Съдия Тони Гетов от Софийския градски съд (СГС) се отведе от производството, в което трябваше да реши дали да одобри протоколите за претърсване и изземване от домовете на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, проведени по неотложност от полицията на 17 март.

Той мотивира решението си с това, че преди 8 години е осъдил тогавашния зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов на 4 години затвор по едно от делата срещу него, по които след това беше оправдан. От ГЕРБ и лично Борисов обаче коментираха тогава, че съдия Гетов е трябвало да се отведе, защото бил приятел с бащата на Цветанов.

„След произнасяне на присъдата, както Бойко Борисов, така и редица други ръководни дейци на ГЕРБ, твърдяха в медиите неистини, свързани персонално с мен и членовете на моето семейство“, пише в разпореждането си съдия Гетов, съобщиха от съда. След това делото  е преразпределено на съдия Вера Чочкова.

От МВР обявиха миналата седмица, че са пристъпили към задържане и претърсване на домовете на тримата по неотложност, като част от разследване за изнудване на укриващия се в Дубай Васил Божков. Той също е дал сведения за изнудването в рамките на предварителната проверка, а разследването е и по доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, според която бюджетът е ощетен с 556 млн. лв. от такси от хазарта.

„Ако протоколите не бъдат одобрени, всички факти отразени вътре – намерените и иззети вещи, състоянието им – не могат да се ползват“, каза днес пред БТА говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

Междувременно МВР и държавното обвинение приключиха спора си за проектите на постановления за привличане на Борисов, Горанов и Арнаудова като обвиняеми.

Днес от държавното обвинение потвърдиха, че постановленията са получени, след като МВР обяви, че отново ги е внесло. В петък от СГП заявиха, че не им е докладван проект за постановление за привличане на обвиняеми, а заповедите за задържане за 24 часа по Закона за МВР на Борисов, Горанов и Арнаудова, били докладвани, след като тримата вече били освободени. Вътрешният министър Бойко Рашков пък твърди от петък, че постановленията за привличане като обвиняеми на тримата са изпратени и това е видно от придружаващото писмо.

Заради объркването днес от МВР са изпратили отново проектите на постановленията за тримата. Прокурор обясни, че документите нямат подпис и име на разследващ полицай, но имат поставени регистрационни номера. В папката към тях се съдържат и три разпита на Борисов, Горанов и Арнаудова като свидетели.

73
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
joker
joker
23 март 2022 19:15
Гост

your website is very nice, the article is very enlightening, I wish you continued success. ทางเข้าเล่น joker

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 11:26
Гост

След като са образували по 212, ал.2 е трябвало да уведомят прокурор да си осъществи надзор за законност и даде указания, още тогава щеше да се разбере, че МВР изобщо нямат работа в това производство, има часови диапазон, в който са можели да го направят, но уви. Хубаво е, че има инициатива, но закона да не се ползва както си преценят, че на тях им е удобно, ако не се одобрят протоколите си остава една ПР акция с политически характер.

Съдия от прованса
Съдия от прованса
21 март 2022 20:54
Гост

Хамлет: дали да направя жест към новата власт, която ще ми се отблагодари с нещо по- късно и понасяйки известна насмешка или да не одобря протоколите демонстрирайки високия си професионализъм, но рискувайки демократите да схванат липсата на конструктивност в поведението ми, очаквайки бъдещо затръшваме на кадрови врати.

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 21:36
Гост

Горното е много добро! За трудния път на съдията

Анонимен
Анонимен
22 март 2022 12:51
Гост

Съдия Гетов е изключително честен, почтен и добросъвестен колега! Защо не са и другите такива???

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 19:32
Гост

Аз от СГС нищо не очаквам. Нивото е безобразно ниско, за сметка на самочувствието. От къде ще го намерят този съдия, не знам, ще трябва да го внесат от някъде или да му направят предложение, на което не може да откаже. Все пак надежда, трябва да имаме и да се усмихваме широко, както правеше Петков, макар, че нещо му се скри усмивката.

анонимен
анонимен
22 март 2022 10:19
Гост

Като кажат за съд, че е с безобразно ниско ниво, веднага разбирам, че човека не само не емагистрат, но ако е юрист, то е от ниво безработен юрист, пишещ по форуми за да запълва време.

анонимен
анонимен
21 март 2022 16:25
Гост

ЕЕЕ, хайде до петък да намерите един смелчага да се произнесе. Ама страх лозе пази!

Съдия
Съдия
21 март 2022 17:03
Гост

Нещо много совалки виждам по коридорите на съда. Да не би на съдия Гетов да не са дали избор.

Чък Норис
Чък Норис
21 март 2022 15:15
Гост

За мен е просто умопомрачаващо как може прокуратурата дори да не направи досъдебно производство заради изнесеното от Васил Божков. Това каза премиерът Кирил Петков. По думите му е и ужасно странно, че от повече от година се знае за такъв случай, има публична информация и не са предприети действия. „Божков реално иска да даде информация. Няма такъв случай в света, където един човек, който е подкупвал, по негово мнение, високопоставени лица, иска да си признае, да разкаже, и от другата страна да има прокуратура, която казва, че тази информация не я интересува. Това е безумие”, подчерта Петков. Премиерът отново посочи,… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
21 март 2022 15:23
Гост

И- какво трябва да следва от това- всички юристи да се съгласим с твърденията на един политик, ДА СИ ЗАТВОРИМ ОЧИТЕ, ЧЕ ТОЙ Е ПОЛИТИК- Т.Е. ПРОФЕСИОНАЛЕН ЛЪЖЕЦ, НА КОГОТО ДЪРЖАВАТА ПЛАЩА, ЗА ДА ЛЪЖЕ ОБИКНОВЕНИТЕ ГРАЖДАНИ, да НЕ четем закона, а СЛЯПО да ВЯРВАМЕ на политиците и на това, че ПОЛИТИЦИТЕ, А НЕ ЗАКОНИТЕ, енолично предоставят правата и задълженията на гражданите…Това може да изисква от един юрист само присъдружен на политик и човек, който е на хранилка на политиците.

една
една
21 март 2022 16:23
Гост

Петков е неграмотен, но за сметка на това гласовит. Твърденията на Божков са част от механизма му за спестяване на пари от данъци, разследвани от Специализираната прокуратура. Деянията са свързани така, че няма нужда от ново производство. Както стана ясно и тримата са разпитвани по неговите твърдения още през м. ноември миналата година. Божко не може да бъде разпитан по скайп или чрез социалните мрежи. Видеоконферентната връзка се извършва чрез съдебна поръчка и по специален ред. В Наказателното производство има принцип на непосредственост при събиране на доказателствата. Разпитът трябва да се извърши в специално помещение пред съдия от ОАЕ, който… Покажи целия коментар »

plebs
plebs
21 март 2022 14:29
Гост

Методи Лалов: „Никак не е сложно да прогнозирам, че съдът няма да одобри протоколите за претърсване и изземване на жилищата на Борисов, Горанов и Арнаудова.
От публично известната информация става ясно, че тези действия по разследването не са извършени при условията на неотложност, …“

https://www.facebook.com/lalovmetodi/posts/pfbid0eY8Ngyyi2kmjoPPiMRvV7xPit91K6ggxzMMmFkHfaouoVXKzjuLEQvfwLo6kq7wFl

Пийте си хапчетата
Пийте си хапчетата
21 март 2022 14:53
Гост

Троловете на Пеевски трябва да са преживели разтърсващ катарзис, щом цитират Методи Лалов, който доскоро заливаха ежедневно с помия.

адвокат от САК
адвокат от САК
21 март 2022 13:41
Гост

За мен киро 1.0 е борисов 2.0- кой както иска, така да си го разбира.

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 14:02
Гост

Лика прилика са направо. Не може да се отрече, че Киро има неандерталско-байганьовско излъчване, диплома от милиционерското училище, не знае нито един чужд език и ходи да се излага с преводач на срещите на ЕС. Но най-вече години наред е крал милиони и милиарди и е изградил стройна корупционна система, която е пуснала пипала навсякъде.

адвокат от САК
адвокат от САК
21 март 2022 14:28
Гост

До “Анонимен 21 март 2022 14:02“ Точно са си лика-прилика. И единия, и другия започва с това, че той ЕДНОЛИЧНО “дарувал“ поданиците си с различни видове свободи и едва ли не вади от собствения си портфейл държавните пари за покриване на перата на държавния бюджет. Не си приличат в едно- вече се видя, че борисов подлежи на очовечаване,цивилизоване и дори обучение, а кирил петков – не и втория е напът да стане путин2.

Пийте си хапчетата
Пийте си хапчетата
21 март 2022 14:52
Гост

Борисов и цивилизоване? Оня същия, който нарича един от най-близките си съратници и председател на НС „проста кърджалийска пу*ка“? И който хариза на Путин газопровод за 3 милиарда, платени от нашия джоб?

Долни русофилистици!
Долни русофилистици!
21 март 2022 14:56
Гост

Зарежете го този путинофилски трол адвокат от САК! Кирил Петков се бори с зъби и нокти как да се отърве от хватката на Русия и да докара газ откъде ли не другане, а оня трол му сипва русофилистика му със русофилистик!

Адвокат на мафията
Адвокат на мафията
21 март 2022 13:34
Гост

Най-големите мафиоти имат най-добрите адвокати. А дон Тиквоне има само един главен прокурор…

Хахахах
Хахахах
21 март 2022 13:12
Гост

По-интересното е, че още днес пристига мисия на ЕНП в София да се запознае с арестуването на Борисов.
Та в тази комисия е човека, който отговаря за всички плащания в ЕС.
И днес, като СГС постанови, че действията на МВР по претърсване и арестуване са незаконосъобразни, без да съм пил хапчета за познаване, ЕС ще спре всички пари на България.
Като гледам просто Киро е вцепенен от ужас и заема все по-проруски позиции, а Кокорчо тегли на Запад.

Ако не утре, то другата седмица това правителство ще се саморазтури.
Препоръчвам на просто Киро да бега в Дубай …

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 13:13
Гост

Спират еврофондовете заради кражбите на ГЕРБ и ДПС, които Гешев не разследва умишлено.

Пацо
Пацо
21 март 2022 13:16
Гост

И аз не съм чул да спират еврофондове заради полагане на усилия за разследване на корупция, а тъкмо заради обратното

адвокат от САК
адвокат от САК
21 март 2022 13:18
Гост

“…Като гледам просто Киро е вцепенен от ужас и заема все по-проруски позиции, а Кокорчо тегли на Запад….“ Ха- и аз забелязвам точно това. Видите ли, кирил петков ДАВАЛ СВОБОДАТА на държавните институции, а не законите; той еднолично иска да е разследващ орган, прокурор, съдия и свидетел; иска да изземе правото на юридическа преценка от прокуратурата и съда и им се сърди, когато му казват- опс, така не може- тук няма значение каво искаш или не искаш ти- имаме си ЗАКОНИ, които казват как законно да се случат нещата…Асен василев има доста повече акъл в главата си и си личи,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 13:08
Гост

Протолите няма да бъдат одобрени, но иззетите вещи могат да се приобщат, чрез разпити на поемните лица например. . …

Николова
Николова
21 март 2022 13:12
Гост

То такива вещи НЯМА. От дома на Боко нищо не са взели. Рашков си го призна. Страшно ме е яд, че нищо няма да излезе заради некадърното изпълнение на МВР!

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 19:33
Гост

Дали протоколите ще бъдат одобрени зависи от съдията, който ще гледа делото. Според мен не са за одобрение заради липса на неотложност на случая и това, че действията са извършени от некомпетентен орган, но кой знае? А що се отнася до иззетите вещи – медиите писаха, че от Борисов нищо не е иззето, а от пиарката -тефтер с телефона на Борисов и рекламни материали. Така че приобщаването на вещите е най-малкия проблем.

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 13:05
Гост

Помня когато ГЕРБ бяха на власт вкарваха безумни обвинения, които РАЗЛИЧНИ състави на съда категорично отказваха да уважат и те затова плюеха съда изключително грозно. Сега обаче не вярвам да се намери съдия от РАЗЛИЧНИ съдилища в България, който да не уважи искане за задъражане или осъди някой от бившите управляващи, ако разбира се има кой да внесе обвинителен акт. Т.е. прокуратурата по един недопустим и престъпен начин спъва правораздаването.

Тихомир
Тихомир
21 март 2022 13:01
Гост

Няма да се учудя ако СГС не одобри протоколите за претърсване и изземване в домовете им.

GoogLENA
GoogLENA
21 март 2022 13:07
Гост

Няма нищо чудно в това. Съдът не се води по махмурлука на политици. Абсурдът премиер да привиква разследващи полицаи в МС и да иска да свидетелства за… „факти и обстоятелства“ известни му от сайтове и Гугъла на Ленчето даже не заслужава коментар.

Тити
Тити
21 март 2022 13:00
Гост

Нищо чудно да са изнудвали Васил Божков.

Наблюдател
Наблюдател
21 март 2022 12:59
Гост

странно нещата в живота се повтарят. Преди повече от 10 години войната беше на ГЕРБ срещу съда. Сега е на ПП срещу прокуратурата. Вечно съдебната власт е крива на политиците, когато не им играе по свирката…. Дори и ГЕРБ обаче не стигнаха до философията на Рашков, че няма доказателства все още, но трябва да има обвинения и задържане. Герб поне пищяха, че съдът не им оценява правилно доказателствата, но искане за задържане и обвинения когато Рашков сам казва, че още няма доказателства е възможно само в главата на комунистите…

Учуден
Учуден
21 март 2022 12:48
Гост

Прокурорите, ако констатират недостатъци в работата на разследващите полицаи, обикновено им дават указания за отстраняването им и ако е необходимо повторно извършване на опорочени процесуално-следствени действия. В случая обаче прокуратурата не оказва съдействие на разследващите, а дава пресконференции, на които заклеймява работата им. Резонно възниква въпросът защо.

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 12:52
Гост

Не обикновено, а винаги. Винаги, освен когато прокуратурата е разпънала чадър над някой престъпник и саботира разследването срещу него.

Разследващ
Разследващ
21 март 2022 12:56
Гост

Това всички го знаем, които работим в тази сфера

адвокат от САК
адвокат от САК
21 март 2022 12:54
Гост

То обикновено и ПСД по неотложност се случват и с одобрението на съда или прокуратурата, при тях се действа чрез стиковане на двете структури, обаче… МВР нали НЕ вярва на Прокуратурата- че защо тогава изобщо си прави труда да събира доказателства, след като дори не го прави по законоустановения в НПК ред…

Отговор на въпроса
Отговор на въпроса
21 март 2022 13:02
Гост

Първо, извършените по неотложност без предварително разрешение на съда действия подлежат на одобрение от съда. Преди прознасянето на съда (у когото е делото), прокуратурата няма как да указва въпросното действие да бъде повторено, защото съдът трябва да прецени дали е законосъобразно извършено или не. А колкото до уместността на повторно претърсване на вече незаконосъобразно претърсен преди няколко дни адрес – поздравявам Ви за милиционерската логика. На Рашков ще му хареса идеята, особено на петата ракия.

А до часове?
А до часове?
21 март 2022 12:44
Гост

На крив Киро и наквасен Рашо прокуратурата им пречи. ОК, да кажем, че това е разбираемо. А какво ще говорят като до часове СГС откаже да одобри протоколоте? Да, познахте, ще излеят помия и по съда, че не им минават милиционерските мероприятия.

Антонов
Антонов
21 март 2022 12:48
Гост

Повече от прозрачно е, че МВР и Петков/Лена Бориславова ще се опитат да прехвърлят некадърността си върху съда. СГС отдавна им пречи с вписванията на назначаванията на калинки по държавните дружества. Тъкмо нов повод да го охулят.

Прост (о) Киро
Прост (о) Киро
21 март 2022 12:51
Гост

Напълно прав сте. Да не забравяме и безумните твърдения на Ленчето по делото пред конституционния съд. Пак същото направиха – Киро лъгал, а съдът виновен. Изпитан номвер им е това.

адвокат от САК
адвокат от САК
21 март 2022 12:50
Гост

То май точно това им е целта- дайте да закрием и всички съдилища, щото нали- не изпълняват това, което ние- управляващите искаме, правят си собствена преценка, различна от нашата политическа преценка, а кирил петков им ДАВА СВОБОДАТА да го правят, ерго- сега и той ще им я отнеме- и да се приключи с държавността на Р.България…

Димитров
Димитров
21 март 2022 13:04
Гост

Такива поръчки изпълняват единствено спецовете.

Симо
Симо
21 март 2022 12:57
Гост

Гешевтурата не за първи път саботира.

Гешев служи не на Темида, а на Тиквата
Гешев служи не на Темида, а на Тиквата
21 март 2022 12:38
Гост

comment image

Георгиев
Георгиев
21 март 2022 12:44
Гост

Истински позор за прокуратурата, която за пореден път застана не на страната на народа, който очаква справедливост, а на страната на престъпниците, които го назначиха, за да ги пази.

Спас
Спас
21 март 2022 13:06
Гост

Боко все още има влияние за съжаление.

plebs
plebs
21 март 2022 12:33
Гост

Много отчаян опит на Рашков и Киро да скалъпят производство за изнудване на Черепа извън производството за неговата ОПГ за спестените такси. Това е опит за извънредно производство, точно както беше извънреден „народния съд“ на комунистите. А се защитава и от Киро, и от Христо Иванов.
Черепа да си получи обвинителния акт и тогава да дава показания като обвиняем. Надали има проблем ОПГ-то му да бъде разширено било с ББ и Горанов, било с Кадиев и дори цялата група на БСП от онова време.

Позор
Позор
21 март 2022 12:29
Гост

Позорно забъркаха името на Кьовеши, а послед Рашков почна да шикалкави – не било сързано с европрокуратурата, ама може би и да било??? Филмът пак се оказа не шведки, а съветски.

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 12:25
Гост

Ако сега народа пак на иска да се направи честно разследване над Борисов, Горанов и другите, то няма да имаме нормална правова държава още много години!

ХРи
ХРи
21 март 2022 13:08
Гост

Народът иска, ама прикриватурата не е на същото мнение.

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 12:24
Гост

НЕ очаквам да има реално разследване срещу Борисов с Гешев начело на прокоратурата.

Кики
Кики
21 март 2022 13:10
Гост

Същата история с Цветснов, когато едно време беше под крилото на Токвуций.

plebs
plebs
21 март 2022 12:23
Гост

„Може ли Васил Божков да свидетелства срещу Бойко Борисов и Владислав Горанов“
Колкото и да ви е странно мнението на спецпрокуратурата е публикуван в Пик – pik.bg/говори-спецпрокуратурата-може-ли-васил-божков-да-свидетелства-срещу-бойко-борисов-и-владис-news1092747.html
Само дето мнението е на спецпрокуратурата, а тя трябвало да бъде закрита…

адвокат от САК
адвокат от САК
21 март 2022 12:37
Гост

Лъжа ли е твърдението на прокуратурата, че съгласно НПК едно лице не може да бъде разпитвано и като свидетел, и като обвиняем, по едно и също дело…Според мен, а и според всеки правоспособен юрист в България, не би следвало да е лъжа, тъй като точно това се учи като А и Б в началото на правната дисциплина“ Наказателен процес“, изучавана в юф на всеки наш вуз. Само, че- важното е да се манипулира обществеността, в посока, изгодна за управляващите политици, които во главе с лена бориславова, не са и помирисвали съдебна зала, камо ли- съдебно наказателно производство…

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 13:14
Гост

Значи, ако в едно дело са намерят данни за друго престъпление, извършено от друго лице, всеки правоспособен юрист в България знае, че материали/ дела могат да се разделят и отделят, като се налага.Иначе какво, ако някой сподели в обяснение като обвиняем, че е видял убийство докато е крал, какво правим?Вайкаме се, о , ужас, не може да е свидетел този човек, ама никъде, никога, щото е обвиняем крадец?Ама няма никаква пречка един човек да сподели по време на разпит за престъпления на друг човек във формата на обяснение.Ако това друго престъпление трябва да се разследва отделно- ще се отделя в… Покажи целия коментар »

Гери
Гери
21 март 2022 13:11
Гост

Точно до публикациите на този жълт вестник ли опряхте.

plebs
plebs
21 март 2022 13:19
Гост

Мнението на спецпрокуратурата не го намирам нито в Дневник и Медиапул, нито в Дир и Епицентър. Защо ли? Или е ясно защо.

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 12:21
Гост

„Ако те не бъдат одобрени, всички факти отразени вътре – намерените и иззети вещи, състоянието им – не могат да се ползват“, каза прокурор Петрова.

Идеално за ГЕРБ и Борисов

Фики
Фики
21 март 2022 13:20
Гост

Дано пък да ги одобрят.

Дамаджан Тарашков
Дамаджан Тарашков
21 март 2022 12:17
Гост

Потресаващ провал за Рашков. Да не може едни проекти за постановления за изготви и да лъже че са по делото. Рaзмахва някакви листове по нощите в МС без номера и без да са по описите на досъдебното и се прави на велик. Цирк за простолюдието.

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 12:21
Гост

Хайде хайде. Потресаващ провал за Рашков има само в главите на гербаджийте!

Benoa
Benoa
21 март 2022 12:22
Гост

Няма провал за Рашков. Има двоен аршин от страна на прокоратурата ни

Русофоб
Русофоб
21 март 2022 12:17
Гост

Доколкото разбирам – утре ако Цветан Василев направи разговор по Скайп с МВР и обвини Киро Канадеца и Кокорчо в изнудване – следващия петък ще ги арестуват. Или не?

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 12:22
Гост

Доколкото разбирам прокоратурата НЕ провежда разговор по Скайп с Божков. Или бъркам?

Бие
Бие
21 март 2022 12:23
Гост

Абе много ГЕРБ има тука, бе? Страх ли ви е, че вожда ви може да си понесе последиците след години крадене?

Теменужка
Теменужка
21 март 2022 12:23
Гост

Просто Киро не е откраднал 70 милиона, а Бориосв и ГЕРБ са.

Demireva
Demireva
21 март 2022 12:24
Гост

Да разбирам ли, че подкрепяте краденето на милиони ?

Русофоб
Русофоб
21 март 2022 12:29
Гост

Къде го чукаш къде се пука? Не говорим за Борисов тука. Докато Борисов беше на власт съм го плюл много повече от вас. Нямайте грижа за това.

Въпросът е следния:
Човек с 20 обвинения, вкл. за убийство и изнасилване, и укриващ се от закона на свой ред обвинява други в изнудване. И хоп веднага тези други ги арестуват. Това на какво ви прилича?

Рики
Рики
21 март 2022 13:22
Гост

Е, нали са били заедно в кюпа.

Русофоб
Русофоб
21 март 2022 16:47
Гост

Ето на. Знаех си, че има нещо такова. Не съм юрист, но явно и повечето коментиращи тук също не са: Докато не получи постановлението си за привличане като обвиняем, бизнесменът Васил Божков не може да бъде разпитан по никакъв начин. Това обясниха за NOVA от спецпрокуратурата. А документът с обвинението се предава лично срещу подпис. И тъй като Божков се намира в Дубай, а с тази страна България няма договор за правна помощ, всичко зависи от добрата воля на местните власти. „Дори след като му се предяви това обвинение, далеч не значи, че автоматично, в свободен формат, можем да осъществим… Покажи целия коментар »

БРУС УИЛИС
БРУС УИЛИС
21 март 2022 12:11
Гост

Ееее разгеле…Рашков няколко дни ги носи във вътрешния джоб на сакото тия пусти проекти,които спънаха цялото п-во!!!

Анонимен
Анонимен
21 март 2022 12:24
Гост

И все тая, те няма да ги приемат, защото са подкупни и пристрастни прокурори.

Дичо
Дичо
21 март 2022 13:23
Гост

Така ги е инструктирал вождът им.