опит за разчистване на сметки с опозицията. Той припомни, че е обжалвал вече законността на задържането си, но поясни, че не възнамерява да съди държавата „заради глупостта на някой“.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:51
Гост

­­­Г­­­о­р­е­­щ­­­и­­­ ­­м­о­­­м­­­и­­ч­­­е­­­т­­­а­­ ­­в­­­и­­­ ­о­­ч­а­­к­в­­­а­т ­­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?70908

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 17:46
Гост

МВР удърдно работи по разкриването на корупцията, а следователите са към прикриватурата и знаят как да „смачкат“ едно разследване или да го сложат „на трупчета“, за да държат „на къса каишка“ разследвания и да могат да го изнудват след това.

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 18:07
Гост

За съжаление прокуратурата саботира разследванията и прикрива престъпниците

Чавдар
Чавдар
28 март 2022 17:17
Гост

Може да коментира, ама не му изнася.

Nikolaev
Nikolaev
28 март 2022 16:28
Гост

Както викаше едно време Стоичков, макар и просташко да е де, но по пововд това, че бил нарекъл някой си „негър“, той каза – ами да докаже, че не е негър.
Сега по повод това, че на шкафа на Борисов имало шоколадови блокчета покрити в станиол, да докаже, че са шоколадови блокчета де.

Цветан
Цветан
28 март 2022 17:18
Гост

Друг път. Лъже много нагло.

Джипко Бибитков
Джипко Бибитков
29 март 2022 1:17
Гост

Ама вие ще поискате сега да доказва и какво съдържат чувалите от АМ „Хемус“ – пари или фъстъци.

Пашов
Пашов
28 март 2022 16:27
Гост

Божков трябва да разпитате. Какво да ви каже Бойко. Че не е така.

Заки
Заки
28 март 2022 17:20
Гост

Надали ще се случи.

111
111
28 март 2022 17:45
Гост

Е ти какво очакваш-Божков да се уличи сам в престъпление ли?

Течност в тоалетната
Течност в тоалетната
28 март 2022 16:26
Гост

Абе всичко е пунта мара. Защо обаче не е ясно.

Цветанов
Цветанов
28 март 2022 17:21
Гост

Поредните машинации на Тиквуций.

Чесленост?
Чесленост?
28 март 2022 16:26
Гост

Нали знаете какви са фанатиците? Каквото и да им кажеш за лидера им, те не вярват и си го обичат. Това е култ. Това е секта. Но дали са критично много за да управляват нашия живот? Не мисля.

Веринска
Веринска
28 март 2022 16:25
Гост

Не е за вярване, че учени и умни хора, кто Вежди Рашидов и Костадин Ангелов се излагат така в мас медиите, кат защитават един човек, за който тряба дори и те, като част от ГЕРБ, да кажат – Ами нека видим дали е престъпник или не, все пак имаме правораздавателно органи. А те започват да си правят кампанията за новите избори.

хм,..
хм,..
28 март 2022 18:13
Гост

Вежди Рашидов – учени и умни…доста фриволно според мен 🙂

Луиджи
Луиджи
28 март 2022 16:24
Гост

Абе докато Боби Михайлов и Бойко Борисов не делят една килия, а Лечков и Влади Горанов не им мият краката сутрин, не ми го хвали…

Шони
Шони
28 март 2022 17:22
Гост

Много добра развръзка. Чак се размечтах.

777
777
28 март 2022 17:46
Гост

Да си хостеса в затвора ли?

до Шони
до Шони
28 март 2022 18:08
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Пенинсола
Пенинсола
28 март 2022 16:24
Гост

Значи да чакаме до минути Костадин Ангелов и Тома Биков на линия да почват да приказват за комунизма и нацизма и как „лидера на най-голямата опозиционна партия“ бил викнат на разпит и го репресират. Сладури, това, че е лидер на опозицята не го прави невинен и защитен от закона! А и не ми играйте на руска версия – че вие сте опозиция, а онези били лошия Путин.

Безпристрастност
Безпристрастност
28 март 2022 16:22
Гост

Е Борисов като даде обяснение и какво? Въпросът е Божков дали има доказателства, че са му искали пари.

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 16:22
Гост

Хайде, хайде. Да идват тук правистчетата и юристчетата и да ми обяснят как се политиканства и как няма как да се задържат Борисов и другите, нищо, че има съмнения (вероятно си е и така), че са откраднати милиони. Нали, важното е да се защитаваме зад правото. Еми в такъв случай, ако правото позволява на едни престъпници да откраднат милиони, да нямаме дестка болница, нямаме адекватни магистрали, да не говорим за други пътища, а те да си живуркат весело и да са си подсигурили и внука си, еми здраве му кажи и да ви пи+++ на правото!

Анонимен
Анонимен
28 март 2022 16:20
Гост

Мънкал е.