След анализ на районите на окръжните съдилища ще се определи къде и колко районни съдилища ще се превърнат в териториални отделения. Това реши днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет при обсъждането пътната карта с план за действие за реорганизация на съдебните структури на окръжно и апелативно ниво за тази година. Тя е пряко свързана с осъществяването на радикалния модел 4 за реформа на съдебната карта.

Първоначалното предложение беше да бъдат създадени 28 пилотни териториални отделения във всичките 28 окръжни райони.

Но срещу този голям брой възразиха Атанаска Дишева и Олга Керелска. Затова Дишева предложи първоначално да бъдат трансформирани пет районни съдилища.

Красимир Шекерджиев, който заедно с Боряна Димитрова, е координатор на проекта, в рамките на който беше разработен модел 4, обаче излезе с друго предложение – първо да се направи анализ на натовареността, състава и дейността на районните съдилища в  28-те области и тогава да се прецени къде и колко РС ще бъдат трансформирани в териториални отделения. Предложението беше прието със 7 на 5 гласа.

Иначе, както стана ясно, пътната карта предвижда първите стъпки за осъществяване на приетия от Съдийската колегия модел 4 за реформа на съдебната карта (повече за него виж тук). В нея са очертани няколко цели, чието осъществяване може да започне без законодателни промени.

Първата е превръщането на районни съдилища в териториални отделения към РС в областния център, като както стана ясно тя предвижда те да са 28, но впоследствие кадровиците решиха засега да не определят точен брой.

Съдиите ще бъдат преместени по реда на чл. 194, ал. 1 от Закона за съдебната власт, а въпросът с председателите на въпросните съдилища тепърва ще се решава. Една от идеите, които Боряна Димитрова днес представи на колегите си, е да не се избират административни ръководители на съдилищата, в които такива няма, а да се определят изпълняващи функциите. А вече избраните може да станат заместник-председатели в районните съдилища-майки и да отговарят за съответното териториално отделение. По думите ѝ това е въпрос на решение на Съдийската колегия.

За да се превърнат РС в териториални отделения, първо трябва да се определят населените места, в които ще бъдат тези ТО. След това ще се намали броят на заетите длъжности в съответните районни съдилища и съдиите ще бъдат преназначени в съдилищата в областните центрове.

Администрацията ще бъде оптимизирана до необходимия брой служители, а останалите ще бъдат прехвърлени в РС-майка или в други районни съдилища, ако има такава необходимост. Някои от служителите може и да бъдат командировани.

Наред с това ще се разработят правила за организацията на дейността на ТО, документооборота и движението на книжата по електронен път и на хартия.

Предвидено е осигуряване на софтуерен продукт или видеотехника за ТО и други районни съдилища за провеждане на видеозаседания, при необходимост и в предвидените от закона случаи.

Ще се извърши анализ на адекватността на броя на съдиите в останалите РС, извън областните градове, спрямо натовареността. И в съдилищата, в които не са необходими толкова магистрати, те ще бъдат преместени по реда на чл. 194, ал. 1 ЗСВ.

Предлага се и „осигуряване на свободни бройки в някои районни съдилища извън областните градове с цел командироване на районни съдии от съда в областния град или от друг районен съд в окръжния район, при необходимост по конкретно дело или за определен кратък период“.

Втората цел в пътната карта е прерайонирането на софийския съдебен район, което вече беше одобрено от Съдийската колегия (за него виж тук).

Третата стъпка са законодателните изменения, необходими за осъществяване на модел 4. Пакетът с промени в различни нормативни актове трябва да е готов до 15 юли, но на този етап не се посочва конкретика.

Следващата стъпка е да бъде направен анализ на ефективността и ефикасността на закритите районни съдилища след като са станали териториални отделения.

 

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 10:18
Гост

­Г­­о­р­е­щ­­и­ ­­м­­­о­­м­­и­­­ч­е­­т­­­а­­ ­в­и­­ ­­­о­­­ч­­­а­­к­­­в­а­­т ­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?53288

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2021 19:19
Гост

Поне са помислили за служителите – за разлика от ПРБ.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2021 11:30
Гост

Имаше къде-къде по-леки и приемливи варианти за реформа на съдебната карта. Трябваще да пипнат само военните съдилища и да ги оставят общо две за цялата страна плюс сливане на районни съдилища по предварително разписани критерии. Защо се насочиха към изключително рисковия и неясен Вариант 4, който изисква огромно съдействие от законодателната и изпълнителната власт /което няма и да получат/ никой не разбра. Единствено Шекера и бурянка знаят

а кое точно му е рисковото???
а кое точно му е рисковото???
03 февруари 2021 12:06
Гост

Ако се остави хиперболизирането и страха от нужната промяна за районните, окръжните и апелативните съдилища ан блок, ще се види реално, че този вариант не предлага нищо кой знае колко ново и невъзможно, точно боратното!Връщаме се към работещото от преди въвеждането на редките и дългогодишни конкурси, на които масово назначените съдии без конкурс от окръжно и апелативно ниво, така и не се явяват, защото ги е страх да го нарпавят и на практика те очакват вече и пенсионирането си на заетите без конкурс места по нива. Съдиите от районно или окръжно ниво, които искат да се развиват, реално няма на… Покажи целия коментар »

???
???
06 февруари 2021 11:38
Гост

Има няколко невероятни глупости в тоя пост… Личи си, че е писано от някой седящ в удобния си кабинет, много далече от реалността …

???
???
06 февруари 2021 11:41
Гост

Имах предвид поста на „а кое точно му е рисковото ???“

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2021 11:26
Гост

Сладури мамини златни, подхвърлиха въдичката за модел 4, как районните ще станат директно окръжни и о, чудо-съдиите подкрепяли този модел. Сега пилотно ще правим ТО. Що не кажете на хората, че на практика това не е никаква реформа. Всички знаем къде е заровено кучето-специализираното правосъдие, административните съдилища, военните съдилища. Искате реформа-ами направете административните отделения в съответния ОС. В окръжните и апелативните съдилища наказателни отделения има ли-има, ами дайте СНС и АСНС към тези отделения. тогава няма да се чудите как да формирате състави за делата. Воненните съдилища за чий …стоят самостоятелно също не е ясно. Ама щата бил раздут, абе… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 20:59
Гост

Този ВСС по-добре да излезе в дългосрочен отпуск отколкото да продължава да твори простотии, които после няма да могат да се поправят! Но ние сме си виновни- мълчахме за неадекватната ЕИСС, сега пак мълчим! Явно повечето колеги мислят, че ще са от повишените! Дали?

поредното негативно мнение
поредното негативно мнение
04 февруари 2021 14:19
Гост

Нямат никакво основание да мислят, че ще са от повишените. След като общите събрания от по-горния съд ще решават, това със сигурност би означавало пристрастност. Естествено, че общите събрания ще си избират тези, с които искат да работят – все пак не става дума за конкурски комиси, които дължат поне малка обективност. Лъжете се, че избраните биха били добрите професионалисти, по-скоро – техните приятели или сговорчивите и готините, а отделно – тези, за които се лобира, естествено ще има и много назначени за съдии прокурори. Предвиждам страшно напрежение сред колегите, опъване на нерви, стотици жалби и вражда във връзка с… Покажи целия коментар »

Член
Член
02 февруари 2021 20:58
Гост

ССБ казаха на членовете си да гласуват за шекерджиев. Т.е. Тия глупости ги теглим и ще ги теглим заради тях! Неоспорим факт

поредното негативно мнение
поредното негативно мнение
04 февруари 2021 14:34
Гост

И аз се усъмних, че това е идея на ССБ (защото иначе не биха мълчали толкова дълго). И все пак нещо не се вързва – защо идеята я подкрепят неприятелски настроените към ССБ членове на ВСС! А защо Правен свят, който отстоява интереса на прокуратурата, също спазва неутралитет – това го тълкувам като знак, че и Прокуратурата ще подкрепи идеята. Ако и от ЕС пратят хабер, че е ок, всичко би било загубено. Надявам се на адекватен финансов анализ, който би доказал колко много кинти ще бъдат необходими. това би провалило евентуалното огитиране на новоизбраното правителство, още повече, че предстои… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 20:16
Гост

Истината е че правосъдието не само остава лукс, но става и почти недостъпно и на къса каишка под властта на шиши и производните му. Нашата държава отдавна е само територия без идея за нищо и това е от последните пирони в ковчега! Жалко е че повечето колеги са загубили реална представа за живота на обикновените хора. С тези промени всички граждани извън областните центрове ще трябва да пътуват по над 150км в посока за да получат правосъдие!?! България е държавата на неограничените невъзможности!

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 19:25
Гост

Уморих се вече. Четете коментарите под коментара на Шеки. Няма да пиша повече

Хаха
Хаха
02 февруари 2021 20:02
Гост

До анонимния интернет разбирач:
По-добре ще направиш като не пишеш повече….

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 19:23
Гост

Дрън-дрън. Това не е реформа, а бутафория. Идеите ще доведат до повече проблеми. И не е права Марчева като каза, че имат подкрепа на съдиите. Все повече от тях недоволства. Да не стане като с ЕИСС – писма, призиви, протести

Харакири
Харакири
02 февруари 2021 19:03
Гост

Т.нар. реформа по модел 4 може да продължи …..10 години , при едно голямо АКО. Ако следващите управляващи и следващият ВСС го подкрепят . Както и следващите и по-следващите . Вероятността за това не е голяма….защото моделът е труден за реализиране , а и доста скъп и съмнително ефективен . Обединяването на малките районни съдилища /под една или друга форма/ е правилно. Обаче разбиването на окръжните съдилища и превръщането на апелативните съдилища в единствени въззивни съдилища не е правилно и ще създаде безброй проблеми . Не е правилно и да се пращат млади колеги да пишат по цял ден заповедни… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 17:57
Гост

Ама в Елин Пелин и съд ли имало?!
И колко време на човек от Герман ще отнеме да отиде до Елин Пелин с обществен транспорт?

Radosveta
Radosveta
02 февруари 2021 17:47
Гост

За мен трябва да се случи това час по-скоро

Нюми
Нюми
02 февруари 2021 17:46
Гост

Добро решение.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 17:46
Гост

Време е да се реорганизират

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 17:45
Гост

Предвидено е осигуряване на софтуерен продукт или видеотехника за ТО и други районни съдилища за провеждане на видеозаседания, при необходимост и в предвидените от закона случаи.

Toва си е похвално. Поздравления. Намерили са се пари значи за да се оборудват с техника, камери и проектори

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 17:44
Гост

Ами време беше да се обединят малко, защото не е добре.

Серафим
Серафим
02 февруари 2021 17:43
Гост

Добър план.

Drob4ev
Drob4ev
02 февруари 2021 17:42
Гост

Друго ще измислят ли ?

AlBalar
AlBalar
02 февруари 2021 17:42
Гост

Офф

писател
писател
02 февруари 2021 17:19
Гост

Хаосът става все по-пълен. Питам се защо Шеки се хаби да пише статия в лекса, като после не взел 99% от коментарите, които са срещу предложения модел? Или чукча писател, не читател?

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 17:42
Гост

99 са ти бръмбарите в главата. масово съдиите подкрепят този модел, но само розовата ти украска не го разбира.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2021 17:59
Гост

Не съдиите, а гражданите трябва да кажат дали искат промяната. И отговорът е- не.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2021 0:31
Гост

Крайно време беше да се закрият безбройните и ненужни районни съдилища. Браво за дългоочакваната крачка , както и за промяната на района на СРС . За съжаление най – големият наплив от дела е в СРС , но всяка крачка , дори и малката е за предпочитане пред липсата на такава . Просто това трябваше да започне по – рано . Няма необходимост граждани Мите да подават всякакви молби в съда , нито непрекъснато да ходят до там , така че не виждам по какъв начин са засегнати . А и зарази цел има адвокати . Съдът не е място… Покажи целия коментар »